top of page
  • Foto van schrijverMirthe

Dodelijke Dilemma's

Naam: Dodelijke Dilemma's

Soort spel: Partyspel

Aantal speler: 3 - 13 spelers

Speeltijd: 15 - 30 minuten

Leeftijd: 18+

Uitgever: 999 games

Prijs: €24.99


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

  • 200 onschuldig-kaarten

  • 125 schuldig-kaarten

  • 175 aanpassingen-kaarten

  • 26 "dood"-cihes

  • 1 conducteurfiche

  • 1 speelblad

Om de beurt ben je in dit spel de conducteur. Je legt het speelbord zo neer dat de kant met 1 spoor naar de conducteur wijst. De kaarten sorteer je op achterkant kleur (geel, rood of wit). Je schud de kaarten en maakt 3 gedekte stapels.

De overige spelers verdelen zich over 2 teams. Deze hoeven niet perse even groot te zijn, want de teams veranderen iedere ronde.


De spelregels

Wanneer het spel begint trekt 1 iemand uit beide teams 3 kaarten van de stapel onschuldig, iemand anders uit beide teams pakt 3 kaarten van de stapel schuldig en tot slot trekt iemand uit beide teams 3 kaarten van de stapel aanpassingen. De spelers die de kaarten in handen hebben houden deze geheim voor de rest van de spelers uit hun team.


Dan trekken beide teams 1 kaart van de stapel onschuldig en verlengen hiermee hun treinspoor. Daarna verlengt de speler die de onschuldige kaarten heeft het treinspoor, door 1 van de getrokken kaarten aan te leggen. De rest van de kaarten gaan op de aflegstapel.

Vervolgens is de speler die de onschuldige kaarten heeft getrokken aan de beurt. Hij kiest 1 van deze kaarten en legt deze aan het einde van zijn eigen spoor, het bestaande spoort wordt hierdoor verlengd. De niet gebruikte kaarten gaan naar de aflegstapel.

De spelers die de schuldige kaarten hebben getrokken kiezen 1 van deze kaarten. Deze leggen ze nu aan het einde van het spoor van het andere team. Deze kaart heeft als doel om de conducteur te overtuigen om iedereen op dit spoor te laten sterven. De ongebruikte kaarten gaan op de aflegstapel.

Als laatste kiezen de spelers die de aanpassingskaarten in handen hebben een kaart en leggen deze op een spoor naar keuze, de ongebruikte kaarten worden afgelegd.


Wanneer alle kaarten zijn neergelegd start de volgende fase van het spel. De conducteur beslist namelijk naar welk spoor de tram gaat rijden en welke karakters hierbij verpletterd worden door de trein.

Voordat dit gebeurt mogen de spelers van beide teams nog proberen om de conducteur te overtuigen de tram niet naar hun spoor te sturen, maar naar het spoort van het andere team.

Dan is het tijd om te kiezen, iedereen op het gekozen spoor sterf en iedere speler waarvan zijn spoor werd gekozen krijgt 1 doodfiche.


De speler links van de conducteur wordt dan de nieuwe conducteur. De kaarten die tijdens de vorige ronde gebruikt zijn worden weer door de juiste categorie heen geschud. Je verdeelt vervolgens de teams opnieuw en start met de nieuwe ronde.

Het spel eindigt als iedere speler een keer de conducteur is geweest. In een spel met 3 of 4 spelers is iedere speler 2 keer de conducteur. De speler met de minste doodsfiches wint het spel.


Je hebt ook nog twee varianten op dit spel. Bij de eerste variant kan je het Trolley Tom fiche in het spel brengen. Deze gaat elke ronde naar de speler met de meeste doodfiches. Deze speler mag 3 extra aanpassingskaarten trekken en bij het leggen van de aanpassingskaarten mag hij er 1 neer extra.

Je kan er ook voor kiezen om meer aanpassingen in het spel te brengen. Iedere speler mag dan 3 aanpassingskaarten trekken en er 1 spelen. De rondes duren zo langer en worden ingewikkelder, want wie op het spoor moet sterven?


Pluspunten

+ Dodelijke Dilemma's is echt een heel leuk partyspel.

+ Bevat een goede dosis zwarte humor.

+ De spelregels zijn heel erg eenvoudig.

+ Doordat er veel kaarten zijn kan je heel veel verschillende combinaties maken.


Minpunten

- Het spel is niet geschikt voor jonge spelers.

- Je moet wel een beetje geluk hebben met de kaarten die je trekt.


Beoordeling

Als je van een goede dosis zwarte humor houdt dan is dodelijke dilemma's het perfecte partyspel! Je speelt dit spel in teams, waarbij je je eigen spoor bouwt. Alleen op het spoor bevinden zich personen of groepen mensen. Dit kunnen goede mensen (je oma) of slechte mensen zijn (een seriemoordenaar). Nadat je spoor af is probeer je de speler die de conducteur is te overtuigen om over het andere spoor heen te rijden en zo al die personen de dood in te jagen. Van het verliezende team ontvangt iedere speler vervolgens een doodsfiche.

Het spel is super simpel uit te leggenen het duurt ook niet te lang. Je pakt het er daarom zo bij en verschillende potjes achter elkaar speel je zo. Wel moet je in de stemming voor dit spel zijn, anders is het minder grappig. Je moet namelijk ook met goede argumenten komen en de conducteur proberen te overtuigen. Drink daarom een paar glazen wijn of bier voordat je hier aan begint.

De poppetjes die op de kaarten staan zijn ook heel grappig geïllustreerd en doordat het er zoveel zijn kan je verschillende combinaties maken en zal het spel niet snel gaan vervelen. Het kan wel zijn dat het andere team veel sterkere kaarten van de stapel heeft getrokken, dit is een kwestie van een beetje geluk hebben.

Dit partyspel is niet geschikt voor jongere spelers, maar voor volwassenen. Wel denk ik dat tieners dit ook al kunnen spelen. Als je dit spel een beetje luchtig speelt en van foute grappen houdt dan is dit spel echt wat voor jou!

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

46 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page