top of page
 • Foto van schrijverMirthe

Flamecraft

Naam: Flamecraft

Soort spel: Strategisch spel

Aantal spelers: 1 - 5 spelers

Speeltijd: 60 minuten

Leeftijd: 12+

Uitgever: White Goblin Games

Prijs: €49.95


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

 • 6 draakfiguren

 • 6 reputatiefiches

 • 8 overzichtskaarten

 • 1 speelmat

 • 28 winkelkaarten

 • 6 startwinkelkaarten

 • 36 ambachtsdraakkaarten

 • 6 start draakkaarten

 • 36 speciale draakkaarten

 • 36 betoveringskaarten

 • 7 metgezelkaarten

 • 24 muntfiches

 • 210 handelswaarfiches

In een spel met 1-2 spelers is er in de stad ruimte voor 12 winkels. In een spel met 3 of meer spelers is er in de stad ruimte voor 14 winkels. Zodra de stad gevuld is, kunnen er geen nieuwe winkels in de stad gelegd worden en kun je de actie 'winkel vullen' niet uitvoeren.

Voordat het spel begint leg je de speelmat in het midden van de tafel. 0 Leg de 6 startwinkelkaarten open op een winkelveld naar keuze in de stad.

Leg elke startdraakkaart open op de winkel met het overeenkomende symbool (linkerbovenhoek), zodat de draak het eerste drakenveld aan de onderkant van de winkel bedekt.

Leg de handelswaren in een algemene voorraad binnen het bereik van alle spelers op tafel (je kunt van elke handelswaar 2 algemene voorraden maken en deze aan weerzijdes van de stad leggen. Leg de muntfiches in een algemene voorraad op de fontein.

Sorteer de winkelkaarten in stapels aan de hand van de symbolen in de linkerbovenhoek. Maak 1 stapel voor elk van de 6 handelswaren en een 7e stapel voor alle andere symbolen. Schud elke stapel afzonderlijk. Neem gedekt 1 kaart van elke stapel met een handelswaar en 4 kaarten van de 7e stapel. Schud de 10 kaarten en leg deze naast de speelmat. Dit is de winkelstapel. Als je bekend bent met het spel, kun je de kaarten in de winkelstapel naar keuze variëren. Zorg dat je altijd met 10 winkelkaarten speelt.

Als ie het spel met 2 of 3 spelers Speelt, verwijder je een aantal ambachtsdraakkaarten uit het spel: bij 2 spelers verwijder je 12 draken (2 van elke soort ambachtsdraak). Bij 3 spelers verwijder 6 draken (1 van elke soort ambachtsdraak). Schud de overgebleven ambachtsdraken en leg de kaarten in een ambachtsstapel op het daarvoor bestemde veld naast de fontein. Neem 5 kaarten van de ambachtsstapel en leg deze open in het park.

Schud de speciale draakkaarten en leg deze in een speciale draakstapel op het daarvoor bestemde veld naast de fontein.

Kies de paarse of gouden betoveringskaarten. We adviseren om tijdens je eerste spel met de paarse betoveringskaarten te spelen. Schud de betoveringskaarten en leg de kaarten in een betoveringsstapel op het daarvoor bestemde veld in het reputatiespoor. Neem 5 kaarten en leg deze open in een rij naast de betoveringsstapel.

Kies een spelerskleur en ontvang de draakfiguur, het reputatiefiche (hart] en de overzichtskaart in iouw spelerskleur. Leg alle ongebruikte materialen terug in de doos. Elke speler legt zijn reputatiefiche aan het begin van het reputatiespoor. Geef elke speler 3 ambachtsdraken van de ambachtsstapel. Geef elke speler 2 speciale draken van de speciale draakstapel. Kies 1 speciale draak om te houden. Leg de andere kaart terug onder op de speciale draakstapel. Als je met 4+ spelers speelt, dan nemen de 4e en 5e speler elk een handelswaarfiche naar keuze om mee te beginnen. Kies een startspeler.

Je mag je ambachtsdraken en speciale draken geheim houden totdat je ze speelt. Het aantal draken dat je op hand hebt moet wel voor iedereen zichtbaar blijen.


De spelregels

In Flamecraft probeer je de meest legendarische en succesvolle vlammenbewaker van de stad te worden! Bouw je reputatie op door ambachtsdraken in winkels te leggen, de winkels te betoveren en aan de voorwaarden van je speciale draken te voldoen.

Beginnend met de startspeler zijn de spelers na elkaar met de wijzers van de klok mee aan de beurt. In je beurt verplaats je jouw draakfiguur naar een nieuwe winkel. In de winkel kun je handelswaren verzamelen of de winkel betoveren. Het einde van het spel wordt ingeluid zodra de ambachtsstapel of de betoveringsstapel leeg is.

De speler die aan het einde van het spel de meeste reputatie op het reputatiespoor heeft opgebouwd, is de winnaar en wordt gekroond tot Flamecraftmeester!


In je beurt bezoek je een nieuwe winkel (verplicht). In deze winkel kun je verzamelen of betoveren.

Aan het einde van je beurt controleer je of je de stad moet uitbreiden. Leg vervolgens kaarten af tot je draken- en handelswarenlimiet en vul het aanbod van open betoveringen en ambachtsdraken in het park aan indien nodig.


Aan het begin van je beurt verplaats je jouw draakfiguur naar een winkel naar keuze. Plaats je draakfiguur op de winkelkaart.

Je mag dezelfde winkel niet twee keer achter elkaar bezoeken. Je moet je draakfiguur naar een andere winkel verplaatsen.

Als je een winkel wilt bezoeken waar een draakfiguur van andere spelers staan, moet je die speler(s) 1 handelswaar naar keuze (of 1 munt] uit ie persoonlike voorraad betalen. Als je niet voldoende handelswaren (of munten] in ie persoonlike voorraad hebt, kun je de winkel niet bezoeken.


Als je besluit om in de winkel te verzamelen, voer je de volgende stappen in volgorde uit:

 • Verzamel handelswaren - ontvang handelswaren, munten of draken van de winkel en van elke ambachtsdraak en betovering in de winkel.

 • Leg een draak (niet verplicht) - leg 1 ambachtsdraakkaart uit je hand op een drakenveld met een overeenkomend symbool. Ontvang de beloning die op het veld staat afgebeeld.

 • Activeer een draak (niet verplicht) - activeer de vaardigheid van 1 ambachtsdraak naar keuze.

 • Activeer een winkel (niet verplicht) - activeer de vaardigheid van de winkel (indien mogelijk).

Als je handelswaren uit een winkel verzamelt, ontvang je 1 handelswaar, munt of ambachtsdraak van de winkel en 1 handelswaar van elke ambachtsdraak en betovering in de winkel. Het symbool in de linkerbovenhoek geeft aan wat je ontvangt

Neem alle handelswaren en/of munten uit de algemene voorraad en leg ze in een persoonlijke voorraad voor je neer. Je voorraad moet te allen tijde zichtbaar zijn voor alle spelers. Handelswaren en munten zin ongelimiteerd. Gebruik iets anders als het op is. Neem de ambachtsdraakkaarten op hand. Een munt is geen handelswaar. Als je een handelswaar naar keuze ontvangt, kun ie geen munt kiezen.


Na het verzamelen van handelswaren mag je 1 ambachtsdraak uit je hand op een leeg drakenveld in de winkel leggen.

Een ambachtsdraakkaart mag alleen op een drakenveld in de winkel gelegd worden als het symbool op het drakenveld overeenkomt met de draaksoort. De verschillende drakenvelden in een winkel mogen willekeurig gevuld worden (ze hoeven niet van links naar rechts gevuld te worden).

Ontvang direct de afgebeelde beloningen van het drakenveld waarop je een ambachtsdraakkaart hebt gelegd.

Als een drakenveld meerdere symbolen heeft. kunnen hier meerdere soorten ambachtsdraken gelegd worden. Op een drakenveld met een jokersymbool mag je een draak naar keuze leggen.


Tijdens het spel kun je verschillende beloningen ontvangen door ambachtsdraken te leggen, een winkel te betoveren en door aan de voorwaarden van de speciale draken te voldoen.

 • Ontvang reputatie - verplaats je reputatiefiche een aantal velden vooruit op het reputatiespoor.

 • Neem een speciale draak - neem een speciale draak van de speciale draakstapel.

 • Neem een ambachtsdraak - een een ambachtsdraak uit het park of van de ambachtsstapel.

 • Ontvang munten - ontvang een aantal munten. Munten zijn jokers en gelden als een handelswaar naar keuze als je moet betalen voor een actie. Aan het einde van het spel is elke munt 1 reputatie waard.

Als je op enig moment in je beurt een ambachtsdraak op het laatste lege drakenveld in een winkel legt, neem je een nieuwe winkel van de winkelstapel en leg je deze, zonder de winkelkaart te bekijken, gedekt op een leeg veld naar keuze in de stad (het maakt niet uit waar). Aan het einde van je beurt draai je alle gedekte winkels open om de stad uit te breiden.

Zodra een winkel vol is, kunnen er geen nieuwe draken in de winkel gelegd worden. Spelers kunnen o winkel nog wel bezoeken om handelswaren te verzamelen, een vaardigheid te activeren of een winkel

Vaardigheden van draken kunnen een andere winkel vullen dan waar je op dat moment op bezoek ben (of zelfs meerdere winkels in één beurt).

In een spel met 1-2 spelers is er in de stad ruimte voor 12 winkels. In een spel met 3 of meer spelers is er in de stad ruimte voor 14 winkels. Zodra de stad gevuld is, kunnen er geen nieuwe winkels in de stad gelegd worden en kun je de actie winkel vullen' niet uitvoeren.


Elke ambachtsdraak heeft een vaardigheid. Alle draken van één soort hebben dezelfde vaardigheid.

Als je in de winkel verzamelt, mag je de vaardigheid van 1 ambachtsdraak naar keuze in de winkel activeren. Dit kan de zojuist gelegde draak of een draak die al in de winkel ligt zin.


Sommige winkels hebben vaardigheden. Als laatste stap van de actie verzamelen, mag je de vaardigheid van de winkel activeren. De vaardigheid van een winkel mag je alleen activeren als je verzamelt, niet als je de winkel betovert.


Bij sommige vaardigheden mag je handelswaren, munten of kaarten aan andere spelers cadeau geven om reputatie of andere beloningen te ontvangen.

Als je een cadeau geeft, pak je de handelswaren, munten of kaarten uit je persoonlijke voorraad en geef je deze aan de andere speler(s) zoals je wilt (tenzij anders aangegeven).

Munten tellen als een handelswaar naar keuze.

Als je met een vaardigheid een andere beloning dan reputatie ontvangt, dan komt de beloning uit de algemene voorraad. Je ontvangt geen beloning van de andere speler(s).


Als je besluit de winkel te betoveren, voer je de volgende stappen in volgorde uit:

 • Betover winkel - kies een betoveringskaart van het aanbod op de speelmat. Het symbool op de betovering moet overeenkomen met het symbool van de winkel die je bezoekt. Betaal de handelswaarkosten om de kaart te activeren en de winkel te betoveren. Ontvang de beloning en leg de kaart achter de winkel.

 • Activeer draken (niet verplicht) - activeer de vaardigheid van een willekeurig aantal ambachtsdraken in de winkel.

Om de winkel te betoveren, moet er een betovering in het aanbod liggen die in die winkel geactiveerd kan worden. Als je de kosten niet kunt betalen, kun je de winkel niet betoveren..


Om een winkel te betoveren kies je 1 betoveringskaart uit het aanbod op de speelmat. Het symbol op de betovering moet overeenkomen met het symbool van de winkel die je bezoekt. Daarna betover je de winkel door de aangegeven handelswaarkosten te betalen. Leg de te betalen handelswaren terug in de algemene voorraad.

Een munt kan als een handelswaar naar keuze gebruikt worden (behalve als de betovering een geen-munt symbool heeft). Als je voor de betovering met meerdere munten betaalt, kan elke munt voor een ander handelswaar gebruikt worden.

Zodra je de kosten van de betovering hebt betaald, ontvang je de beloning afgebeeld aan de onderkant van de kaart. Leg daarna de betovering achter de winkel, zodat spelers makkelijk kunnen zien dat de winkel nu 1 extra handelswaar produceert.

Het aanbod van betoveringen wordt pas aan het einde van de beurt aangevuld.


Na het betoveren van een winkel mag je de vaardigheid & van alle ambachtsdraken in de winkel die je bezoekt in een volgorde naar keuze activeren.

Als je door het activeren van een ambachtsdraak een nieuwe draak in de winkel mag leggen, dan mag je die draak ook activeren.


Winkels met een draak of munt symbool kunnen niet betoverd worden. Er zijn geen betoveringen met deze symbolen.

Een winkel kan niet meer dan 3 betoveringen hebben. (De meeste winkels kunnen het limiet niet overschrijden. omdat er slechts 3 betoveringen van elk symbool in de stapel zitten.)

Bij een winkel met een joker symbool kan elke betovering gebruikt worden. Jokerwinkels kunnen ook maximaal 3 keer betoverd worden, ongeacht het symbool.

Een geen-munt symbool betekent dat je geen munten mag gebruiken om de kosten van de betovering te betalen.

Bij sommige betoveringen mag je een set handelswaren meerdere keren betalen om ie beloning te verhogen. Als je bijvoorbeeld 3 vlees en 3 brood betaalt om de betovering Joe's Smidsvuur uit te voeren, ontvang je 4 reputatie.

Sommige vaardigheden laten je een betovering bewaren. Als je dit doet, neem je een betovering naar keuze uit de rij en leg je die open voor je neer. Vergeet niet dat het aanbod van betoveringen pas aan het einde van ie beurt wordt aangevuld.

Als je een winkel betovert, mag je jouw bewaarde betovering spelen in plaats van een betovering wit het aanbod. Andere spelers kunnen jouw bewaarde betovering niet spelen. Je mag maximaal 1 bewaarde betovering voor ie hebben liggen. Als je al een betovering voor je hebt liggen, mag je niet nog een betovering bewaren.


Na het verzamelen of betoveren, voer je de volgende stappen in volgorde uit. Daarna is de volgende speler met de wijzers van de klok mee aan de beurt

 • Stad uitbreiden - draai eventuele nieuwe winkels in de stad open.

 • Draken en handelswarenlimiet - leg ambachtsdraken en handelswaren af totdat je niet meer dan 6 ambachtsdraken en 7 handelswaren van elke soort hebt.

 • Park en betoveringen aanvullen - draai nieuwe ambachtsdraken en betoveringen open zodat er van beide 5 kaarten open op de speelmat liggen.

Als je tijdens je beurt winkels volledig hebt gevuld en nieuwe winkel(s) aan de stad hebt toegevoegd, draai je nu de nieuwe winkels) open. Spelers kunnen nu op bezoek in deze winkels.

In de stad geldt een limiet voor het aantal winkels. In een spel met 2 spelers kunnen er maximaal 12 winkels in de stad liggen. In een spel met 3 of meer spelers kunnen er maximaal 14 winkels in de stad liggen.

Aan het einde van je beurt mag je niet meer dan 6 ambachtsdraken op hand hebben. Als je er meer hebt, moet je draken naar keuze onder op de ambachtsstapel leggen totdat je er 6 op hand hebt.

Aan het einde van je beurt mag je ook niet meer dan 7 handelswaren van elke soort hebben. Als je meer dan 7 handelswaren van een soort hebt, moet je het aantal fiches terugleggen tot je 7 fiches van een soort in je persoonlijke voorraad hebt.

Er is geen limiet aan het aantal munten en speciale draken dat je mag hebben. Deze hoeven niet geteld te worden aan het einde van je beurt.

Als er minder dan 5 open ambachtsdraken of betoveringen op de speelmat liggen, draai je nieuwe kaarten van de juiste stapels open totdat er weer 5 liggen.

Het einde van het spel wordt geactiveerd zodra de ambachtsstapel of betoveringsstapel leeg is.

Het aanbod van ambachtsdraken en betoveringen wordt pas aan het einde van je beurt aangevuld.


Zodra de laatste kaart van de ambachtsstapel of de betoveringsstapel word gepakt of open gedraaid, wordt het einde van het spel geactiveerd. Elke speler mag nog 1 beurt uitvoeren. De speler die het einde van het spel heeft geactiveerd is als laatste aan de beurt. Spelers ontvangen aan het einde van het spel reputatie voor:

 • Overgebleven munten - voor elke munt in je bezit ontvang je 1 . Leg de munten terug op de fontein.

 • Speciale draken - ontvang reputatie voor de speciale draken met een symbool. Ontvang het aantal aangegeven op de speciale draak.

De speler met de meeste reputatie wint het spel!

Je moet al je munten terugleggen voordat je reputatie ontvangt voor je speciale draken. Je kunt geen munten gebruiken om aan de voorwaarden van ie speciale draken te voldoen.

Als er sprake is van een gelijke stand, wint de gelijkspelende speler met de meeste ambachtsdraken op hand. Als er daarna nog steeds sprake is van een gelijke stand, wint de gelijkspelende speler met de meeste overgebleven handelswaren. Als er dan nog steeds sprake is van een gelijke stand, delen de gelijkspelende spelers de overwinning.


Speciale draken voelen zich aangetrokken tot de activiteiten van de vlammenbewakers en gebruiken hun vaardigheden om flair en extravagantie aan het leven van degenen die ze volgen toe te voegen. Sommigen feesten overdag, terwijl anderen hun festiviteiten voor de nacht plannen.

Iedere speler begint het spel met 1 speciale draak. Door beloningen of door vaardigheden kun je meer speciale draken krijgen. Er is geen limiet aan het aantal speciale draken dat je mag hebben.

Elke speciale draak heeft een voorwaarde. Als je aan de voorwaarde van een speciale draak voldoet, krijg je reputatie en andere beloningen

Deze speciale draken kun je alleen tijdens het spel spelen. Als ie aan de voorwaarde van een dagdraak voldoet, mag je de kaart op elk moment tijdens je beurt spelen om de beloning te ontvangen. Als je voor een voorwaarde handelswaren moet betalen, leg je deze terug in de algemene voorraad.

Deze speciale draken kun je alleen aan het einde van het spel spelen. Tijdens de puntentelling speel je alle draken en ontvang je beloningen voor elke nachtdraak waarbij ie aan de voorwaarden voldoet.

Als je tijdens het spel een draak mag spelen, dan mag deze draak aan het einde van het spel niet nog een keer gespeeld worden.


Pluspunten

+ De gameplay is origineel.

+ Het artwork is echt super mooi.

+ Je kan het spel ook solo spelen.

+ Het spel is strategisch.

+ De herspeelbaarheid is hoog.


Minpunten

- De tekst op de kaartjes is soms wat onduidelijk.


Beoordeling

Stuur je draken op pad en verzamel zo reputatiepunten. Als je aan de beurt bent stuur je je draak op pad naar een winkel om grondstoffen te verzamelen. Iedere winkel heeft een bepaalde grondstof. Je kan daarna als je wilt een extra draak in de winkel liggen en een van de draken in deze winkel activeren. De grondstoffen die je verzamelt kan je gebruiken om bijvoorbeeld een winkel te betoveren, maar je kan ook reputatiepunten krijgen of nieuwe draken werven. Als de laatste kaart van de ambachtsstapel of bevoveringsstapel word gepakt heeft iedere speler nog één beurt. De speler met de meeste repuatiepunten wint!

Ik vind Flamecraft echt een super origineel spel. Je bezoekt dus winkels en verzamelt daar grondstoffen. Je kan ook de winkel betoveren, maar dan moet je eerst grondstoffen verzamelen. Leg draken en haal hier ook weer voordelen uit en scoor op verschillende manieren reputatiepunten.

Wauw! Het artwork van Flamecraft is echt super mooi! En dan heb ik niet eens de deluxe versie. Ook fijn is dat het speelbord dit keer niet van karton is, maar een speelmat. Deze is heel eenvoudig op te bergen en heel eenvoudig uit te rollen. Ook de rest van het artwork is echt super schattig en de winkels zien er ook mooi uit. De draken hebben daarnaast allemaal grappige namen, ik moest echt lachen om de namen van sommige draken.

Wat Flamecraft zo fijn maakt is dat het spel strategisch is, maar het ook goed te spelen is met spelers die nog niet echt heel erg bekend zijn met expertspellen. Het spel is eenvoudig uit te leggen, de spelregels zijn duidelijk en worden met afbeeldingen geïllustreerd, zodat het nog duidelijker wordt. Soms zijn bepaalde spelregels wel dubbelop beschreven. Het enige nadeel vond ik soms de kaartjes en de tekst van de winkels, ik moest soms wel twee keer lezen voordat ik begreep wat er bedoeld werd. Dit komt misschien ook wel, doordat er symbolen in de tekst staan en ik dan weer moest bekijken wat deze betekende.

De herspeelbaarheid van Flamecraft is ook hoog. Je krijgt iedere keer natuurlijk andere winkels die je toevoegt aan de speelmat als er een winkel vol is en er zijn ook veel verschillende draken die je nooit hetzelfde neerlegt. Daarnaast zal de volgorde van winkels bezoeken waarschijnlijk ook niet hetzelfde zijn, misschien bedenk je in ieder spel wel een bepaalde strategie om de meeste reputatiepunten te scoren.

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

59 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page