top of page
  • Foto van schrijverMirthe

Fairy Trails

Naam: Fairy Trails

Soort spel: Strategisch spel / kaartspel

Aantal speler: 1 - 2 spelers

Speeltijd: 15 minuten

Leeftijd: 8+

Uitgever: White Goblin Games

Prijs: €19.95


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

  • 59 kaarten

  • 19 gele beschermstenen

  • 19 roze beschermstenen

Voordat het spel begint krijgt iedere speler alle 19 beschermstenen in zijn kleur. Je zoekt daarna de startkaart, deze heeft een andere achterkant. Leg deze open op tafel en schud de resterende kaarten. Iedere speler krijgt 2 kaarten en houdt deze geheim voor de andere speler. De overige kaarten vormen een trekstapel. De speler die als laatste een wandeling maakte door het bos, terwijl hij fantaseerde over het bestaan van verborgen wezens is de startspeler.


De spelregels

De kaarten hebben netwerken in 2 verschillende kleuren: de elven maken gebruik van de roze paden en de gnomen maken gebruik van de gele paden. Sommige paden eindigen op een kaart en sommige paden lopen door op andere kaarten. Op de meeste kaarten vind je ook huizen in één of allebei de spelerskleuren.

Bepaalde kaarten hebben ook een brug. Met een brug verbind je alleen paden van links naar rechts en van boven naar onder. Bij een brug kan je dus geen afslag nemen.


Wanneer je aan de beurt bent leg je 1 kaart uit je hand op tafel. De kaart moet horizontaal of verticaal grenzen aan minstens één zijde van een andere kaart. Nadat je de kaart hebt geplaatst neem je een kaart van de trekstapel en is de volgende speler aan de beurt.

De kaarten die je in je hand hebt mag je overigens op ieder moment bekijken en draaien in een richting naar keuze. Je mag de kaarten ook naast het speelgebied houden om te kijken hoe je ze het beste kan neerleggen, maar zodra je een kaart hebt gespeeld mag je deze niet meer verplaatsen.


Door de kaarten te spelen creëer je een netwerk van paden in je eigen spelerskleur, maar ook in de kleur van je tegenstander. Zodra je een pad in je eigen spelerskleur weet te voltooien mag je op elk huis grenzend aan dat pad een beschermsteen plaatsen. Een voltooid pad is dan afgesloten en er kunnen geen kaarten meer aangelegd worden.

Het kan zijn dat je een voltooid pad pas later opmerkt, dan mag je wel op een later moment je beschermstenen plaatsen. Ook kan het zo zijn dat je tegenstander een pad van jou afsluit. Dan mag je in je eigen beurt de beschermstenen plaatsen.


Wanneer een van de spelers alle 19 beschermstenen in zijn kleur weet te plaatsen eindigt het spel en is die speler de winnaar. Mocht het zo zijn dat de kaarten op zijn dan eindigt het spel ook en is de speler met de meeste beschermstenen in het speelgebied de winnaar. Als er sprake is van een gelijke stand dan delen de spelers de overwinning.


Je kan Fairy Trails ook solo spelen. Je neemt dan alle 38 beschermstenen en legt deze voor je neer. De startkaart leg je op tafel en de andere kaarten vormen een trekstapel. Je neemt geen kaarten op hand. Elke beurt neem je de bovenste kaart en leg je deze neer volgens de basisregels. Zodra je een pad hebt voltooit in één van de kleuren plaats je beschermstenen van de juist kleur.

In het spel heb je maximaal 3 beurten om minimaal één huis te plaatsen, anders verlies je het spel. Je wint als je alle beschermstenen in het speelgebied te plaatsen voordat de stapel met kaarten op is. Je score is het aantal kaarten dat overblijft.


Pluspunten

+ Het spel zit in een klein doosje en is dus eenvoudig mee te nemen.

+ Het spelmateriaal is heel erg mooi.

+ Je kan het spel ook solo spelen.

+ De spelregels zijn eenvoudig.


Minpunten

- Tegels in plaats van kaarten waren makkelijker geweest.


Beoordeling

Fairy Trails is een kaartlegspel voor 2 personen. In een bos vol elven en gnomen probeer jij als eerste jouw paden aan elkaar te verbinden.

Aan het begin van het spel krijgt iedere speler 2 kaarten en 19 beschermstenen. Je moet proberen om als eerste al jouw beschermstenen te plaatsen. Wanneer je aan de beurt bent mag je een kaart plaatsen. De kaarten mag je draaien, maar moeten wel horizontaal of verticaal aan een eerder geplaatste kaart grenzen. Op deze manier verbind je de paden met elkaar. Als het je lukt om een pad te sluiten dan mag je voor ieder huis in dezelfde kleur van het pad een beschermsteen plaatsen. De speler die als eerste al zijn beschermstenen weet te plaatsen wint het spel.

Om te beginnen heeft Fairy Trails heel eenvoudige regels. Je moet dus kaarten plaatsen en de paden verbinden. Zodra je een pad sluit plaats je dus je beschermsteen. Er komt gelukkig wel wat strategie bij kijken, want ga je voor een lang pad en zorg je er zo dus voor dat je heel veel beschermstenen tegelijkertijd kan plaatsen? Of ga je juist voor meerdere korte paden en loop je zo voor op je tegenstander? Je moet dus ook goed kijken wat je tegenstander doet. Ik heb wel is gehad dat ik voor stond, maar aan het einde door een lang pad van mijn tegenstander toch nog werd in gehaald op het laatste moment.

Dan even over het spelmateriaal, deze wordt geleverd in een kleine doos. Dit is super fijn, want je kan het dus makkelijk meenemen. Daarnaast zitten er in de doos twee vakjes, één voor de kaarten en één voor de beschermstenen. Deze zijn trouwens super mooi, als je de beschermstenen plaatst op de kaarten zorgen ze voor een soort 3D effect. De kaarten zijn daarnaast ook leuk bedacht, door de paden vorm je altijd een ander bos. Ik zelf had denk ik wel liever tegels gezien in plaats van kleine kaartjes.

Ik ben fan van puzzel spellen. Bij Fairy Trails doe je dit eigenlijk ook, want je puzzelt de paden aan elkaar. Ik hou wel van puzzelspellen die iets meer diepgang hebben. Neemt niet weg dat Fairy Trails wel een heel erg leuk spel is. Je kan het spel bovendien ook solo spelen!

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page