top of page
  • Foto van schrijverMirthe

Flip-Pix

Naam: FLip-Pix

Soort spel: Kaartspel

Aantal spelers: 2 - 6 spelers

Speeltijd: 10 minuten

Leeftijd: 6+

Uitgever: Tucker's Fun Factory

Prijs: €9.95


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

  • 56 dubbelzijdige kaarten

Voordat het spel begint schud de kaarten en leg één kaart met de letterzijde naar boven in het midden van het speelveld. Verdeel de rest van de kaarten gelijkmatig over de spelers, met de beeldzijde naar boven, en leg de overtollige kaarten aan de kant. De spelers kunnen hun kaarten nog niet oppakken.


De spelregels

Vind bij elk plaatje de passende beginletter en andersom. Wie als eerste zijn of haar kaarten heeft weg gespeeld, wint het spel.


De kaarten zijn dubbelzijdig met op de ene zijde 3 letters en op de andere zijde 4 plaatjes. De plaatjes zijn allemaal uniek; de letters komen meerdere malen op de kaarten voor. De rode letters komen minder vaak voor en hebben een hogere waarde.


De middelste kaart word omgedraaid, zodat de beeldzijde zichtbaar wordt. Alle spelers pakken nu hun kaarten, draaien ze om, en beginnen de letterzijden van hun kaarten te doorzoeken. Er wordt niet om de beurt gespeeld; iedereen speelt tegelijk... en zo snel als je kan! Wanneer een speler op één van de kaarten een letter vindt waarmee één van de 4 afbeeldingen begin, roept de speler de naam van de afbeelding en legt de kaart met de letterzijde naar boven op de afbeelding.

Alle spelers draaien snel hun kaarten om en gaan nu op zoek naar een plaatje dat overeenkomt met één van de 3 letters op de open kaart. Wanneer een plaatje gevonden is, roepen ze de naam van het plaatje en leggen de kaart, deze keer met het plaatje naar boven, bovenop de letterkaart.

Wanneer een plaatje gevonden is, roepen ze de naam van het plaatje en leggen de kaart, deze keer met het plaatje naar boven, bovenop de letterkaart. Zij draaien nu snel hun kaarten weer om en gaan door met het uitspelen van hun kaarten, waarbij zij telkens een kart omdraaien.

Als een letter eenmaal aan een plaatje is gekoppeld, kan die niet meer worden aangepast. Als een speler bijvoorbeeld een plaatje van een bal op een kaart legt waarop de letter 'B' staat, mag geen enkele speler daarna een 'B' op het plaatje van de bal leggen.


Als een speler erin slaagt en rode letter bij een plaatje te laten passen, mag die een extra kaart neerleggen. De extra kaart moet op dezelfde manier worden gelegd als de eerste kaart die werd gespeeld.

Als bijvoorbeeld een beeldkaart correct op een rode letter werd gelegd, moet de extra uitgespeelde kaart met de beeldzijde naar boven worden gelegd. Als iemand een fout maakt, moet die de kaart oppakken en een strafkaart van elk van de andere spelers accepteren.


Het spel gaat door totdat een speler geen kaarten meer heeft of totdat geen enkele speler nog kaarten op de stapel kan leggen, afhankelijk van wat het eerst gebeurd. De speler die op dat moment de minste kaarten in zin hand heeft, wint het spel.

Alvorens opnieuw te spelen, schik je de kaarten zodanig dat de afbeeldingen en letters zich aan dezelfde zijden bevinden en schud je de stapel.


Pluspunten

+ Het spel is geschikt voor jong en oud en dus een echt familiespel.

+ De spelregels zijn eenvoudig.

+ De kaarten zijn dubbelzijdig.

+ Het spel kan soms heel chaotisch zijn.


Minpunten

- Het is geen spel wat je de hele avond speelt.


Beoordeling

Raak jij als eerste al je kaarten kwijt? leg een kaart met de letterzijde naar boven in het midden en de rest verdeel je gelijk over de andere spelers met de beeldzijde naar boven. Als het spel begint draai je de kaart in het midden om en de stapel die je zelf hebt. Doorzoek nu zo snel mogelijk je kaarten en probeer de juiste letter bij een van de beelden die op de kaart in het midden wordt afgebeeld te vinden. Wanneer dit je lukt roep je de naam van het plaatje en leg je je kaart bovenop de kaart. De speler die het eerste zijn kaarten kwijt raakt wint!

Flip Pix is een heel leuk familiespel. De spelregels zijn kort en wat mij betreft duidelijk. Ook is het spel voor kinderen ook een klein beetje educatief. Je moet natuurlijk bij het plaatje de juiste letter zoeken. Zo leren kinderen de letters van het alfabet. Wel zal je merken dat sommige kinderen die nog niet zo bekend zijn met het alfabet niet zo snel zullen zijn. Je kan dan natuurlijk ze soms wel laten winnen of ervoor kiezen om kinderen minder kaarten te geven, om het spel een beetje eerlijk te houden.

Het artwork van het spel is niet heel erg speciaal, maar wel duidelijk en dat is wat mij betreft het belangrijkst bij dit spel. Zo kan je zo snel mogelijk het juiste plaatje bij de juiste letter zoeken.

Flip Pix is geen spel wat je de hele avond speelt. Een potje duurt ongeveer 10 minuten, dus je kan wel meerdere potjes achter elkaar spelen. Het is vooral een leuk spel om tussendoor te spelen of om de avond mee af te sluiten.

Het spel is soms ook super chaotisch als meerdere spelers door elkaar aan het roepen zijn, maar soms zijn er ook momenten dat het weer heel stil is en iedereen naar de kaarten aan het staren is. Het spel veranderd iedere seconde en het kan ook zijn dat er heel snel meerdere kaarten achter elkaar gespeeld worden. Vooral de snelheid van het spel vind ik heel erg fijn!

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

3 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page