top of page
 • Foto van schrijverMirthe

Fish n Ships

Naam: Fish n Ships

Soort spel: Kaartspel

Aantal speler: 2 - 6 spelers

Speeltijd: 10 - 20 minuten

Leeftijd: 11+

Uitgever: Goodfellow Games Co.

Prijs: €19.98


De voorbereiding

Het spel bestaat uit 107 kaarten, deze zijn:

 • 10 doelkaarten

 • 25 schatkaarten, oost, west, noord en zuid waarvan 5 van elk soort

 • 4 skulldugery kaarten

 • 50 kanonkaarten, met de waarde van 1, 2, 3 en 4

 • 11 tide turner kaarten

 • 7 stack ability kaarten

Aan het begin van het spel worden alle 'stack ability' kaarten uit het spel gehaald. Iedere speler krijgt vervolgens een 'goal' kaart, de kaarten die hiervan overblijven worden uit het spel gehaald. Vervolgens worden alle kaarten met een rode achterkant geschud en hier krijgt iedere speler er vier van, de rest van deze kaarten wordt in het midden van de tafel gelegd.

De spelregels

De speler die als laatste gezwommen heeft mag het spel beginnen. Het doel van het spel is om als eerste speler alle schatten te vinden die ook op je doelkaart staan. Tijdens je beurt heb je de keuze uit vier verschillende acties:

 • Aanvallen - tijdens zijn beurt mag een speler ervoor kiezen om een andere speler aan te vallen. Dit doet hij door te zeggen welke speler hij aanvalt en door een kanonkaart neer te leggen. De andere speler moet reageren door ook een kanonkaart te spelen. Als een speler geen kanonkaart meer kan spelen die hoger is dan wat er ligt verliest hij de aanval. De winnende speler pakt dan het aantal kaarten dat gelijk is aan het nummer wat op de winnende kaart stond van de andere speler af. Dit doet hij zonder te kijken, kaarten die vast gezet worden kunnen niet gepakt worden en als een speler niet genoeg kaarten heeft dan heeft de winnende speler pech gehad.

 • Twee kaarten pakken - de speler die aan de beurt is pakt twee kaarten van de trekstapel.

 • Een skulduggerykaart gebruiken - met deze kaart kan je een vastgezette schatkaart van je tegenstander stelen. Deze kaart gaat in je hand en de skulduggerykaart gaan op de aflegstapel.

 • Een schatkaart vastzetten - een speler kan er tijdens zijn beurt voor kiezen om een schatkaart vast te zetten. Dit doet hij door de kaart met de schat naar boven voor zich te plaatsen. De schatkaarten van hetzelfde soort mogen boven op elkaar geplaatst worden. Als er twee of meer schatkaarten van hetzelfde soort op een stapel liggen mag een speler een stack ability kaart pakken en toevoegen aan de stapel. Het effect van deze kaart gaat pas de volgende ronde in.


Naast de gewone kaarten zijn er ook nog tide turner kaarten. Deze kaarten mogen één keer gebruikt worden en hebben een speciaal effect, nadat ze zijn gebruikt worden ze uit het spel gehaald. Deze kaarten tellen niet als actie en mogen ook in combinatie gebruikt worden. De effecten van deze kaarten zijn:

 • Bountiful seas - deze kaart kan door een speler tijdens zijn beurt ingezet worden op ieder moment. Met deze kaart kunnen schatkaarten vast gezet worden. Als dit ervoor zorgt dat er een nieuwe stapel van twee of meer vormt dan hebben deze kaarten meteen effect op de huidige beurt van de speler.

 • Chain shot - deze kaart kan door een speler tijdens zijn beurt ingezet worden op ieder moment. Dit effect duurt 1 ronde en start bij de speler die de kaart heeft ingezet. Het zorgt ervoor dat de verdediging van de andere spelers met 1 omlaag gaat. Elke kanonkaart gaat met 1 naar beneden.

 • Dive - deze kaart kan alleen ingezet worden tijdens de aanval door zowel de aanvaller als de verdediger. De speler die de kaart inzet verlaat de strijd en verliest niets.

 • Doldrums - deze kaart kan door een speler tijdens zijn beurt ingezet worden op ieder moment. Dit effect duurt 2 rondes en start bij de speler die de kaart heeft ingezet. Het zorgt ervoor dat de andere spelers hun kaarten niet kunnen vast zetten.

 • Engage - deze kaart kan alleen gespeeld worden tijdens een aanval door iemand anders dan de verdediger en de aanvaller. De speler die de kaart speelt neemt de plek in van de aanvaller of de verdediger en de aanval gaat verder zoals normaal. De kaart kan op ieder moment van de aanval ingezet worden.

 • Feeding frenzy - deze kaart kan alleen ingezet worden tijdens de aanval door de aanvaller of de verdediger. Deze kaart zorgt ervoor dat iemand anders de plek van degene die de kaart inzet inneemt. De speler die deze kaart speelt moet wel een kanonkaart inzetten, deze kaart geeft de eerste zet van de nieuwe speler aan.

 • Fish slap! - deze kaart kan alleen ingezet worden tijdens de aanval door de verdediger. Het staat gelijk als een kanonkaart met de waarde van 5, maar zorgt er ook voor dat de verdediger een schatkaart moet inleveren. Schatkaarten die al vast zitten mogen niet gebruikt worden.

 • The four seahorsemen of the apocalypse - deze kaart kan alleen ingezet worden tijdens de aanval door de aanvaller of de verdediger. Het verhoogt de kanonkaart met 4, de kaart moet wel op hetzelfde moment ingezet worden als de kanonkaart die op dat moment gespeeld wordt. Het wordt niet toegepast op eerder ingezette kaarten.

 • Harpoon - deze kaart kan door een speler tijdens zijn beurt ingezet worden op ieder moment. Het zorgt ervoor dat een speler een hele stapel schatkaarten van een andere speler kan stelen. De kaarten moeten wel allemaal van dezelfde speler komen en worden in de hand geplaatst van degene die ze heeft gestolen.

 • Idol's demand - deze kaart kan door een speler tijdens zijn beurt ingezet worden op ieder moment. De speler moet tenminste één stack ability kaart hebben om deze kaart te kunnen spelen. De speler mag dan een stack ability kaart met een andere speler ruilen.

 • Idol's revenge - deze kaart kan door een speler tijdens zijn beurt ingezet worden op ieder moment. De speler die de kaart speelt mag een andere speler uitkiezen die een stack ability kaart moet inleveren. De speler mag in de volgende beurt wel weer een nieuwe stack ability kaart kiezen, maar het effect hiervan wordt pas een beurt later actief.

Als een speler twee of meer schatkaarten van hetzelfde soort op een stapel heeft liggen mag hij een stack ability kaart aan deze stapel toevoegen. Deze kaarten hebben de beurt daarna pas effect. Deze verschillende kaarten zijn:

 • +1 to first attack - voegt 1 extra punt toe aan de waarde van een kanonkaart tijdens de aanval. Dit geldt alleen voor de kaart die als eerste gespeeld wordt. De rest van de kaarten hebben een normale waarde.

 • +1 to first defense - voegt 1 extra punt toe aan de waarde van de kanonkaart van de speler die verdedigt.

 • +1 to draw - de speler mag een extra kaart trekken van de trekstapel of de aflegstapel. Hij mag alleen van de aflegstapel pakken als hij hier een speciale kaart voor heeft.

 • -1 from trade-in - een speler kan normaal gesproken twee schatkaarten inleveren om een extra actie te doen. Met deze kaart hoeft een speler maar één schatkaart in te leveren. Alle schatkaarten komen op de aflegstapel terecht.

 • Draw once from discard - de speler mag 1 kaart van de aflegstapel pakken.

 • Group attack - de speler mag ervoor kiezen om een groepsaanval in te zetten tegen alle andere spelers. De regels van deze aanval zijn hetzelfde als bij een normale aanval. De speler die de aanval heeft gestart speelt één voor één tegen alle spelers. Dit zorgt ervoor dat hij kaarten kan verliezen of winnen.

 • Wild treasure - de speler mag ervoor kiezen om een schatkaart in zijn hand om te ruilen met een andere schatkaart. Dit kan maar met 1 kaart, maar deze kaart mag wel elke beurt verandert worden. Als de wild treasure kaart wordt verwijdert van de stapel verandert de schatkaart weer terug naar wat het eerst was.

Zodra een speler alle schatkaarten heeft vast gelegd die ook op zijn doelkaart staan heeft hij het spel gewonnen.


Pluspunten

+ Het is gemaakt van stevig materiaal.

+ De illustraties zijn heel erg mooi.

+ Op de kaarten staat de betekenis beschreven.

+ Het is een leuk tactisch kaartspel voor tussendoor.


Minpunten

- De doos waar het spel in zit is vrij groot voor hel aantal kaarten wat je krijgt.

- Het spel wordt pas echt leuk vanaf 3 spelers.


Beoordeling

Fish n Ships is een kaartspel wat binnenkort live gaat op kickstarter. Het speelmateriaal is van goede kwaliteit en de illustraties zijn erg mooi gemaakt. Het thema is leuk gekozen, je bent een piraat en probeert de juiste schatkaarten te vinden. Maar je tegenstanders willen dit ook en gaan het gevecht met je aan. Kan jij alle kanonskogels ontwijken? Dan mag je kaarten van je tegenspeler stelen, maar lukt het je niet dan mag hij hetzelfde bij jou doen.

Daarnaast zijn er kaarten met speciale effecten die je tijdens de aanval kan inzetten, zo zorg je ervoor dat je een aanval misschien wel weet te winnen. Dit spel is een leuk tactisch kaartspel, het spel speelt lekker snel weg, dus meerdere potjes achter elkaar zijn hier wel gespeeld. Wel hadden wij in het begin wat moeite met de betekenis van alle kaarten. Gelukkig staat dit wel op de kaarten zelf geschreven, maar na een paar potjes is dit pas echt duidelijk. Ik vind dat het spel pas echt leuk met drie spelers of meer, want dan hebben de tide turner kaarten pas echt effect. Sommige kaarten zijn niet speelbaar met maar twee spelers.

Ook vind ik het fijn dat er veel tactiek bij dit spel komt kijken, want welke actie voer je uit? Ga je voor kaarten pakken of zet je juist de aanval in. En welke tide turner kaarten zijn nu slim om in te zetten. Kortom ik vind het een geslaagd spel en deze komt wat mij betreft vaker op tafel.

7 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page