top of page
 • Foto van schrijverMirthe

Ganesha

Naam: Ganesha

Soort spel: Strategisch spel

Aantal spelers: 2 - 4 spelers

Speeltijd: 20 - 40 minuten

Leeftijd: 8+

Uitgever: CrowD Games

Prijs: €35.-


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

 • 4 pionnen

 • 8 kruiden munten

 • 1 Ganesha's trommel

 • 4 spelerstegels

 • 60 edelstenen

 • 1 scorespoor

 • 1 edelstenenzak

 • 3 mandalaborden

 • 1 Ganesha's altaarbord

Plaats een mandalabord in het midden van de tafel en selecteer ofwel de dagzijde (lichter) of nachtzijde (donkerder). Ook de kleur is afhankelijk van het aantal spelers. De andere mandala's kunnen terug in de doos. Monteer dan het scorespoor rond de mandala, beide kanten kunnen worden gebruikt.

Plaats het altaarbord van Ganesha naast de mandala. Plaats de volgende edelstenen in de edelsteenzak: voor 2 spelers plaats je 40 edelstenen in de zak en doe je 4 van elke kleur terug in de doos, voor 3 spelers plaats je 50 edelstenen in de zak en doe je 2 van elke kleur terug in de doos en voor 4 spelers gebruik je alle 60 edelstenen.

Kies willekeurig de eerste speler en geef deze speler de Ganesha's trommel, zo gedraaid dat nummer 1 naar boven ligt.

Elke speler kiest een pion en neemt de spelerstegel van dezelfde kleur. De pion wordt op startveld “0” geplaatst van het scorespoor en de tegel wordt geplaatst voor de speler.

Vul daarna het altaar trek willekeurig één voor één edelstenen uit de zak en plaats ze op de beschikbare vakjes van het altaar van van links naar rechts, van boven naar beneden, totdat elke zeshoek 1 edelsteen heeft.


De spelregels

Spellen voor 2 spelers duren 12 ronden en spellen voor 3 en 4 spelers duren 9 ronden.

Je begint iedere ronde bij de startspeler, elke speler neemt 1 beurt bestaande uit 3 fasen:

 • Pak 1 of 2 edelstenen van het Altaar.

 • Plaats de genomen edelsteen(en) op je spelerstegel: in je schatkist of in een van je tactics slots.

 • Verplaats edelstenen van je schatkist op de Mandala en scoor de overwinningspunten.

Als er in je beurt geen edelstenen bij het altaar zijn dan worden fase 1 en 2 worden overgeslagen. Je kan nog steeds de derde fase uitvoeren.


Als je edelstenen van het altaar wilt pakken heb je 2 opties. Neem 1 edelsteen van elke kleur van een willekeurige zeshoek van het Altaar, tijdens je eerste beurt, moet je deze optie kiezen. Of je neemt 2 edelstenen als je ten minste 1 edelsteen in je tactics slots hebt.

De eerste edelsteen die je neemt kan van elke zeshoek zijn, maar moet overeenkomen met de kleur van een edelsteen op een van je tactics slots. De tweede edelsteen die je neemt kan elke kleur hebben, maar moet worden genomen van een zeshoek naast de zeshoek van je eerste edelsteen. Als je dezelfde kleur edelstenen hebt in je beide tactic slots, dan kan de tweede edelsteen een willekeurige kleur hebben en genomen worden van elke zeshoek van het altaar.


Je moet alle edelstenen die je van het altaar hebt gehaald in je schatkist en/of je tactics slot plaatsen. Elk tactics slot kan slechts 1 edelsteen tegelijk bevatten. Je kunt je nieuwe edelsteen in een tactics slot met een andere edelsteen. In dit geval wordt de bestaande edelsteen eerder naar je schatkist verplaatst. Als je 1 edelsteen hebt genomen kan je deze plaatsen in je schatkist of in een van je tactic slots. Als je 2 edelstenen hebt genomen mag je deze beide plaatsen in je schatkist, tactic slots of verdelen over beide.


Tijdens fase 3 mag je 1 of meer edelstenen verplaatsen van je schatkist naar de Mandala en scoor daar overwinningspunten voor. Deze fase bestaat uit 2 stappen:

 • Aanbieden - om edelstenen naar de mandala te verplaatsen, moet je eerst een juweel aanbieden aan de Ganesha uit je schatkist door het terug in de zak te plaatsen. Je kan 1 edelsteen aanbieden van elke kleur om alle resterende edelstenen te verplaatsen van die kleur van je schatkist tot de mandala. Je kan ook 1 gele edelsteen aanbieden om alle edelstenen van elke kleur van te verplaatsen van je schatkist naar de mandala. Je kan ook geen enkele edelstenen aanbieden om alle gele edelstenen uit je schatkist te verplaatsen naar de Mandala.

 • Plaatsing - verplaats alle beschikbare edelstenen van de gekozen kleur van je schatkist naar de mandala. Je scoort hiervoor meteen overwinningspunten voor elke edelsteen die op de mandala zet en je zet de pion het overeenkomstige aantal velden vooruit op het scorespoor.

Er zijn verschillende regels die je moet volgen bij het plaatsen van edelstenen op de mandala. De kleur van de edelstenen die je op de mandala plaatst moet overeenkomen met de kleur van de edelsteenvakjes. De edelstenen moeten op volgorde worden geplaatst. De eerste edelsteen van een nieuwe kleur die je plaatst op de mandala moet altijd in het eerste vakje zijn. De volgende edelstenen van dezelfde kleur moeten worden geplaatst op de volgende met de klok mee lege edelsteengroeven. Je kan geen vakjes overslaan en je mag maar 1 kleur per beurt plaatsen. Je moet alle edelstenen van de gekozen kleur verplaatsen van je schatkist naar de mandala.


Nadat elke speler 1 beurt heeft gespeeld, eindigt de huidige ronde. Aan het einde van elke ronde draait de eerste speler de Ganesha's Trommel tegen de klok in naar het volgende nummer. Dit markeert het begin van een nieuwe ronde. Elke 3 ronden worden de volgende stappen doorlopen:

 • De Ganesha's Drum wordt met de klok mee naar de volgende doorgegeven speler. De nieuwe startspeler plaatst het fiche zo dat het cijfer 1 is naar boven is gericht.

 • Alle edelstenen op het altaar gaan terug naar de zak.

 • Nieuwe edelstenen worden uit de zak getrokken en op het altaar geplaatst, net zoals tijdens het begin van het spel.

Na de laatste ronde van het spel begint de laatste fase. Spelers verplaatsen alle edelstenen van hun tactics slots naar hun schatkisten. Beginnend met de speler met het laagste aantal overwinningspunten en met de klok mee, nemen spelers 1 edelsteen uit hun schatkist en plaatsen deze op de mandala. Als meerdere spelers hetzelfde laagste aantal overwinningspunten hebben hebben dan begin je bij de jongste speler.

Bij de plaatsing moet je de gebruikelijke regels volgen de kleur van een geplaatste edelsteen moet hetzelfde zijn als zijn edelsteenslot. Edelstenen moeten op het eerste lege vakjes voor edelstenen worden geplaatst vanaf het startvak voor edelstenen. Nadat je een edelsteen op de mandala hebt geplaatst, scoor je het aantal overwinningspunten wat is aangegeven en verplaats je pion vooruit op het scorespoor. Spelers blijven edelstenen voor edelsteen plaatsen totdat alle schatkisten leeg Als je pion het veld "50" overschrijdt van het scorespoor, sla dan de "0"-ruimte over.

De speler met de meeste overwinningspunten wint het spel. Als meerdere spelers hetzelfde aantal punten hebben, wordt de speler die als eerste de winnende score heeft bereikt uitgeroepen tot de

winnaar.


Pluspunten

+ Het spel is geschikt voor jong en oud en dus een echt familiespel.

+ Het spel ziet er fantastisch uit.

+ Je kan lekker puzzelen tijdens dit spel.

+ Een potje duurt niet lang.


Minpunten

- De spelregels zijn aan het begin wat onduidelijk.


Beoordeling

Waan je in India tijdens een potje Ganesha. Als je aan de beurt bent kies je ervoor om edelstenen op de mandala te plaatsen en zo punten te scoren of om deze edelstenen nog even te bewaren voor nog meer punten in de toekomst. Je beurt bestaat uit 3 fases, tijdens de eerste fase pak je edelstenen van het altaar let daarbij wel op de edelstenen die je eventueel al hebt liggen. Daarna plaats je de edelstenen op je schatkist of een van de twee bedoelde vakken. In fase drie mag je een of meerdere edelstenen uit je schatkist naar de mandala verplaatsen om punten te scoren. Na iedere ronde tel je de punten en na een aantal rondes wint de speler met de meeste punten het spel.

Allereerst wil ik even zeggen dat ik Ganesha een fantastisch spel vind qua artwork. De voorkant van de speeldoos sprak mij gelijk aan, maar het wordt nog veel beter als je de doos opent. Afhankelijk van het aantal spelers zijn er verschillende mandala speelborden die je kan gebruikt. Ook de edelstenen zien er super mooi en gekleurd uit en de pionnen zijn in de vorm van leuke dieren die veel in de Indiase cultuur voorkomen. Wil je het spel goed opbergen? Dat kan, want het heeft een handige insert waar alles precies mooi inpast. Hoef je dus ook niet alles te sorteren als je een keer daarna de doos opent, want het blijf super goed zitten.

Aan het begin van het spel vond ik de spelregels wat onduidelijk. Ik moest echt een paar keer lezen voordat ik het pas begreep. Misschien kwam dit ook omdat naast de spelregels voor het basisspel de regels voor de moeilijkere variant ook nog beschreven staan. Misschien hadden ze dit beter op een apart bladzijde kunnen doen. Toen ik het eenmaal door had was het spel prima te spelen. Het spelidee is niet moeilijk en je speelt zo meerdere potjes achter elkaar, doordat een spel rond de 20/30 minuten duurt.

Ganesha is een super leuk spel, waarbij je lekker kan puzzelen. Het is niet een heel erg diepgaand spel, met vele tactieken, maar zeker geschikt om met de familie te spelen. Wil je het spel toch wat moeilijker maken dan is daar ook nog een variant op, zodat je er als gevorderde speler er toch wat meer voldoening uit haalt. Al met al is Ganesha gewoon een leuk spel, wat er ook nog is betoverend mooi uitziet!

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

8 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page