top of page
  • Foto van schrijverMirthe

Genius Square

Naam: Genius Square

Soort spel: Strategisch spel

Aantal spelers: 1 - 2 spelers

Speeltijd: 30 minuten

Leeftijd: 6+

Uitgever: Tuckers Fun Factory

Prijs: €22.49


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

  • 2 Genius Square speelborden

  • 2 sets van negen gekleurde vormen

  • 2 sets van zeven blockers

  • 1 set van zeven dobbelstenen

Voordat het spel begint ontvangt elke speler een Genius Square speelbord en één set gekleurde vormen, plus zeven blockers.


De spelregels

Het doel van het spel is om telkens één van de 62.208 mogelijke puzzels op te lossen met behulp van de negen gekleurde vormen. Dit doe je zodra de zeven 'blockers' geplaatst zijn op het speelbord. Soms lijkt het onmogelijk om de puzzel op te lossen, maar er is altijd ten minste één oplossing mogelijk.…. en daarom heet het The Genius Square!


Gooi alle zeven dobbelstenen tegelijk en plaats een blocker in het vierkant op de overeenkomstige rij en kolom. Bijvoorbeeld op de dobbelsteen staat A1, plaats je blocker dan op de 1ste rij onder de letter A. Doe dit met alle dobbelstenen en blockers. Probeer nu zo snel mogelijk alle negen vormen op het speelbord te plaatsen. Maar let op dat je sneller bent dan je tegenstander.

Er zijn 62.208 mogelijke combinaties waarin de dobbelstenen kunnen vallen. Met behulp van een special ontworpen computerprogramma is gebleken dat er tenminste één mogelijke oplossing is. Sommige combinaties zijn gemakkelijk op te lossen, anderen veel moeilijker. Dit wordt bepaald door het geluk van de worp met de dobbelstenen.

Zodra je als eerste klaar bent, heb je gewonnen! Gooi nog een keer met de dobbelstenen voor en nieuwe spelronde.


Pluspunten

+ Je kan het spel alleen spelen of met twee spelers.

+ Het spel is geschikt voor jong en oud.

+ Je traint je inzicht.

+ er zijn veel verschillende oplossingen mogelijk.


Minpunten

- Sommige spelers zullen de puzzel wel snel oplossen.


Beoordeling

Weet jij tijdens Genius Square de puzzel als snelst op te lossen? Aan het begin van het spel krijgt iedere speler een speelbord. Iemand gooit met de dobbelstenen. Deze dobbelstenen laten bepaalde coördinaten zien. Iedere speler zet een blockers neer op de plekken die overeenkomen met de coördinaten. Daarna moet je proberen om zo snel mogelijk alle gekleurde speelstukken te plaatsen. Er is altijd tenminste één oplossing mogelijk, de snelste speler wint het spel!

Genius Square is geschikt om alleen te spelen, maar eigenlijk vind ik de variant voor twee spelers nog veel leuker. Dan heb je tenminste een beetje tegenstand en kan je er een wedstrijdje van maken, want wat is er nou leuker dan de puzzel eerder opgelost hebben dan je tegenstander. Als je alleen speelt kan je natuurlijk wel met een stopwatch bijhouden hoe lang je erover doet en proberen om iedere keer je tijd te verbeteren.

Genius Square is een geschikt spel voor jong en oud. Ik denk dat het vooral voor kinderen een leuk spel is. Zij trainen tijdens het spel hun inzicht en soms zullen ze nog best wel wat moeite hebben met het oplossen van de puzzel. Voor sommige volwassenen zal de oplossing een stuk eenvoudiger zijn. Zij zullen denk ik ook niet zo veel voldoening halen uit het spel. Het spel is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar, maar voor de echte bollebozen is het spel voor de jongere spelers ook wel te doen.

Doordat je iedere keer met de dobbelstenen gooit is de puzzel iedere keer weer anders. De kans is echt extreem klein dat je een keer alle coördinaten hetzelfde gooit. Het is dus iedere keer een uitdaging om tot de oplossing te komen. Ik zelf vind het handig om eerst de grotere stukken te plaatsen, zodat je de kleine stukken makkelijk kan gebruiken als opvulling.

Genius Square is een leuk spel om tussendoor te spelen. Ik ben na het spelen van dit spel heel erg benieuwd geworden naar Genius Star die ook door Tuckers Fun Factory wordt verkocht. Deze variant schijnt nog wat uitdagender te zijn!

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page