top of page
 • Foto van schrijverMirthe

Elixir Mixer

Naam: Elixir Mixer

Soort spel: kaartspel

Aantal speler: 2 - 4 spelers

Speeltijd: 20 minuten

Leeftijd: 8+

Uitgever: Jumbo Games

Prijs: €7.99


De voorbereiding

Het spel bestaat uit 112 kaarten:

 • 70 ingrediëntkaarten

 • 2 wildcards

 • 30 elixirkaarten

 • 10 bonuskaarten

Voordat je begint leg je de 10 bonuskaarten met de afbeeldingen naar boven in 2 rijen op tafel. Je sorteert de elixirkaarten op kleur en maakt per kleur een stapeltje met afbeeldingen naar boven. De minste krachtige kaart (10) ligt hierbij bovenop en de meest krachtige kaart (15) ligt onderop. De ingrediëntkaarten schud je en je geeft iedere speler 5 kaarten van de rest van de stapel maak je een trekstapel. De bovenste 6 kaarten van de trekstapel leg je open op tafel neer, dit is de markt. De oudste en dus meest wijze tovenaar of heks mag het spel beginnen, daarna speel je met de klok mee.


De spelregels

Wanneer je aan de beurt bent doorloop je de volgende stappen:

 • Je kiest ingrediënten.

 • Je mixt één of meerdere elixirs.

 • Indien van toepassing verzamel je één of meerdere bonuskaarten.

Er zijn 5 verschillende soorten ingrediënten ogen (blauw), spinnen (paars), wormen (groen), hagedissen (geel), paddenstoelen (rood), wildcard (elke kleur). Elke kaart heeft een waarde van 1 tot 7, deze waarde vertegenwoordigt het aantal ingrediënten dat gebruikt wordt om een elixir te mixen. De wildcard heeft een waarde van 4 en kan als elke willekeurige kleur worden gebruikt.

De ingrediëntkaart mag je of van de trekstapel pakken, of uit de markt, of je mag een kaart ruilen met de markt. Je kan er ook voor kiezen om een kaart uit je hand te ruilen voor een willekeurig aantal kaarten van de markt. De kaarten die je wilt ruilen moeten opgeteld exact dezelfde waarde hebben. Door slim te ruilen kan je dus meerdere kaarten verkrijgen.


Als je klaar bent met het kiezen van ingrediënten dan mag je in dezelfde beurt één of meerdere elixirs proberen te mixen. Hiervoor bekijk je de elixirkaarten die op tafel liggen. Wanneer je kaarten in je hand exact de waarde hebben van de elixirkaarten dan kan je deze mixen. Dit doe je door bijvoorbeeld 2, 3 of meer ingrediëntkaarten van dezelfde kleur in te zetten, je mag hierbij ook een wildcard inzetten. Als het gelukt is om een elixir te mixen dan mag je deze voor je neer leggen. De ingrediëntkaarten gaan op de aflegstapel.

Je mag tijdens je beurt proberen meerdere elixirs te mixen, maar je mag daarvoor niet kaarten inzetten die je al hebt gebruikt. Ieder gemixt elixir is 1 punt waard.


Er zitten 10 bonuskaarten in het spel die je op verschillende manieren kan verdienen. Als je eenmaal een bonuskaart hebt verdient dan kan deze niet meer van je afgepakt worden. Je kan meerdere bonuskaarten in één beurt verdienen en deze zijn 1 punt waard. De manieren waarop je de bonuskaarten kan verdienen zijn:

 • Elixirs in alle 5 de kleuren - als je als eerste 1 elixir hebt gemixt van elk van de kleuren dan mag je deze bonuskaart pakken.

 • 3 elixirs van dezelfde kleur - deze bonuskaart verdien je door als eerste 3 elixirs van dezelfde kleur hebt gemixt.

 • 3 elixirs op een rij - je verdient deze bonuskaart nadat je 3 elixirs hebt gemixt van een opeenvolgende waarde, dus bijvoorbeeld 10-11-12 of 13-14-15. De kleuren van de elixirs zijn hierbij niet van belang.

 • 2 elixirs in 1 beurt - je krijgt deze kaart nadat je als eerste 2 elixirs in 1 beurt hebt gemixt. De kleuren van de elixirs zijn hierbij niet van belang.

 • 1 elixir met 4 ingrediëntkaarten - je krijgt deze bonuskaart nadat je een elixir hebt gemixt met 4 kaarten van dezelfde kleur. Er zitten 5 van deze bonuskaarten in het spel, 1 voor elk van de 5 kleuren. Wildcards mag je ook inzetten om deze bonuskaart te behalen.

 • Gemend elixir - deze kaart krijg je als je dit gemende elixir kan mixen. Je hebt hiervoor precies 17 ingrediënten nodig. De kleur van de ingrediënten zijn hierbij niet van belang. `


Aan het einde van je beurt mag je niet meer dan 5 ingrediëntkaarten in je hand hebben. Als dit er meer zijn dan kies je uit welke kaarten je af wilt leggen.

De markt vul je vervolgens weer aan tot 6 ingrediëntkaarten, deze pak je van de trekstapel. Wanneer er geen kaarten meer op de trekstapel liggen dan schud je de kaarten van de aflegstapel en maak je hier een nieuwe trekstapel van.

Daarna is de volgende speler aan de beurt.


De speler die als eerste 8 punten haalt wint het spel. Bij een spel met twee spelers moet je 10 punten halen.


Pluspunten

+ Het spel zit in een klein doosje en is daardoor eenvoudig mee te nemen.

+ Door de korte speelduur is het een fijn spelletje voor tussendoor.

+ Het spel is geschikt voor jong en oud en dus een echt familiespel.

+ Het artwork is heel erg goed gekozen.

+ De bonus elixirs die je kan verdienen zijn heel goed bedacht.


Minpunten

- Het is geen spel wat je de hele avond speelt.


Beoordeling

Elixir Mixer is een heel leuk spel voor het hele gezin. Wanneer je aan de beurt bent mag je ingrediënten uit de markt pakken en als je kan dan mix je deze met ingrediënten die je al eerder hebt verzameld. Deze ingrediënten moeten samen wel het aantal zijn wat het elixir aangeeft. Voor ieder gemixt elixir verdien je een punt. Door zoveel mogelijk elixirs te verzamelen kan je eventueel ook nog bonuspunten verdienen. De speler die als eerste 8 punten heeft verdient wint het spel.

Elixir Mixer is een snel en simpel kaartspelletje, maar het is toch anders dan andere kaartspellen. Je moet slim kaarten kiezen om te mixen en dus wel een beetje vooruit denken. Daarnaast vind ik de bonussen die je kan verdienen goed bedacht. Hierdoor ga je toch sneller proberen om bijvoorbeeld allemaal elixirs te mixen van dezelfde kleur. Of juist opeenvolgende elixirs of juist elixirs van alle kleuren. Je bent dus niet alleen maar simpel elixirs aan het mixen, maar ook vooruit aan het denken om zoveel mogelijk bonussen binnen te halen.

Het artwork van het spel is heel erg goed gekozen. Het is heel vrolijk en ik voel mij een echt tovenaar die een drankje aan het brouwen is. Werkelijk alles komt voorbij van ogen tot spinnen en van hagedissen tot paddenstoelen, ingrediënten die je wel in een toverdrankje verwacht.

Ik vind Elixir Mixer een magisch leuk spel met een betoverende twist door de bonussen en bij ons zal het dus nog vaker gespeeld worden, want wij hebben voorlopig nog niet genoeg toverdrankjes gebrouwen.

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

140 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page