top of page
 • Foto van schrijverMirthe

Dino Race

Naam: Dino Race

Soort spel: Strategisch spel

Aantal speler: 2 - 4 spelers

Speeltijd: 20 minuten

Leeftijd: 8+

Uitgever: Intrafin

Prijs: €24.95


De voorbereiding

 • Het spel bestaat uit:

 • 12 terreintegels, 3 van elk soort

 • 1 vulkaantegel

 • 12 speciale kaarten

 • 8 dino's, 2 van elk soort

 • 1 dino-ei

 • 1 dobbelsteen

 • 4 eitokens

 • 12 prijstokens

 • 22 lavadruppels

Voordat het spel begint wordt eerst het racecircuit voorbereidt. De tegel met de vulkaan wordt met de slapende zijde naar boven gelegd. Daarna schud je alle terreintegels en leg je deze met de terreinzijde naar boven aan de vulkaan, de tegels moeten en rij vormen. Er zijn in 4 soorten terreintegels: vlakte, woestijn, moeras en jungle, van elk type zijn er 3 tegels.

Elke speler kiest een kleur en neemt de twee dino's die daarbij horen. Een van de dino's plaats je op de eerste tegel en de andere dino op de tweede tegel.

Vervolgens schudt je de kaarten en deel je er aan iedere speler 5 uit. De overige kaarten vormen de trekstapel. Daarna trek je evenveel prijstokens als dat er dino's in het spel zijn, de overige prijstokens gaan terug in de doos. Als laatste leg je de lavadruppels, eitokens en de dobbelsteen klaar, nu kan het spel beginnen!


De spelregels

De speler die als laatste een dinofilm heeft gezien mag beginnen en neem het dino-ei in zijn bezit. Je beurt bestaat eigenlijk uit drie handelingen: een kaart trekken, kaarten spelen en de dobbelsteen gooien.


Je begint dus met het trekken van kaarten. Het aantal kaarten is gelijk aan het aantal dino's die je nog in het spel hebt. Dus als je nog twee dino's hebt trek je twee kaarten en als je een dino over de finish krijgt dan trek je één kaart. Je mag zoveel kaarten in je handen hebben als je wilt.


Nadat je de kaarten hebt getrokken mag je kaarten gaan spelen. Dit mogen er zoveel zijn als je zelf wilt, het kan dus ook zijn dat je geen kaarten speelt. Je kan je dino's dus meerdere keren verplaatsen of je tegenspelers meerdere keren plagen. Je mag er ook voor kiezen om kaarten in te wisselen je levert dan twee kaarten uit je hand in om er één van de trekstapel te pakken. Ook dit mag je meerdere keren doen.

Er zijn verschillende soorten kaarten:

 • Kaarten met een terreintype - met deze kaarten kan je je dino's een plekje vooruit verplaatsen, mits het dezelfde kaart is als het terreintype wat voor de dino ligt.

 • Kaarten met vier terreintypes - dit is een joker, je mag je dino één plekje naar voren verplaatsen. Je kan er ook voor kiezen om drie dezelfde kaarten weg te gooien om één plek vooruit te gaan met een dino. Dit is dan hetzelfde als een joker.

 • Terugduwen - je mag de dino van je tegenspeler een plekje terugduwen. Mocht dit op een lavategel of een actieve vulkaantegel zijn dan blijft de speler staan, maar hij pakt dan een lavadruppel en gooit één kaart uit zijn hand weg.

 • Gooi het ei - als je het ei bezit kan je deze doorgeven aan je tegenspeler. Mocht je het ei niet bezitten dan kan je alsnog deze kaart spelen. Je laat dan een dino van de tegenspeler die het ei wel bezit struikelen. Deze speler moet de volgende beurt twee willekeurige kaarten weggooien om zijn dino weer overeind te helpen.

 • Steel een kaart - je mag een willekeurige kaart van een tegenspeler stelen.

Als laatste mag je de dobbelsteen gooien. Het gooien van de dobbelsteen heeft gevolgen tot iedere speler die nog in het spel is. Er zijn drie soorten uitkomsten van de worp:

 • Je gooit een terreintype - je mag een kaart van de stapel trekken voor elke dino die je op dit terreintype hebt staan.

 • Je gooit twee kaarten - iedere speler mag twee kaarten trekken.

 • Je gooit een vulkaanuitbarsting - als je deze optie voor de eerste keer dobbelt draai de slapende vulkaan om, deze wordt dan actief. Als de vulkaan eenmaal actief is draai je iedere keer een terreintegel om naar de lavazijde. Mochten er dino's op deze tegel staan dan verplaats je deze naar de volgende tegel. Voor iedere dino pak je vervolgens een lavadruppel en je gooit een kaart uit je hand weg.

Je dino is veilig als je deze naar de laatste tegel van het terrein weet je verplaatsen. Je mag vervolgens alle prijstokens die nog in het spel zijn bekijken en er eentje uitkiezen, de rest van de prijstokens leg je terug. Als je alle twee je dino's naar het einde weet te krijgen dan gooi je alle kaarten weg. Je mag dan alleen nog maar dobbelen als je aan de beurt bent.


Zodra de speler met het ei zijn tweede dino over de finish krijgt is het spel afgelopen. Deze speler mag nog een willekeurige ei-token uitkiezen. De dino's die nog achtergebleven zijn op het racecircuit ontvangen geen prijs.

Daarna ga je de score berekenen. Je telt de waarde van de behaalde prijstokens bij elkaar op. Als je twee prijstokens hebt met dezelfde kleur ontvang je drie punten extra. De waarde van de ei-token wordt ook bovenop de punten geteld. Voor iedere lavadruppel die een speler heeft verzamelt ontvang je één minpunt. De speler met de hoogste score wint het spel. Stel dat er een gelijk spel is dan wint de speler die het ei over de finish heeft gebracht.

Om het spel uitdagender te maken kan je ervoor kiezen om twee potjes achter elkaar te spelen. Je telt dan de punten van beide potjes bij elkaar op om een winnaar te bepalen.

Je kan er ook voor kiezen om het spel in teamverband te spelen. Dan is het zelfs mogelijk om het spel met 8 spelers te spelen. Elke speler krijgt dan één dino en je kan elke beurt een kaart doorspelen naar je teamgenoot.

Het is zelfs mogelijk om dit spel met jonge dinofans te spelen. Om het wat eenvoudiger te maken haal je het ei, de prijstokens, ei-tokens en lavadruppels uit het spel. De speler die zijn dino's als eerste over de finish weet te brengen wint het spel.


Pluspunten

+ Het spel is een echt familiespel.

+ Het dinothema is ook super leuk gekozen.

+ Het design van het spel is heel erg mooi.

+ Het speelbord kan je telkens een andere vorm geven.

+ Je kan het spel op verschillende manieren spelen.


Minpunten

- Soms zit iemand heel lang met het ei.


Beoordeling

Dit spel is een super leuk spel voor de hele familie. Ik zelf ben 27 jaar oud, maar het idee dat mijn dino's weg moesten rennen voor een uitbarstende vulkaan maakte het heel spannend. Het spel is dus niet alleen geschikt voor kinderen, maar ook voor volwassenen, dit maakt het een echt familiespel. Voor de echte kleintjes kan je het spel bovendien nog wat eenvoudiger maken door er bepaalde spelelementen uit te halen.

Het spel is echt super mooi opgezet. De dino's zijn gemaakt van stevig materiaal en zien er echt schattig uit. Wat ook leuk is is dat je het speelbord eigenlijk iedere keer veranderd. Je hebt namelijk heel veel verschillende opties om de terreintegels neer te leggen. Zo heb je iedere keer weer een andere race en wordt het spel niet saai.

Dan heb je ook nog het ei. Deze kan een last zijn tijdens de race, maar als je hem over de finish weet te brengen dan kan je extra punten scoren. Ik vind het ei eerder een last, want als je er mee zit een geen kaart trekt om het ei weg te gooien dan kan je zomaar heel ver achter komen te liggen in de race. Als iemand anders wel een kaart met een ei heeft kan hij namelijk je dino's laten struikelen, zodat jij telkens weer kaarten moet inleveren en je nog uit moet kijken voor de vulkaan die steeds verder uitbarst. Overigens kan dit ook weer voor andere spelers een hele grappige situatie opleveren, want je kan de speler met het ei op deze manier ook een beetje plagen.

Ik vind dino race een heel leuk spel je kan elkaars spel een beetje saboteren door het ei naar elkaar te gooien of elkaars dino's een stapje terug te slaan met je staart. Ik ben zeker enthousiast over dit spel het is een spel wat leuk blijft om te spelen, zelfs meerdere keren achter elkaar.

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.


6 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page