top of page
  • Foto van schrijverMirthe

Flipover Frog

Naam: Flipover Frog

Soort spel: Familiespel

Aantal speler: 2 - 4 spelers

Speeltijd: 15 minuten

Leeftijd: 6+

Uitgever: Hub Games

Prijs: €14.-


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

  • 36 tegels

  • 4 kikkerfiches

  • 1 speelbord

Voordat het spel begint plaats je het speelbord in het midden van de tafel. Je schud de ronde kikkerfiches en legt ze gedekt neer. Elke speler kiest willekeurig een kikkerfiche en kijkt stiekem naar de kleur, de resterende fiches leg je weg. Jouw fiche hou je bij je, maar nog steeds geheim voor de andere spelers. Schud de vierkante tegels en vorm een gedekte stapel, iedere speler trekt 3 tegels en houdt deze ook geheim.


De spelregels

Wanneer je aan de beurt bent speel je een tegel en voer je het effect van die tegel uit. Daarna vul je je hand weer aan tot drie tegels.


Er zijn twee soorten tegels: kikkers en slangen. Een kikkertegel kan worden gespeeld op elke lege

ruimte op het spelbord, of bovenop een gedekte tegel. Het kan niet op tegel worden gespeeld

die al open ligt. Wanneer een kikkertegel wordt neergelegd worden eventuele aangrenzende tegels die bij de pijlen liggen omgedraaid, dit kan zowel open of dicht zijn. Als een tegel op een andere wordt gestapeld, worden beide tegels omgedraaid. Alleen de nieuw geplaatste tegel zorgt ervoor dat andere tegels omdraaien.


Een slangentegel verwijdert een kikkertegel uit het spel. Een slagentegel mag alleen bovenop een open liggende kikkertegel worden gespeeld. Dan worden zowel de kikkertegel als de slangentegel afgelegd. Mocht deze tegen gespeeld worden op een stapel van 2 tegels, dan wordt alleen de openliggende kikkertegel afgelegd.


Het spel eindigt onmiddellijk wanneer alle tegels zijn gespeeld of als het brod vol is met 16 openliggende kikkertegels. Elke speler onthult dan zijn ronde kikkerfiche. De speler die de meeste openliggende kikkertegels van zijn kleur heeft op het speelbord is de winnaar.


Pluspunten

+ Het spel is geschikt voor jong en oud en dus een echt familiespel.

+ De spelregels zijn eenvoudig.

+ De slagentegels zijn een leuk element.

+ Het spel zit in een klein doosje en is dus eenvoudig mee te nemen.

+ Je waant jezelf in de jungle door het artwork.


Minpunten

- Het is geen spel wat je de hele avond speelt.


Beoordeling

Tijdens een spelletje Flipover Frog moet je proberen om aan het einde van het spel zoveel mogelijk kikkers open te hebben liggen van jouw kleur. Aan het begin van het spel krijg je een ronde kikkertegel die je mag bekijken, maar geheim houdt voor de andere spelers.

Als je aan de beurt bent, plaats je een van de drie tegels in je hand op het speelbord. De tegel kan zowel met de afbeelding open als gesloten worden neergelegd. Mocht je hem gesloten spelen dan kan er later een andere kikker op worden geplaatst. De kikkertegel laat alle aangrenzende tegels waar deze naar wijst omdraaien. Ook heb je nog slangen in het spel, als ze op een openliggende kikker worden geplaatst dan zorgen ze ervoor dat de kikker uit het spel wordt verwijdert.

De spelregels van Flipover Frog zijn heel eenvoudig te leren. Je hebt een spelletje dus zo opgezet en je kan snel beginnen met spelen. Dat de regels simpel zijn betekent niet dat het spel zelf ook simpel is. Er komt heel wat tactiek bij kijken, want door het plaatsen van een tegel zorgt dit er ook weer voor dat andere tegels omgedraaid worden. Dit kunnen zomaar tegels zijn van je eigen kleur en die wil je natuurlijk het liefst open houden.

De slagentegels zijn ook een leuk element in het spel. Je kan je tegenspelers hier behoorlijk mee pesten door een kikker van hun kleur uit het spel te verwijderen. Dit is vooral grappig als de tegel net weer van dicht naar open is gedraaid. Je moet natuurlijk wel een beetje geluk hebben in de tegels die je trekt. Zo kan het zo zijn dat je geen een slang hebt of bijna geen kikkers in jouw kleur. Dan moet je maar hopen dat andere spelers deze wel voor je in het spel brengen.

Het artwork is daarnaast ook nog mooi bedacht. In de jungle heb je natuurlijk allerlei gekleurde kikkertjes en ook komen er slangen voor. Daarnaast is het ook van stevig karton gemaakt en past het allemaal in een klein doosje, waardoor je het eenvoudig meeneemt mee op reis. Misschien kan je het wel naar een echte jungletrip meenemen in je backpack?

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page