top of page
 • Foto van schrijverMirthe

Doodle Dash

Bijgewerkt op: 25 mrt.

Naam: Doodle Dash

Soort spel: Partyspel

Aantal spelers: 3 - 7 spelers

Speeltijd: 15 - 20 minuten

Leeftijd: 10+

Uitgever: Geronimo Games

Prijs: €23.95


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

 • 7 tekenborden

 • 7 viltstiften

 • 3 afdekkaarten

 • 70 woordkaarten

 • 1 staaf

 • 1 speciale dobbelsteen

Voordat het spel begint schud je de kaarten en trek er 2 per speler. Vorm met die kaarten een gedekte trekstapel door er een afdekkaart bovenop te leggen. Doe de rest van de kaarten terug in de doos.

Geef iedere speler een tekenbord en een viltstift. Doe de overige tekenborden en viltstiften terug in de doos.

Leg de puntenfiches op de tafel. Leg de staaf en de dobbelsteen in het midden van de tafel, zodat alle spelers erbij kunnen. Bij 3 spelers doe je de staaf terug in de doos. Je hebt alleen de dobbelsteen nodig.


De spelregels

De oudste speler is de actieve speler in de eerste ronde. De andere spelers zijn de tekenaars. De spelers voeren elke ronde de volgende stappen in onderstaande volgorde uit:

 • Tonen van het woord

 • Tekenen

 • Raden en punten verdienen

 • Einde van de ronde en einde van het spel

De actieve speler sluit zijn ogen tot aan het begin van stap (3) raden en punten verdienen. De tekenaar links van de actieve speler trekt de bovenste woordkaart van de trekstapel en legt ze goed zichtbaar op de tafel. Op elke kaart staan 7 woorden, genummerd van 1 tot 7. De actieve speler kiest een getal van 1 tot 7 en zegt dat hardop. Het woord dat bij dat getal op de kaart staat, moeten de tekenaars in deze ronde tekenen. Zorg ervoor dat alle spelers (behalve de actieve speler) het woord hebben gezien! Dek de kaart daarna af met een afdekkaart. De actieve speler mag het woord pas op het einde van stap 3 zien. Bij sommige woorden staat een * Dat wil zeggen dat het woord best moeilijk is voor kinderen.

Als de actieve speler 'start' zegt, begint elke tekenaar het woord op zijn tekenbord met zijn viltstift te tekenen. De speler die als eerste klaar is met tekenen, grijpt de staaf en zet die voor zich neer. Daarna draait hij zijn tekenbord om, zodat het gedekt voor zich ligt.

De speler die als tweede klaar is met tekenen, neemt de dobbelsteen, legt zijn tekenbord gedekt voor zich en werpt de dobbelsteen steeds weer tot hij het symbool 'stop' gooit. Hij roept dan: 'stop!' De overige tekenaars stoppen direct met tekenen en leggen hun tekenbord gedekt voor zich. De tekenaar die de dobbelsteen gooide, legt die voor zich neer.

Omdat de spelers bij 3 spelers de staaf niet gebruiken, neemt de tekenaar die als eerste klaar is, de dobbelsteen en werpt die.

Alle tekenaars moeten hun tekenbord gedekt voor zich hebben liggen voor de actieve speler de ogen mag openen. De tekenaar die de staaf greep, toont als eerste zijn tekening. De actieve speler mag één keer raden. Als hij het juiste woord raadt, krijgen de tekenaar en de actieve speler ieder 1 punt. De spelers gaan dan over naar stap de stap: einde van de ronde.

Als de actieve speler het woord niet raadt, toont de speler die de dobbelsteen nam, zijn tekening. De actieve speler mag opnieuw één keer raden. Als hij het juiste woord raadt, krijgen de tekenaar en de actieve speler ieder 1 punt. De spelers gaan dan over naar de stap einde van de ronde.

Als de actieve speler het woord opnieuw niet raadt, tonen de andere tekenaars (bij 3 of 4 spelers is er nog maar 1 tekenaar) hun tekening tegelijkertijd. De actieve speler mag dan nog 1 keer raden. Als hij het juiste woord raadt, krijgen die tekenaars en de actieve speler ieder 1 punt. Als de actieve speler het woord opnieuw niet raadt, krijgt geen enkele speler punten in deze ronde.


Telkens als een speler een punt krijgt, neemt hij een puntenfiche met waarde 1. De spelers leggen de puntenfiches als een stapel voor zich neer. Als geen puntenfiche met waarde 1 meer beschikbaar is, moeten de spelers 3 puntenfiches met waarde 1 ruilen voor een fiche met waarde 3. Als alle puntenfiches op zin, mogen de spelers een alternatief naar keuze gebruiken. Omdat de spelers bij 3 spelers de staaf niet gebruiken, toont de tekenaar die de dobbelsteen nam, als eerste zijn tekening.

De spelers leggen de staaf en de dobbelsteen opnieuw in het midden van de tafel. De tekenaars vegen hun tekenbord schoon met de wisser bovenaan hun viltstift. Ze leggen de gebruikte kaart opzij. De speler links van de actieve speler word de actieve speler in de volgende ronde. Het spel is afgelopen als alle kaarten van de trekstapel zijn gebruikt. De spelers tellen na de laatste ronde hun punten. De speler met de meeste punten wint het spel. Bij een gelijke stand delen die spelers de overwinning.

 • Wanneer je de trekstapel maakt, zorg er dan voor dat de Franse woorden naar boven liggen. Zo zie je de woorden niet op voorhand.

 • De tekenaars mogen geen cijfers en geen letters tekenen. Als een speler een tekening toont met daarin cijfers of letters, is de ronde meteen voorbij zonder dat iemand punten krijgt. De spelers beginnen dan een nieuwe ronde met een nieuwe kaart uit de doos.

 • De tekenaars mogen symbolen tekenen, bijvoorbeeld: pijlen, muzieknoten, plusteken, minteken enzovoort.

 • Tips geven is niet toegestaan.

 • Alle woorden zin zelfstandige titels, namen of naamwoorden. Als de actieve speler het overeenkomstige werkwoord raadt, geldt dat als een juist antwoord. Voorbeeld: als de actieve speler 'duiken' raadt terwijl het woord 'duiker' is, krijgt hij een punt.

 • Als de actieve speler een woord in het meervoud raadt, geld dat als een juist antwoord. Voorbeeld: als de actieve speler 'stranden' raadt terwijl het woord 'strand' is, krijgt hij een punt. De actieve speler moet op zijn minst het woord op de kaart raden (op de uitzonderingen hierboven na). Voorbeeld: als de actieve speler 'vleugelpiano' raadt, geld dat als een just antwoord voor het woord 'piano', maar 'zak' geld niet als een juist antwoord voor het woord 'slaapzak'.

 • Wees toegeeflijk als het geraden woord hetzelfde betekent als het woord op de kaart. Het is tenslotte een spel...

 • Als 2 of meer spelers tegelijkertijd naar de staaf grijpen, krijgt de jongste van die spelers de staaf en op de een na jongste de dobbelsteen (ook als ondertussen een andere speler de dobbelsteen nam).

 • Door het tekenbord gedekt voor je te leggen, kan het gebeuren dat je de tekening uitveegt door over de tafel te schuiven. Houd daarom altijd je duim tussen de tafel en je omgedraaide tekenbord.


Pluspunten

+ Snelheid is belangrijk tijdens dit spel.

+ De staaf en de dobbelsteen zijn een leuk element.

+ Het spel zorgt vaak voor hilarische situaties.

+ Het spel is leuk voor op feestjes en dus een perfect partyspel.


Minpunten

- Het spel is niet heel erg vernieuwend.


Beoordeling

Weet jij de duidelijkste tekeningen te maken? Iedere speler ontvang aan het begin van het spel een tekenbord en stift. Iedere ronde is een speler de actieve speler, deze mag tijdens het tonen van het woord van die ronde en het tekenen daarvan niet kijken. De andere spelers moeten zo snel mogelijk het getoonde woord tekenen. Als je denkt dat de tekening duidelijk genoeg is grijp je de staaf, maar hiermee is de tekenfase nog niet klaar. De speler die als tweede klaar is pakt de dobbelsteen en dobbelt net zo lang totdat deze 'stop' toont. De speler die de staaf greep mag als eerste zijn tekening tonen. Aan de actieve speler om te raden wat de tekening laat zien, is dit goed geraden dan verdient de actieve speler en de tekenaar een punt, anders gaat de beurt verder naar de speler met de dobbelsteen. De speler met de meeste punten na de laatste ronde wint het spel.

Het leuke aan Doodle Dash is dat niet perse de beste tekening wint. Je hoeft dus niet perse heel goed te kunnen tekenen voor dit spel, maar het is wel belangrijk dat het duidelijk is. Daarnaast is snelheid ook een belangrijk element, want hoe sneller jij tekent hoe eerder jij die staaf of de dobbelsteen kan pakken. Dan kan je dus als een van de eerste je tekening laten zien aan de actieve speler en is de kans dus ook groot dat jij een punt verdient.

Ik heb meerdere spellen waarbij je moet tekenen, maar ik vind Doodle Dash niet heel erg vernieuwend. Dat je als eerste klaar wilt zijn is wel anders dan andere tekenspellen. Dit zorgt trouwens wel echt voor chaotische en grappige situaties. Het komt vaak voor dat meerdere spelers tegelijkertijd klaar zijn en dan de staaf proberen te grijpen. Ik vind die staaf en dobbelsteen wel een leuk element in het spel. Vooral de dobbelsteen, want slechts op een zijde staat het stop teken. Het kan soms wel even duren voordat dit gedobbeld wordt of soms kan het zo zijn dat die speler gelijk stop dobbelt.

Ik vind Doodle Dash wel echt een leuk partyspel. Zelf hou ik wel wel van spellen waarbij je moet tekenen en doordat je snel moet tekenen zien sommige tekeningen er heel grappig uit. Het is vooral leuk als de actieve speler niet kan raden wat er getekend werd, maar de andere spelers wel overtuigd zijn van hun tekenkunsten. Ik wil wel aanraden om het spel met minimaal 4 spelers te spelen, want dan wordt het nog grappiger en chaotischer.

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

26 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Name 5

bottom of page