top of page
 • Foto van schrijverMirthe

Dog Lover

Naam: Dog Lover

Soort spel: Kaartspel

Aantal spelers: 2 - 4 spelers

Speeltijd: 30 minuten

Leeftijd: 10+

Uitgever: AEG

Prijs: €21.49


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

 • 1 waakhond fiche

 • 1 ophaalkaart

 • 1 eindspelkaart

 • 1 scoreblok

 • 5 standaard trucs (met speciale trucs op de achterkant)

 • 11 hondentruckaarten

 • 15 reddingsschuilplaatsen

 • 60 voedselblokjes

 • 120 spelkaarten

Schud de standaard truckaarten en geef 1 aan elke speler met de standaard truc, deze wordt open neergelegd. Doe eventuele extra kaarten terug in de doos. Als dit een van de eerste spellen is dit je speelt laat de standaard truc dan open liggen, anders mag je de kaart omdraaien naar de kant van de speciale truc. Deze kaart staat bekend als je starttruc en blijft vooraan in je speelgebied, voor de hele duur van het spel.

De spelkaarten vormen het hoofdspel. Deze stapel heeft een aantal kaarten afhankelijk van het aantal spelers: voor 2 spelers: verwijder alle kaarten met een nummer 3+ en 4+ bovenaan rechterhoek en leg ze terug in de doos. Voor 3 spelers: verwijder alle kaarten met een nummer 4+ in de rechterbovenhoek hoek en leg ze terug in de doos. Voor 4 spelers: er worden geen kaarten verwijderd.

Nadat je de hoofdstapel hebt gevormd, scheid je de hondenkaarten van deze stapel, zoals bovenaan deze kaarten staat in 3 formaten: klein, medium en groot. Schud al deze hondenkaarten en deel er 1 open aan elke speler. Elke speler plaatst zijn hondenkaart met de afbeelding naar boven in hun speelgebied naast hun startkaart. De overige kaarten gaan terug naar de stapel.

Schud het hoofddek met de beeldzijde naar beneden. Deel kaarten met de afbeelding naar beneden in een stapel, afhankelijk van het aantal spelers voor 2 spelers: 7 kaarten, voor 3 spelers: 11 kaarten en voor 4 spelers: 15 kaarten.

Leg de eindespelkaart bovenop die stapel kaarten. Plaats vervolgens de rest van het hoofddek bovenop de eindespelkaart om één kaartspel te maken. Deel 9 kaarten open in het midden van de tafel om een ​​3x3 raster te vormen.

Schud de hondentruckaarten met de afbeelding naar beneden en deel er 3 met de afbeelding naar boven bij het raster van spelkaarten.

Schud de reddingsschuilplaatskaarten met de afbeelding naar beneden en deel er 3 met de afbeelding naar boven bij de hondentruc kaarten.

Scheid de voedselblokjes op type en plaats alle vier de stapels in de buurt van het raster met spelkaarten.

De speler die de meeste honden bezit mag het spel beginnen. Deze speler neemt het scoreblok als herinnering aan wie het spel is begonnen. De speler die tegen de klok in zit van de startspeler neemt de waakhond en plaatst het naast een van de rijen of kolommen in het raster. Deze speler neemt ook ophaalkaart en legt deze open in het speelgebied. Dan is het spel klaar om te beginnen.


De spelregels

Het spel wordt gespeeld over meerdere ronden. Elke ronde komt elke speler één keer aan de beurt. Je speelt met de klok mee, te beginnen met de startspeler. Tijdens je beurt moet je kaarten halen uit het raster met spelkaarten met behulp van een van de 1 hondentrucs die je bezit. Tijdens het begin van het spel bezit je alleen je starttruc, maar in de loop van het spel kan je meer trucs verzamelen. Draai je gekozen truckaart en plaats deze ergens in het raster op de kaarten die je wilt winnen. Je kunt je truckaart niet spiegelen, alleen roteren en/of verschuiven. Bij het ophalen van kaarten van het rooster mag je niet meer dan één kaart uit de rij of kolom nemen waar de waakhond naast staat.

Nadat je kaarten van het rooster hebt verzameld, kijk je naar de * op de hondentruckaart die je hebt gebruikt. Verplaats de waakhond naar die plek op het raster.


Tijdens je beurt, voor of nadat je kaarten hebt gepakt uit het raster, mag je kaarten die je op hand hebt in willekeurige volgorde spelen. Als je klaar bent met het ophalen van kaarten of het spelen van kaarten, beëindig je je beurt. Daarna vul je het raster opnieuw aan met spelkaarten van het hoofddek. Elke leeg veld in het 3x3 raster moet van links naar rechts, van boven naar beneden worden gevuld. Dan is de volgende speler aan de beurt. Spelers blijven om de beurt spelen tot het einde van het spel.


Als tijdens het vullen van het raster de eindespelkaart wordt getrokken, geeft dit aan dat dit de laatste ronde is van het spel. Gooi de eindespelkaart weg en ga verder met het opnieuw vullen van het raster met de spelkaarten die onder de eindspelkaart lagen. Aan het einde van deze ronde wanneer alle spelers een gelijk aantal beurten hebben gehad, eindigt het spel. Gebruik een blad

van het scoreblok om de overwinningspunten van elke speler op te tellen voor honden, gerede honden, favoriete dingen en botten. De speler met de hoogste totale overwinningspunten wint het spel! Als twee of meer spelers gelijk staan voor het hoogste totaal, dan wint de speler die de meeste honden heeft gevoerd. Als er nog steeds een gelijke stand is, dan wint de speler die de meeste honden heeft gered.


Er zijn verschillende soorten kaarttypes in het spel, deze zijn:

 • De ophaalkaart

 • Hondenkaarten

 • Adoptiekaarten

 • Uitlaatkaarten

 • Voedselkaarten

 • Botkaarten

 • Trainingskaarten

 • Favorietenkaarten

 • Karaktereigenschapkaarten


Door een ophaalkaart te spelen, kun je deze ruilen met 1 van de kaarten uit het raster je mag dan de waakhond negeren. Zoals alle kaarten die je speelt, kan dit worden gedaan voor of na het ophalen van kaarten van het raster. Pak de gekozen kaart van het raster en plaats dan je ophaalkaart in het raster waar de gekozen kaart voorheen lag. Zodra de ophaalkaart in het raster ligt, kan deze worden genomen zoals elke andere kaart in het raster door elke speler in een toekomstige beurt. Elke keer dat deze kaart wordt gepakt blijft deze open in het speelgebied van die speler liggen totdat hij besluit het te spelen. Een ophaalkaart in je speelruimte aan het einde van het spel heeft geen waarde.


Als je een hondenkaart neemt, leg deze dan open in de speelruimte voor je. Aan het einde van het spel moeten al je honden gevoerd worden, je kijkt daarbij naar het type voedsel die aan de onderkant van de kaart wordt aangegeven. Als een hond volledig is gevoed, krijg je de overwinningspunten gelijk aan het nummer aan de linkerkant van de kaart. Bovendien scoor je eventuele kaarten die aan elkaar gelinkt zijn.

Als een hond niet volledig wordt gevoed, verliest je 2 overwinningspunten ongeacht het nummer aan de linkerkant van de kaart en je scoort dan ook niet voor kaarten die gelinkt zijn aan die kaart.

Honden zijn er in 3 maten: klein, medium en groot. Deze maten worden weergegeven door de poot in de hoeken en er kan naar andere kaarten worden verwezen.


Als je adoptiekaart neemt, houd deze dan in je hand totdat je ervoor kiest om ze tijdens een van je beurten te spelen. Om honden te redden uit het Rescue Shelter heb je 2 adoptiekaarten nodig. Plaats deze pas geredde hond met de afbeelding naar boven voor je. Geredde honden zijn als gewone hondenkaarten en moeten dan ook volledig gevoed zijn aan het einde van het spel of je verliest 2 overwinningspunten. Als een geredde hond aan het einde van het spel volledig wordt gevoed, wordt zijn speciale vaardigheid geactiveerd. Nadat een hond is gered, schuift u de resterende reddingshondenkaarten naar beneden en vul onmiddellijk de lege ruimte aan met een nieuwe open kaart vanaf het dek van de reddingsschuilplaats. Adoptiekaarten in je hand aan het einde van het spel hebben geen waarde.


Als je een uitlaatkaart neemt, plaats je deze onder een van je honden in je speelruimte. De uitlaatkaart is 2 overwinningspunten waard aan het einde van het spel, zoals aangegeven door het kleine symbool op de linkerbovenhoek van de kaart. Elke hond kan maar 1 keer worden uitgelaten. Als je de kaart niet onder een hond legt voor het einde van je beurt, moet je deze kaart afleggen.


Voedselkaarten zijn nodig om je honden te voeden aan het einde van het spel. Er zijn drie soorten voedsel: restjes, droge stukjes en ingeblikt voedsel. Wanneer je een voedselkaart speelt, leg je deze af om een voedselblokje van die kleur te verzamelen. Je bewaart deze tot het einde van het spel. Er zijn ook x2 voedselkaarten, als je deze kaart speelt mag je 2 voedselblokjes van die kleur verzamelen. Speel je wild food dan mag je een zwart blokje pakken en deze spelen als elk type voedsel.


Als je een botkaart neemt, houd deze dan in je hand tot het einde van het spel. Aan het einde van het spel verlies je 1 overwinningspunt als je maar 1 bot hebt. Als je 2 botten hebt, krijg je 1 overwinningspunt voor elk van je volledig gevoede honden. Als je 3 of meer botten hebt, krijg je 2 overwinningspunten voor elk van je volledig gevoede honden.


Als je trainingskaarten neemt, houd ze dan in je hand totdat je ervoor kiest om ze tijdens een van je beurten te spelen. Er zijn twee manieren om trainingskaarten te gebruiken. Ten eerste kun je ze onder een van je honden stoppen in je speelruimte. Je trainingskaart is dan 1 overwinningspunt waard aan het einde van het spel, zoals aangegeven door het kleine symbool op de linkerbovenhoek van de kaart. Elke hond kan maar 1 trainingskaart onder zich hebben liggen.

Je kan ook nieuwe trucs krijgen door trainingskaarten uit je hand af te leggen, je mag dan een van de openliggende kaarten pakken die naast de stapel met hondentrucs ligt. Het aantal trainingskaarten dat je aflegt is gelijk aan de kosten van uw gekozen hondentruc. Leg de nieuw verworven hondentruc open voor je neer naast je andere hondentrucs.

Na het nemen van een nieuwe hondentruc, schuif je de resterende hondentruckaarten omlaag en vul je de lege ruimte aan. Je mag zoveel hondentrucs bezitten als je wilt, maar je kan slechts 1 truc per hond gebruiken. Resterende kaarten aan het einde van het spel zijn geen overwinningspunten waard.


Als je een favoriete dingenkaart neemt, houd deze dan in je hand tothet einde van het spel. Aan het einde van het spel krijg je overwinningspunten gebaseerd op het aantal verschillende favoriete dingen die je hebt. Je mag punten scoren voor meerdere sets.


Als je een eigenschapskaart neemt, moet je doen wat de kaart opdraagt, meestal koppel je de kaart aan een hond van een bepaalde maat. Leg de kaart open aan de linkerkant van de hond. Elke hond kan maar 1 eigenschapskaart hebben.

Als je niet over de juiste hond beschikt de kaart aan te leggen, volg je de instructies van de kaart om mogelijk andere kaarten of eten te verzamelen. Als je niet alle items hebt om af te leggen gooi je zoveel mogelijk weg als je kan.

Als de kaart naast een hond ligt nemen zij de vaardigheden aan die aan de onderkant van de kaart staan. Als de hond aan het einde van het spel volledig is gevoerd dan krijgt je overwinningspunten gelijk aan het aantal wat staat aan de rechterkant van de kaart.


Pluspunten

+ De spelregels zijn eenvoudig.

+ Op de kaarten staat nog extra uitleg.

+ Je kan op verschillende manieren punten scoren.

+ Het spel is iet geavanceerder dan Cat Lady.

+ Je kan nieuwe trucs leren.


Minpunten

- Soms is een spel opeens afgelopen.


Beoordeling

Ben jij een echte Dog Lover? Probeer dat uit te vinden tijdens dit spel. Op tafel ligt een raster van 3 bij 3 en als je aan de beurt bent mag je een kolom of rij pakken van 3 kaarten. Je kan op verschillende manieren punten scoren, maar het belangrijkst is honden binnen halen en deze zien te voeden. Je kan deze honden bovendien ook trucjes leren, zodat je op nog meer manieren kaarten kan pakken. Als je kaarten hebt gepakt worden deze lege plekken weer opgevuld door nieuwe kaarten. Je kan alleen niet alle kaarten pakken tijdens je beurt, want de waakhond bewaakt bepaalde plekken. Zodra de einde spel kaart tevoorschijn komt heeft iedere speler nog een beurt. De speler met de meeste punten wint het spel!

De spelregels van Dog Lover zijn super eenvoudig. Sterker nog in het spelregelboekje staan meer pagina's met uitleg over de kaarten en hun functies dan over het spel zelf. Het spreek eigenlijk ook wel voor zich hoe je het spel moet spelen. Bovendien staat er ook op iedere kaart beschreven wat je moet doen. Dit staat er overigens wel in het Engels, maar het is niet in heel moeilijk Engels geschreven. Speel je het spel dus met kinderen dan heeft het wel soms enige vertaling nodig.

Je kan ook bij Dog Lover op veel verschillende manieren punten scoren. Dit is ook zo bij Cat Lady, maar bij Dog Lover is het net wat geavanceerder. Zo moet je bijvoorbeeld kaarten linken aan bepaalde honden, voordat deze punten waard zijn. Ook zijn er bepaalde eigenschappen die je aan een hond kan linken. Dan mag je extra kaarten bij die hond leggen om extra punten te scoren, maar dit hoeft niet. De rest van de manieren is een beetje hetzelfde als bij Cat Lady, je scoort punten voor iedere hond die je bezit en gevoed is, maar bijvoorbeeld ook voor het aantal botten die je hebt of de sets van speeltjes.

Hoe verder je in het spel komt hoe meer honden je hebt en hoe groter de kans hebt dat je deze honden nieuwe trucs kan leren. Als je twee trainingskaarten bezit mag je deze inruilen voor een nieuwe truc. Dan heb je meer mogelijkheden om kaarten te pakken. Je kan deze truc inzetten en dan hoef je bijvoorbeeld geen kolom of rij meer te pakken, maar het kan zomaar zijn dat je 4 of 5 kaarten mag pakken.

Kortom, ik ben er wel achter dat ik een Dog Lover ben. In principe is het idee van het spel hetzelfde als bij Cat Lady, maar Dog Lover biedt toch meer mogelijkheden. Niet alleen met het linken van kaarten, maar ook met de trucs en het binnenhalen van kaarten.

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

22 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page