top of page
 • Foto van schrijverMirthe

Dobbel zo Clever

Bijgewerkt op: 16 mrt.

Naam: Dobbel zo Clever

Soort spel: Dobbelspel

Aantal speler: 1 - 4 spelers

Speeltijd: 30 minuten

Leeftijd: 8+

Uitgever: 999 games

Prijs: €14.99


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

 • 1 scoreblok

 • 1 witte dobbelsteen

 • 1 zilveren dobbelsteen

 • 1 gele dobbelsteen

 • 1 blauwe dobbelsteen

 • 1 groene dobbelsteen

 • 1 roze dobbelsteen

 • 4 viltstiften

Voordat het spel begint krijgt iedere speler een scorevel en een viltstift. Daarna wordt er bepaald welke speler het spel mag beginnen.


De spelregels

Het spel bestaat uit verschillende rondes. Hoeveel rondes dit zijn hangt af van het aantal spelers. Speel je met 4 spelers dan bestaat het spel uit 4 rondes, met 3 spelers bestaat het spel uit 5 rondes en speel je met 1 of 2 spelers dan bestaat het spel uit 6 rondes. Tijdens een ronde komt iedere speler 1 keer aan de beurt. Als je een ronde begint streep je deze door en neem je de bijbehorende bonus.


Wanneer je aan de beurt bent ben je de actieve speler en mag je in principe 3 keer gooien. Iedere keer dat je gooit leg je 1 van de dobbelstenen op een dobbelsteenveld. Daarna vul je de waarde van de dobbelsteen in de juiste categorie in of kruis je het juiste vakje aan.

Daarna leg je de dobbelstenen die een lagere waarde hebben dan de gekozen dobbelsteen op het zilveren dienblad, deze dobbelstenen kunnen niet meer gebruikt worden door de actieve speler. Hierna mag je nog twee keer gooien en ook deze keren vul je het juiste vakje bij de gekozen dobbelsteen in en leg je dobbelstenen met een lagere waarde op het dienblad. Na de derde keer werpen leg je alle overgebleven dobbelstenen op het zilveren dienblad.

Daarna mogen de passieve spelers kiezen uit de 3 dobbelstenen die op het dienblad liggen, nadat zij gekozen hebben vullen zij dan ook het juiste vakje in. De spelers mogen hierbij ook dezelfde dobbelsteen kiezen. Als je geen mogelijkheid hebt om een dobbelsteen van het dienblad te kiezen, omdat bijvoorbeeld de bijbehorende vakjes al ingevuld zijn dan mag je uit de dobbelstenen kiezen die de actieve speler op zijn veld heeft liggen.

Nadat iedereen de gekozen dobbelsteen heeft ingevuld is de volgende speler aan de beurt. Een ronde eindigt als iedere speler aan de beurt is geweest.


Je hebt als speler tijdens dit spel keuze uit verschillende kleuren dobbelstenen die ieder bij een eigen categorie horen. De dobbelstenen waar je uit kan kiezen zijn:

 • De witte dobbelsteen - de witte dobbelsteen is een kleurenjoker en mag bij de zilveren, gele, groene categorie ingezet worden. Je mag de witte dobbelsteen ook combineren met de blauwe dobbelsteen.

 • De zilveren dobbelsteen - de zilveren dobbelsteen wordt in de zilveren categorie aangekruist, daarbij mag je het de kleur zelf kiezen, maar je moet wel de juiste waarde invullen. Bovendien mag je ook de dobbelsteen die naar het dienblad gaan door de zilveren dobbelsteen te pakken als extra aankruisen. Hetzelfde geldt trouwens voor de witte dobbelsteen, als je deze inzet in de zilveren categorie en er gaan dobbelstenen door deze keuze naar het dienblad, dan mag je deze ook aankruisen. Mocht een passieve speler een zilveren dobbelsteen kiezen, dan mogen ze geen andere dobbelstenen in de categorie aankruisen. Aan het einde van het spel krijg je voor iedere rij punten op basis van het aantal kruizen. Onderaan de categorie staat hoeveel punten hij krijgt. De som van de vier rij samen is het totaal aantal punten die je hebt behaald in die categorie.

 • De gele dobbelsteen - voor een gekozen gele dobbelsteen omcirkel je simpelweg het resultaat wat je gegooid hebt. Gooi je dezelfde waarde nog een keer? Dan mag je er ook een kruisje inzetten. Je mag geen kruisjes zetten als je nog geen cirkel hebt gezet. Mocht je alle getallen in een rij omcirkeld hebben dan krijg je een bonus. Je scoort punten aan het einde van het spel voor alle aangekruiste getallen. Bovenin de categorie staat hoeveel punten dit zijn.

 • De blauwe dobbelsteen - wanneer je de blauwe categorie kiest tel je de blauwe en witte dobbelsteen bij elkaar op en leg je één van deze dobbelstenen af. Je schrijft het resultaat op in het meest linker vakje en werkt vervolgens naar rechts toe, je mag hierbij geen velden overslaan. Het volgende getal dat je invult moet of gelijk zijn of lager. Het is dus niet handig om te beginnen met een heel laag resultaat, want dan kan je vervolgens bijna niets meer opschrijven. Aan het einde van het spel scoor je punten voor het aantal vakjes dat je hebt ingevuld. Je kijkt daarbij naar het getal wat bovenaan het laatste vakje staat die je hebt ingevuld.

 • De groene dobbelsteen - ook bij deze categorie werk je van links naar rechts en je mag geen vakjes overslaan. Het getal wat in het vakje staat is het getal waar je de waarde van de gekozen dobbelsteen mee vermenigvuldigd, dit kan 1 keer, 2 keer of zelfs 3 keer zijn. Elke keer als je twee vakjes hebt ingevuld reken je de som uit en dat zijn je punten. Deze punten schrijf je op bovenin de groene ster. Je moet er dus voor zorgen dat het eerste vakje een hoge waarde heeft, anders kan je ook minpunten scoren.

 • De roze dobbelsteen - voor de roze categorie vul je de waarde in van het aantal ogen dat de dobbelsteen aangeeft. Je mag in elk vakje ieder getal invullen, maar je scoort de bonus als je waarde gelijk of hoger is dan dat het vakje aangeeft. Aan het einde van het spel tel je alle punten van die categorie bij elkaar op.


Tijdens het spel kan je ook bonussen ontvangen. Deze kan je behalen als je een bepaald vakje aankruist of een rij compleet hebt. Er zijn bijvoorbeeld bonussen met een ? in een vakje van een bepaalde kleur. Is het ? van de zilveren of gele categorie> Dan mag je zelf kiezen wel getal je aankruist. Heeft het ? een groene, roze of blauwe achtergrond kleur dan mag je zelf de waarde van de bonus bepalen. Bij de start van ronde 4 speel je het zwarte ? vrij, dan mag je zelf de categorie bepalen.

Je kan ook vossen behalen. Een vos kan je behalen door een bepaald vakje waar deze onder staat aan te kruizen of een rij te behalen. Aan het einde van het spel zorgt een vos voor extra punten. Een vos is evenveel punten waard als je laagste categorie. Dus bij meerdere vossen loopt je bonus dus op.

Je kan als actieve speler ook nog een keer dobbelen. Als je deze bonus behaalt en inzet mag je je worp nog een keer doen. Je mag geen dobbelstenen erbij pakken die je al eerder aan de kant hebt gelegd en je mag ook geen dobbelstenen opzij leggen.

Wanneer je deze bonus behaalt kan je deze inzetten als je de actieve speler bent. Je kan dan een dobbelsteen terughalen die al op je dienblad ligt. Je mag deze actie niet inzetten als je de dobbelstenen al gegooid hebt.

Je kan ook een +1 bonus halen. Dan mag je aan het einde van je beurt nog een dobbelsteen kiezen die je invult. Als actieve speler mag je dezelfde dobbelsteen nog een keer kiezen, maar niet meer dan één keer. Als passieve speler mag je kiezen uit alle 6 de dobbelstenen die de actieve speler aan het einde van zijn beurt heeft liggen.

De bonussen nogmaals dobbelen, een dobbelsteen terughalen en een extra dobbelsteen kan je bovendien behalen bij de start van een nieuwe ronde, welke dat is staat aangegeven in het vakje van de ronde die je in gaat. Deze omcirkel je in het desbetreffende vakje, als je een van deze bonussen inzet dan zet je een kruisje.


Het spel eindigt als in de laatste ronde alle spelers aan de beurt zijn geweest. Daarna tel je alle punten van de categorieën bij elkaar op. Je vermenigvuldigt het aantal vossen wat je behaalt hebt met het aantal punten wat je als laagste score in een categorie hebt gehaald. Deze punten tel je bij je totaalscore op. De speler met de hoogste score wint het spel. Bij een gelijk spel wint de speler met die in een bepaalde categorie het hoogst heeft gescoord.


Je kan dit spel ook alleen spelen. Het spel bestaat dan uit 6 rondes. Je gooit 6 rondes als actieve speler en hiervoor gelden dan dezelfde regels als bij een gewoon spel. Daarnaast gooi je ook 6 rondes als passieve speler. Je gooit echter maar 1 keer en je legt dan de 3 dobbelstenen met de laagste waarde op het zilveren dienblad, je mag dan uit deze 3 dobbelstenen eentje kiezen.


Pluspunten

+ Het spel zit in een klein doosje en is daardoor eenvoudig mee te nemen.

+ Door de korte speelduur is het een fijn spelletje voor tussendoor.

+ Het spel is zowel alleen te spelen als met meerdere spelers.

+ Dit spel heeft wat meer diepgang dan andere roll & write spellen.


Minpunten

- Na verloop van tijd zijn de scorevellen op.

- De zilveren dobbelsteen is niet altijd even goed leesbaar.


Beoordeling

Dobbel zo Clever is de tweede in de Clever serie. Deze versie is totaal anders dan de eerste Clever. Je moet meer vooruit denken om de verschillende categorieën zo goed mogelijk te vullen. Slimme keuzes maken bij Dobbel zo Clever is wel belangrijk, want zo scoor je de meeste punten. Deze versie vind ik wel moeilijker dan de eerste Clever, maar ik haal er zelf meer voldoening uit. Neemt niet weg dat ik Clever ook nog heel erg leuk vind en de eerste Clever is sowieso een must om te hebben, omdat je bij die versie echt het spel leert kennen.

Het leuke ook aan Dobbel zo Clever is de grijze categorie. Als je ervoor kiest om deze dobbelsteen opzij te leggen dan mag je alle dobbelstenen die lager zijn namelijk ook aankruisen. Dit kan ervoor zorgen dat je heel veel vakjes in de grijze categorie kan aankruisen, maar ook dat je de opzij gelegde dobbelstenen niet meer kan gebruiken in volgende worpen. Een keuze die dus wel gevolgen kan hebben voor de andere categorieën. Daarnaast vind ik de groene categorie ook heel leuk, want hierbij moet je sommetjes maken. Het eerste veld van een paar wil je dus zo hoog mogelijk opschrijven, want anders kan je zelfs minpunten verdienen!

Ook de gele categorie is er eentje waar je goed over na moet denken! Want pas bij een kruisje scoor je punten en ik het is natuurlijk verleidelijk om alleen voor de bonussen te gaan.

Kortom Dobbel zo Clever biedt meer uitdaging voor spelers die al een aantal keer Clever hebben gespeeld. Sowieso ben ik een groot fan van roll & write spellen.

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

62 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page