top of page
  • Foto van schrijverMirthe

DotCard

Naam: DotCard

Soort spel: Kaartspel

Aantal speler: 2 - 6 spelers

Speeltijd: 45 minuten

Leeftijd: 9+

Uitgever: DotCard

Prijs: €19.95


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

  • dominokaarten

  • blokkeerkaarten

  • bonuskaarten

  • gesloten markeerkaarten

  • open markeerkaarten

Voordat het spel begint bepaal je samen hoeveel rondes je speelt, dit zijn er 10 of 20. Daarna ontvangt iedere speler een markeerkaart, deze leg je met de rode (gesloten) zijde naar boven. De domino-, blokkeer- en bonuskaarten schud je en je geeft iedere speler 7 kaarten. De overige kaarten vormen een trekstapel in het midden van de tafel.


De spelregels

Alle spelers bouwen om de beurt aan hun eigen spoor. Dit doe je door kaarten met hetzelfde aantal stippen aan te leggen. In ronde 1 moet de kaart met 9 stippen beginnen, in ronde 2 met 8 stippen, in ronde 3 met 7 stippen enzovoorts. Je begint altijd met een gesloten rode markeerkaart, dit betekent dat je spoor nog dicht is. Als je als speler geen nieuwe kaart aan kan leggen tijdens een ronde dan trek je een nieuwe kaart van de stapel. Als je daarna nog steeds geen kaart aan kan leggen dan draaien alle spelers hun markeerkaart om naar de groene kant. Dit betekent dat alle spelers dan een open spoor hebben en ook andere spelers kunnen dan aan jou spoor kaarten leggen. Je kan je spoor alleen weer sluiten als je een kaart aan je eigen spoor legt.


Naast dat iedereen een eigen spoor heeft is er ook een vrij spoor in het midden van de tafel naast de trekstapel. Je kan tijdens je beurt beginnen aan je eigen spoor, maar ook kaarten aanleggen aan het vrije spoor, dit mag er maximaal 1 per ronde zijn.


Blokkeerkaarten leg je verticaal over een spoor heen. Deze kaart moet wel hetzelfde aantal stippen hebben als de kaart waar het tegenaan geplaatst wordt. Je kan deze kaarten ook op een gesloten spoor leggen. De blokkeerkaart vergrendelt het spel totdat één van de spelers er weer een kaart met hetzelfde aantal stippen tegenaan legt.

Wanneer je dit niet kan of wil dan moet deze een nieuwe kaart van de stapel trekken. Als je dan nog niet kan of wil dan moet je je spoor openen en gaat de beurt naar de volgende speler. Dit gaat zo door totdat één van de spelers de blokkeerkaart ontgrendelt, daarna gaat het spel pas verder.


Je kan er ook voor kiezen om een bonuskaart neer te leggen. De speler die de kaart neerlegt bepaalt dan hoeveel stippen deze kaart heeft. Het aantal gekozen stippen noteer je op de scorekaart, maar deze tellen niet mee voor de punten. Je kan een bonuskaart niet gebruiken als een blokkeerkaart, maar je mag deze wel gebruiken om een geblokkeerd spoor te ontgrendelen.

Mocht je nog een bonuskaart in je hand hebben aan het einde van een ronde dan zijn dit minpunten. Deze noteer je aan het einde van een ronde. Het aantal minpunten wat een bonuskaart waard is staat vermeld op de bonuskaart.


Wanneer je als speler nog maar één kaart over hebt dan moet je Dot of laatste kaart zeggen, voordat je een handeling uitvoert. Vergeet je dit of doe je het te laat dan moet je een kaart van de stapel trekken, als de trekstapel op is dan sla je een beurt over.


Indien geen van de spelers een kaart kan of wil aanleggen en de stapel kaarten leeg is dan telt iedere speler het aantal punten wat hij nog in zijn hand heeft. De ronde is dan voorbij en je noteert het aantal punten. Een ronde is ook voorbij als één van de spelers al zijn kaarten heeft neergelegd, in dat geval tellen de overige spelers hun punten en noteren dit op de scorekaart.

Per ronde tel je de punten bij elkaar op. De speler met de minste punten na 10 of 20 rondes is de winnaar.


Pluspunten

+ Het spel zit in een klein doosje en is daardoor eenvoudig mee te nemen.

+ Door de korte speelduur is het een fijn spelletje voor tussendoor.

+ Je kan de scorekaarten downloaden op de website.

+ Je moet tactische keuzes maken.


Minpunten

- Het artwork is niet heel erg mooi.


Beoordeling

Tijdens een potje DotCard probeer je je kaarten in je hand kwijt te raken door deze aan te leggen aan je spoor of aan die van anderen (als deze open is). Dit doe je door de kaartjes met dezelfde waarde aan te leggen aan een van de uiteindes. Wanneer een van de spelers zijn hand heeft kwijt gespeeld stopt de ronde. De rest van de spelers telt het aantal punten wat zij nog in hun hand hebben en schrijven dit op. De speler met de minste punten na 10 of 20 rondes wint het spel.

Het spel lijkt in eerste instantie een beetje op domino, maar is toch totaal anders. DotCard is veel tactischer en je hebt meer opties, zoals de bonuskaarten. Deze kaarten kan je iedere waarde geven die je maar wilt, maar mocht je er aan het einde van een ronde nog eentje in je handen hebben dan mag je die opschrijven als minpunten. De negatieve waarde trek je uiteindelijk af van je totaal. Het kan dus handig zijn om een bonuskaart tot het laatste te bewaren, om er zo voor te zorgen dat je minder punten haalt. Maar het kan ook zo zijn dat je de hele tijd geen kaarten hebt kunnen afleggen en dan is het misschien wel verstandig om een bonuskaart in te zetten. Allemaal tactische keuzes die je moet overwegen tijdens het spel.

Het enige nadeel aan DotCard vind ik dat het niet heel erg mooi is geïllustreerd, het is een beetje een standaard opmaak. Laat je hier niet door afschrikken, want het spel zelf is wel heel erg leuk! Het spel is zelfs een beetje verslavend en de herspeelbaarheid is heel erg hoog. Ieder spel is anders. Ik raad jullie wel aan om dit spel met minimaal 3 of 4 spelers te spelen, dan is het namelijk wat leuker.

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

35 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page