top of page
 • Foto van schrijverMirthe

Formula

Naam: Formula

Soort spel: Kaartspel

Aantal speler: 2 - 4 spelers

Speeltijd: 20 minuten

Leeftijd: 8+

Uitgever: Formula Games

Prijs: €24.95


De voorbereiding

Het spel bestaat uit in totaal uit 57 kaarten:

 • 50 kaarten met cijfers van 0 t/m 9

 • 5 kaarten met een symbool +, -, x, ÷ en =

 • 2 jokers

Voordat het spel begint leg je de symboolkaarten open op tafel. De rest van de kaarten schud je en iedere speler krijgt vervolgens 7 kaarten. De overige kaarten vormen een gesloten trekstapel.

De twee bovenste kaarten van de trekstapel worden open op tafel gelegd met ruimte er tussen. Aan de rechterkant van de twee cijfers leg je de symboolkaart neer met het = teken. Dit is het vertrekpunt van de formule.


De spelregels

De speler die begint probeert de formule kloppend te maken. Dit doe je door een symboolkaart naar keuze tussen de twee cijfers te leggen en het juiste antwoord na het = teken. Lukt het je niet om een kloppende formule te maken? Dan moet je een kaart van de trekstapel pakken en mag de volgende speler het proberen.

Als het een speler is gelukt om de eerste som kloppend te maken dan verandert het spel een beetje. De speler die aan de beurt is mag de symboolkaart veranderen en hij mag 1, 2 of 3 kaarten spelen. Als je aan de beurt bent heb je de volgende opties:

 • Je legt een hele nieuwe som neer met 3 kaarten.

 • Je legt een hele nieuwe som neer met 3 kaarten, maar er blijft 1 kaart liggen vanuit de vorige som. 8x8=64 en de 6 uit de vorige som is dan blijven liggen.

 • Je laat 1 van de kaarten van de vorige som liggen en met 2 kaarten maak je dan een nieuwe som. Je laat bijvoorbeeld de 2 liggen en de 3 en de 5 voeg je toe dan krijg je 2+3=5.

 • Je kan er ook voor kiezen om slechts 1 kaart uit je hand te spelen om een neiuewe som te maken, maar bijvoorbeeld de symboolkaart te vervangen.

Mocht je een van deze opties niet kunnen uitvoeren dan moet je een kaart van de trekstapel pakken en is de volgende speler aan de beurt om te proberen om een goede som te maken.

Je mag dus een getal maken dat bestaat uit 2 kaarten, bijvoorbeeld een 10, maar je moet er wel rekening mee houden dat je in totaal maar 3 kaarten mag wegspelen. De volgende speler kan ervoor kiezen om 1 van deze getallen te laten liggen en het andere getal te laten vervangen door een nieuw getal, bijvoorbeeld een 6 neerleggen en deze de 0 laten vervangen, zodat er 16 ontstaat.

Daarnaast is er nog een speciale regel. Als je als speler een som neerlegt wat ..x0=0 dan moet de volgende speler de som daarna volledig veranderen. Anders kan je namelijk altijd 3 andere kaarten neerleggen voor de x0.

Er zijn ook twee jokers in het spel. Deze mag je inzetten voor een getal tot en met 9. De joker blijft het getal wat de speler die hem heeft neergelegd er aan heeft gegeven.


Je kan er ook voor kiezen door het spel lastiger te maken. Dit kan je doen door af te spreken dat er minimaal 1 kaart van de vorige som blijf liggen of de winnaar krijgt het volgende potje een kaart meer. Je kan er ook voor kiezen om degene met de meeste punten te laten winnen. Deze punten verdien je door goede sommen te maken, de uitkomst van de som is dan het aantal punten. Als iemand uit is dan tel je je punten bij elkaar op en haal je het aantal van de kaarten die je nog in je hand had hier vanaf. De speler die als eerste 250 punten bereikt wint.


Je kan voor dit spel ook een extra uitbreiding kopen. Deze past dan perfect in de doos waar het basisspel in zit. Bij de uitbreiding krijg je nog is 50 extra kaarten:

 • 18 kaarten met cijfers van -1 t/m -9

 • 12 kaarten met een symbool +, -, x, ÷, x² en √

 • 20 kaarten met breuken ¼, ½, ¾, ⅓ en ⅔

Om de uitbreiding te spelen haal je alle kaarten met een blauwe achterkant uit het basisspel. Je kan er vervolgens zelf voor kiezen welke kaarten je toevoegt aan het spel, dit kunnen de breuken zijn of de mingetallen of misschien wel beide. Ook kan je ervoor kiezen om de x² en √ toe te voegen.

De regels van de uitbreiding zijn voor de rest hetzelfde ten opzichte van het basisspel. Wel kan je er nu voor kiezen om de joker een mingetal te laten zijn. Dus je kiest dan een getal van -9 tot 9 inclusief de breuken.


Pluspunten

+ Het spel zit in een klein doosje en is dus eenvoudig mee te nemen.

+ Het spel is op verschillende manieren te spelen.

+ Je kan het spel ook met kinderen spelen, het is dus een echt familiespel.

+ Het is educatief.


Minpunten

- De gele kaarten zijn soms lastig leesbaar.


Beoordeling

Rekenen was nog nooit zo leuk! Tijdens een potje Formula probeer je zo snel mogelijk je hand leeg te spelen. Dit doe je door juiste formules te maken. De speler die begint kiest een symboolkaart en legt deze tussen de twee getallen die op tafel liggen, daarna maakt hij de som kloppend door een getal na het = teken te leggen. Daarna is de volgende speler aan de beurt om een nieuwe som te maken, je mag hierbij maximaal 3 kaarten uit je hand spelen en eventueel de symboolkaart aanpassen. Je kan hierbij de getallen die er al liggen veranderen of juist laten liggen.

Het leuke aan Formula vind ik dat je het op zoveel verschillende manieren kan spelen. Je kan het basisspel bijvoorbeeld moeilijker maken door af te spreken hoeveel kaarten je laat liggen of door te spelen met punten die je kan verdienen door sommen te maken. Zo wordt het spel een stuk uitdagender, maar je kan het nog uitdagender maken door de uitbreiding te kopen en deze toe te voegen aan het spel. Ik zelf vind het wel leuker om het spel moeilijker te maken, zodat potjes wat langer duren. Wij speelden vaak redelijk snel onze hand leeg en zo wordt het wel wat leuker.

Als je dit spel speelt met bijvoorbeeld niet zo fel licht dan zijn de gele kaarten wat moeilijker leesbaar. De vormgeving van dit spel is ook niet heel erg hoogstaand, maar Dit is het enige minpunt wat ik aan dit spel kan noemen.

Ik vind Formula een heel leuk spel. Het speelt lekker snel weg en je speelt dus zo meerdere potjes achter elkaar. Daarnaast is het spel ook nog is educatief en zeer geschikt voor kinderen. Je kan het spel bijvoorbeeld ook goed gebruiken bij kinderen die net beginnen met rekenen, zodat ze een beetje kunnen oefenen.

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

8 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page