top of page
 • Foto van schrijverMirthe

De S.P.E.L. show

Bijgewerkt op: 2 mei 2021

Naam: De S.P.E.L. show

Soort spel: bordspel

Aantal speler: 2 - 4 spelers

Speeltijd: 45 minuten

Leeftijd: 10+

Uitgever: Just Entertainment

Prijs: €24.99


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

 • 2 speelborden

 • 75 speelkaarten voor ronde 1

 • 75 speelkaarten voor ronde 2

 • 75 speelkaarten voor ronde 3

 • 100 speelkaarten voor ronde 4

 • 75 speelkaarten voor ronde 5

 • 10 speelkaarten voor de finaleronde

 • 1 notitieblok

 • 31 letterfiches

 • 12 antwoordfiches

 • 4 pionnen

Voordat het spel begint leg je de twee speelborden op tafel. Een van de speelborden is de puntenmeter, alle spelers kiezen een pion en zetten deze op het eerste vakje van de puntenmeter.

Op de letterfiches staan alle letters van het alfabet en nog wat extra klinkers. Deze fiches plaats je op alfabetische volgorde op het speelbord met de letters. Dubbele klinkers plaats je daarbij op elkaar.

Alle vragen van de verschillende rondes worden apart van elkaar geschud, behalve die van de finaleronde deze schud je niet. Tot slot krijg iedere speler antwoordfiches met A, B en C in dezelfde kleur als zijn pion.


De spelregels

Het spel bestaat uit vijf rondes. Iedere keer als je een vraag goed hebt dan mag je je pion een plek vooruit zetten op de puntenmeter. De twee spelers die aan het einde van die twee rondes de meeste punten hebben spelen de finale tegen elkaar.

Tijdens de eerste ronde staat er op de kaart een woord op drie verschillende manieren geschreven, slechts een van deze woorden is op de juiste manier geschreven.

Als je de ronde start dan pak je de onderste vijf kaarten en leg je deze op de aangegeven plek op het speelbord. Vervolgens pak je de eerste kaart leg je deze op het het midden van het speelbord, zodat alle spelers deze goed kunnen lezen. Iedere speler maakt nu een keuze, wat volgens hen de juiste spelwijze is. Je doet dit door het A, B of C fiche gedekt voor je neer te leggen. Als alle spelers dit hebben gedaan dan draai je de fiches tegelijkertijd open, ook het kaartje mag nu omgedraaid worden. De spelers die het antwoord goed hebben verdienen 1 punt, de spelers die het antwoord fout hebben verdienen niets. De eerste ronde eindigt na de 5 kaarten.


De tweede ronde wordt op dezelfde manier gespeeld als de eerste ronde, maar nu gebruik je natuurlijk de kaarten van ronde 2. Op de kaarten van ronde twee staan spreekwoorden, gezegdes of uitdrukkingen. De spelers moeten bepalen welk antwoord juist is. Ook bij deze ronde geldt dat ieder goed antwoord 1 punt oplevert en ook deze ronde bestaat uit 5 vragen.


Ronde 3 bestaat ook uit 5 vragen. Deze kaarten bevatten zinnen en in die zin staat een taalfout. Het is aan de spelers om te bepalen welk van de antwoordmogelijkheden de taalfout aangeeft.
In ronde 4 krijgen de spelers om de beurt open vragen. Je moet zo snel mogelijk een vier letter woord vormen. Dit doe je op een notitievel die je aan het begin van de ronde ontvangt. Op dit vel staan vier blokjes waarin iedere speler hun antwoord moeten noteren. Je antwoord hou je verborgen totdat alle spelers hun antwoord hebben genoteerd.

Wanneer alle spelers een antwoord hebben genoteerd dan tonen zij hun antwoord.

Daarna moet je met de letterfiches het woord zien te vormen, maar er zijn maar een beperkt aantal fiches. Het kan dus zijn dat een letter die jij wilde niet meer beschikbaar is, dan moet je een ander woord noteren op je notitievel en met de fiches dit woord vormen.

De fiches verzamel je door het beantwoorden van vragen. De speler met de minste punten mag beginnen. Iemand anders stelt een vraag aan deze speler. Wanneer je de vraag goed hebt mag je een fiche pakken. Dit moet wel een fiche zijn van een letter die voorkomt in je woord. Als je de vraag fout hebt dan mag je helaas geen fiche pakken. Daarna is de volgende speler aan de beurt. Dit gaat net zo lang totdat een speler zijn woord kan maken. Deze speler beëindigt daarmee de ronde en verdient 3 punten.


Ronde 5 wordt op dezelfde manier gespeeld als ronde 1, uiteraard wel met de juiste vragen. Bij een goed antwoord ontvang je een punt en bij een fout antwoord ontvang je niets. Ook bij deze ronde worden 5 vragen gesteld die de spelers moeten beantwoorden met juist (A) of onjuist (B).


Daarna spelen de twee beste spelers de finaleronde. Het kan wel zijn dat er een gelijkspel is tussen een aantal spelers, dan moeten deze twee spelers net zo lang vragen uit ronde 5 beantwoorden totdat een van de spelers een fout maakt.

De finaleronde speel je met 10 vragen met de waarde: 100, 200, 300, 400, 500, 600, 700, 800, 900 en 2000. De speler die aan het einde van de 10 vragen de meeste punten heeft wint het spel. De punten die je in de vorige rondes hebt verzameld doen niet meer mee.

Vervolgens schud je de letterfiches en draai je deze dicht. Slechts 10 willekeurige letterfiches draai je open en leg je zo neer dat beide spelers deze kunnen lezen.

Een andere speler is de quizmaster, deze begint met het 100 punten kaartje. Hij leest 1 van de thema's voor en de finalisten moeten dan zo snel mogelijk een woord noemen die je kan vormen met de fiches die open op tafel liggen. Op het kaartje staat ook hoe lang het woord tenminste moet zijn, maar dat mag ook langer zijn. De speler die dit als eerste doet wint het kaartje.

De quizmaster pakt dan het volgende kaartje, dit gaat net zo lang zo door totdat alle kaarten op zijn. De speler met de meeste finalepunten wint het spel.

Wanneer je met z'n tweeën speelt heb je natuurlijk geen quizmaster. Dan kies je samen een getal onder de 9, dit getal correspondeert dan met het thema wat jullie gaan behandelen.


Pluspunten

+ Het spel is educatief.

+ Je kennis wordt getest op meerdere vlakken.

+ Het spel is geschikt voor wat oudere kinderen en dus een echt familiespel.


Minpunten

- Na verloop van tijd zijn de vragen op.


Beoordeling

Test je kennis van de Nederlandse taal met De S.P.E.L. Show. Tijdens verschillende rondes probeer je zoveel mogelijk punten te verzamelen door de vragen die gesteld worden goed te beantwoorden. Het leuke is dat je niet alleen vragen krijgt over spelling van woorden, maar ook over spreekwoorden, gezegdes, afkortingen en vervoegingen. Er komen heel veel onderdelen voorbij en dat maakt het spel ook zo leuk!

De S.P.E.L. Show is ook een televisieprogramma op de Nederlandse televisie. Ik kende het programma nog niet, dus voordat ik dit spel ging spelen heb ik ook een aantal afleveringen gezien. Bij het televisieprogramma nemen een aantal bekende Nederlanders het op tegen onbekende Nederlanders. Ook het programma bestaat uit verschillende rondes. Het lijkt heel erg op elkaar. Je hoeft gelukkig niet het programma te kennen om het spel te spelen. De vragen zijn overigens soms moeilijker dan je denkt, want wat is nou de juiste spelling van een woord? Ik ging echt in gedachte weer terug naar de Nederlandse les op de middelbare school om tot een goed antwoord te komen. Dit spel is ook goed te spelen met wat oudere kinderen. Je zal merken dat zij misschien nog wel beter zijn in dit spel, omdat ze natuurlijk ook veel taal op school krijgen. De onderlinge strijd wordt hierdoor alleen maar leuker! Ik vind het echt geschikt familiespel.

Het enige nadeel is dat na verloop van tijd je alle vragen wel is voorbij hebt zien komen. Maar als je de kaarten goed schud moet je wel een goed geheugen hebben om alles te onthouden. Je kan het dus eventueel nog vaker spelen daarna, maar sommige vragen zullen je dan wel bekend voorkomen.

Kortom, De S.P.E.L. Show is een leuk en educatief spel geschikt voor de hele familie!

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page