top of page
 • Foto van schrijverMirthe

Everdell Pearlbook

Naam: Everdell Pearlbook

Soort spel: Bordspel

Aantal speler: 1 - 4 spelers

Speeltijd: 60 minuten

Leeftijd: 10+

Uitgever: Starling Games

Prijs: €54.95


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

 • 1 rivierbord

 • 2 kleine speelborden

 • 24 munten met de waarde 3

 • 32 munten met de waarde 1

 • 25 parels

 • 9 kikkers

 • 4 nieuwe sets van werkers

 • 4 3D wonderen

 • 32 kaarten

 • 22 minikaarten

 • 1 scoreblok

Voordat het spel begint volg je eerst de normale regels om het basisspel op te zetten. Daarna plaats je het rivierbord aan de zijkant van het hoofdbord. De parels plaats je op de 'shoal' plek op het bord. De 3D wonderen plaats je onder de Ever Tree, op de planken. Deze wonderen vervangen in dit spel de basisgebeurtenissen.

De rivierbestemming inwonerkaarten schud je en zonder te kijken leg je er twee opzij. Je doet het hetzelfde met de locatiekaarten. De vier kaarten die je opzij hebt gelegd schud je ook weer zonder er naar te kijken. Op elk van de vier plekken aan de rivier leg je vervolgens een gedekte kaart neer. De overige kaarten gaan terug in de doos.

De kaarten met het symbool van een weg schud je voordat je ze uitdeelt aan de spelers. Ook de versieringskaarten schud je en je geeft 2 dichte kaarten aan iedere speler. De rest van de kaarten gaan terug in de doos. Spelers mogen op ieder moment de kaarten bekijken en ze tellen ook niet mee aan het limiet van handkaarten wat je mag hebben.

Bij het opzetten van de speciale evenementen gebruik je minimaal één Pearlbook evenement. Als laatste geef je iedere speler een kikkerambassadeur die overeenkomt met de kleur van de arbeiders.


De spelregels

Je ambassadeur kan een bezoek brengen aan onderwaterlocaties en de inwoners van deze locaties in Pearlbrook om op deze manier verbinding te maken met het watervolk. Hierdoor kan je waardevolle bonussen krijgen. Waarvan de belangrijkste de parels zijn die je kunt gebruiken om versieringen te maken of wonderen te bouwen in je stad.


Om een ​​rivierkaart te bezoeken, moet je stad eerst aan de volgende eisen voldoen: je moet minimaal 3 groene productie kaarten hebben in je stad om de rivierbestemming te bezoeken. Dit is een exclusieve locatie.

Je mag de Shoal bezoeken in plaats van een rivierbestemmingskaart om 2 grondstoffen te betalen en 2 kaarten af te leggen om 1 parel te krijgen. Dit is een gedeelde locatie. Elke locatie met het symbool van een kikkerpoot mag alleen bezocht worden door een ambassadeur en geen arbeider. Als je een bezoek brengt aan een rivierbestemmingskaart, wordt je ambassadeur als ingezet beschouwd. Je ambassadeur neem je terug als je je voorbereid op een nieuw seizoen en mag ook niet ingezet worden als een normale arbeider.

De eerste keer dat een rivierbestemmingskaart is bezocht, krijgt de bezoeker 1 parel bovenop de normale opbrengst. Je draait dan de kaart met de afbeelding naar beneden om. Indien je kunt voldoen aan de eisen op de kaart, kan je deze inzetten om de beloningen te ontvangen. Je kan iedere rivierbestemmingskaart bezoeken, het maakt niet uit of deze open of dicht liggen, zolang je maar aan de eisen voldoet om deze te bezoeken en er nog geen andere speler zich er bevindt.

De inwoners van de rivier kunnen je overigens ook vragen om bepaalde kaarten uit je hand weg te doen om een parel en een munt te ontvangen. En rivier locaties stellen als vereiste dat je een bepaald aantal van deze munten betaalt en een bepaalde grondstof om een kaarten te verkrijgen en een parel.


Tijdens je beurt kan je een van de versieringskaarten spelen die je aan het begin van het spel hebt gekregen. Dit telt wel als actie tijdens je beurt. Elke versieringskaart kost 1 parel om te spelen en neemt geen plaats in in je stad. Wanneer je de kaart hebt gespeeld activeer je gelijk de vaardigheid die bovenaan de kaart staat. De onderste helft van de kaart geeft weer hoeveel punten de versiering waard is aan het einde van het spel. Dit is gebaseerd op verschillende aspecten in je stad. Versieringskaarten tellen niet mee voor je handlimiet. Wanneer je een versieringskaart hebt gespeeld mag je geen nieuwe meer trekken. Je mag beide kaarten inzetten, maar niet tijdens dezelfde beurt.


Als je aan de beurt bent, mag je een van je arbeiders op een wonderplek zetten om deze te bouwen. Om dit te doen, moet je de vermelde hoeveelheid grondstoffen, parels en het vermelde aantal kaarten weggooien. Je kan de vaardigheden van een kaart gebruiken om te helpen bij het bouwen van de wonderen.

Na het betalen van alle kosten neem je het desbetreffende wonder en plaats je deze naast je stad. Je krijgt je arbeider die je hebt gebruikt bij de bouw wel pas terug als je je voorbereidt op het volgende seizoen. Alle wonderen die je gebouwd hebt zijn aan het einde van het spel de punten waar die er op staan. Je mag meerdere wonderen bouwen tijdens het spel.


Als het spel eindigt tel je niet alleen de punten van de wonderen mee, maar ook van de parels die je hebt. Iedere parel is aan het einde van het spel 2 punten waard.


Everdell Pearlbook kan je, net zoals het basisspel, alleen spelen. Je gebruikt voor het spelen van deze versie de solo-regels uit het basisspel, inclusief de drie jaar van moeilijkheid met aanvullende regels.

Naast het opzetten van de bemanning van Rugwort, plaats je ook zijn ambassadeur op een rivierbestemming. Je gooit een dobbelsteen en plaatst de ambassadeur op het gerolde nummer. Je legt ook een parel op deze rivierbestemming.

Elke keer dat je een versieringskaart speelt, geef je Rugwort 5 munten. Als je Rugwort voorbereid op het seizoen speel je de acties. Je verplaatst zijn ambassadeur één ruimte op de rivier naar beneden. Als de bestemming nog niet is onthult krijgt hij één parel. Je draait vervolgens de kaart om en geef hem nog één parel. Hij krijgt dus maar één parel als de bestemming al onthult is.

Nadat je het einde van het spel bereikt hebt gaat Rugwort wonderen bouwen. Hij hoeft alleen maar de parels te betalen om deze te bouwen. Hij bouwt altijd het wonder met de grootste puntenwaarde en het is voor hem ook mogelijk om meer dan één wonder te bouwen.

Alle parels die Rugwort over heeft zijn elk 2 punten waard.


Pluspunten

+ Het spelmateriaal is prachtig.

+ Er worden leuke nieuwe wezens toegevoegd aan het spel.

+ Je kan extra veel punten halen door de wonderen te kopen.

+ De spelregels zijn niet moeilijk.


Minpunten

- Het spel is niet te spelen zonder basisspel.


Beoordeling

Everdell Pearlbrook is een uitbreiding voor het spel Everdell. Tijdens het spel stuur je jouw ambassadeurs naar de rivier om parels te verzamelen. De parels kan je gebruiken om nieuwe wonderen mee te betalen, om decoratiekaarten te spelen en als 2 overwinningspunten aan het einde van het spel. In de rivier kan je bovendien ook nieuwe boswezens en gebouwen vinden!

Everdell is werkelijk een prachtig spel. In het basisspel krijg je natuurlijk al te maken met de schattige boswezens en het mooie artwork van de kaarten. Daarnaast heb je natuurlijk de Evertree die duidelijk aanwezig is in het spel. Bij Everdell Pearlbrook wordt dit spel nog mooier gemaakt. Nog meer schattige wezens worden aan het spel toegevoegd en je kan nu ook wonderen en parels verzamelen. Everdell Pearlbrook is echt een prachtig spel.

De spelregels van Everdell Pearlbrook zijn niet moeilijk. Het spel is een prima toevoeging op het basisspel, maar maakt het niet perse moeilijker of strategischer. Je kan het spel denk ik goed spelen als je voor het eerst Everdell speelt en je het bijvoorbeeld wat langer wilt laten duren.

Naast de parels die toegevoegd worden aan dit spel heb je ook decoratiekaarten en wonderen die zorgen voor een extraatje. De wonderen zijn wel duur om te kopen, maar ze leveren wel veel punten op aan het einde van het spel. Je krijgt twee decoratiekaarten aan het begin van het spel. Op deze kaarten staat een bonus en er staat ook hoe je aan het einde van het spel extra punten kan scoren.

Everdell Pearlbrook is letterlijk een pareltje van een uitbreiding. Vooral omdat het er mooi uit ziet, qua strategie is er niet heel veel diepgang, maar het is zeker een leuke uitbreiding om te spelen.

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

37 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page