top of page
 • Foto van schrijverMirthe

Dodelido

Naam: Dodelido

Soort spel: Kaartspel

Aantal spelers: 2 - 6 spelers

Speeltijd: 10 minuten

Leeftijd: 8+

Uitgever: Schmidt Spiele

Prijs: €12.49


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

 • 20 schildpadkaarten

 • 20 kamelenkaarten

 • 20 flamingokaarten

 • 20 zebrakaarten

 • 20 pinguïnkaarten

 • 5 krokodillenkaarten

Voordat het spel begint schud je alle kaarten en verdeel je deze gelijk over de spelers. Overtollige kaarten worden terug in de doos gedaan. Elke speler pakt vervolgens zijn kaarten met de afbeelding naar beneden in de vorm van een stapel. Het spel wordt met de klok mee gespeeld. De jongste speler begint.


De spelregels

Je moet snel denken voor dit snelle kaartspel!

De speler die aan de beurt is, legt de bovenste kaart uit zijn hand open op een van de drie aflegstapels. Hij roept nu het kenmerk wat het vaakst in het centrum te zien is: diersoort, kleur, niets of Dodelido! Daarna is de volgende speler aan de beurt. Er zijn een aantal mogelijke uitkomsten:

 • Eén passende kenmerk: diersoort of kleur - als er een match is en 2 kaarten hetzelfde tonen roept de speler dit dier of de kleur die in de meerderheid is.

 • Beide kenmerken komen overeen: diersoort en kleur, met meerderheid - als zowel de diersoort als de kleur overeenkomen roept de speler het kenmerk wat het meeste voorkomt. Als er bijvoorbeeld een match is van dezelfde diersoort, maar de meerderheid is geel dan roept de speler: geel!

 • Beide kenmerken komen overeen: diersoort en kleur, zonder meerderheid - als zowel de diersoort als de kleur overeenkomen roept de speler het kenmerk wat het meeste voorkomt. Er is een match voor diersoorten en voor een kleur, maar er is geen meerderheid (2 pinguïns en 2 witte kaarten). De speler roept: “Dodelido!”

 • Er is geen match is van diersoort, noch kleur - de speler roept "NIETS!" als er geen meerderheid is.


Schildpadden zijn bijzonder trage dieren en hebben meer tijd nodig om na te denken. Dat is de reden waarom voor elke aangelegde schildpad een "Oh" vóór hetgeen wat je roept wordt gezet. Het maakt niet uit of de schildpad al op tafel lag of dat deze net gespeeld is. Als er meerdere schildpadden op tafel liggen roep je dus ook meerdere keren "Oh". Het is niet toegestaan om om "Oh" te roepen zonder dat er een schildpad op tafel ligt.


Als een krokodil wordt gespeeld, moeten alle spelers deze gevaarlijke kaart zo snel mogelijk verjagen door met hun hand op de kaart te slaan. De langzaamste speler, die dus met zijn hand bovenop ligt, begint de volgende ronde.


Elk verkeerd woord, elk stottering, elke onjuiste "Oh" en elke aarzeling van meer dan 3 seconden telt als een fout! Als een speler een fout maakt, moet hij alle kaarten op tafel pakken en op hand nemen. De speler die als eerste al zijn kaarten uit weet te spelen wint het spel!


Pluspunten

+ De spelregels zijn eenvoudig.

+ De krokodillen en schildpadden maken het spel nog leuker!

+ Het spel zit in een klein doosje en is dus eenvoudig mee te nemen.

+ Het spel is leuk voor op feestjes

+ Het spel zorgt gegarandeerd voor grappige situaties


Minpunten

- Het is geen spel wat je de hele avond speelt.


Beoordeling

Dodelido is een super leuk maar chaotisch kaartspel. Op elke kaart staat een dier en deze dieren hebben verschillende kleuren. Tijdens het begin van het spel worden de kaarten verdeeld onder de spelers. Als je aan de beurt bent leg je een kaart open op een van de drie stapels daarna moet je zo snel mogelijk de juiste kleur of het juiste dier benoemen. Hetgeen wat het vaakst voorkomst roep je, zoals geel of zebra. Is er geen meerderheid dan zeg je niets of als een dier of kleur beide evenvaak voorkomt dan zeg je dodelido. Schildpadden en krokodillen maken het spel nog een beetje moeilijker. Zorg dat je geen fouten maakt, want dan krijg je alle kaarten en de bedoeling is om als eerste al je kaarten weg te spelen. De speler die dit als eerste doet wint het spel!

De spelregels van Dodelido zijn super eenvoudig. Het enige wat je moet doen is de juiste mogelijke uitkomst roepen. Of je die uitkomst ook gelijk ziet is een ander verhaal en dit levert vaak hilarische situaties op. Moet je nou de kleur roepen of het dier? Of toch misschien Dodelido? Komt de krokodil op tafel dan wordt het helemaal een chaos, want dan moet je deze verjagen en op de kaart slaan, wie is er het laatst en huilt er zometeen krokodillentranen?

Wat ook leuk is aan dit spel is dat sommige spelers denken dat ze bijna bij de overwinning zijn, maar dan toch een foutje maken. Als je stottert, een lange stilte laat vallen of het verkeerde antwoord geeft moet je alle kaarten pakken. Bij ons is het al een paar keer gebeurt dat iemand dacht er bijna te zijn, maar dan weer met zijn handen vol zat. Zo duurt het spel soms ook wel een tijdje, maar het kan ook snel afgelopen zijn. Het ligt er aan hoe de rest van de spelers het doen.

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

39 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page