top of page
 • Foto van schrijverMirthe

Divvy Dice (Geven en Nemen)

Naam: Divvy Dice (Geven en Nemen)

Soort spel: Dobbelspel

Aantal speler: 1 - 4 spelers

Speeltijd: 30 minuten

Leeftijd: 8+

Uitgever: Stronghold Games

Prijs: €16.88


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

 • 5 gekleurde dobbelstenen

 • 4 whiteboard stiften

 • 29 scorekaarten

 • 20 bonuskaarten

 • 4 laatste scorekaarten

 • 1 solo-kaart

 • 1 marktspoor

Voordat het spel begint wordt het marktspoor in het midden van de tafel geplaatst. Daarna schud je de scorekaarten en leg je ze gedekt op tafel links naast het marktspoor, dit is de scorestapel. Hetzelfde doe je met de bonuskaarten en deze legt je onder de scorekaarten.

Vervolgens leg je vier scorekaarten open en bovenaan het marktspoor en de bonuskaarten leg je ook open, maar onderaan het marktspoor. Deze acht kaarten vormen de markt.

Iedere speler krijgt een stift, twee scorekaarten en twee bonuskaarten. Iedereen kijkt naar zijn kaarten en kiest één kaart om af te leggen onderaan de corresponderende stapel. De overige kaarten kaarten leg je open voor je neer.

Je mag je kaarten zo plaatsen als je wilt, maar ze moeten elkaar raken met een zijkant of hoek en ook moeten de kaarten in 3 bij 3 neergelegd worden.

Als laatste bepaal je een startspeler, deze ontvangt alle 5 de dobbelstenen en de kaart met het startspelersymbool.


De spelregels

Wanneer je aan de beurt bent gooi je alle 5 de dobbelstenen. Dan beslis je of je deze dobbelsteen wilt houden of opnieuw wilt gooien, dit kan hierna nog maximaal twee keer. Voordat je opnieuw gooit kan je zoveel dobbelstenen als je wilt op de constructie leggen als je wilt en alleen de dobbelstenen die je over hebt opnieuw gooien. Mocht je daarna nog een keer opnieuw willen gooien dan mag je de dobbelstenen die op de constructie liggen eventueel er weer bij nemen. Zodra je tevreden bent met je worp mag je alle dobbelstenen één keer gebruiken om zoveel mogelijk kaarten compleet je maken die bij de markt liggen.


Elke keer als de actieve speler opnieuw gooit kan je als passieve speler één van de opnieuw gegooide dobbelstenen opschrijven. Dus als de actieve speler twee keer opnieuw gooit dan mag je dus twee keer een dobbelsteen opschrijven, maar als een actieve speler maar één keer gooit dan schrijf je dus niets op als passieve speler.

Alle passieve spelers kunnen overigens ervoor kiezen om allemaal dezelfde dobbelsteen op te schrijven of om niets op te schrijven. Een actieve speler kan een dobbelsteen die opgeschreven is wel weer gebruiken bij een nieuwe worp.


Als actieve speler mag je alleen dobbelstenen gebruiken om vakjes in te vullen op een kaart als deze ervoor zorgen dat de kaart compleet is en dus geen lege vakjes meer heeft. Voor passieve spelers is het wel toegestaan om dobbelstenen in te vullen, ook al is de kaart daardoor niet vol.

Er zijn verschillende regels voor het invullen van de vakjes:

 • Als een vakje een nummer heeft dan moet precies dat nummer aangekruist worden.

 • Als een vakje leeg is dan mag je elk nummer opschrijven.

 • Als een vakje wit is dan kan je elke dobbelsteen er in opschrijven.

 • Als een vakje een bepaalde kleur heeft dan mag je alleen de dobbelsteen met dezelfde kleur er in opschrijven.

 • De volgorde waarin je de vakjes invult maakt niet uit.

Om aan te geven dat een kaart compleet is kan je een vinkje zetten in de cirkel rechtsonder. Dit zorgt er ook voor dat de bonus of de punten geactiveerd worden. Op de kaarten staan verschillende taken die je eerst moet vervullen om de bonnussen te krijgen. Zo heb je kaarten waarop je cijfers moet afstrepen, kaarten waarbij de getallen oplopend zijn, kaarten waarbij de cijfers gelijk zijn en kaarten waarbij het totaal van de cijfers 40 moet zijn.

Bonuskaarten zijn geen punten waard, maar kunnen je wel helpen om je scorekaarten verder in te vullen. Bonussen kan je meteen inzetten als je een kaart compleet hebt. De cirkels onderaan de kaart geven aan hoe vaak je de bonus nog kan gebruiken. Je kruist een bonus af zodra je deze hebt gebruikt. Het kan ook zo zijn dat een bonus ervoor zorgt dat je een dobbelsteen een ander getal mag geven. Dit getal geldt alleen voor de speler die de bonus inzet. Je hebt verschillende type bonussen die je kan verdienen:

 • Eén hoger één lager - je mag 1 van de dobbelsteen afhalen of erbij optellen. Je kan deze bonus meerdere keren achter elkaar inzetten om het getal te veranderen.

 • Kleurendobbelsteen - je mag een dobbelsteen van kleur veranderen om deze in te vullen in een vakje van een andere kleur.

 • Passieve dobbelsteen - je mag nog een opnieuw gegooide dobbelsteen opschrijven. Deze bonus kan alleen gebruikt worden als passieve speler.

 • Kleurenfinish - aan het einde van het spel mag je bepalen welke kleur deze kaart heeft.

 • Eén dobbelsteen minder - je mag bij het kopen van een kaart een dobbelsteen minder inzetten. Je kan ook meerdere cirkels aankruisen om met nog minder dobbelstenen de kaart te betalen.

Wanneer een actieve speler drie of vier dezelfde nummer gooit in een worp dan mag deze speler de dobbelstenen ook gebruiken om kaarten te kopen van de markt. De kaarten worden direct toegevoegd aan je speelgebied. Ook deze kaarten moeten grenzen aan een eerder neergelegde kaart. Op het marktspoor kan je zien hoeveel dobbelstenen je hetzelfde moet gooien om een kaart te kopen.


Je kan ook een kans inzetten. Dit kan alleen na de derde keer gooien. Je mag dan uit alle dobbelstenen twee dobbelstenen uitkiezen om twee vakjes in te vullen. Dit mogen twee verschillende kaarten zijn. Je bent ook niet verplicht om de kaarten compleet te maken.

Na de derde keer gooien mag je er ook voor kiezen om een kaart te pakken die op een van de twee stapels ligt. Dit zorgt er wel voor dat je beurt voorbij en je mag ook geen dobbelstenen meer opschrijven.


Een beurt kan dus eindigen als je een kaart hebt gekocht of compleet hebt of als je de kans hebt gebruikt. De dobbelstenen worden doorgegeven aan de volgende speler en als er een kaart uit de markt is gekocht dan worden de kaarten opgeschoven zoals aangegeven. De markt wordt weer aangevuld door nieuwe kaarten van de stapels.

Zodra een speler de negende kaart koopt wordt het einde van het spel ingezet. Iedere speler mag nog één keer en dan is het spel voorbij. Iedere speler kijkt per kaart hoeveel punten ze hebben verdient. Zo verdien je evenveel punten als dat er kaarten compleet zijn. Of krijg je punten voor kaarten in de kleur die aangegeven is, deze hoeven niet compleet te zijn. Ook krijg je punten voor kaarten die een bepaalde kleur aanraken of als je van allen kleuren een kaart hebt. Je kan ook punten krijgen voor iedere rij of kolom die compleet is. Of als er in een rij of kolom zich dezelfde kleuren bevinden. Als laatste kan je punten verdienen voor elke verschillende bonuskaart in je speelgebied.

De score schrijven ze op op hun scorekaart. De speler met de hoogste score wint. In het geval van een gelijkspel dan wint de speler met die minste lege vakjes.


Pluspunten

+ Je kan het spel ook solo spelen.

+ Het spel zit in een klein doosje en is dus eenvoudig mee te nemen.

+ Je mag zelf je scorekaarten kiezen.

+ Je speelt dit spel tegelijkertijd.

+ De kaarten zijn eenvoudig opnieuw te gebruiken, doordat je een whiteboard stift gebruikt.


Minpunten

- De spelregels zijn soms wat lastig te begrijpen voor een eerste keer.


Beoordeling

Geven en Nemen is een uniek roll & write spel waarbij je je eigen scorevel samenstelt. Dit doe je door een raster te vormen van 3x3, je begint het spel met 3 kaarten. Wanneer je aan de beurt bent gooi je de dobbelstenen, dit mag je drie keer opnieuw doen, maar andere spelers mogen dan wel iedere keer een getal opschrijven. Als je goed hebt gegooid dan kan je met de cijfers die je hebt gegooid een kaart uit het raster voltooien of je kan ook een kaart uit het marktspoor kopen. Je moet hiervoor wel drie of vier dezelfde getallen hebben gegooid. Of je kiest ervoor om als troost optie een kaart van de stapel te trekken.

Zodra een speler het raster weet te voltooien eindigt het spel en tellen alle spelers hun punten bij elkaar op. De speler met het hoogste puntenaantal wint het spel.

Door telkens kaarten van de markt te pakken en te voltooien creëer je iedere keer een uniek speelveld. Zo kan je wat tactischer na gaan denken, want welke kaarten zorgen voor de meeste bonuspunten?

Nog een groot voordeel aan dit spel is dat je het tegelijkertijd speelt. Je hebt een actieve speler die beslist welke dobbelstenen hij opnieuw wilt gooien en welke niet. Maar als passieve speler mag je ook gebruik maken van de worp van de actieve speler en is het zo dat deze meerdere keren gooit, dan mag je ook meerdere keren een getal opschrijven. Je zit dus nooit stil tijdens de beurt van de andere spelers en zo kan je kaarten compleet maken.

Het enige nadeel aan dit spel vind ik dat de spelregels mij aan het begin nog wat onduidelijk waren. Het is vooral veel om door te lezen en er zijn ook zoveel verschillende soorten kaarten. Neem dus rustig de tijd om goed door te nemen wat welke kaart betekent en hoe je nou precies aan die kaarten komt.

Wat ook een groot pluspunt is aan deze roll & write is dat je met een whiteboard stift op de kaarten schrijft. Zo kan je de kaarten na het spel eenvoudig schoon vegen en steeds weer opnieuw gebruiken. De meeste roll & write spellen werken natuurlijk met scorevellen die na verloop van tijd op zijn, dat is dus bij Geven en Nemen niet het geval.

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

11 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page