top of page
 • Foto van schrijverMirthe

Dice Trip - België

Naam: Dice Trip - België

Soort spel: Dobbelspel

Aantal speler: 1 - 4 spelers

Speeltijd: 30 minuten

Leeftijd: 8+

Uitgever: Helvetiq

Prijs: €20.-


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

 • 50 kaarten

 • 4 potloden

 • 4 gekleurde dobbelstenen

Voordat het spel begint krijgt iedere speler een potlood en een kaart. Onderop de kaart schrijf je je naam op.


De spelregels

Wanneer je aan de beurt bent gooi je de 4 dobbelstenen. Alle spelers combineren vervolgens de waardes van de geworpen dobbelstenen, zodat deze getallen van 2 cijfers vormen. Een 1 en een 4 kunnen bijvoorbeeld een 14 of 41 vormen. Iedere speler noteert de 2 getallen in 2 lege steden op zijn kaart. Voor het noteren van de getallen gelden een aantal regels:

 • Je kan combinatie maken van 11 tot en met 66.

 • Een getal van 11 tot en met 66 mag slechts een keer worden genoteerd.

 • Je moet elke beurt 2 getallen noteren. Als je geen getal kunt of wilt noteren, moet je een stad op je kaart afkruisen. De afgekruiste steden zijn tijdens de rest van het spel niet meer toegankelijk. Aan het einde van het spel leveren deze steden minpunten op.

Wanneer alle spelers hun twee getallen hebben genoteerd, gooit de volgende speler de dobbelstenen weer en noteren alle spelers weer 2 nieuwe getallen op hun kaarten. Tijdens de laatste beurt zal er nog maar één stad over zijn. Spelers kunnen kiezen welke 2 cijfers van de 4 dobbelstenen ze willen gebruiken.


Er zijn twee speciale krachten en beide kunnen tijdens het spel één keer worden gebruikt. Als je een speciale kracht hebt gebruikt, noteer je dat op je kaart door het bijbehorende vakje aan te kruisen.

Gooi de dobbelstenen opnieuw: als jij aan de beurt bent om de dobbelstenen te gooien, mag je ervoor kiezen om minstens 1 en maximaal 4 dobbelstenen opnieuw te gooien. Let op: als je deze kracht wilt gebruiken, moet je dat meteen doen na het gooien van de dobbelstenen en je moet het meteen zeggen. Alle spelers moeten de nieuwe combinatie van dobbelstenen gebruiken.

Gebruik een dobbelsteen dubbel: je kunt één dobbelsteen negeren en een andere twee keer gebruiken. Let op: het cijfer dat je kiest, moet in beide combinaties worden gebruikt en je mag het dus niet gebruiken om een getal met twee gelijke cijfers te vormen (bijv. 11 of 22) om zo een bonusstad te maken. Je mag deze kracht op elk gewenst moment gebruiken en hij geldt alleen voor jou, maar je moet het de andere spelers melden als je hem gebruikt. De andere spelers gebruiken gewoon alle 4 dobbelstenen.


Er zijn verschillende manieren om punten te verdienen en te verliezen:

 • Bonussteden (+1 punt per stad) - er zijn twee manieren om een bonusstad te maken. Je gebruikt een getal met 2 gelijke cijfers (11, 22, 33, 44, 55, 66). Of je gebruik een dobbelsteen van dezelfde kleur om een getal in een gekleurde stad te noteren. Als een stad een bonusstad wordt, noteer je dit meteen op je scoreformulier. Je ontvangt geen dubbele bonus als je een getal van 2 gelijke cijfers op een gekleurde stad noteert.

 • Afgekruiste steden (-1 punt per stad) - een stad moet worden afgekruist als een speler geen getal kan of wil noteren op zijn of haar kaart. Elke afgekruiste stad telt aan het eind van het spel als 1 minpunt. Als je een stad afkruist, noteer je dit meteen op je scoreschema.

 • Langste route (+1 punt per stad op je route) - aan het einde van het spel telt elke speler zijn of haar langste route. Een route bestaat uit steden die direct en in oplopende volgorde met elkaar zijn verbonden, zonder afgekruiste steden ertussen. Het aantal steden waar je langste route uit bestaat is het aantal punten dat je verdient. De steden moeten direct met elkaar verbonden zijn. Een afgekruiste stad mag geen deel uitmaken van je route.

 • Opeenvolgende getallen - je verdient punten als je op je kaart minstens 4 opeenvolgende steden hebt. Steden zijn opeenvolgend wanneer ze met elkaar zijn verbonden en hun getallen elkaar direct opvolgen. Hoe langer je reeks is, hoe hoger het aantal punten dat je verdient, maar alleen je langste reeks telt. Deze reeks hoeft geen onderdeel uit te maken van je langste route. 4 opeenvolgende steden = 2 punten, 5 = 3 punten, 6 = 4 punten, 7-9 = 6 punten, ≥10 = 9 punten Let op: 16 en 21, 26 en 31, enz. zijn ook opeenvolgende getallen. Op de controlebalk onder aan je kaart kun je nakijken of getallen opeenvolgend zijn.

 • Zones - aan het einde van het spel verdien je punten voor het aantal zones zonder afgestreepte steden. 1 zone zonder afgestreepte steden = 4 punten, 2 zones = 7 punten, 3 zones = 9 punten

 • Een getal uit elke groep tientallen - dit is een variatie op het spel voor ervaren spelers. Tijdens het spel ontvang je een bonus als je minstens 1 getal uit elke groep tientallen (bijv. 11-16, 21-26, enz.) vormt en noteert op je kaart. Zodra je minstens één getal van elke groep tientallen op je kaart hebt genoteerd, tel je het aantal gekleurde steden dat nog leeg is. Je ontvangt punten gelijk aan dit aantal. Noteer deze punten meteen op je scoreschema.

Het spel eindigt na 13 rondes, als de kaart vol is. Elke speler telt de behaalde punten bij elkaar op en de speler met de meeste punten wint het spel.


Pluspunten

+ Het spel zit in een klein doosje en is dus eenvoudig mee te nemen.

+ Je kan op verschillende manieren punten scoren.

+ Je moet de dobbelstenen combineren.


Minpunten

- Het artwork is niet echt boeiend.

- Het spel is grotendeels gebaseerd op geluk.


Beoordeling

Ontdek België tijdens een potje Dice Trip - België! Je moet proberen om tijdens het spel een zolang mogelijk reeks getallen te krijgen. Wanneer je aan de beurt bent gooi je de dobbelstenen. Vervolgens maken alle spelers 2 combinaties. Dus stel dat de getallen 2, 2, 5 en 6 zijn gegooid dan kan je bijvoorbeeld 25 en 26 maken. Deze getallen schrijf je ergens op je scorevel op. Het is dan handig om deze getallen na elkaar op te schrijven. Elk getal mag je slechts een keer opschrijven en als je geen combinatie kan maken dan moet je helaas een stad afstrepen. De speler die aan het einde de meeste punten heeft gescoord wint het spel!

Je scoort tijdens dit spel punten op verschillende manieren. Zo scoor je punten voor bijvoorbeeld de langste aaneengesloten routen. Iedere stad op deze route zorgt ervoor dat je 1 punt krijgt. Maar ook krijg je bijvoorbeeld punten voor opeenvolgende getallen, bijvoorbeeld 33, 34, 35. Het is dus van belang dat je je getallen die je combineert tactisch neerzet. Stel dat je niet een combinatie kan vormen, doordat je de getallen al hebt, dan moet je helaas een kruisje zetten bij een stad. Dit zorgt wel voor minpunten aan het einde van het spel. Het spel heeft dus wel een beetje te maken met geluk, want je moet wel maar net de juiste getallen gooien.

Het enige nadeel van dit spel vind ik het artwork. Het is niet heel erg spannend vorm gegeven. Het spel had er een stuk leuker uit gezien als België een leuk achtergrondje had gekregen, zoals bijvoorbeeld bossen en gebergte.

Wel vind ik het een leuk spel, doordat er vier dobbelstenen zijn kan je veel verschillende combinaties maken. Het is wel leuker als je je blaadje een beetje afschermt voor de andere spelers, zodat je niet kan zien welke combinaties zij maken. Zo komen er wel vaak andere blaadjes en andere scores uit.

Eerder schreef ik al een review over Dice Trip - Duitsland, in vergelijking met dit spel is Dice Trip - Beglië weinig nieuws. De spelregels zijn precies hetzelfde, de kaart is natuurlijk wel anders. Dus als je het spel Dice Trip leuk vind dan zou ik je deze versie zeker aanraden, de andere kaart is leuk voor de afwisseling.

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

15 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page