top of page
 • Foto van schrijverMirthe

Gummiland

Naam: Gummiland

Soort spel: Familiespel

Aantal spelers: 2 - 4 spelers

Speeltijd: 20 minuten

Leeftijd: 6+

Uitgever: Geronimo Games/Blue Orange Games

Prijs: €26.95


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

 • 80 Gummie-tegels

 • 4 Gummiesdoostegelverdelers

 • 1 houten Gummiekietelveer

Voordat het spel begint geef je elke speler 1 gummiesdoos, 6 starttegels van dezelfde kleur. Bij een spel met minder dan 4 spelers worden de niet gebruikte gummiesdozen en de starttegels terug in de doos gelegd.

Schud en verdeel de 32 Gummies-tegels in 4 gelijke stapels en leg deze met de wilde Gummies-zijde naar boven in het midden van de tafel.

Schud de 6 starttegels door elkaar en schuif ze in je gummiesdoos door de opening aan de bovenkant, met de getrainde Gummies-zijde naar boven. Alle spelers bereiden hun Gummiesdozen op dezelfde manier voor.

Plaats de Gummiekietelveer op tafel binnen het bereik van alle spelers. De speler die het meest van snoep houdt, is de eerste speler en wordt de actieve trainer. Het spel kan beginnen!


De spelregels

Spelers komen met de klok mee aan de beurt. Voer tijdens je beurt de volgende drie stappen in volgorde uit:

 • Kietel Gummies

 • Vang wilde Gummies

 • Geef de kietelveer door aan de volgende speler

Vraag je Gummies om hulp. Gebruik de kietelveer om 2 Gummies uit je Gummiesdoos te kietelen en ze te bevrijden.

Hoe de Gummiesdoos te gebruiken: Duw de kietelveer in de opening aan de onderkant van de Gummiesdoos totdat er aan de andere kant een tegel uitkomt. Herhaal dit voor de tweede tegel. Plaats de tegels voor je met de getrainde Gummies-zijde naar boven.

Als je geen Gummies-tegels meer in je Gummiesdoos hebt, is deze stap voorbij en moet je voor deze beurt doorgaan naar de volgende stap - wilde Gummies vangen.


Vangen bestaat uit het naar buiten lokken met fruit van de wilde Gummies op een enkele tegel en deze terugbrengen naar je Gummidoos. Tijdens je beurt mag je maar één keer Gummies vangen, en alleen als je alles hebt om dit te doen.

Kijk naar de wilde Gummies-tegels. Ze vertellen je 2 dingen: het aantal Gummies dat je met deze tegel wint en het aantal en het soort fruit dat je nodig hebt om ze te vangen.

Kijk naar de tegels die voor je liggen en het fruit dat je nodig hebt om ze te vangen:

Als je alles hebt wat je nodig hebt, geweldig! Neem de tegels die je nodig hebt en neem ook de wilde Gummiestegel die je hebt gevangen. Schuif al deze tegels één voor één in willekeurige volgorde in je Gummiesdoos, met de getrainde Gummies-zijde naar boven. Je vangst is gelukt.

Als je fruit mist dat je nodig hebt voor de vangst, jammer! Misschien lukt het je de volgende beurt. Ga door naar de volgende fase.

Getrainde Gummies leveren beloningen op die je zullen helpen om nieuwe Gummies te vangen. Sommige beloningen zijn vruchten, maar andere zijn speciaal en geven je een groot voordeel.

Sommige Gummies houden veel meer van hun eten dan anderen en leveren je niets op, maar er zijn er nog meer! Je hoeft ze pas terug in je Gummidoos te doen als je ze hebt bevrijd.


Je beurt is voorbij en je geeft de kietelveer aan de speler links van je. Die wordt de nieuwe actieve trainer en beginnen aan zijn/haar beurt.


Het spel eindigt als er nog maar 2 stapels Gummies-tegels op tafel liggen. Zorg ervoor dat alle spelers hetzelfde aantal beurten hebben gehad voordat ze stoppen. Als er geen wilde Gummies meer op tafel liggen, eindigt het spel onmiddellijk. De trainers halen al hun tegels uit hun Gummiesdoos en leggen deze bij hun laatste overgebleven tegels op een stapel die voor hen op tafel ligt. Vervolgens tellen ze elk het totale aantal getrainde Gummies dat ze hebben.

De trainer met de meest getrainde Gummies wint het spel en wordt gekroond tot Beste Gummietrainer! Bij een gelijke stand wint de trainer met de meeste speciale beloningen (andere dan fruit) het spel. Als het gelijkspel aanhoudt, delen de spelers die gelijk zijn de overwinning.


Wil je nog verder op avontuur? Ga op pad om nieuwe Gummies te ontdekken die samen met andere trainers in aangrenzende gebieden wonen. In dit spel vind je 3 extra dozen om 3 nieuwe gebieden te ontdekken. Elke doos bevat:

4 exotische Gummies-starttegels: er moet tijdens de spelvoorbereiding één worden toegevoegd aan de 6 starttegels van elke trainer.

4 exotische Gummies-tegels die tijdens tijdens de spelvoorbereiding aan de 4 stapels Gummies moeten worden toegevoegd.

We bevelen aan om een nieuwe doos pas te openen als je in een vorig spel aan de bijbehorende voorwaarde hebt voldaan.

Als een of meer trainers er aan het einde van een spel in geslaagd zijn om de 4 driekleurige Gummies te vangen, open dan de witte doos. Het is vakantietijd en vokantie betekent ananasstrand! Maak kennis met de Gummies met ananassmaak die hier leven en kom met ze spelen!

Als een of meer trainers er voor het einde van het spel in zijn geslaagd de 4 Gummies met ananassmaak te vangen, open dan de oranje doos. Na een verfrissende duik gat er niets boven een dutie onder een sinaasappelboom. En wat een geluk, je hebt de sinaasappelboomgaard bereikt en het wemelt hier van de Gummies met sinaasappelsmaak!

Als een of meer trainers er voor het einde van het spel in zijn geslaagd de 4 Gummies met sinaasappelsmaak te vangen, open dan de paarse doos. Om je reis of te sluiten, is er niets beter dan een wandeling door de bergen waar heerlijke bramen groeien! En zorg ervoor dat je onderweg de nieuwe Gummies met bramensmaok meekrijgt!

Zodra alle exotische Gummies-tegels zijn ontdekt, kan je met alle nieuwe tegels spelen of meerdere Gummies naar keuze selecteren om mee te spelen in je nieuwe spellen.


Fruit en speciale beloningen

 • Aardbei/appel/citroen - dit zijn de vruchten waarmee je Gummies kunt vangen

 • Meerdere smaken - deze beloning kon gebruikt worden in plaats van een van de volgende: aardbei, appel of citroen.

 • Opgeruimd (Ananas) - je mag een van de tegels van een tegenstander terug in hun Gummies-doos leggen.

 • Dubbel (Sinaasappel) - in deze beurt mag je, nadat je deze tegel in je Gummiesdoos hebt gelegd, maximaal twee wilde Gummies-tegels vangen in plaats van één. Wees voorzichtig, je hebt nog steeds de nodige vruchten nodig om ze allebei te kunnen vangen.

 • Keuze (Bramen) - kies een stapel tegels in het midden van de tafel om ze te bekijken. Je mag een Gummies-tegel naar keuze nemen en deze bovenaan de stapel leggen. Als je deze beloning hebt gebruikt, plaats deze dan in je Gummiesdoos.

Startbeloningen

 • Smaak - wanneer je deze beloning gebruikt, bevrijd je 2 nieuwe Gummies. Zodra dit gebeurt, plaats je deze tegel in je Gummibox.

 • Kauwgom - wanneer je deze beloning gebruikt, kopieert deze het effect van een andere tegel die voor je ligt tot het einde van je beurt. Dit werkt met fruit en met andere speciale beloningen.

 • Ruilen - je kunt mag 2 tegels die voor je liggen in je Gummiesdoos plaatsen en hetzelfde aantal nieuwe tegels bevrijden.


Pluspunten

+ Het spelmateriaal ziet er leuk uit.

+ Je krijgt sowieso trek in snoep door dit spel.

+ Het spel is geschikt voor jong en oud en dus een echt familiespel.

+ Je kan extra varianten spelen op het spel.


Beoordeling

Vang jij de meeste Gummies? Iedere speler start met 6 starttegels en een Gummiedoos. Als je aan de beurt bent begin je met het kietelen van de Gummies. Hier gebruik je de kietelveer voor. Door dat te doen haal je 2 Gummies uit je doosje. Deze Gummies tonen verschillende soorten fruit waarmee je nieuwe Gummies kan lokken, je haalt ze van een van de vier stapels. De Gummies die je lokt kan je ook weer gebruiken in volgende beurten om nog meer nieuwe Gummies aan te trekken. Zodra er nog maar twee stapels over zijn stopt het spel en tel je al je getrainde Gummies, de speler die er het meest heeft wint het spel!

Gummiland ziet er uit om op te eten, al die lekkere snoepjes. Ik zou wel wat zoets erbij pakken als je dit spel gaat spelen. Ik vind het artwork echt goed bij elkaar passen en het is ook nog een super vrolijk. Het spelmateriaal is stevig en de doosjes zitten al in elkaar als je het spel voor het eerst speelt, dat scheelt weer. Je kan daarnaast het spelmateriaal ook super handig opbergen in de doos, zonder dat het allemaal door elkaar raakt.

Gummiland is echt een leuk spel om met kinderen te spelen. Wie wilt er nou niet snoepjes eruit halen met een kietelveer? Hoe lekker is het om met snoep nog meer snoep binnen te halen. Ik denk dat het thema kinderen zeker zal aanspreken.

Kan je geen genoeg van al die Gummies krijgen? Voeg dan nog meer Gummies uit aangrenzende gebieden toe aan je spel. Deze Gummies moet je een voor een ontdekken om te kunnen toevoegen aan je spel. Je kan deze Gummies ook gebruiken om in te zetten als speciale beloning. Zo mag je namelijk een Gummietegel van een tegenstander terugdoen in zijn doos. Je kan ook twee Gummietegels kiezen in plaats van twee of stapel met Gummies bekijken en eentje naar keuze bovenaan leggen. De extra Gummies geven dus een leuk effect aan het spel. Ik kan geen genoeg krijgen van Gummiland!

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

8 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page