top of page
 • Foto van schrijverMirthe

Fiësta Mexicana

Naam: Fiësta Mexicana

Soort spel: Bordspel

Aantal spelers: 2 - 4 spelers

Speeltijd: 30 minuten

Leeftijd: 8+

Uitgever: 999 Games

Prijs: €24.99


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

 • 4 tafels

 • 56 puntenfiches

 • 24 wenskaarten

 • 66 kaarten

 • 1 speloverzicht

Voordat het spel begint neemt iedere speler 1 tafel en legt die zo voor zich neer dat de sambaballen zich rechtsonder in de hoek bevinden.

Zoek de 12 startkaarten uit de gerechten (te herkennen aan een piñata in de hoek). Sorteer de startkaarten op de kleur van de piñata's en schud de 2 soorten gedekt en van elkaar gescheiden. Geef iedere speler van elke soort 1 kaart. ledere speler legt zijn gerechten op de 2 piñatavelden van zijn tafel. Hij mag de oriëntatie ervan zelf bepalen. Daarna mogen de kaarten niet meer worden gedraaid. Leg de resterende startkaarten bij de andere kaarten met gerechten. Schud alle gerechten en leg deze als gedekte stapel op tafel.

Schud de 24 wenskaarten en geef iedere speler er 5. ledere speler kiest daaruit 3 wenskaarten die hij wil behouden en legt deze gedekt voor zich neer. De kaarten die hij behoudt, moeten verschillende kleuren hebben (kleding of achtergrond).

Kan en speler niet 3 kaarten van en verschillende kleur kiezen, omdat hij er teveel van 1 kleur heeft, dan toont hij zijn kaarten, legt hij deze af en trekt hij 5 nieuwe. De functies van de wenskaarten worden aan het einde van deze spelregels verduidelijkt. Doe overgebleven wenskaarten in de doos. Die zijn dit spel niet nodig.

Leg de puntenfiches als algemene voorraad en het speloverzicht voor iedereen goed bereikbaar op tafel. ledere speler neemt nu voor elke doodskop op zijn startkaarten 1 puntenfiche uit de voorraad en legt het voor zich neer.


De spelregels

De spelers bieden om beurten op de Mexicaanse gerechten die vers uit de keuken komen om deze voor hun tafel te bemachtigen. De getallen op hun tafels bepalen echter zowel de mogelijke biedingen als de plek waar de gerechten kunnen worden gelegd. Een speler die niets krijgt, mag zijn tafel 90 graden draaien, waardoor hij direct weer en nieuwe uitgangspositie met andere biedwaarden heeft! Wie vult zijn tafel met de meest waardevolle gerechten? De speler die handig biedt, zijn gerechten passend kan leggen en aan het einde ook nog de wensen van de gasten vervult, heeft goede kansen om het spel te winnen.


Het spel bestaat uit 2 fasen, die steeds afwisselend worden afgehandeld:

 • Gerecht omdraaien en om beurten bieden

 • Gerecht op tafel leggen en punten scoren

De kok brengt heerlijke gerechten uit de keuken, waarna iedere speler goed moet overwegen of hij het gerecht voor zijn tafel wil hebben of niet. En dan begint het bieden. De speler die als laatste iets Mexicaans heeft gegeten, begint:

Draai het bovenste gerecht van de gedekte stapel om. De startspeler moet nu een bod op deze kaart uitbrengen, ook als hij deze niet wil hebben. Hij mag daarbij uitsluitend getallen gebruiken die op zijn tafel in de juiste oriëntatie leesbaar zijn.

Nu mag de volgende speler een bod uitbrengen of passen. Brengt hij een bod uit, dan moet dat hoger zijn dan het voorgaande. Ook voor hem geldt dat hij uitsluitend een getal mag bieden dat op zijn tafel nog in de juiste oriëntatie leesbaar is. Het bieden gaat door totdat alle spelers, op de speler met het hoogste bod na, direct na elkaar passen. De spelers kunnen daarbij meermaals aan de beurt komen. Ook een speler die past, mag als hij weer aan de beurt komt alsnog instappen. Een speler zou eerst een kleiner getal dan dat van zijn gewenste veld kunnen bieden om niet direct prijs te geven waar hij de kaart bij voorkeur zou willen leggen.

De speler met het hoogste bod krijgt het gerecht. Alle andere spelers krijgen deze biedronde niets. Ter compensatie mag ieder van hen zijn tafel en kwartslag naar links of rechts draaien. Door het draaien van de tafel veranderen de getallen die de spelers voor het bieden tot hun beschikking hebben, omdat bijvoorbeeld het veld met de 1 na een kwartslag naar links 13 toont. Het draaien van de tafel is dus en belangrijk tactisch middel om de kans op en waardevol gerecht te vergroten.


Een speler heeft de mogelijkheid om een gerecht voor zichzelf veilig te stellen. Als hij aan de beurt is, brengt hij volgens de gebruikelijke spelregels een bod uit. Hij mag nu direct daarna en van zijn wenskaarten afgeven, deze gaat uit het spel, en zo het gerecht direct voor het genoemde bod nemen. De andere spelers mogen dan dus niet meer op het betreffende gerecht bieden. De speler krijgt nu punten voor doodskoppen en dips op het juist gelegde gerecht:

 • Elk doodskopsymbool geeft hem 1 punt.

 • Elke uit 2 helften in dezelfde kleur samengestelde dip geeft hem 3 punten.

 • Elke uit 2 helften in verschillende kleuren samengestelde dip kost hem 1 punt.

 • Elke onvolledige dip kost hem 1 punt als deze aan en andere kaart grenst. Heeft de speler de kaart zo gedraaid dat de onvolledige diphelft naar de rand van zijn tafel wijst, dan kost dat hem geen punten.

Hij telt nu alle verkregen punten voor zijn nieuwe gelegde gerecht bij elkaar op. Heeft hij een positief resultaat, dan neemt hij direct het betreffende aantal puntenfiches uit de algemene voorraad. Heeft hij een negatief resultaat, dan moet hij het betreffende aantal puntenfiches uit zijn eigen voorraad afgeven. Bezit hij niet voldoende puntenfiches, dan geeft hij er zoveel af als hij heeft. Puntenfiches mogen op elk moment worden gewisseld


Daarna draait de speler met het hoogste bod het volgende gerecht van de stapel om. Hij moet dan als eerste en bod op deze kaart uitbrengen. Het spel gaat op deze manier verder totdat het einde van het spel is bereikt.


Het spel eindigt direct als één speler alle velden van zijn tafel met gerechten heeft gevuld. ledere speler krijgt nu punten voor zijn vervulde wenskaarten. De speler met de minste punten begint. Daarna volgt de speler met de op één na minste punten, enzovoort.

Elke wenskaart kan ten hoogste eenmaal worden vervuld. Een speler kan bijvoorbeeld niet tweemaal punten krijgen als hij tweemaal 4 gelijke gerechten in een rij op zijn tafel heeft. Een speler krijgt geen punten voor niet vervulde wenskaarten. De speler met de meeste punten wint het spel. Bij een gelijke stand delen deze spelers de overwinning.


De achterkanten van de tafels (met peper in de rechter onderhoek) tonen een variant, die zonder startkaarten wordt gespeeld en waarbij de spelers bepaalde velden moeten afdekken om aan het einde van het spel minpunten te voorkomen. Schud alle gerechten, inclusief de startkaarten, en start het spel met lege tafels. Elke tafel bevat 3 velden die een doodskopsymbool met een rood getal tonen. Heeft een speler zo'n veld aan het einde van het spel niet met een gerecht bedekt, dan moet hij het aangegeven aantal puntenfiches afgeven.


 • De kinderen (rode kleding, rode achtergrond) - Valentina en Daniel verheugen zich al op het feest. Ze vinden echter niet alles lekker en eten alleen bepaalde gerechten. Wie hen op zijn tafel veel van deze gerechten aanbiedt, krijgt ook veel punten. Voor elk op de kaart aangegeven gerecht op zijn tafel krijgt de speler 1 punt.

 • De jongeren (witte kleding, witte achtergrond) - Carmen en Xavier zijn er zeker van dat hun lievelingsgerechten de toppers van het feest worden. Verzamel er meer van dan de andere spelers! Heeft de speler ten minste zoveel gerechten van de afgebeelde soort op zijn tafel dan elk van de andere spelers, dan krijgt hij 5 punten.

 • De senioren (blauwe kleding, blauwe achtergrond) - Doña Ana en Don Alberto houden het graag georganiseerd. Doe hen een plezier en zet de gerechten in een bepaalde volgorde op tafel. Voor 4 gelijke in een vierkant aan elkaar grenzende gerechten krijgt de speler 6 punten. Voor 4 gelijke gerechten in 1 rij krijgt de speler 6 punten. De gerechten mogen horizontaal, verticaal of diagonal een rij vormen. Voor ten minste 3 gelijke in 1 rij aan elkaar grenzende gerechten krijgt de speler 4 punten. De gerechten mogen horizontaal, verticaal of diagonaal een rij vormen.

 • De gemaskerden (groene kleding, groene achtergrond) - Carlos en Anita zijn dol op dips. Wie veel passende dips op zijn tafel zet, maakt zich bij hen zeer geliefd! Voor ten minste 6 volledige uit 2 gelijke kleuren samengestelde dips in kleuren naar keuze krijgt de speler 6 punten. Voor ten minste 4 volledige uit 2 gelijke kleuren samengestelde dips in kleuren naar keuze krijgt de speler 4 punten. Voor ten minste 3 volledige uit 2 gelijke kleuren samengestelde dips in dezelfde kleur krijgt de speler 6 punten.


Pluspunten

+ Het spel is geschikt voor jong en oud en dus een echt familiespel.

+ Je kan op verschillende manieren punten scoren.

+ Het spel heeft een leuke combinatie tussen puzzelen en bieden.

+ Het spel heeft een hoge herspeelbaarheid.


Beoordeling

Weet jij je tafel het best te vullen tijdens Fiësta Mexicana? Aan het begin van het spel ontvang je een tafel (4x4 raster), 2 startgerechten en 3 wenskaarten. Iedere ronde wordt er een gerecht van de stapel omgedraaid en dan kan het bieden beginnen. Op je tafel zijn verschillende getallen te lezen, deze kan je gebruiken om te bieden. Je mag alleen een getal gebruiken die nog in een leeg veld ligt en die in de juiste oriëntatie ligt. De spelers die daarna komen moeten passen of een hoger bod neerleggen. Als iedereen gepast heeft dan krijgt de speler met het hoogste bod het gerecht, deze wordt geplaatst in hetzelfde vakje. De overige spelers kunnen er nu voor kiezen om hun tafel een kwartslag te draaien, zodat er andere getallen gebruikt kunnen worden. Zodra een speler zijn tafel volledig weet te bedekken stopt het spel. De speler met de meeste punten wint het spel!

Je kan tijdens het spelen van het spel al punten scoren. Dit doe je door je verzamelde gerechten op een goede manier neer te leggen. Wat is een gerecht nou zonder lekkere dipsaus? Weet je deze compleet te maken dan scoor je extra punten, maar ook als een gerecht een doodshoofd bevat. Pas wel op voor een incomplete dipsaus of een dipsaus van verschillende smaken, want deze leveren juist minpunten op. Aan het einde van het spel scoor je ook nog punten voor de wenskaarten.

Het leuke aan Fiësta Mexicana is dat je moet puzzelen, maar ook tegen elkaar op moet bieden. Je moet echt goed vooruit denken bij het spel, want is het gerecht wat open gedraaid ligt echt wel zo handig om toe te voegen aan je tafel? Hoe scoor je de meeste punten door bijvoorbeeld dips te voltooien? En is het misschien handig om te wachten, zodat je je tafel kan draaien en er andere getallen gebruikt kunnen worden voor de biedingen. Het is trouwens ook leuk om tegen andere spelers op te bieden, soms heb je door dat iemand een gerecht heel erg graag wilt en dan is het leuk als jij er met de winst vandoor gaat!

De herspeelbaarheid van Fiësta Mexicana is ook heel erg hoog. De gerechten komen natuurlijk iedere keer in een andere volgorde en daarnaast heb je ook iedere keer andere wenskaarten. Aan het begin van het spel krijg je 5 van die kaarten, waar je er 3 van mag uitkiezen. Deze wenskaarten moeten wel allemaal een andere kleur hebben. Door deze spelelementen krijg je ieder keer een ander spel en zal je tafel tijdens elk spel weer gevuld zijn met andere gerechten!

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

23 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page