top of page
 • Foto van schrijverMirthe

Decipher

Naam: Decipher

Soort spel: Familiespel

Aantal spelers: 2 - 4 spelers

Speeltijd: 30 minuten

Leeftijd: 10+

Uitgever: HeidelBÄR Games

Prijs: €29.95


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

 • 1 dubbelzijdig speelbord

 • 48 letterstukken

 • 82 lettertegels

 • 20 nee fiches

 • 1 woordenrek

 • 1 potlood

 • 1 scoreblok

 • 12 gokfiches

 • 3 bonusfiches

 • 1 decipher fiche


Voordat het spel begint kiest iedere speler een kleur en neemt de 3 raad fiches in zijn kleur. De 5 bonusfiches en het decipher fiche leg je aan de zijkant.

Je bepaalt samen de woordlengte voor dit spel. Je kiest woorden van 3 tot 6 letters, langere woorden zijn zijn natuurlijk moeilijker te ontcijferen.

Als laatste kies je een speler die de puzzelmaker wordt. Dan kan het spel beginnen.


De spelregels

Als puzzelmaker draai je de speeldoos naar je toe met het geheime compartiment zichtbaar.

Plaats dan het spelbord verticaal in de sleuf. Dit is om de geheime componenten voor de andere spelers te verbergen terwijl je het woord opbouwt.

Zet het woordenrek net voor de sleuf in de speeldoos. Gebruik de lettertegels en het woordenrek om een geheim woord te creëren dat pas bij de gekozen woordlengte van het spel.

Woorden die je kan maken zijn woorden die in het woordenboek staan. Deze woorden moeten ook correct gespeld zijn.

Dan draai je het woordenrek om, zodat als je de sleuf weghaalt het woord te lezen is voor de andere spelers. Jij ziet het woord dus in spiegelbeeld. Controleer daarna nogmaals je woord en of alle letterstukken dus overeenkomen. Schuif het woordenrek voorzichtig langs de helling naar de definitieve positie. Dan plaats je het spelbord naar beneden over de doos heen. Je plaatst de juiste zijde naar boven. Zijde A voor woorden van 3 tot 5 letters en zijde B voor woorden van 4 tot 6 letters. De 3 bonusfiches en het decipher fiche leg je op de daarvoor aangegeven plekken op het speelbord.


Om een letter te ontcijferen gebruik je de letterstukken die op de doos staan om te zien hoe je de letters kan maken. Dezelfde stukken moeten namelijk gebruikt worden om de verschillende letters te maken.


De eerste speler die het woord mag raden is de speler links van de puzzelmaker, deze speler heet de woordzoeker. Daarna speel je met de klok mee. Tijdens je beurt kiest de puzzelmaker een letterstuk uit het geheime compartiment geeft deze aan de woordzoeker. De woorzoeker tikt op het stuk op een letterzone op het bord en vraagt: gaat het stuk hier? De puzzel maker antwoord dan met ja of nee.

Als het antwoord nee is pakt de woorzoeker een nee fiche en bedekt daarmee het letterstuk in de letterzone die hij zojuist heeft aangewezen. Dezelfde woordzoeker moet proberen het letterstukje in de juiste zone te krijgen, totdat hij een ja als antwoord krijgt van de puzzelmaker. Krijg je een ja als antwoord dan leg je het stukje in de juiste zone neer.

Als er nog meer dan 3 stukjes verborgen zijn dan start de volgende ronde. Zo niet dan begint de bonus modus. Naarmate de ronde vordert zullend e zoekers het woord langzamerhand gaan zien. Maar de puzzelmaker krijgt een punt voor ieder geplaatst nee fiche.


De puzzelmaker kondigt de start van de bonus modus aan wanneer een woordzoeker een letterstuk correct heeft geplaatst en er nog maar 3 correcte letterstukjes in het geheime compartiment liggen. Deze laatste 3 stukjes deel je uit aan de speler wiens beurt het is, dus de speler die een letterstuk zou krijgen. Wanneer een woordzoeker nu een letterstuk vraagt krijgt de puzzelmaker een bonusfiche van het speelbord.


Op elk moment tijdens de ronde kan elke woordzoeker het geheime woord raden. Om dit te doen geeft de woordzoeker een gokfiche aan de puzzelmaker, daarna mag deze speler het woord zeggen. Als deze speler verkeerd heeft gegokt gaat het spel verder bij de speler wiens beurt het was. Wordt er juist gegokt dan wordt het woord onthult en eindigt de ronde. De volgende speler wordt de nieuwe puzzelmaker.


Een ronde eindigt wanneer het geheime woord is geraden of wanneer iedereen zijn gokfiches heeft gebruikt. In alle gevallen onthult de puzzelmaker het woordenrek met het geheime woord. Alle woordzoekers krijgen punten voor elk van hun overgebleven gokfiches. De speler die het woord heeft geraden krijgt de punten voor het decipher fiche en elk overgebleven bonusfiche op het speelbord. De puzzelmaker krijg punten voor elk nee fiche op het bord, elk bonusfiche die hij heeft ontvangen en elk gokfiche wat hij heeft ontvangen en als het woord niet is geraden krijgt hij ook punten voor het decipherfiche.


Het spel eindigt als iedere speler een keer de puzzelmaker is geweest. In een spel met twee spelers is iedere speler twee keer de puzzelmaker. De speler met de meeste punten wint het spel.


Pluspunten

+ Het spel is geschikt voor jong en oud en dus een echt familiespel.

+ Je bepaalt zelf de moeilijkheidsgraad.

+ Iedere speler is een keer de puzzelmaker.

+ De spelregels zijn eenvoudig.


Minpunten

- Het is geen spel wat je de hele avond speelt.


Beoordeling

Ben jij goed in het bedenken en ontcijferen van woorden? Dan is Decipher een spel voor jou! Om de beurt ben je de puzzelmaker. Als je de puzzelmaker bent dan bedenk je een woord van 3 tot 6 letters, dit spreek je van tevoren af. De andere spelers weten alleen welke letterstukken er gebruikt worden in het woord, maar niet waar deze letterstukken komen. Door middel van het raden van de juiste zones voor de letterstukken kan je ze plaatsen en zo de letters vormen om zo tot het juiste woord te komen. Je krijgt punten als je een woord raad en voor de fiches. Als iedereen een keer de puzzelmaker is geweest stopt het spel en is de speler met de meeste punten de winnaar.

Het leuke aan Decipher is dat het een spel is voor jong en oud en dus een echt familiespel. Het lijkt een beetje op galgje, maar je moet dus raden waar de letterstukken komen. Het spel is dus ook een klein beetje educatief, want je leert zo goed spellen. Voor kinderen is het leuk om te beginnen met korte woorden te werken, zodat ze de smaak een beetje te pakken krijgen.

Wat handig is, is dat je zelf bepaalt hoe moeilijk je het spel maakt. Kies je een woord van 3 letters dan zal het voor de andere spelers een stuk makkelijker zijn om te raden, maar kies je een woord van 6 letters dan wordt het al een stuk moeilijker. Handig is om dit van tevoren te bepalen en iedereen even grote woorden te laten bedenken, dan wordt het namelijk eerlijker.

Iedere speler is bovendien ook een keer de puzzelmaker en als puzzelmaker kan je dus ook punten verdienen. Voor ieder no-fiche krijg je punten en als je woord niet is geraden. Probeer dus een moeilijk woord te bedenken met veel letterstukken.

Het spel ziet er daarnaast mooi uit en de spelregels zijn zo uit te leggen. Daarnaast vind je op de zijkant op de doos hoe je de verschillende letters kan maken met de letterstukken. In de doos zit trouwens ook een soort inkeping waar je het geheime woord in maakt, een super handig systeem dus!

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

6 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page