top of page
  • Foto van schrijverMirthe

Cross Clues

Naam: Cross Clues

Soort spel: Partyspel

Aantal spelers: 2 - 6 spelers

Speeltijd: 10 minuten

Leeftijd: 7+

Uitgever: Geronimo Games/Blue Orange

Prijs: €13.95


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

  • 1 zandloper

  • 10 positietegels

  • 25 coördinaatkaarten

  • 50 woordkaarten

Voordat het spel begint kies je een van de volgende 3 moeilijkheidsgraden: klassiek, snel of expert.

Voor een klassiek spel spelen de spelers in een raster van 4 letters bij 4 cijfers en moeten ze dus 16 coördinaten raden. Gebruik de eerste 4 positietegels met letters en de eerste 4 positietegels met cijfers (A, B, C, D, 1, 2, 3, 4) en alle bijbehorende coördinaatkaarten. Doe de positietegels en coördinaatkaarten die je niet gebruikt, terug in de doos. Je speelt dit spel 5 minuten.

Voor een snel spel spelen de spelers in een raster van 3 letters bij 3 cijfers en moeten ze dus 9 coördinaten raden. Gebruik de eerste 3 positietegels met letters en de eerste 3 positietegels met cijfers (A, B, C, 1, 2, 3) en alle bijbehorende coördinaatkaarten (A1-A3, B1-B3, C1-C3). Doe de positietegels en coördinaatkaarten die je niet gebruikt, terug in de doos. Je speelt dit spel in 5 minuten.

Voor een expert spel spelen de spelers in een raster van 5 letters bij 5 cijfers en moeten ze dus 25 coördinaten raden. Gebruik alle positietegels en alle coördinaatkaarten. Je speelt dit spel in 10 minuten en draait de zandloper dus tweemaal om.

Voor alle spellen leg je de positietegels met letters in en kolom onder elkaar en de positietegels met cijfers in en rij naast elkaar. Schud de woordkaarten en schuif onder elke positietegel een kaart, zodat slechts één woord zichtbaar is bij elke tegel. Schud de coördinaatkaarten die bij de gekozen moeilijkheidsgraad horen en leg ze gedekt als trekstapel klaar.


De spelregels

Zodra je de zandloper omdraait start het spel. ledere speler trekt 1 kaart van de stapel coördinaatkaarten. Op een gekozen moment in het spel mag een speler 1 woord zeggen dat een hint is voor de anders spelers. Aan de hand daarvan moeten ze raden welke coördinaatkaart hij in zijn hand heeft. De hint verwijst naar de woorden die bij zijn coördinaat horen. De woorden zelf mogen niet in de hint voorkomen en elke hint mag slechts eenmaal worden gebruikt in het spel.

Als je het spel met 2 of 3 spelers speelt, trekt iedere speler 2 coördinaatkaarten. Als en speler een hint geeft, legt hij de bijbehorende kaart gedekt voor zich.


De spelers die de coördinaten moeten raden, mogen overleggen, maar ze mogen niets zeggen over de coördinaatkaart die ze zelf in hun hand hebben. Een speler speelt de woordvoerder en geeft 1 antwoord.

Is het antwoord juist, dan legt de speler die de hint gaf, de coördinaatkaart op de juiste plaats in het raster.

Is het antwoord fout, dan legt de speler die de hint gaf, de coördinaatkaart gedekt opzij zonder de coördinaat bekend te maken.

De speler die de hint gaf, trekt een nieuwe kaart van de stapel. Als de stapel leg is, gaat het spel door tot geen enkele speler nog een kaart in zijn hand heeft.


Het spel kan op twee manieren eindigen of de tijd is op of de trekstapel is leg en de spelers hebben geen kaarten meer in hun hand. De spelers tellen het aantal coördinaatkaarten in het raster en vinden hun score in de onderstaande scoretabel:

Slecht Matig Goed Prima

Snel <4 4-5 6-7 8+

Klassiek <8 8-11 12-14 15+

Expert <12 12-16 17-22 23+


Pluspunten

+ Het spel zit in een klein doosje en is dus eenvoudig mee te nemen.

+ Het spel is een perfect partyspel.

+ De spelregels zijn eenvoudig.

+ De potjes duren niet lang.

+ Je bepaalt zelf hoe moeilijk je het spel maakt.

+ Het spel is coöperatief.


Beoordeling

Ben jij goed in het geven en raden van aanwijzingen? Dan is Cross Clues een spel voor jou! Aan het begin van het spel leg je een raster neer. Iedere speler ontvangt een kaart met daarop een coördinaat die correspondeert met een plek ergens in het raster. Zodra de zandloper omgedraaid wordt start het spel en moet je door middel van één aanwijzing de andere spelers proberen te laten raden waar jouw kaart hoort te liggen. Hebben ze het goed? Dan mag je de kaart neerleggen op de juiste plek, maar is het fout dan leg je de kaart gedekt af. Je mag dan een nieuwe kaart pakken en weer een aanwijzing geven. Dit gaat zo door totdat de tijd op is. Aan de hand van het aantal neergelegde kaartjes bereken je je score.

Het leuke aan Cross Clues is dat je het samen speelt. In tegenstelling tot andere partyspellen zijn er niet meerdere teams, maar vorm je met z'n alle één team. Je moet dus echt goede aanwijzingen zien te geven en dat ook nog onder tijdsdruk! En als een antwoord fout is moet je de kaart gedekt wegleggen. Je weet dus niet welke kaart er eigenlijk neergelegd had moeten worden. Je moet dus goed nadenken over welk antwoord je geeft, want anders is de kaart dus weg.

Cross Clues is een perfect spel voor op feestjes. Niet alleen omdat je het eenvoudig mee kan nemen door het kleine doosje, maar ook door de korte duur van de potjes. Een spel duurt 5 tot 10 minuten en je kan het zelf zo moeilijk maken als je wilt. Wil je beginnen met een eenvoudig spel? Dan maak je een raster van 3 bij 3. Wil je het spel moeilijker maken? Dan leg je een raster neer van 5 bij 5.

Ik vond Cross Clues een verassend leuk spel! En hoe beter je elkaar kent hoe leuker het wordt. Je kan dan aanwijzingen geven die op grappige situaties slaan die jullie ooit hebben meegemaakt of aanwijzingen die op jullie slaan. Hierdoor kunnen hilarische situaties ontstaan. Ik vind het overigens niet uitmaken of je het spel speelt met twee spelers of met meer spelers, het blijft even leuk. Bij ons staat dit spel nu in de top van partyspellen en zal het nog zeker vaker op tafel belanden!

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page