top of page
 • Foto van schrijverMirthe

Grove

Naam: Grove

Soort spel: Kaartspel

Aantal spelers: 1 speler

Speeltijd: 10 minuten

Leeftijd: 8+

Uitgever: White Goblin Games

Prijs: €15.95


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

 • 18 boomgaardkaarten

 • 15 fruitdobbelstenen

 • 1 houten eekhoorn

 • 1 houten kruiwagen

Voordat het spel begint leg je de 15 dobbelstenen, eekhoorn en kruiwagen binnen handbereik op tafel. Schud alle boomgaardkaarten gedekt (recepten naar boven) en maak 2 stapels van 9 boomgaardkaarten. Leg 1 stapel opzij. Deze stapel wordt in dit spel niet gebruikt. (Na het spelen van het eerste spel kun je direct nog en spel spelen met de tweede stapel kaarten.) Leg de andere stapel met boomgaardkaarten (recepten naar boven) als gedekte trekstapel op tafel.

Pak de bovenste kaart van de trekstapel en leg deze open voor je neer. Dit is je speelgebied: de boomgaard.

Pak 2 kaarten van de trekstapel en neem deze op hand. Het spel kan beginnen.


De spelregels

In je beurt voer je de volgende acties in volgorde uit:

 • Speel een kaart

 • Plaats een dobbelsteen

 • Pak een kaart

Speel een kaart uit je hand in je boomgaard. Je mag de kaart 90° of 180° draaien. De te spelen kaart moet minstens 1 veld overlappen met een al eerder gelegde kaart.

Het fruit op en overlappende boom moet overeenkomen met het fruit van de boom die er onder ligt. Als er op een open plek een dobbelsteen ligt, moet de fruitsoort die er op wordt gelegd overeenkomen met de kleur van de dobbelsteen.

Je mag maximaal één keer per spel en boom die niet overeenkomt met de onderliggende boom of kleur dobbelsteen neerleggen.

Elke boomsoort mag op een open plek gelegd worden. Elke open plek mag op en boomsoort of een andere open plek gelegd worden.


Plaats een dobbelsteen op elke boom die een andere boom in je boomgaard overlapt:

Als er nog geen dobbelsteen ligt, leg je een dobbelsteen in de juiste kleur op de boom. Tel het aantal fruit in beide bomen bij elkaar op en leg de dobbelsteen met die waarde naar boven op het veld. Voorbeeld: en boom met 2 fruit wordt overlapt door een boom met 1 fruit. Op de boom leg je een dobbelsteen met waarde 3.

Als er al een dobbelsteen op de onderliggende boom ligt, tel je het aantal nieuwe fruit bij de waarde van de dobbelsteen op en pas je de waarde van de dobbelsteen hierop aan. Voorbeeld: een boom met 1 fruit wordt op een veld met en dobbelsteen met waarde 4 gelegd. De waarde van de dobbelsteen wordt naar 5 verhoogd.

Als de dobbelsteen een waarde hoger dan 6 krijgt, leg je de zijde met de mand naar boven neer. Een mand heeft een waarde van 10.

Als en dobbelsteen met waarde 10 opnieuw overlapt wordt, vervang je de dobbelsteen voor de houten kruiwagen. De kruiwagen heeft een waarde van 15. Leg de dobbelsteen terug in de algemene voorraad dobbelstenen.

Als de kruiwagen al in de boomgaard ligt, kun je de Waarde van de dobbelsteen niet verhogen en blijft de dobbelsteen met de mand naar boven op het veld liggen: de waarde van de dobbelsteen blijft 10.


Als een open plek en boom of een andere open plek overlapt waar al een dobbelsteen ligt, dan plaats je de dobbelsteen op de nieuwe open plek. De waarde van de dobbelsteen verandert niet.

Als een open plek en boom overlapt war geen dobbelsteen ligt, dan plats je geen dobbelsteen.

Een boom mag een open plek overlappen als de dobbelsteen die er al ligt overeenkomt met de fruitsoort. Plaats de dobbelsteen op de nieuw gelegde boom en verhoog de waarde van de dobbelsteen met het aantal fruit op de boom.

Als en boom een open plek zonder dobbelsteen overlapt, plats je geen dobbelsteen.


Pak daarna de bovenste kaart van de trekstapel zodat je weer 2 kaarten op hand hebt. Als de trekstapel leeg is, pak je geen nieuwe kaarten en speel je de laatste kaart uit je hand in de boomgaard. Daarna eindigt het spel.


Eén keer per spel mag je en kaart zo leggen dat het fruit van een boom niet overeenkomt met de kleur van het fruit of de dobbelsteen eronder.

Als er en dobbelsteen op de boom of open plek eronder ligt, dan wordt deze teruggelegd bij de voorraad dobbelstenen.

Plaats de houten eekhoorn op de boom, zodat zichtbaar is dat het fruit is opgegeten door de eekhoorn. Deze boom mag de rest van het spel niet meer overlapt worden.


Nadat de laatste kaart in de boomgaard is gelegd en de beurt is gespeeld, eindigt het spel.

De dobbelstenen in je boomgaard geven aan hoeveel fruit je hebt verzameld. Een dobbelsteen die aan het einde van het spel op een open plek ligt levert geen punten op (het fruit ligt op de grond en is bedorven).

Tel de waardes van alle dobbelstenen en de kruiwagen op om de score in je boomgaard te berekenen. Als de eekhoorn in je boomgaard ligt, krijg je 1 strafpunt plus 1 strafpunt voor elke dobbelsteen die horizontaal en/ of verticaal grenst aan de eekhoorn.

Hoe vruchtbaar was je oogst?

 • < 40 - Een zure citroen.

 • 40-44 Helemaal uitgeknepen.

 • 45-49 Maak je niet te sap-pel.

 • 50-54 Jij plukt er de vruchten van!

 • 55-59 Jij maakt het ver-schil!

 • 60+ Subli-moen.

Op de achterkant van de boomgaardkaarten staan recepten. Je kunt de recepten aan het spel toevoegen om een winst/verlies scenario te creëren.

Schud de 18 boomgaardkaarten gedekt. Pak 2 kaarten en leg deze met de recepten naar boven op tafel. Pak vervolgens 9 boomgaardkaarten. Vorm hiermee en gedekte trekstapel zoals in het basisspel.

Elk recept heeft unieke score mogelijkheden. Aan het einde van het spel ontvang je punten door aan de voorwaarden van de recepten te voldoen.

Op elk recept staat bovenaan een getal. Tel de getallen van de twee recepten bij elkaar op. Dit is de totaalscore die je moet behalen om het spel te kunnen winnen.

Speel het spel volgens de standaardregels. Aan het einde van het spel voeg je de punten van de recepten toe aan je score. Als je totaalscore gelijk of hoger is dan de punten van de 2 recepten bij elkaar opgeteld, win je het spel.

De kruiwagen wordt gezien als een dobbelsteen (van de fruitsoort van de vervangen dobbelsteen) behalve bij de volgende recepten: Fruitcocktail, Tutti Frutti, Limoenlikeur, Sinaasappelsap en Citroenlimonade.

Dobbelstenen op open plekken leveren geen punten op, maar worden wel gezien als 'in je boomgaard!


In een spel met meerdere spelers heeft elke speler zijn eigen spel Grove. De kaarten worden in dezelfde volgorde opengedraaid. Gebruik de getallen op de kaarten om de juiste volgorde te gebruiken.

Eén speler is de startspeler. De startspeler schudt al zijn kaarten en legt 9 kaarten in een gedekte trekstapel. De andere spelers leggen alle 18 kaarten in oplopende volgorde op tafel.

De startspeler pakt de eerste kaart van zijn trekstapel en zegt het getal hardop. De andere spelers pakken dezelfde kaart uit hun trekstapel. Alle spelers leggen de kaart op tafel. Dit is het begin van hun eigen boomgaard.

Vervolgens pakt de startspeler 2 kaarten van zijn trekstapel en neemt deze op hand. De startspeler noemt de getallen en alle andere spelers pakken dezelfde kaarten uit hun trekstapel en nemen deze kaarten ok op hand.

Alle spelers spelen gelijktijdig en kaart uit hun hand in hun boomgaard. Dobbelstenen, de eekhoorn of de kruiwagen worden daarna geplaatst. Als iedereen klaar is, wordt er een nieuwe kaart door de startspeler gepakt en wordt het getal hardop voorgelezen. Alle andere spelers pakken dezelfde kaart uit hun trekstapel.

Het spel eindigt net zoals in het basisspel. De speler met de hoogste totaalscore wint het spel. Als er sprake is van een gelijke stand, wint de speler die de meeste dobbelstenen heeft gespeeld. Als er dan nog steeds sprake is van en gelijke stand, dan delen de gelijkspelende spelers de overwinning.

In een spel met meerdere spelers kun je ook de recept uitdaging toevoegen. In de voorbereiding legt elke speler dezelfde 2 recepten naast zijn boomgaard.


Pluspunten

+ De korte speelduur is echt fijn.

+ Het spel zit in een klein doosje en is dus eenvoudig mee te nemen.

+ Het spel is solo, maar je kan het ook met meerdere spelers spelen.

+ De recepten geven extra variatie aan het spel.


Minpunten

- Het is geen spel wat super strategisch is.


Beoordeling

Verzamel jij het meeste fruit uit je boomgaard in Grove? Schud alle kaarten en pak er 9, de andere 9 leg je aan de kant. De bovenste kaart leg je open neer, dit is het begin van de boomgaard. Neem dan 2 kaarten op hand om het spel te beginnen. Speel net zo lang kaarten tot je hand leeg is. Een kaart moet een ander veld overlappen met een al eerder gelegde kaart en het fruit van de kaarten moet overeen komen. Plaats dan een dobbelsteen op het veld dat overlapt is om bij te houden hoeveel fruit je geoogst hebt. Aan het einde van het spel tel je alle dobbelstenen bij elkaar op om je score te berekenen.

Wat fijn is aan het spel Grove is dat je het spel alleen kan spelen en dat het zo kort duurt. Een spel duurt ongeveer 10 minuten en daardoor speel je sneller meerdere spellen achter elkaar. Wat is er nou leuker dan om te proberen om telkens je eigen score te verbeteren? Enige nadeel vind ik dat het een spel is wat je niet super vaak achter elkaar zult spelen, het is niet een groot strategisch spel. Grove is gewoon een spel wat je er af en toe bij pakt als je bijvoorbeeld even tijd hebt.

Je kan overigens wel iets meer niveau in het spel brengen door met de receptenkaarten te spelen. Dan kan je dus extra punten scoren als je aan de voorwaarden van de recepten kunt voldoen. Doordat er ook veel verschillende soorten recepten zijn heb je iedere keer andere voorwaarden waaraan je moet voldoen.

Er zijn natuurlijk wel veel spellen die in een klein doosje zitten, zodat je ze makkelijk mee kunt nemen. Maar Grove zit echt in een heel klein doosje, nog kleiner dan normaal. Ik denk dat het eventueel wel in je broekzak mee gaat, super handig dus!

Het spel is oorspronkelijk bedoelt als een spel wat je alleen speelt, maar je kan het ook met meerdere spelers spelen. Eigenlijk is die variant niet echt vernieuwend, want het spelprincipe is hetzelfde. De speler met de hoogste score wint. Dus als je het een leuk spel vindt dan is het ook sowieso leuk met meerdere spelers, want dan kan je elkaar proberen te verslaan in de score.

Ik vind Grove een super leuk en snel spel. Daarnaast wordt ik er gewoon vrolijk van door de gekleurde boomgaard die je aan het bouwen bent.

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

12 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page