top of page
 • Foto van schrijverMirthe

Dizzle

Bijgewerkt op: 24 jun. 2021

Naam: Dizzle

Soort spel: Dobbelspel

Aantal speler: 1 - 4 spelers

Speeltijd: 20 minuten

Leeftijd: 8+

Uitgever: Schmidt Spiele

Prijs: €12.49


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

 • 1 scoreblok met 4 verschillende levels

 • 4 stiften

 • 13 dobbelstenen

Voordat het spel begint moet je het juiste aantal dobbelstenen pakken. Ook speel je afhankelijk van het aantal spelers verschillende rondes. Wanneer je alleen speelt gebruik je 8 dobbelstenen en speel je 10 rondes, met twee spelers gebruik je 7 dobbelstenen en speel je 6 rondes, met drie spelers 10 dobbelstenen en 4 rondes en wanneer je met vier spelers speelt gebruik je alle dobbelstenen en speel je 3 rondes. De overige dobbelstenen stop je terug in de doos en de jongste speler mag dan het spel beginnen.De spelregels

Wanneer je de startspeler bent gooi je alle dobbelstenen en scheidt je ze daarna op waarde. Daarna kies je een van de dobbelstenen en plaats je deze op je blad, daarbij hou je rekening met de volgende regels:

 • De dobbelsteen moet geplaatst worden op ongebruikt veld zonder kruis.

 • Het nummer op de plek waar je dobbelsteen plaatst moet overeenkomen met het aantal ogen op de dobbelsteen.

 • De eerste dobbelsteen die je plaatst moet naast een al gebruikt veld met een kruis worden gelegd. Je plaatst deze horizontaal of verticaal naast het kruis.

 • De dobbelsteen die je daarna plaatst moet ook weer horizontaal of verticaal geplaatst worden aan de dobbelsteen die daarvoor geplaatst is.

 • Indien mogelijk moeten de spelers een dobbelsteen pakken en plaatsen.


Nadat jij een dobbelsteen hebt gepakt en geplaatst is de volgende speler aan de beurt om er een te pakken.


Het kan natuurlijk voorkomen dat je dobbelstenen plaatst en deze na een tijdje ingesloten zijn door eerder geplaatste kruisjes. Dan mag je ervoor kiezen om te springen en een dobbelsteen ergens anders naast een kruisje te plaatsen, daarbij moet het aantal ogen natuurlijk wel matchen.


Als het jouw beurt is om een ​​dobbelsteen te kiezen en er is niets beschikbaar om uit te kiezen dat je kan gebruiken, dan mag je ervoor kiezen om alle beschikbare dobbelstenen opnieuw te werpen. Als er, nadat je opnieuw hebt gegooid, een dobbelsteen is die je kunt gebruiken, moet je deze op je vel leggen. Mocht je nog steeds niet kunnen nadat je alle dobbelstenen opnieuw hebt gegooid dan moet je een van je dobbelstenen van je blad pakken en weer in het spel brengen.


Tijdens het spel zijn er speciale vakjes die tijdens of na het spel een bepaald effect of puntenaantal opleveren, deze zijn:

 • De sleutel en het slotje - als je dit veld weet aan te kruisen dan kan je een slotje later in het spel openen. Zonder sleutel mag je het slotje ook niet aankruisen. Bij sommige levels zijn er sleutels en slotjes in verschillende kleuren, deze moeten dan wel corresponderen.

 • Een bom - als een speler een bom weet te raken tijdens zijn beurt dan zet hij daar een kruisje neer. Bij de rest van de spelers explodeert dezelfde bom, zij maken een soort explosiewolkje in hetzelfde vakje. Er kunnen overigens wel meerdere spelers in dezelfde beurt dezelfde bom raken.

 • Explosie - wanneer een speler dus een bom aankruist gaat er bij jou op hetzelfde vakje en explosie af. Deze explosies leveren minpunten op aan het einde van het spel.

 • Een raket - de raket gaat af aan het einde van je beurt en maakt het mogelijk om een planeet aan te kruisen.

 • Een planeet - door een raket worden deze, soms onbereikbare, vakjes aangekruist. Daarna mag je in je volgende beurt de vakjes daarna proberen in te vullen.

 • Een vlag - als de beurt voorbij is een een speler, of meerdere spelers de vlag hebben gehaald dan mogen zij het eerste puntenaantal omcirkelen. De rest van de spelers kruist het puntenaantal af en kan deze dus niet meer halen. Als er iemand een vlag weet te behalen in de volgende beurt dan omcirkelt hij het volgende puntenaantal enzovoorts.

 • Diamanten - iedere aangekruiste diamant levert aan het einde van het spel punten op. Het aantal punten staat aangegeven aan de zijkant van het scorevel.

 • Pijlen - aan sommige zijkanten van rijen en kolommen staan pijlen. Aan het einde van het spel levert elke complete rij of kolom punten op. Het aantal punten staat aangegeven bij de pijl.

 • Puzzelstukjes - aan het einde van het spel leveren puzzelstukjes punten op. Je moet hiervoor wel alle puzzelstukjes van een bepaalde kleur hebben aangekruist. Het puntenaantal staat aangegeven aan de zijkant van het scorevel.

Wanneer je niet meer kan pakken dan kan je er ook voor kiezen om de beurt niet meer mee te doen. Als je stopt dan doe je de hele beurt niet meer mee, zelfs als een speler besluit om opnieuw te gooien. Een beurt is over als geen van de spelers meer een dobbelsteen kan pakken. Iedere speler haalt dan de dobbelstenen van zijn blad en markeert de plekken met een X, daarna is de volgende speler aan de beurt om te gooien. Als iedere spelers een keer heeft gegooid is een ronde voorbij.

Na een aantal rondes is het spel voorbij. De speler met de meeste punt wint het spel. Bij een gelijkspel dan wint de speler met de minste kruisjes op zijn scorevel. In een zeldzaam geval


Pluspunten

+ Het spel zit in een klein doosje en is dus eenvoudig mee te nemen.

+ Je kan verschillende levels spelen.

+ Je kan dit spel zowel solo als met meerdere spelers spelen.

+ Je kan elkaar goed dwarsbomen bij dit spel.


Minpunten

- Na verloop van tijd zijn de scorevellen op.


Beoordeling

Dizzle is een roll & write spel waarbij je 4 verschillende levels kan spelen. Het spel bestaat uit verschillende rondes waarbij iedere speler tijdens de ronde één keer aan de beurt komt. Wanneer je aan de beurt bent dan gooi je alle dobbelstenen en leg je en dobbelsteen horizontaal of verticaal naast een kruisje. Daarna is de volgende speler aan de beurt om hetzelfde te doen. Wanneer alle spelers een dobbelsteen hebben neergelegd dan mag je eventueel nog een dobbelsteen pakken om deze ook weer neer te leggen. Deze keer leg je deze naast de dobbelsteen die je eerder hebt neergelegd. Zodra alle dobbelstenen weg zijn dan zet je kruisjes neer en start de volgende speler zijn beurt. Na een aantal rondes stopt het spel. De speler met de meeste punten wint het spel.

Je scoort punten door bijvoorbeeld rijen of kolommen vol te krijgen of diamanten en puzzelstukjes te behalen. Je kan je tegenstander ook minpunten bezorgen door eerder een bommetje aan te kruisen dan zij, dan explodeert namelijk hetzelfde vakje op het scorevel van je tegenstander. Zo kan je elkaar dus lekker dwarsbomen en daar hou ik van tijdens spelletjes. Je kan tijdens dit spel misschien ook proberen om dobbelstenen weg te pakken die je tegenstanders misschien in een volgende ronde nodig hebben. Dan moet je wel constant het het scorevel van je tegenstander in de gaten houden. Daarnaast speelt geluk ook wel een beetje een rol, want je moet maar net de juiste dobbelstenen gooien en je tegenstander moet maar net de dobbelstenen pakken die jij niet nodig hebt.

Het enige nadeel aan dit spel vind ik dat de scorevellen na verloop van tijd op zijn, maar je kan er natuurlijk een aantal plastificeren of ervoor kiezen om een nieuw scoreblok te kopen.

Ik vind Dizzle en origineel roll & write spel. Je moet echt een beetje vooruit denken om te proberen om zoveel mogelijk vakjes aan te kruisen. Dit maakt het spel uitdagender dan andere roll & write spellen, zeker ook omdat je meerdere levels kan spelen.

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

665 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page