top of page
 • Foto van schrijverMirthe

Doctor! Doctor!

Bijgewerkt op: 18 nov. 2021

Naam: Doctor! Doctor

Soort spel: Kaartspel

Aantal speler: 3 - 5 spelers

Speeltijd: 20 minuten

Leeftijd: 14+

Uitgever: Indie Boards & Cards

Prijs: €15.92


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

 • 2 pincetten

 • 6 bloeddruk kubussen

 • 1 operatietafel

 • 1 patiëntenkaart

 • 1 zandloper

 • 60 procedurekaarten


Voordat het spel begint pak je de insert die in de doos zit en draai je deze om, zo vorm je de operatietafel. De procedurekaarten schud je en je legt er drie open, dit is de procedure rij. De rest van de procedurekaarten plaats je gesloten op de operatietafel, daarna draai je de stapel kaarten zo dat deze een beetje rommelig is, maar stabiel. Als laatste plaats je de patiëntenkaart bovenop de stapel. De speler met


De spelregels

Aan het begin van het spel kies je een van de drie procedurekaarten, deze fungeert als operatie. Daarna leg je de bloeddruk kubussen bovenop de patiëntenkaart, het aantal is hetzelfde als op de procedurekaart.

De procedurekaarten zijn er in vier verschillende variaties: botten, hersenen, hart en longen. Op elk van deze kaarten staat aan de rechterkant welke soort kaarten je uit de stapel moet halen om de operatie te laten slagen. Aan de linkerkant staat hoeveel bloeddruk kubussen je nodig hebt tijdens de operatie en het aantal overwinningspunten wat je behaalt als je de opratie laats slagen.


Je mag dan zoveel tijd nemen als je wilt om stapel te inspecteren. Je mag hierbij de operatietafel aanraken en draaien, maar je mag niet aan de kaarten zitten.

Als je er klaar voor bent dan draait de speler links van je de zandloper om en dan start je operatie. Je moet proberen om de kaarten die op de procedurekaarten staan te pakken, daarbij mag je alleen de pincetten gebruiken. Als het je lukt om alle kaarten te verwijderen dan is je operatie succesvol. Je operatie slaagt niet als:

 • De zandloper afloopt voordat je klaar bent met de operatie.

 • Als de bloeddruk kubussen vallen.

 • Als de patiëntenkaart valt of van de operatietafel af glijdt.

 • Wanneer je de kaarten met iets anders aanraakt dan pincetten. Je mag tijdens de operatie nog wel de operatietafel aanraken met je handen.

 • Als je de bloeddruk kubussen nog aanraakt nadat de zandloper is omgedraaid.

 • Je meer kaarten uit de stapel haalt die op de procedurekaart staan.

 • Je kaarten uit de stapel haalt die niet op de procedurekaart staan.

Als je operatie slaagt dan mag je de de procedurekaart houden. Je score is het aantal overwinningspunten dan linksboven staat.

Alle kaarten die je tijdens de operatie uit de stapel haalt worden toegevoegd aan de procedure rij. Daarna is de volgende speler aan de beurt.

Als de operatie niet geslaagd is dan leg je de gekozen procedurekaart terug in de rij en alle kaarten die je er uit hebt gehaald leg je ook in de rij. Daarna is de volgende speler aan de beurt.


Voordat de volgende speler aan de beurt is moet je de operatie opnieuw voorbereiden. Dit doe je door de stapel kaarten opnieuw te schudden en neer te leggen. Mocht het zo zijn dat de procedure rij meer dan 8 kaarten heeft dan schud je deze kaarten opnieuw door de stapel en leg weer drie nieuwe kaarten neer als procedurerij.


Het spel eindigt zodra een speler een operatie laat slagen en meer dan 12 punten weet te scoren. Deze speler wint het spel!


Pluspunten

+ Het spel zit in een klein doosje en is dus eenvoudig mee te nemen.

+ Je kan het spel moeilijker maken door kleinere bloeddruk kubussen.

+ De kaarten zijn allemaal anders en hebben andere vormen.


Minpunten

- Het is geen spel wat je de hele avond speelt.


Beoordeling

Heb jij een vaste hand en stalen zenuwen? Dan is Doctor! Doctor! echt een spel voor jou! Bij dit spel is er een patiënt die geopereerd moet worden. Je kiest één van de drie procedures uit die je wilt uitvoeren. Op deze kaart staat aangegeven hoeveel bloeddruk kubussen je moet plaatsen en welke kaarten je er uit moet halen om de operatie te laten slagen. Deze kaarten haal je uit de stapel kaarten met een pincet. Maar pas op! Als de kubussen of stapel kaarten vallen dan is de operatie helaas niet geslaagd. Lukt het je wel om alle kaarten er uit te halen, dan slaagt de operatie en scoor je het aantal punten wat op de kaart staat. De speler die als eerste 12 punten heeft verzameld wint!

De kaarten in dit spel zijn niet gewoon rechthoekig, maar hebben allemaal verschillende vormen en uitsteeksels. Een hart heeft bijvoorbeeld echt de vorm van een hart en bij de botten steken er stukjes bot uit. Dat de kaarten verschillende vormen hebben kan je heel erg helpen bij de operatie, aan deze uitsteeksels kan je ze namelijk goed vastpakken om ze er uit te halen. Je hebt wel een vaste hand nodig en een bepaalde techniek, want anders vallen de blokjes vrij snel om. Je kan bijvoorbeeld de kaart die je nodig hebt er beetje bij beetje uit trekken en de rest van de kaarten rustig terug duwen.

Je kan het spel ook makkelijker of moeilijker maken. Met de zandloper heb je natuurlijk wel te maken met tijdsdruk en daardoor wil de operatie niet altijd slagen. Je kan er ook voor kiezen om het spel zonder zandloper te spelen, dan kan je het wellicht ook met wat jongere kinderen doen. Ben je al een wat ervarener dokter? Dan kan je het spel misschien ook moeilijker maken. Naast de standaard bloeddruk kubussen worden er ook kleinere kubussen meegeleverd. Als het spel te makkelijk voor je wordt kan je ook deze een keer proberen. Ik denk wel dat je dan al heel wat ervaring nodig hebt, want ik vind ze behoorlijk klein.

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

5 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page