top of page
  • Foto van schrijverMirthe

Exacto

Naam: Exacto

Soort spel: Familiespel

Aantal spelers: 2 - 6 spelers

Speeltijd: 15 minuten

Leeftijd: 5+

Uitgever: NSV Games

Prijs: €12.70


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

  • 15 dubbelzijdige speelborden

Voordat het spel begint schud je de 15 speelborden en leg je ze op een gedekte trekstapel aan de rand van de tafel. Trek twee speelborden van de stapel en leg ze naast elkaar in het midden van de tafel. Draai het eerste bord naar de voorkant en laat het tweede bord gesloten liggen. Bepaal willekeurig een startspeler, die de twee borden observeert.


De spelregels

Het speelbord dat open ligt laat 8 gekleurde cirkels zien en de andere blijft gesloten. Let goed op de afstand tussen beide gaten op de achterkant. Je moet de exacte afstand raden van de afstand tussen elk van de gekleurde cirkels op de voorkant. Er is altijd maar één oplossing. Je kan alleen de bijpassende cirkels zoeken door met je ogen te observeren en te beoordelen.


Als je denkt de oplossing te hebben gevonden, vermeld dan duidelijk de kleur van beide cirkels. Plaats de achterkant op de voorkant zodat de twee gaten de gekleurde cirkels bedekken die je hebt genoemd. De oplossing is alleen correct als beide cirkels precies en volledig door de gaten te zien zijn.


Als je denkt dat je de twee gekleurde cirkels hebt gevonden die overeenkomen met de vereiste afstand en het blijkt dat een van deze cirkels niet precies en volledig door de gaten te zien zijn dan is de oplossing niet juist. Beide speelborden worden dan weer naast elkaar geplaatst. Vervolgens mag de volgende speler een gok wagen. Spelers spelen met de klok mee, totdat iemand de oplossing heeft gevonden. De speler die het juist raad mag het gedekte bord pakken en voor zich plaatsen.


Bereid een nieuwe ronde voor door twee nieuwe speelborden van de trekstapel te nemen en deze in het midden van de tafel te plaatsen. De speler links van de speler die het vorige speelbord heeft gewonnen, begint de volgende ronde.


Het spel gaat zo door totdat er nog maar 1 van de 15 borden over is. De speler die de meeste speelborden heeft gewonnen is de winnaar. Of je kan er ook voor kiezen te spelen totdat iemand bijvoorbeeld 3 speelborden heeft gewonnen, deze speler wint dan.


Pluspunten

+ Het spel is geschikt voor jong en oud en dus een echt familiespel.

+ Het spel zit in een klein doosje en is dus eenvoudig mee te nemen.

+ Het spel is een stuk moeilijker dan je van tevoren denkt.

+ Er zijn veel combinaties te maken.

+ Er is altijd maar één oplossing.


Minpunten

- Het is geen spel wat je de hele avond speelt.


Beoordeling

Weet jij de exacte maten goed in te schatten? Dan is Exacto een spel voor jou. Op tafel liggen twee speelborden, een gesloten en een open. Een van de speelborden heeft 8 gekleurde cirkels en jij moet inschatten hoe het gesloten speelbord moet komen te liggen. Weet je dit goed te doen dan zijn er twee cirkels te zien door de gaten, dit moet exact kloppen. Je mag dus geen randjes van bijvoorbeeld het gras meer zien. Heb je het fout dan mag de andere speler het proberen, maar heb je het goed dan mag je het speelbord houden. Als alle speelborden op zijn dan telt iedere speler hoeveel hij er heeft, de speler met de meeste speelborden wint het spel!

Exacto is dus een spel waarbij je de afstand moet zien in te schatten. Dit is wel een stuk moeilijker dan ik van tevoren gedacht had. Je denkt natuurlijk dat je dit makkelijk raad, maar niets is minder waar. Er zijn namelijk 8 gekleurde cirkels die op verschillende plekken staan op het speelbord en deze zijn zo geplaatst dat het lijkt of er meerdere opties mogelijk zijn. Ik heb meerdere keren gehad dat ik zeker was van mijn zaak, maar er toch nog een randje buiten het gat viel. Het is dus ook zo dat het niet hoeft te betekenen dat de speler die aan de beurt is ook gelijk wint.

Het is wel zo dat ik dit een leuk spelletje vind voor tussendoor, maar ik het niet de hele avond zou spelen. Na één of twee potjes zou ik liever weer een wat groter spel spelen.

Neemt niet weg dat Exacto een leuk spel is. Zeker door het kleine doosje wat super makkelijk is en waardoor je het spel eenvoudig meeneemt. Het spel is ook erg leuk om met kinderen te spelen, ze trainen dan gelijk hun ruimtelijk inzicht en die van hun is misschien wel beter dan die van jou, haha.

Er zijn 15 speelborden, maar deze zijn allemaal met elkaar te combineren. Je kan dus oneindig combinaties maken en daardoor is de herspeelbaarheid ook wel hoog vind ik. Ik denk niet echt dat je de oplossingen heel snel zal onthouden, behalve als je een fotografisch geheugen hebt dan.

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

5 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page