top of page
  • Foto van schrijverMirthe

Escape Room The Game: Uitbreidingsset Tomb Robbers

Naam: Escape Room The Game: Uitbreidingsset Tomb Robbers

Soort spel: Escape room

Aantal speler: 3 - 5 spelers

Speeltijd: 60 minuten

Leeftijd: 16+

Uitgever: Identity Games

Prijs: €11.09


De voorbereiding

Dit spel is een uitbreiding van Escape Room: The Game. Je hebt dit basisspel nodig om de uitbreiding te spelen. Je leest de review van dit spel hier.


Het spel bestaat uit:

  • Chrono decoder (basisspel)

  • 16 sleutels (basisspel)

  • 8 hintkaarten

  • Hint decoder (basisspel)

  • 3 delen, ieder in een enveloppe

Iedere escape room bevat andere onderdelen. Sommige onderdelen zijn te downloaden op de website en je kan de app downloaden voor een extra beleving tijdens het spel.

Voordat het spel begint maak je eerst de chrono decoder klaar door 3 AA-batterijen te plaatsen en de schakelaar aan de onderkant aan te zetten. Alle sleutels en de hints en de hint decoder leg je ook klaar.


De spelregels

Het kan zijn dat je nog meer onderdelen nodig hebt van het basisspel, zoals bijvoorbeeld het touwtje of de spiegel. Mocht dit het geval zijn dan staat het altijd op de eerste enveloppe aangegeven, in de zwart-gele cirkel. Je legt dit onderdeel dan ook klaar voordat je aan het spel begint.

Tomb Robbers bestaat uit 3 delen. In elk deel moet je een code vinden, bestaande uit 4 sleutels, die je invoert in de Chrono Decoder. Om het spel te winnen moet je binnen 60 minuten 3 juiste codes hebben gevonden.


Open nooit zomaar een envelop of een gesloten onderdeel, tenzij dit specifiek is aangegeven. Pak envelop ‘deel 1’ van Tomb Robbers en lees het verhaal op de achterkant van de envelop hardop voor. Open daarna pas de envelop. Controleer of de inhoud van de envelop overeenkomt met de beschrijving onder de flap.

Is de inhoud compleet? Druk dan alle onderdelen uit het frame. Druk op de START-knop van de Chrono Decoder, de klok start met het aftellen van exact 60 minuten; het spel is begonnen!


Zodra je de eerste van de 3 codes vindt, zoek je de 4 bijbehorende sleutels en voer je deze van links naar rechts in in de chrono decoder. Is de ingevoerde code onjuist, dan hoor je een ‘foutsignaal’ en gaat er 1 minuut van de tijd af. Je kunt niet verder zolang deze code niet gekraakt is. Is de code correct dan hoor je een ‘goedsignaal’ en loopt de tijd door. Open nu het volgende deel van het avontuur en ga op zoek naar de tweede code. Na het invoeren van de derde correcte code hoor je overwinningsmuziek en stopt de tijd.


Tijdens het spel kom je hier en daar de tekst of het logo ‘ER’ tegen. Dit is belangrijke informatie. Het betekent dat je iets moet ontcijferen met behulp van één van de decodeersystemen. Deze vind je aan weerszijden van de chrono decoder en op de voor- en bovenkant van het apparaat. Gebruik de chrono decoder nooit zonder dat je de tekst ER of het logo ziet. Bekijk de informatie op de chrono decoder goed voordat het spel begint. Let op: per deel van het avontuur wordt er altijd maar 1 type decodeersysteem gebruikt.


Het spel bevat 16 sleutels. Deze 16 sleutels hebben 6 verschillende zijdes. Op elke zijde staat andere informatie, die overeenkomt met de codes die je tijdens het spel zult vinden. De andere sleutels zijn exacte kopieën. Als je goed kijkt, zie je dat 2 sleutels (die met de cirkel en die met het vierkant) exact dezelfde voor- en achterkant hebben. De andere 2 sleutels hebben verschillende voor- en achterkanten.


Tomb Robbers bevat 8 genummerde hintkaarten. Zo nu en dan hoor je het signaal ‘piep-piep’ als teken dat je een hintkaart mag pakken. Je kunt ervoor kiezen de kaart (nog) niet te lezen, maar dat stelt je wel op de proef. Om de hintkaart te lezen schuif je deze in de Hint Decoder. Lees de hintkaarten altijd zorgvuldig en volledig! Is de hint niet nodig, dan lig je op schema en ben je op de juiste weg.


Heb je binnen 60 minuten 3 juiste codes ingevoerd in de Chrono Decoder, dan hoor je overwinningsmuziek en heb je het spel gewonnen. Gefeliciteerd! Je hoort bij de ±75% van de spelers die op tijd uit de Escape Room zijn ontsnapt! Is het niet gelukt alle juiste codes binnen 60 minuten te vinden, dan hoor je verliezersmuziek en begint de tijd weer op te tellen. Je kunt gewoon doorgaan met het zoeken naar de code(s). De Chrono Decoder werkt nog hetzelfde, alleen is er aan het einde geen overwinningsmuziek en verlies je geen tijd bij een onjuiste code. Heb je verloren en ben je benieuwd naar hoe je Tomb Robbers had moeten oplossen? Of ben je benieuwd naar welke aanwijzingen je hebt gemist? Kijk dan op www.escaperoomthegame.com en download de Walktrough. Als andere mensen het spel ook willen spelen, kun je alle ‘gebruikte’ onderdelen waar een printocoontje op staat opnieuw printen en vervangen. Zorg ervoor dat je alles in de juiste envelop terug stopt.


Pluspunten

+ Je kan de spelmaterialen opnieuw printen.

+ Het spel is het erg geschikt om te spelen met vrienden.

+ Door de verhalen kom je goed in de sfeer.

+ Er zijn hints beschikbaar.

+ Je moet goed samenwerken.


Minpunten

- Je kan het spel slechts één keer spelen.

- Het spel is niet geschikt voor jonge kinderen.


Beoordeling

In Escape Room The Game Tomb Robbers ben je terecht gekomen in de graftombe van Osiris, die zich in een piramide bevindt. Je zit alleen opgesloten en de tombe begint zich te vullen met zand, door verschillende puzzels op te lossen moet je proberen om binnen een uur te ontsnappen. Dit avontuur bestaat uit drie delen en elk deel moet je zien op te lossen voordat je verder kan. Je moet echt goed samenwerken en dat is wat deze escape room zo leuk maakt.

In het eerste deel worden de spelers in twee teams opgesplitst. Je mag alleen verbaal met elkaar communiceren en moet duidelijk omschrijven wat je ziet. Ik vond dit een leuk element, je moet echt duidelijk zijn en goed samenwerken om tot de juiste oplossing te komen.

In het tweede deel moet je goed lezen en de standbeelden op de juiste manier neerzetten om tot de sleutels te komen. Dit was goed te doen, maar wat ik al zei: je moet goed lezen.

In het laatste en derde deel is het de bedoeling om een puzzel en doolhof op te lossen. Ik vond dit het moeilijkste deel van de escape room. Gelukkig zijn wij wel op tijd uit de piramide ontsnapt en zijn wij niet met zand overspoeld.

Voor deze Escape Room heb je het basisspel nodig. Zonder basisspel kan je Tomb Robbers niet spelen, want anders weet je niet of je de juiste sleutels gekozen hebt. Ook is het spel helaas maar één keer te spelen, want anders weet je de oplossing natuurlijk al. Dit is natuurlijk zo bij alle escape rooms, maar de escape room doorgeven kan natuurlijk geen kwaad. Wel vind ik het leuk dat Identity Games deze uitbreidingen bedenkt en uitbrengt, zo heb je toch weer een uur speelplezier.

Het spel is niet geschikt voor jonge kinderen, ik denk dat het daarvoor nog iets te moeilijk is. Wel vind ik dit een geslaagde escape room, er zijn veel verschillende soorten puzzels en het spel heeft ook echt een goed verhaal. Ik waan mezelf helemaal in het oude Egypte en voelde de tijdsdruk naarmate het spel vorderde.

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

56 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page