top of page
  • Foto van schrijverMirthe

Escape Room The Game: Puzzle Adventures Secret of the Scientist

Bijgewerkt op: 11 dec. 2021

Naam: Escape Room The Game: Puzzle Adventures Secret of the Scientist

Soort spel: Escape Room

Aantal speler: 1 - 2 spelers

Speeltijd: 150 minuten

Leeftijd: 16+

Uitgever: Identity Games

Prijs: €14.99


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

  • Een puzzel decoder

  • 12 sleutelstukken

  • 10 hintmunten

  • 2 onderdelen voor 'later'

  • 6 vakjes met puzzlestukjes en diverse materialen.

Voordat het spel begint druk je alle onderdelen uit het kartonnen frame. De twee mysterieuze onderdelen leg je op het groene vakje neer, deze moet je later gebruiken.

Het is handig om op tafel veel ruimte vrij te houden om te puzzelen en om de opdrachten uit te voeren. Naast dit puzzelveld leg je de puzzel decoder, de 12 sleutelstukken en de 10 hintmunten neer. Iedere speler pakt pen en papier en dan is het van belang om te bepalen welke versie je speelt. Speel je de escape room modus en dus met tijdsdruk? Of speel je zonder tijdsdruk de puzzel modus. In beide gevallen mag je tussendoor pauzeren. Voor de escape room modus heb je nog wel een stopwatch nodig.


De spelregels

Ergens aan de rand van het dorp gaat bij een groot oud huis onafgebroken een alarm af. Als beginnend wijkagent heb jij de opdracht gekregen om op onderzoek uit te gaan. In het huis tref je het lichaam van een vermoorde vrouw aan en al snel doe je noodgedwongen nog een schokkende ontdekking: de voordeur, evenals alle andere deuren in het huis, valt niet van binnenuit te openen. Je zit samen met een lijk opgesloten in een vreemd huis zonder deurklinken...


Zodra je het eerste vakje hebt geopend start het spel. Aan de binnenkant vindt je een verhaal die bij die kamer hoort, puzzelstukjes en eventueel ander spelmateriaal. Door juist te puzzelen kan je een kamer in elkaar zetten. In de kamers en op het spelmateriaal staan raadsels die je moet oplossen om zo tot de 4-delige code te komen. Deze code bestaat uit cijfers en vormen.

Wanneer je alle raadsels hebt opgelost en de code hebt gevonden moet je deze omzetten naar een symbool. Als eerste zoek je de sleutelstukken die passen bij de code. Er zijn 6 verschillende sleutelstukken met daarop de cijfers 1 tot en met 6 en elk een verschillende vorm. Deze sleutelstukken leg je vervolgens op de juiste posities op de puzzel decoder. Vervolgens tel je de rode en groene waardes bij elkaar op. De uitkomst hiervan is het aantal kwartslagen dat je het geheel moet draaien. Bij een positief getal draai je met de klok mee en bij een negatief getal tegen de klok in.

Als je de code goed hebt en goed gedraaid hebt dan komt er informatie naar voren. Met deze informatie kan je de volgende kamer vinden door middel van de vorm, de kleur, de lijnen en het figuur van de lijnen. Je opent dan het vakje wat overeenkomt met de uitkomst van de decoder. Je checkt dan of het getal naast de titel het volgende getal is. Zo nee? Dan is de code niet goed en moet je het opnieuw proberen. Zo ja? Dan heb je de code dus goed en kan je verder met de volgende kamer. Je herhaalt dit totdat je bij het laatste vakje bent. Als je de escape room modus speelt stop je de tijd na het laatste vakje en bereken je je eindscore.

Je eindscore bereken je als volgt:

speeltijd in minuten - 3x het aantal overgehouden hintmunten = je score.

Speel je met 1 speler dan is minder dan 100 punten perfect, 100 tot 125 punten geweldig, 126 tot 150 punten goed en meer dan 150 punten redelijk. Als je met 2 spelers speelt dan is minder dan 70 punten perfect, 70 tot 95 punten geweldig, 96 tot 120 punten goed en meer dan 120 punten redelijk.


Mocht je er niet uitkomen dan kan je één van de hintmuntjes inzetten die je aan het begin hebt gekregen. Je leest een hint die overeenkomt met het symbool van het bijbehorende vakje. Als je ervoor hebt gekozen om in escape room modus te spelen dan zijn aan het het eind van het spel de hintmuntjes die over zijn extra punten waard.


Pluspunten

+ Het puzzel element is leuk bedacht.

+ Je kan de escape room ook alleen spelen.

+ De puzzel decoder is een leuk bedacht om tot de volgende kamer te komen.

+ Sommige spelonderdelen kan je opnieuw uitpinten.


Minpunten

- Je kan het spel maar 1 keer spelen.

- Het moeilijkheidsniveau is niet heel hoog.


Beoordeling

Mijn eerste escape room spel! Ik heb nog helemaal geen escape room spellen in mijn collectie en ik heb ook nog nooit zo'n soort spel bij andere gespeeld. Wel heb ik een keer een echte escape room gespeeld, dus ik wist wel een beetje wat ik kon verwachten.

Het verhaal over de wetenschapper is super spannend en je gaat helemaal op in het verhaal. Het leuke aan deze escape room is dat je niet alleen bezig bent met raadsels oplossen, maar bij elke kamer moet je ook puzzelen. Je puzzelt namelijk de kamers in elkaar en daarna kan je de raadsels gaan oplossen. Wanneer je denkt dat je de raadsels goed hebt opgelost kan je de puzzel decoder gebruiken om de volgende kamer te vinden.

Wij hebben aan het eind van het spel nog 10 hintmuntjes over en hebben er 80 minuten over gedaan. Dat geeft ons een score van 80 - 30 = 50. Een perfecte score dus! Wat was jullie score bij deze escape room? Daarbij moet ik wel zeggen dat ik dit spel speelde met iemand die zelf al meerdere escape room spellen in haar collectie heeft. Dus samen waren wij een perfect team!

Het moeilijkheidsniveau van deze escape room was niet heel erg hoog. Voor mij een heel goed instapmodel, omdat ik dus voor de eerste keer een escape room spel speelde. De meeste raadsels vond ik wel uitdagend genoeg en er zatten wel raadsels tussen die wat moeilijker waren. Ook vond ik de afwisseling qua type raadsel heel goed. Het waren bijvoorbeeld niet alleen maar rekenvragen.

Wat ik wel jammer vind aan escape room spellen vind is dat je ze vaak maar één keer kan spelen. Dat houd mij ook vaak tegen om meer van zulk soort spellen te kopen. Maar na deze ben ik zeker enthousiaster geworden en denk ik dat ik er nog wel meer ga spelen. Deze escape room ga ik doorgeven aan familie en vrienden, want ik wil hun de pret niet ontnemen. Je kan trouwens sommige spelonderdelen op de website van Escape Room The Game opnieuw uitprinten, hier is ook een uitgebreide walkthrough op te vinden.

Ik hoop dan vooral dat Identity Games nog zo'n soort puzzel escape room uitbrengt, want vooral het puzzel element vond ik een heel erg leuke toevoeging!

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

59 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page