top of page
 • Foto van schrijverMirthe

Go Nuts for Donuts

Naam: Go Nuts for Donuts

Soort spel: Kaartspel

Aantal speler: 2 - 6 spelers

Speeltijd: 20 minuten

Leeftijd: 8+

Uitgever: White Goblin Games

Prijs: €19.95


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

 • 95 donutkaarten

 • 42 keuzekaarten

 • 7 donutrij-tegels

Voordat het spel begint geef je iedere speler een set met een aantal keuzekaarten gelijk aan het aantal spelers plus één. De overgebleven kaarten gaan terug in de doos.

Vervolgens neem je de tijd om de verschillende donutkaarten in het spel te bekijken. Je neemt dan de donutkaarten die bij het aantal spelers horen. De achtergrondkleur en het aantal stippen in het kader geef aan met welk spelersaantal de kaart wordt gebruikt. De kaarten die bij de mini-uitbreiding horen zijn gemarkeerd met open rondjes in het kader.

Je schud daarna de donutkaarten en legt dan een aantal donutkaarten gelijk aan het aantal spelers plus één in een rij naast de donutstapel, dit is de donutrij.

Bovenop elke donutkaart leg je een donutrij-tegel. Je legt deze oplopende volgorde neer. Deze tegels blijven gedurende het spel liggen.


De spelregels

Het spel bestaat uit meerdere rondes. Aan het begin van elke ronde bepaalt iedere speler welke kaart uit de donutrij hij wil hebben door een keuzekaart uit zijn hand gesloten voor zich neer te leggen. Nadat iedere speler een keuzekaart voor zich neer heeft gelegd, draaien alle spelers hun kaart tegelijkertijd open. Vervolgens bekijken de spelers, te beginnen met de keuzekaart met de laagste waarde, welke spelers een donutkaart mogen pakken.

Als twee of meer spelers voor dezelfde donutkaart hebben gekozen, krijg niemand deze kaart en beland deze op de aflegstapel. Als je de enige speler bent die een bepaalde donutkaart heeft gekozen, pak je deze uit de donutrij en leg je deze open voor je neer. Alle kaarten die je pakt blijven tijdens het spel open voor je liggen. Donutkaarten die niet gekozen zijn blijven in de donutrij liggen.


Als er een ster in het kader van de kaart staat, betekent dit dat de kaart een speciaal effect heeft. Dit effect moet direct worden uitgevoerd bij het pakken van de kaart. De donutkaarten worden in de volgorde waarin ze in de rij liggen gepakt en uitgevoerd.

Je mag het effect alleen uitvoeren als je de kaart uit de donutrij pakt en dus niet als je de kaart van een andere speler krijgt of van de aflegstapel pakt.

In het spel bevinden zich de volgende donutkaarten, (*) geeft aan dat het een actiekaart is en (oo) geeft aan dat het een kaart uit de mini-uitbreiding is:

 • Ahornreep - scoor 3 punten aan het einde van het spel als je meer dan zes verschillende soorten donutkaarten hebt.

 • Appelbeignet (oo) - scoor 3 punten aan het einde van het spel als er 13 kaarten of meer in de aflegstapel liggen.

 • Chocoladeglazuur (*) - als je deze kaart uit de donutrij pakt, trek je direct de bovenste kaart van de donutstapel en leg je deze open voor je neer.

 • Soesjes - tel aan het einde van het spel het aantal soesjes kaarten dat je hebt. Je scoor 1 punt voor één kaart, 3 punten voor twee kaarten, 6 punten voor drie kaarten, 10 punten voor vier kaarten en 15 punten voor vijf of meer kaarten.

 • Eclair (*) - als je deze kaart uit de donutrij pakt, pak je de bovenste kaart van de aflegstapel en leg je die open voor je neer.

 • Franse cruller - scoor 2 punten aan het einde van het spel. (*) Als je deze kaart uit de donutrij pakt, leg je een aantal kaarten naar keuze uit de donutrij die deze ronde niet zijn gekozen op de aflegstapel.

 • Geleivulling - tel aan het einde van het spel het aantal geleivulling kaarten dat je hebt. Je scoort 0 punten voor één kaart, 5 punten voor twee of drie kaarten, 10 punten voor vier of vijf kaarten en 15 punten voor zes kaarten.

 • Glazuur - scoor 2 punten aan het einde van het spel.

 • Naturel - scoor 1 punt aan het einde van het spel. Als je aan het einde van het spel de meeste naturel kaarten hebt, dan scoor je 3 extra punten. In het geval van een gelijke stand voor de meeste naturel kaarten scoren de gelijkspelende spelers 1 punt extra.

 • Poedersuiker - scoor 3 punten aan het einde van het spel.

 • Boston cream - tel aan het einde van het spel het aantal boston cream kaarten dat je hebt. Je scoort 0 punten voor één kaart, 5 punten voor twee kaarten, 0 punten voor drie kaarten, 15 punten voor vier kaarten, 0 punten voor vijf kaarten en 25 punten voor zes kaarten.

 • Discodip - scoor 2 punten aan het einde van het spel. (*) Als je deze kaart uit de donutrij pakt, geef je één van je kaarten aan een tegenstander naar keuze. Als je geen andere kaarten hebt dan geef je deze kaart aan je tegenstander.

 • Dubbel chocolade (*) - als je deze kaart uit de donutrij pakt, trek je twee kaarten van de donutstapel. Je kiest er één en legt deze open voor je neer. De andere kaart leg je terug op de donutstapel.

 • Pittig (oo) - tel aan het einde van het spel het aantal pittig kaarten dat je hebt. Je scoort 2 punten voor één kaart, -2 punten voor twee kaarten en 10 punten voor 3 of meer kaarten.

 • Paczek (oo) - scoor 1 punt aan het einde van het spel voor elke niet paczek kaart met 0 punten die je hebt.

 • Red velvet - scoor 2 punten aan het einde van het spel. (*) Als je deze kaart uit de donutrij pakt, kies je één donutkaart uit de aflegstapel en leg je deze open voor je neer.

 • Berenklauw - scoor 2 punten aan het einde van het spel. (*) Als je deze kaart uit de donutrij pakt, pak je één kaart van een tegenstander naar keuze en leg je deze open voor je neer.

 • Bosbessenglazuur (oo) - scoor 1 punt aan het einde van het spel. (*) Als je deze kaart uit de donutrij pakt, kies je één kaart uit de aflegstapel en geef je deze aan je tegenstander.

 • Donuts van gisteren - scoor 7 punten aan het einde van het spel. (*) Als je deze kaart uit de donutrij pakt, pak je maximaal 3 kaarten naar keuze uit de aflegstapel en leg je deze open voor je neer.

 • Kaneeltwist - scoor 1 punt aan het einde van het spel. (*) Als je deze kaart uit de donutrij pakt, geven alle spelers tegelijkertijd één kaart naar keuze die open voor hen ligt aan de speler links van hen. Als één of meer van de spelers geen kaart heeft om door te geven, wordt deze kaart afgelegd en niet uitgevoerd.

 • Koffie - scoor aan het einde van het spel 1 punt voor elke kaart met een negatieve waarde die je hebt. De kaarten met negatieve waarden tellen wel nog steeds mee.

 • Melk - scoor 1 punt aan het einde van het spel. (*) Als je deze kaart uit de donutrij pakt, moet je of drie kaarten die voor je liggen of deze kaart op de aflegstapel leggen.

 • Oliebol (oo) - scoor 4 punten aan het einde van het spel.

 • Ouderwets - scoor 5 punten als je minder dan 10 donutkaarten aan het einde van het spel hebt.

 • Zombie (oo) (*) - als je deze kaart uit de donutrij pakt, moet je deze kaart direct op de aflegstapel leggen. De kaart scoort enkel 4 punten aan het einde van het spel als deze kaart uit of de aflegstapel of van een andere speler is gepakt.

 • Aardbeienglazuur - scoor 2 punten aan het einde van het spel. (*) Als je deze kaart uit de donutrij pakt, leg je één kaart van een tegenstander af. Als geen van de andere speler kaarten heeft liggen, dan houd je deze kaart zonder het effect uit te voeren.

 • Ahornglazuur - scoor 5 punten als je de minste donutkaarten hebt aan het einde van het spel.

 • Bacon (oo) - scoor 1 punt voor elke ahornreep of ahornglazuur die je hebt aan het einde van het spel.

 • Bolus (oo) - scoor 1 punt voor iedere speler die meer donutkaarten heeft dan jij aan het einde van het spel.

 • Churros (oo) - tel aan het einde van het spel het aantal churros kaarten dat je hebt. Je scoort 0 punten voor één of twee kaarten of 10 punten als je drie of meer kaarten hebt.

 • Cupcake (oo) - scoor 2 punten aan het einde van het spel. (*) Als je deze kaart uit de donutrij pakt, geef je deze kaart aan je tegenstander.

 • Frambozenglazuur (*) - als je deze kaart uit de donutrij pakt, leg je één van de donutkaarten die je voor je hebt liggen op de aflegstapel. Heb je geen andere donutkaarten, dan moet je deze kaart afleggen.

 • Mucho matcha - scoor 3 punten als je minder dan 7 verschillende soorten donuts hebt aan het einde van het spel.


Nadat alle gekozen kaarten zijn gepakt, worden de lege plekken in de donutrij opgevuld door nieuwe kaarten van de donutstapel te trekken. De spelers nemen hun keuzekaarten weer terug op hand. Daarna begint er een nieuwe ronde.

Het spel eindigt op het moment dat er niet genoeg donutkaarten meer op de donutstapel liggen om de donutrij aan te vullen. Iedere speler bepaalt nu zijn eindscore door de punten van de donutkaarten bij elkaar op te tellen. In geval van een gelijke stand wint de gelijkspelende speler met de meeste kaarten.


Pluspunten

+ Donuts!

+ Het is een tactisch spelletje.

+ Op de kaarten staat beschreven hoe je er punten voor kunt verdienen.

+ Het spel is geschikt voor jong en oud en dus een echt familiespel.

+ Het artwork van het spel is super lekker.


Minpunten

- Het spel wordt pas leuk met meerdere spelers.


Beoordeling

Weet jij de beste donuts te scoren? In Go Nuts for Donuts ga jij dit proberen, maar je tegenspelers ook. Afhankelijk van het aantal spelers krijgt iedere speler een aantal keuzekaarten en liggen er een aantal donutkaarten open op tafel. Boven die donutkaarten ligt een cijfer, zodat je precies weet welke keuzekaart je moet kiezen. Iedere ronde bepaal je namelijk voor jezelf welke kaart je graag wilt, maar de rest van de spelers doen dit ook. Wanneer jij en een andere speler dezelfde kaart hebben gekozen, krijgt niemand deze kaart. Maar als je de enige speler bent die de kaart heeft gekozen, dan mag je hem aan je collectie toevoegen. De kaarten scoren ieder op hun eigen manier, aan het einde van het spel wint de speler met de meeste punten.

Het leuke aan dit spel is dus dat er zoveel verschillende donutkaarten zijn. Al die kaarten hebben dus hun eigen manier van scoren. Bij het kiezen van de kaarten is het dus van belang dat je ze van tevoren goed bestudeerd. Zo zijn er kaarten waarbij je punten scoort als je er een bepaalt aantal scoort, maar er zijn ook kaarten waarbij je punten scoort als je de minste punten hebt. Ook zijn er algemene kaarten waar je voor ieder in dat soort een punt scoort. Je keuze is dus belangrijk. Speel je op save en kies je een kaart waarbij je sowieso punten scoort? Of kies je een kaart waarbij je aan het einde van het spel juist veel punten kan scoren? Het leuke is dus ook dat je vaak pas aan het einde van het spel weet wie de winnaar is.

Wel is het jammer dat je met een spel met twee spelers er een groot aantal kaarten uit het spel moet halen. Het spel wordt eigenlijk pas leuk met meerdere spelers. Ik zou ook aanraden om het spel met minimaal 3 spelers, maar liever met 4 of meer spelers te spelen. Ook kan je het spel spelen met kinderen en is het dus een echt familiespel. Er staat op de spelregels dat het spel geschikt is vanaf een jaar of 8, maar ik denk dat wat jongere kinderen ook al heel goed kunnen meespelen. Dit komt ook doordat er op elke kaart beschreven staat hoe je de punten kan verdienen.

Daarnaast is het artwork van het spel ook super lekker. Er staan allemaal verschillende donuts op, dit zijn er echt heel veel, die er stuk voor stuk super lekker uit zien. Na het spelen van dit spel heb je gegarandeerd trek in donuts!

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

17 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page