top of page
  • Foto van schrijverMirthe

Herrlof

Bijgewerkt op: 14 feb. 2021

Naam: Herrlof

Soort spel: Kaartspel

Aantal speler: 2 spelers

Speeltijd: 30 minuten

Leeftijd: 10+

Uitgever: Jolly Dutch

Prijs: €12.95


De voorbereiding

Het spel bestaat uit een scoreblok, een kaartje waarop staat wat sommige kaarten inhouden, een kaart voor de speler die de slag begint en 42 speelkaarten:

  • 36 kaarten met getallen, in vier kleuren van 1 tot en met 9

  • 2 keer 3 speciale krachtkaarten

Aan het begin van het spel wordt er een deler bepaald, deze schud de kaarten goed en geeft iedere speler 15 kaarten. Ook krijgt iedere speler een scoreblad, hierop worden de voorspellingen en de punten van iedere ronde bijgehouden.

De spelregels

Het doel van het spel is om zo snel mogelijk 50 punten te verdienen. Die punten krijg je door

slagen te winnen, maar ook door te voorspellen hoeveel slagen je in de ronde gaat winnen.


Als de spelers elk 15 kaarten hebben ontvangen wordt de bovenste kaart van de trekstapel omgedraaid, dit is de troefkleur. Als de kaart een Valknut of Hagalaz kaart is dan is er geen troefkleur.

Vervolgens voorspellen beide spelers hoeveel slagen zij denken te gaan winnen. Dit mag niet tijdens het spel veranderd worden en moet verborgen gehouden worden voor de andere speler.

De speler die niet gedeeld heeft begint de eerste slag. Deze speler speelt een bepaalde kleur, bijvoorbeeld oranje. De andere speler moet nu een kaart spelen in dezelfde kleur, kan hij dit niet dan mag hij kiezen welke kaart hij speelt van een andere kleur naar keuze. De speler die de eerste kaart speelde wint dan wel de slag. Als beide spelers een kaart spelen met de kleur oranje dan wint de speler met de hoogste kaart de slag (behalve bij speciale krachtkaarten).

Als de eerste speler de kleur oranje speelde, maar de troefkleur is groen en de tweede speler speelde wel de kleur groen dan wint de speler die de troefkleur speelde het maakt dan niet uit hoe hoog deze kaart is.

Een speler kan er ook voor kiezen om te beginnen met een Valknut of Hagalaz kaart, de andere speler mag dan een kaart naar keuze spelen. De speciale kracht van de Valknut of Hagalaz kaart telt dan wel.

De speler die de slag wint pakt beide kaarten en legt deze bij zich neer. Spelers moeten kunnen zien hoeveel slagen ze hebben gewonnen, maar kunnen niet zien welke slagen ze daarvoor hebben gespeeld. Vervolgens begint hij de volgende slag (behalve bij speciale krachtkaarten), net zo lang tot alle kaarten op zijn. Daarna onthullen beide spelers hun voorspelling. Als dit goed voorspeld is krijgen de speler 10 bonuspunten. Daarnaast krijg je voor iedere gewonnen slag 1 punt.

Mocht je maar 3 of 4 slagen gewonnen hebben dan krijg je ook 5 bonuspunten, het maakt dan niet uit wat je voorspelling was.


Naast de gewone kaarten met cijfers zijn er ook twee speciale krachtkaarten in het spel Valknut en Hagalaz. Ook de kaarten met een 1, 3, 6 of 9 hebben een speciale betekenis.

  • Valknut als een speler deze kaart speelt dan wordt de slag vernietigd. De speler die begon begint vervolgens de nieuwe slag. Mocht deze kaart opgegooid worden door beide spelers dan wordt er een nieuwe troefkaart omgedraaid van de trekstapel. Deze kleur is de nieuwe kleur de oude kaart wordt hierdoor vervangen.

  • Hagalaz deze kaart is de laagste kaart van het spel en gaat onder alle kaarten. De speler die deze speelt heeft dus de slag verloren en begint de volgende slag. Mochten beide spelers deze kaart opgooien dan is de speler die als eerste deze kaart opgooide de winnaar van de slag.

  • 1 - Als je met deze kaart de slag wint dan mag je een eerder gewonnen slag van de andere speler stelen.

  • 3 - Je neemt meteen een kaart van de trekstapel en wisselt deze om met een kaart uit je hand. Deze kaart verdwijnt onder de trekstapel.

  • 6 - Als je met deze kaart de slag wint dan mag je zonder te kijken een kaart van de andere speler stelen. Wil je deze kaart niet? Dan geef je hem terug, mocht je hem wel willen dan geef je een kaart uit je eigen hand naar keuze aan de andere speler.

  • 9 - Als je met deze kaart de slag wint dan begint de andere speler de volgende slag.

Het spel eindigt als een speler na een ronde 50 of meer punten heeft gehaald. Mocht het een gelijk spel zijn dan wint de speler die het vaakst zijn voorspellingen juist had. Als het dan nog steeds gelijk spel is dan wint de speler die in de laatste ronde de meeste slagen heeft gewonnen. Als het dan nog steeds een gelijk spel is dan wordt er nog een ronde gespeeld om de winnaar te bepalen.


Het is ook mogelijk om dit spel met drie spelers te spelen. Elke speler speelt in dit geval met 11 kaarten. Je mag bij kaarten die speciale krachten hebben zelf bepalen op welke speler je deze van toepassing is. Bij de kaart 9 dan begint de speler die links van de winnaar zit.

De bonuspunten voor het winnen voor maar 3 of 4 slagen komen bij het spelen van deze variant wel te vervallen.


Pluspunten

+ Het spel zit in een klein doosje en is daardoor eenvoudig mee te nemen.

+ Dat je moet voorspellen hoeveel slagen je wint is een leuk element.

+ Speciaal gemaakt voor twee spelers, ook wel eens leuk!

+ Het spel heeft een mooi viking thema.

+ Het spel is tactisch.


Minpunten

- Voor sommige mensen zijn de kleuren moeilijk te onderscheiden, vooral rood en oranje.

- De kaart waarop staat wie er aan de beurt is vind ik niet perse nodig.

- Met z'n drieën net wat minder leuk.


Beoordeling

Ik snap wel dat dit spel genomineerd is geweest voor spel van het jaar, jammer dat het niet gewonnen heeft. Vooral het element dat je moet voorspellen hoeveel slagen je gaat winnen is heel erg leuk, dit geeft net wat extra's aan het spel. Je moet daardoor tactisch spelen en van tevoren bedenken wat handig is. Je weet natuurlijk niet welke kaarten je tegenstander in zijn handen heeft. Het kan zomaar zijn dat je goed op weg bent om het voorspelde aantal slagen te winnen, maar dit kan in de laatste ronde alsnog verpest worden.

Daarnaast is het spel speciaal gemaakt voor twee spelers, de meeste kaartspellen die ik heb zijn pas leuk als je het met meerdere spelers doet. Dit vind ik ook zeer positief aan het spel, het maakt het net weer even wat anders dan andere spellen. Je kan het ook eventueel met drie spelers spelen, maar met twee vonden wij het toch net even wat leuker. Als je met z'n drieën speelt kan je namelijk bij speciale krachtkaarten op één speler focussen en dit maakt het niet altijd even eerlijk.

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

25 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page