top of page
  • Foto van schrijverMirthe

Cube Duel

Naam: Cube Duel

Soort spel: Strategisch spel

Aantal speler: 1 - 2 spelers

Speeltijd: 15 minuten

Leeftijd: 10+

Uitgever: Smart Games

Prijs: €22.99


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

  • 8 rode speelstukken

  • 8 gele speelstukken

  • Het spelbord

  • Een opdrachtenboekje met de oplossingen

Voordat het spel start moet je het speelbord creëren. Dit doe je door de blauwe voet op tafel te plaatsen en de transparante kubus daar in te plaatsen. Iedere speler neemt dan 8 speelstukken in dezelfde kleur en het spel kan beginnen.


De spelregels

Om een speelstuk te plaatsen moet je aan bepaalde regels voldoen. Zo moet een speelstuk evenwijdig met de de zijden van het speelbord geplaatst worden. Ook moeten de speelstukken stabiel staan, ze mogen niet kantelen en ze mogen ook geen eerder geplaatste stukken doen vallen. De spelstukken mogen ook niet uit het speelbord steken. Als laatste voorwaarde mag je eerder geplaatste speelstukken niet meer verplaatsen, zelfs niet tijdelijk.

Een speler die een speelstuk niet meer volgens de regels kan plaatsen moet passen en daarna is de volgende speler aan de beurt.

Als beide spelers een speelstuk niet meer kunnen plaatsen volgens bovenstaande regels dan eindigt het spel. De spelers tellen dan de vierkanten van hun eigen kleur aan de drie bovenzijden van de kubus. De speler met het meeste aantal vierkanten wint.


Je kan het spel ook in je eentje spelen. Je zet speelbord op dezelfde manier neer. Het spel wordt geleverd met wel 80 verschillende opdrachten, deze staan in een boekje. Je kiest een opdracht uit en plaatst de startstukken zoals aangegeven. Mocht er geen startopstelling zijn dan start je op een leeg speelbord. Daarna is het de bedoeling dat je de speelstukken zo weet te plaatsen dat deze qua kleur en opstelling overeen komen met de opdracht. Voor beginnende spelers kan je alleen de 8 rood gekleurde speelstukken gebruiken om zo een halve kubus te maken. Voor de gevorderde speler kan je alle 16 speelstukken gebruiken om zo een hele kubus te maken.

Aan het einde van het boekje staat de juiste oplossing.


Pluspunten

+ Je kan dit spel in je eentje spelen maar ook met twee personen.

+ Het spel is gemaakt van stevig materiaal.

+ Het blijft naar meerder potjes nog steeds super leuk.

+ Een echte hersenkraker waarbij je leert om vooruit te denken.

+ Het spel is geschikt om met kinderen te spelen en dus een echt familiespel.


Minpunten

- De doos waar het spel in zit is redelijk groot.


Beoordeling

Cube Duel is echt een spel wat mij positief verrast heeft. Tijdens een potje met twee spelers moet je proberen om om zoveel mogelijk blokjes van jou kleur aan de drie bovenzijdes van de kubus zichtbaar te hebben. Dit is nog lastiger dan je denkt. Je denkt soms goed op weg te zijn, maar dan kan het zomaar zijn dat je dat je je tegenspeler heel erg helpt. Het is dus van belang om vooruit te denken.

Het enige minpunt vind ik dat de doos waar het spel in geleverd wordt redelijk groot is. Als je namelijk alle blokjes weer in de kubus krijgt dan is het al een opbergruimte van zichzelf. Wel is het spel van heel erg stevig materiaal gemaakt, de kubus en de speelstukken zijn van stevig plastic.

De versie waarbij je in je eentje speelt is minstens net zo leuk als de 2-speler versie. Het enige verschil is, is dat het competitieve een beetje weg is. Maar dat mag de pret zeker niet drukken. Ik ben er bij deze versie juist op gebrand om de opdrachten te voltooien, maar dit kan soms nog best lastig zijn! Wel is het fijn dat je verschillende niveau's hebt qua opdrachten en je dus rustig aan kan starten. Ik ben blij dat ik dit spel ook alleen kan spelen als ik even een hersentraining wil doen.

Dit spel gaat bij ons zeker nog vaker gespeeld worden en dus niet alleen met twee spelers, maar ook alleen. Een echte aanrader!

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

7 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page