top of page
  • Foto van schrijverMirthe

Game of Trains

Naam: Game of Trains

Soort spel: Kaartspel

Aantal speler: 2 - 4 spelers

Speeltijd: 20 minuten

Leeftijd: 8+

Uitgever: Tucker's Fun Factory

Prijs: €13.95


De voorbereiding

Het spel bestaat uit 88 kaarten, waarvan er 4 locomotieven zijn en de andere 84 kaarten zijn wagons.

Voordat het spel begint ontvangt iedere speler 1 locomotiefkaart en 7 wagonkaarten. Deze leg je open voor je neer. De wagons liggen in aflopende volgorde, van links naar rechts, naast elkaar. De rest van de wagonkaarten liggen in het midden van de tafel, dit is de aftrekstapel. Dan wordt er een startspeler bepaald. De speler die begint trekt één kaart, de volgende speler trekt twee kaarten enzovoorts. Uit de getrokken kaarten mag je vervolgens één kaart kiezen die een kaart in je rij vervangt. De vervangende kaart wordt vervolgens open naast de aftrekstapel gelegd. De rest van de kaarten die je getrokken hebt vormen een aflegstapel, mochten twee van deze kaarten dezelfde functie hebben dan moeten ze worden afgelegd.


De spelregels

Er wordt gespeeld met de klok mee. Als je aan de beurt ben kan je één van de volgende twee acties uitvoeren.

Je kan ervoor kiezen om een kaart te trekken van de trekstapel. Deze moet een van je huidige kaarten die al in je rij ligt vervangen, je kan deze kaart dus alleen gebruiken als nummer. De vervangen kaart wordt open naast de aftrekstapel gelegd. De functie van deze kaart is nu beschikbaar voor iedere andere speler.

De tweede optie die je hebt is de functie van een kaart te gebruiken. Je kiest één van de open kaarten die naast de aftrekstapel ligt en gebruikt de functie hiervan.


Naast de getallen die er op de kaarten staan hebben de kaarten ook nog verschillende functies:

  • 2 kaarten en 2 pijlen - je mag 2 aangrenzende kaarten in je reeks verwisselen.

  • 3 kaarten en 2 pijlen - Je mag 2 kaarten in je reeks verwisselen, maar je moet precies 1 kaart ertussen laten.

  • 1 kaart en 2 pijltjes die naar rechts wijzen - een van je kaarten mag je twee plekken naar rechts verplaatsen. De twee meest rechter kaarten kan je helaas niet verplaatsen met deze functie.

  • 1 kaart en 2 pijltjes die naar links wijzen - een van je kaarten mag je twee plekken naar links verplaatsen. De twee meest linker kaarten kan je helaas niet verplaatsen met deze functie.

  • Een slotje - deze kaart mag onder de meest linker, meest rechter of middelste kaart leggen. Dit zorgt ervoor dat de kaart beschermd is en je deze niet hoeft te verwijderen als er een kaart met kruis wordt gespeeld. Mocht je de kaart die er op ligt willen verplaatsen dan vervalt de kaart met het slotje.

  • 3 kaarten waarvan de linker een kruis heeft - verwijder de meest linker kaart in de reeks.

  • 3 kaarten waarvan de middelste een kruis heeft - verwijder de middelste (4e) kaart in de reeks.

  • 3 kaarten waarvan de rechter een kruis heeft - verwijder de meest rechter kaart in de reeks.

Bij de laatste drie functies (de kaarten met het kruis) dwing je dus eigenlijk alle spelers om de eerste, laatste of middelste kaart van hun rijen te verwijderen. De verwijderde kaarten worden open naast de aftrekstapel gelegd. Elke speler trekt vervolgens een nieuwe kaart van de trekstapel om de verwijderde kaart in hun rij te vervangen.


Als een speler al zijn kaarten in oplopende volgorde, van links naar rechts, heeft weten te leggen stopt het spel onmiddellijk. Deze speler heeft dan het spel gewonnen.


Pluspunten

+ Het spel zit in een klein doosje en is daardoor eenvoudig mee te nemen.

+ Door de korte speelduur is het een fijn spelletje voor tussendoor.

+ Het spel kan door jong en oud gespeeld worden en is dus een echt familiespel.

+ Je kan elkaar dwarsbomen.


Minpunten

- Het spel is grotendeels gebaseerd op geluk.

- Het is geen spel wat je de hele avond speelt.


Beoordeling

Tijdens het spel sta je elke beurt weer voor een keuze. Ga ik een kaart trekken of ga ik een van de functies uitvoeren van de kaarten die voor mij liggen? Het kan dus zomaar zijn dat je heel goed op weg was en je een hele slechte kaart trekt. Je moet dan alsnog één van je kaarten vervangen. Het spel is wel grotendeels gebaseerd op geluk, want het is maar net welke kaart je trekt.

Het leuke aan dit spel is, is dat je soms zo bezig bent met je eigen trein en je dus als het ware een tunnelvisie krijgt. Het kan zomaar zijn dat je tegenspeler dan een kaart met een kruis speelt en je weer helemaal opnieuw kan beginnen. Ik vind het altijd wel leuk als je elkaar tijdens het spelen van spelletjes een beetje kan plagen. Het is geen spel wat je de hele avond speelt, maar het is zeker een leuk spel voor tussendoor. Je leert bij dit spel echt om vooruit te denken.

Game of Trains is dus een echte aanrader voor iedereen die een snel kaartspel wil spelen. Het spel zorgt echt voor grappige situaties. Ik ben fan van spelletjes waar een trein de hoofdrol speelt, zoals Colt Express, Ticket to Ride en Railroad Ink. Game of Trains staat vanaf vandaag ook tussen mijn favoriete treinspelletjes.

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

8 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page