top of page
 • Foto van schrijverMirthe

Escape Room: The Game

Naam: Escape Room The Game

Soort spel: Escape Room

Aantal speler: 3 - 4 spelers

Speeltijd: 60 minuten

Leeftijd: 16+

Uitgever: Identity Games

Prijs: €35.49


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

 • Een introductie envelop

 • Chrono decoder

 • 16 sleutels

 • 8 hintkaarten per escape room

 • Hint decoder

 • The basement escape room (introductie)

 • Prison break escape room

 • Virus escape room

 • Nuclear countdown escape room

 • Secret agent escape room

Iedere escape room bevat andere onderdelen. Sommige onderdelen zijn te downloaden op de website en je kan de app downloaden voor een extra beleving tijdens het spel.

Voordat het spel begint maak je eerst de chrono decoder klaar door 3 AA-batterijen te plaatsen en de schakelaar aan de onderkant aan te zetten. Alle sleutels en de hint decoder leg je ook klaar. Pak de juiste onderdelen en de hintkaarten van het avontuur dat je gaat spelen. Het is handig om eerst het introductiespel the basement te spelen, deze duurt 15 minuten. Leg voor iedere speler pen en papier klaar. Om de 15-minuten timer voor de introductiespellen te starten houd je eerst de START-knop voor ongeveer 3 seconden ingedrukt.


De spelregels

Elk avontuur bestaat uit 3 delen. In elk deel moet je een code vinden, bestaande uit 4 sleutels, die je invoert in de Chrono Decoder. Om het spel te winnen moet je binnen 60 minuten 3 juiste codes hebben gevonden.


Open nooit zomaar een envelop of een gesloten onderdeel, tenzij dit specifiek is aangegeven. Pak envelop ‘deel 1’ van het gekozen avontuur en lees het verhaal op de achterkant van de envelop hardop voor. Open daarna pas de envelop. Controleer of de inhoud van de envelop overeenkomt met de beschrijving onder de flap.

Is de inhoud compleet? Druk dan alle onderdelen uit het frame. Druk op de START-knop van de Chrono Decoder, de klok start met het aftellen van exact 60 minuten; het spel is begonnen!


Zodra je de eerste van de 3 codes vindt, zoek je de 4 bijbehorende sleutels en voer je deze van links naar rechts in in de chrono decoder. Is de ingevoerde code onjuist, dan hoor je een ‘foutsignaal’ en gaat er 1 minuut van de tijd af. Je kunt niet verder zolang deze code niet gekraakt is. Is de code correct dan hoor je een ‘goedsignaal’ en loopt de tijd door. Open nu het volgende deel van het avontuur en ga op zoek naar de tweede code. Na het invoeren van de derde correcte code hoor je overwinningsmuziek en stopt de tijd.


Tijdens het spel kom je hier en daar de tekst of het logo ‘ER’ tegen. Dit is belangrijke informatie. Het betekent dat je iets moet ontcijferen met behulp van één van de decodeersystemen. Deze vind je aan weerszijden van de chrono decoder en op de voor- en bovenkant van het apparaat. Gebruik de chrono decoder nooit zonder dat je de tekst ER of het logo ziet. Bekijk de informatie op de chrono decoder goed voordat het spel begint. Let op: per deel van een avontuur wordt er altijd maar 1 type decodeersysteem gebruikt.


Het spel bevat 16 sleutels. Deze 16 sleutels hebben 6 verschillende zijdes. Op elke zijde staat andere informatie, die overeenkomt met de codes die je tijdens het spel zult vinden. De andere sleutels zijn exacte kopieën. Als je goed kijkt, zie je dat 2 sleutels (die met de cirkel en die met het vierkant) exact dezelfde voor- en achterkant hebben. De andere 2 sleutels hebben verschillende voor- en achterkanten.


Elk volledig avontuur bevat 8 genummerde hintkaarten. Zo nu en dan hoor je het signaal ‘piep-piep’ als teken dat je een hintkaart mag pakken. Je kunt ervoor kiezen de kaart (nog) niet te lezen, maar dat stelt je wel op de proef. Om de hintkaart te lezen schuif je deze in de Hint Decoder. Bij alle avonturen heb je de Hint Decoder nodig. Lees de hintkaarten altijd zorgvuldig en volledig! Is de hint niet nodig, dan lig je op schema en ben je op de juiste weg.


Heb je binnen 60 minuten 3 juiste codes ingevoerd in de Chrono Decoder, dan hoor je overwinningsmuziek en heb je het spel gewonnen. Gefeliciteerd! Je hoort bij de ±75% van de spelers die op tijd uit de Escape Room zijn ontsnapt! Is het niet gelukt alle juiste codes binnen 60 minuten te vinden, dan hoor je verliezersmuziek en begint de tijd weer op te tellen. Je kunt gewoon doorgaan met het zoeken naar de code(s). De Chrono Decoder werkt nog hetzelfde, alleen is er aan het einde geen overwinningsmuziek en verlies je geen tijd bij een onjuiste code. Heb je verloren en ben je benieuwd naar hoe je het avontuur had moeten oplossen? Of ben je benieuwd naar welke aanwijzingen je hebt gemist? Kijk dan op www.escaperoomthegame.com en download de Walktrough. Als andere mensen het spel ook willen spelen, kun je alle ‘gebruikte’ onderdelen waar een printocoontje op staat opnieuw printen en vervangen. Zorg ervoor dat je alles in de juiste envelop terug stopt.


Pluspunten

+ De escape rooms hebben een verschillend niveau.

+ Je kan uitbreidingen kopen.

+ Je kan de spelmaterialen opnieuw printen.

+ Het spel is het erg geschikt om te spelen met vrienden.

+ Door de verhalen kom je goed in de sfeer.

+ Er zijn hints beschikbaar.


Minpunten

- Je kan elke escape room maar één keer spelen.

- Niet geschikt voor jonge kinderen.


Beoordeling

In Escape Room The Game ga je proberen 4 escape rooms op te lossen. Iedere Escape Room begint met een verhaal, waardoor je al goed in de sfeer van het spel komt. Zodra je er klaar voor bent start je de chrono decoder en heb je voor iedere escape room 60 minuten de tijd om deze op te lossen. Iedere escape room bestaat uit drie fases, waarbij je bij iedere fase moet proberen de code te ontrafelen. Doe je dit goed dan mag je verder naar de volgende fase, maar doe je dit fout dan gaat er een minuut van je tijd af! Mocht je er even niet uit komen dan mag je op bepaalde tijden een hint gebruiken die je verder kan helpen tijdens het spel. Als het je lukt om tijdens de 60 minuten alle codes te ontrafelen dan win je het spel!

Het is handig om het introductiespel van 15 minuten eerst te spelen. Zo leer je namelijk hoe de escape room in elkaar zit. Daarna kan je dus een van de vier verschillende escape rooms kiezen. Alle escape rooms hebben een verschillend niveau. Zo kan je bijvoorbeeld beginnen met virus of prison break als je eerst een iets makkelijkere escape room wilt spelen. Wil je juist iets moeilijkers? Kies dan voor nuclear countdown of secret agent. Mocht je na deze escape rooms nog niet uitgespeeld zijn dan kan je er altijd voor kiezen om uitbreidingssets te kopen, zodat je nog meer speel plezier hebt. Je kan de onderdelen van dit spel namelijk ook gebruiken voor de uitbreidingen.

De escape rooms zijn niet geschikt voor jonge kinderen. De puzzels zijn soms best wel moeilijk om op te lossen en ik denk dat kinderen de verhaallijn ook nog niet heel goed begrijpen. Wel is het spel uitermate geschikt om te spelen met een groep vrienden. Speel de spelen dan 's avonds, dan kan je de spellen nog wat spannender maken in het donker of met weinig licht.

Het enige nadeel aan dit spel vind ik dat je de escape rooms maar één keer kan spelen. Daarna weet je nog wel ongeveer hoe de walkthrough van het spel ging. Je kan op de website wel verschillende onderdelen die je in het spel gebruikt hebt opnieuw printen. Zo kan je altijd de escape rooms doorgeven aan je vrienden, zodat zij deze ook kunnen spelen.

Al met al wordt ik steeds meer fan van escape rooms, het is 60 minuten gegarandeerd speelplezier! De verhalen zijn heel erg leuk bedacht, door het verhaal op de enveloppe wordt je echt in de escape room getrokken en vond ik het soms echt wel spannend worden! Ik ben na het spelen van dit spel heel erg benieuwd geworden naar de uitbreidingen.

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

133 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page