top of page
 • Foto van schrijverMirthe

Everdell Spirecrest

Naam: Everdell Spirecrest

Soort spel: Strategisch spel

Aantal spelers: 1 - 4 spelers

Speeltijd: 60 minuten

Leeftijd: 10+

Uitgever: Starling Games

Prijs: €64.95


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

 • 33 ontdekkingskaarten

 • 12 weerkaarten

 • 5 grote boswezens

 • 6 Everdell kaarttegels

 • 24 kaarttegels

 • 6 vosarbeiders en 1 kikkerambassadeur

 • 12 konijnreizigers

 • 12 3 puntenfiches

 • 6 plastic zadels

 • 1 bergspeelbord

De voorbereiding is hetzelfde als in het basisspel met een aantal aanvullingen. Leg het bergspeelbord aan de onderkant van het hoofdspeelbord.

Verdeel de weerkaarten per seizoen winter, lente, zomer, herfst. Schud de stapels afzonderlijk en leg per seizoen 1 kaart gedekt op elk overeenkomstig seizoen op het bergspeelbord. Leg de overgebleven weerkaarten ongezien terug in de doos.

Verdeel de ontdekkingskaarten in 3 categorieën: voorgebergte, bergtoppen en bergruggen. Schud elke categorie afzonderlijk en leg ze als gedekte trekstapel op de overeenkomstige plekken van het bergspeelbord.

Geef iedere speler en Everdell kaarttegel. Leg de overige Everdell kaarttegels terug in de doos. Schud de 24 kaarttegels en leg 1 tegel meer dan het aantal spelers open op het eerste gedeelte (voorgebergte) van het bergpad. Leg vervolgens hetzelfde aantal kaarttegels gedekt op het pad langs de bergtoppen en bergruggen. Leg de overgebleven kaarttegels ongezien terug in de doos.

Plaats de grote boswezens op of naast het bergspeelbord. Draai de winterweerkaart open. Elke speler plaatst zijn konijnreiziger op het voorgebergte-icoon aan het begin van het pad.


De spelregels

Je avontuurlijke reiziger reist door de mysterieuze bergen van Spirecrest, trotseert verraderlijk weer en waagt zich naar onontdekt land. Tijdens de reis ontdek je ruig bergvolk, exotische locaties, uitdagende paden en zelfs enkele legendarische grote boswezens. Deze grote boswezens zwerven naar verluidt in de buurt van de bergtoppen.

Je reiziger gaat aan het begin van het spel op verkenning in het voorgebergte, gaat daarna verder naar de bergtoppen en de bergruggen om uiteindelijk op expeditie te gaan.

Na het voorbereiden op het volgende seizoen moet je in dezelfde beurt de ontdekkingsactie uitvoeren. De ontdekkingsactie bestaat uit de volgende 3 stappen:

 • In kaart brengen - neem 1 van de kaarttegels uit het te verkennen gebied. Leg de kaarttegel aan het einde van je expeditie.

 • Ontdekken - draai 3 ontdekkingskaarten uit het te verkennen gebied om en leg deze onder het bergspeelbord. Kies 1 kaart en leg deze in je speelgebied.

 • Reizen - verplaats je reiziger naar het volgende gebied van het pad. Draai de weerkaart en kaarttegels open als deze nog gedekt op het speelbord liggen.

Neem een kaarttegel naar keuze uit het gebied waar je reiziger op dit moment aan het verkennen is. Leg de kaarttegel aan het einde van je expeditie.

Aan het begin van het spel bestaat je expeditie alleen uit de Everdell kaarttegel. Wanneer je tijdens het spel een kaarttegel kiest, leg je die meteen aan de rechterkant van de Everdell kaarttegel neer.

Alle andere kaarttegels die je in de loop van het spel verzamelt, worden aan de rechterkant van de laatste tegel gelegd. In het spel verzamelt elke speler 3 kaarttegels. Kaarttegels vormen de expeditie waarmee je reiziger aan het einde van het spel mag inschepen.


Zodra je en kaarttegel in je persoonlijke speelgebied hebt neergelegd, neem je de 3 bovenste ontdekkingskaarten van de trekstapel van het gebied dat je aan het verkennen bent. Als je voor de eerste keer gaat voorbereiden op het volgende seizoen, verken je het voorgebergte. Leg de 3 ontdekkingskaarten van dit gebied open onder het bergspeelbord.

Op de ontdekkingskaarten vind je de verschillende ontdekkingen die je tijdens je reis hebt gedaan. Kies 1 van de 3 openliggende kaarten onder het bergspeelbord en leg de kaart in je persoonlijke speelgebied. De ontdekkingskaarten nemen geen plaats in je stad in.

Voor de meest linkse kaart betaal je niks. Voor de middelste kaart moet je een kaart naar keuze uit je hand afleggen of een grondstof naar keuze betalen. De meest rechtse kaart kost 2 vrij te kiezen grondstoffen en/of handkaarten in elke gewenste combinatie, 2 kaarten, 2 grondstoffen, of 1 van beide. Leg de ontdekkingskaart naast je stad. Leg de 2 niet gekozen ontdekkingskaarten gedekt onderaan de juiste trekstapel.

Ontdekkingskaarten worden gezien als eigenschappen en mogen daarom niet worden gecombineerd met kaarten zoals Herbergier of Kraan.

 • Routes en steden - routes leveren punten aan het einde van het spel op als je voldoet aan de voorwaarden van de ontdekkingskaart. Steden zijn alleen aanwezig in het bergruggengebied en leveren punten op op basis van niet aanwezige kaarttypen in je stad.

 • Effecten - ontvang een effect voor de rest van het spel of tot wanneer de kaart aangeeft.

 • Locaties - dit kunnen locaties zijn die alleen jij kunt bezoeken of open locaties die ook door andere spelers bezocht kunnen worden.

 • Na het spelen - ontvang direct na het spelen het effect van de kaart.

 • Grote boswezens - als je een groot boswezenkaart speelt, pak je het overeenkomstige speelstuk van het bergspeelbord. Dit grote boswezen vervangt 1 van je arbeiders. Je kunt eventueel en plastic zadel nemen om de arbeider aan het grote boswezen te bevestigen. Je arbeider berijdt nu het grote boswezen. Grote boswezens zijn "arbeiders" met unieke vaardigheden. Ze mogen net als andere arbeiders alle normale locaties bezoeken. Bijvoorbeeld grondstofverzamelplaatsen, bestemmingskaarten, enz. Grote boswezens mogen ook verplaatst worden met kaarten, zoals Boswachter.

Na het nemen van een kaart en het spelen van en ontdekkingskaart, verplaats je jouw reiziger naar het volgende te verkennen gebied. De gebieden zijn aangegeven met symbolen.

Draai de weerkaart om en leg deze open op het bergspeelbord als dat nog niet gebeurd is. Het weereffect van de nieuwe weerkaart heeft vanaf nu invloed op het spel. Draai alle kaarttegels op het pad van het gebied open als dat nog niet is gebeurd. Als je gaat voorbereiden op het herfstseizoen, dan draai je eerst de herfstweerkaart open als deze nog niet is opengedraaid. Verplaats vervolgens je reiziger van het bergspeelbord naar de Everdell kaarttegel van je expeditie. Het weereffect van de herfstweerkaart is vanaf nu actief.

In de verschillende seizoenen ga je de volgende gebieden verkennen:

 • Winter: voorgebergte

 • Lente: bergtoppen

 • Zomer: bergruggen

 • Herfst: expeditie

Tijdens elk seizoen moet je rekening houden met de regelbeperkingen van de weerkaart.

Draai de weerkaart van het nieuwe seizoen open na het voorbereiden op het seizoen en het verplaatsen van je reiziger naar het volgende te verkennen gebied. Houd vanaf nu rekening met de effecten van de nieuweweerkaart, totdat je naar het volgende seizoen gaat. Je hoeft alleen de (extra) regels van de weerkaart van het huidige seizoen op te volgen.

Tijdens het spel kunnen verschillende spelers regels van verschillende weerkaarten opvolgen. De op te volgen weerkaart is afhankelijk van het seizoen waarin die speler zich bevindt.

Kaarten zoals Uitkijkpost houden geen rekening met de weereffecten die gelden voor bos- en basislocaties.

Als je door weereffecten kaarten moet afleggen, dan doe je dit aan het einde van je beurt, nadat je hebt gebouwd of gebruik hebt gemaakt van je kaarteffecten.

Als je door en weereffect meer moet betalen om een kaart te spelen, dan kun je dit negeren als je de kaart gratis mag spelen (bijvoorbeeld door en bezetfiche of een ander effect).


Nadat je in het laatste seizoen hebt gepast, ga je met je reiziger op expeditie. Elke kaarttegel in je expeditie kan je punten opleveren. Je ontvangt alleen de punten van je kaarttegel als je de aangegeven kosten betaalt om te reizen. Je moet in volgorde langs de kaarttegels in je expeditie. Je mag zelf bepalen tot waar je op reis gaat.

Je moet eerst de kosten van de eerste kaarttegel betalen, voordat je naar de tweede en daarna naar de derde kaarttegel op expeditie mag gaan. Verplaats je reiziger naar de meest rechtse kaarttegel die je wilt onderzoeken. Bij de puntentelling ontvang je punten voor de kaarttegel waar je reiziger op staat en punten voor alle kaarttegels die links van de reiziger liggen. Je ontvangt geen punten voor kaarttegels die je niet hebt onderzocht.


Je kan Spirecrest ook solo spelen. Rugwort weer in actie! Hij stond nooit bekend om zijn originele ideeën en nu volgt hij letterlijk jouw voetstappen! Rugwort heeft over jouw indrukwekkende ontdekkingen in de bergen van Spirecrest gehoord. Hij heeft en onbetrouwbaar boswezen ingehuurd om je reis te volgen en alles wat je achterlaat te bemachtigen.

Je zult het onbetrouwbare boswezen op het verkeerde pad moeten zetten zodat het nooit meer terugkeert! Tijdens het spelen van de solo uitbreiding van Spirecrest gebruik je de solo spelregels uit het basisspel, inclusief de 3 jaren van moeilijkheidsniveaus en onderstaande aanvullende regels.

Leg 1 Everdell kaarttegel in het speelgebied van Rugwort en plaats zijn reiziger op de kaarttegel.

Leg 2 kaarttegels op elk te verkennen gebied van het bergspeelbord. Leg tegels open op het voorgebergte en gedekt op de bergtoppen en de bergruggen.

Rugwort negeert alle effecten van de weerkaarten. Rugwort ontvangt van elk te verkennen gebied de kaarttegel die jij niet kiest. Leg deze kaarttegel aan het einde van zijn expeditie.

Rugwort ontvangt puntfiches aan de hand van jouw gespeelde ontdekkingskaart. Hij krijgt 3 puntfiches als je de 0-kosten kaart speelt, 2 puntfiches voor de 1-kosten kaart of 1 puntfiche voor de 2-kosten kaart.

Aan het einde van het spel verplaats je de reiziger van Rugwort naar het einde van zijn expeditie. Hij ontvangt punten voor elke kaarttegel in zijn expeditie.


Pluspunten

+ Het spel is echt een leuke toevoeging op het basisspel.

+ Je kan op nog een manier punten scoren.

+ Het artwork is weer super mooi.

+ Er worden nieuwe kaarten in het spel gebracht.


Minpunten

- Het speelbord is redelijk groot.


Beoordeling

Maak een reis door de bergen van Spirecrest en trotseer de weersomstandigheden en de verschillende seizoenen! Aan het einde van ieder seizoen gaat je konijnenreiziger op reis door het onontdekte land en verzamel je kaarttegels. Aan het einde van het spel ga je op expeditie en probeer je zo extra punten te scoren, maar niet voordat je een reis door de bergen hebt gemaakt. Je weet nooit wat voor ontdekkingen je daar allemaal doet, misschien kom je nog wel grote boswezens tegen die je kunnen helpen tijdens het spel.

Let op: Everdell Spirecrest is een uitbreiding, je hebt dus het bassispel nodig om dit spel te spelen. Het spel is een mooie toevoeging op het basisspel, je krijgt echt veel speelmateriaal. Niet alleen worden er nieuwe kaarten toegevoegd aan het spel, maar ook een nieuw speelbord die perfect past in het speelbord van het basisspel.

Everdell Spirecrest zorgt ervoor dat je op nog een manier punten kan scoren. Na ieder seizoen verzamelt je konijnenreiziger een kaarttegel en na het laatste seizoen gaat je reiziger op expeditie. Dan kan je al die kaarttegels voltooien en extra punten scoren. Dit is wel echt een fijne toevoeging op het spel. Als het je namelijk niet lukt om genoeg punten te scoren tijdens het basisspel kan je het op deze manier nog proberen. Probeer wel alvast de aangegeven kosten te verzamelen, want als je deze niet kan betalen dan verdien je geen punten.

Als je met Everdell Spirecrest speelt worden er twee nieuwe soorten kaarten toegevoegd aan het spel. De weerkaarten veranderen ieder seizoen, maar geven je een soort handicap. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je minder grondstoffen krijgt als je ergens gaat staan of dat je juist extra grondstoffen moet betalen als je ene kaart wilt kopen. Ik vind de handicap wel wat hebben en ook geldt deze voor alle spelers, dus je hebt er niet als enige last van. Naast de weerkaarten heb je ook ontdekkingskaarten die je juist wel een voordeel geven. Zo heb je bijvoorbeeld kaarten waarbij je extra acties mag uitvoeren of kaarten die ervoor zorgen dat je extra punten kan halen aan het einde van het spel. Maar het tofste vind ik de kaarten met grote boswezens! De kans dat je zo'n kaart krijgt is overigens niet heel groot, maar ze geven je wel meer voordeel. Dat er dus kaarten in het spel worden gebracht met een negatief en positief effect vind ik wel een super leuke toevoeging.

Ik vind deze uitbreiding van Everdell het spel nog veel leuker maken. Niet alleen doordat ook deze uitbreiding weer super mooi is, maar ook doordat het spel uitdagender wordt. Everdell Spirecrest is mijn favoriete uitbreiding tot nu toe!

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

10 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page