top of page
 • Foto van schrijverMirthe

Het Jachtseizoen

Naam: Het Jachtseizoen

Soort spel: bordspel

Aantal speler: 2 - 4 spelers

Speeltijd: 30 minuten

Leeftijd: 10+

Uitgever: Just Entertainment

Prijs: €20.79


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

 • Een speelbord

 • Een whiteboard

 • Een whiteboardstift

 • 30 kaarten

 • Een StukTV bus

 • Een tijd-token

 • 2 jager-pionnen

 • 1 voortvluchtige-pion

Voordat het spel begint bepaal je welke speler de voortvluchtige wordt. Deze speler speelt het spel alleen tegen de andere spelers. De voortvluchtige krijgt het whiteboard en de stift. Het is wel handig om ergens te gaan zitten waar de andere spelers niet kunnen zien wat je doet. Je mag overigens ook niet zien wat de andere spelers doen.

De andere spelers vormen een coöperatief team. Deze spelers voeren de jacht uit op de andere speler via het bordspel. Zij worden ook wel het jachtteam genoemd.

Het speelbord plaats je vervolgens in het midden van het jachtteam. De tijd-token plaats je op start in de tijdbalk. De StukTV-bus, jager-pionnen en de voortvluchtige pion plaats je naast het speelbord. Iedere speler van het jachtteam krijgt een aantal kaarten, dit is afhankelijk van het aantal spelers in het team. 1 speler krijgt 7 kaarten, bij 2 spelers krijgt iedere speler 4 kaarten en bij 3 spelers krijgt iedere speler 3 kaarten. De teamleden hoeven deze kaarten niet voor elkaar geheim te houden, het is juist verstandig om deze kaarten met elkaar te delen.


De spelregels

Op het speelbord is een tijdbalk met een tijd-token te vinden die aangeeft hoeveel tijd het jachtteam heeft om de voortvluchtige te vangen. Je wint als voortvluchtige het spel als de tijd-token het laatste vakje op de tijdbalk bereikt, dat is na maximaal 25 beurten. Per beurt voer je als speler 5 acties uit op het speelbord. Na deze 5 acties verplaatst de tijd-token en krijgt het jachtteam de locatie van de voortvluchtige te zien. Als voortvluchtige heb je in diezelfde beurt ook 5 acties, maar deze voer je uit op het whiteboard. Je speelt dus eigenlijk tegelijkertijd.

Je spreekt met alle spelers af wat de startlocatie is. Je kiest uit de legenda een gevangenis en plaatst de StukTV-bus op die coördinaten. Ook de voorvluchtige begint op die locatie. De voortvluchtige krijgt wel 10 acties, voordat het jachtteam begint. Na deze 10 acties geef je als voortvluchtige je locatie door aan het jachtteam, nu kan het spel beginnen.


Als voortvluchtige hou je je bewegingen bij door een lijn te tekenen op het whiteboard over elk vakje waarover je loopt. De coördinaten waar je eindigt na de 5 acties markeer je met een cirkel. Je moet je als voortvluchtige wel aan één belangrijke regel houden: je mag nooit twee keer over hetzelfde vak bewegen. Dit hou je bij door de route aan te geven op het whiteboard. Als voortvluchtige heb je verschillende acties die je kan doen:

 • Stap - dit kost 1 actie en je mag dan 1 stap bewegen op het speelbord.

 • Liften dit kost 1 actie en mag je 1 keer per beurt doen. Je mag dan van een afslag tot de eerstvolgende afslag liften op de autoweg.

 • OV - dit kost 1 actie en mag je 2 keer in het hele spel doen, je mag wel zo ver reizen als je wilt. Als je kiest om met het OV te gaan dan mag je van stad tot stad reizen.

 • Helikopter - dit kost 5 acties en mag je 1 keer per spel doen. Je mag dan van vliegveld tot vliegveld bewegen.

 • Boot - kost 5 acties en mag je 1 keer per spel doen. Je beweegt dan van waterkant tot waterkant.

 • Offline - kost geen acties en mag je 1 keer per spel doen. Het jachtteam krijgt dan bij de eerstvolgende keer dat het jachtteam de tijd-token verplaatst geen locatie door van de voortvluchtige.

Bij het verplaatsen via de autoweg of het O hoef je als voortvluchtige alleen de coördinaten met een afslag of stad te markeren, deze mag je dan nooit meer bezoeken. De autoweg en de spoorlijn tussen deze coördinaten blijft vrij om later te bezoeken en hoeven dus niet gemarkeerd te worden.

Daarnaast kan je als voorvluchtige tijdens een spel niet en het vliegveld en de boot gebruiken. Je moet dus één van de twee kiezen, de ander mag het hele spel niet gebruikt worden.


Spelers in het jachtteam spelen om de beurt. Ze gebruiken het speelbord om de locatie van de voortvluchtige te bereiken. Je gebruikt acties om je te bewegen over het speelbord en net zoals de voortvluchtige heb je 5 acties per beurt. Aan het begin van elke ronde kiest het jachtteam welke speler begint, daarna speel je dus om de beurt. Welke acties je kan doen hangt af van de kaarten die je in je hand hebt en het aantal acties wat je als jachtteam over hebt.

Je mag overleggen met elkaar, maar de speler die aan de beurt is beslist welke actie er uitgevoerd wordt. De acties zijn:

 • StukTV-bus - dit kost 1 actie en je mag dan 1 of 2 stappen bewegen met de StukTV-bus. Binnen de bebouwde kom beweeg je altijd maar 1 stap.

 • Autoweg - dit kost 1 actie en je mag de van een afslag tot een eerstvolgende afslag bewegen met de StukTV-bus.

 • Kaart - dit kost 1 actie en je mag dan een kaart spelen.


Je mag dus tijdens je beurt ervoor kiezen om een kaart te spelen. Kaarten bevatten speciale acties of handige trucjes om de voortvluchtige sneller te pakken. Aan het einde van je beurt pak je 1 kaart voor iedere kaart die je hebt gespeeld. De gespeelde kaarten vormen een aflegstapel. Deze stapel mag je weer schudden en opnieuw gebruiken als de trekstapel op is.

Het jachtteam heeft ook twee jager-pionnen die ze kunnen inzetten om de voortvluchtige te pakken. Door een jager-kaart te spelen mag je een pion twee stappen verzetten op het speelbord vanuit de StukTV-bus. Deze pionnen kunnen de voortvluchtige ook oppakken. Als de pion zich al op het speelbord bevindt dan verplaats je deze vanaf de huidige locatie. Door kaarten te spelen kunnen deze jager-pionnen zich ok verplaatsen met het OV of via het vliegveld.

Daarnaast heeft het jachtteam ook een voortvluchtige-pion tot hun beschikking. Deze kan je gebruiken om aan te geven waar de voortvluchtige is geweest.


Het speelbord bevat verschillende vakken met verschillende kleuren. Deze kleuren geven aan op wat voor terrein het team en de voortvluchtige zich bevinden. Het terrein beïnvloedt dus ook het bewegen van de spelers. De verschillende terreinen zijn:

 • Autoweg (donkerblauw) - de StukTV-bus kan zich via een autoweg snel verplaatsen en een voortvluchtige kan hier 1 keer liften per beurt. Om gebruik te maken van de autoweg moeten spelers zich van afslag naar aanliggende afslag bewegen.

 • Grote steden (geel) - dit zijn locaties waar spelers zich kunnen verplaatsen zonder hinder, ze moeten zich wel houden aan de regels van het terrein. De voortvluchtige kan via grote steden het OV pakken om naar een andere stad te reizen. Het jachtteam kan bovendien ook de jagers inzetten om via het OV te reizen.

 • Vliegveld (oranje/geel) - een aantal steden op het speelbord bevat een vliegveld. De voortvluchtige kan één keer in het spel een vliegveld gebruiken, dit kost je tevens je hele beurt. Het jachtteam kan jagers gebruiken om door middel van een kaart via het vliegveld te reizen.

 • Water en bos (lichtblauw/groen) - dit is een terrein waar spelers niet door, op of over kunnen. Het water kan alleen overgestoken worden als de voortvluchtige ervoor kiest om dit te doen, dit kost je wel je hele beurt.

 • Binnen de bebouwde kom (zwart) - de StukTV-bus kan hier altijd maar 1 stap zetten per actie.

Het spel kan op 2 manieren eindigen. Het kan zijn dat het jachtteam erachter komt dat ze aan het einde van hun beurt, tijdens het ontvangen van de locatie erachter komen dat ze op dezelfde plek staan als de voortvluchtige. De spelers in het jachtteam hebben dan gewonnen.

Het kan ook zo zijn dat de voortvluchtige het voor elkaar krijgt om niet gepakt te worden binnen het aantal beurten. Als de tijd-token in de tijdbalk het laatste vakje bereikt en de voortvluchtige wordt in deze laatste beurt niet gepakt dan wint hij het spel.


Pluspunten

+ Het spel is iedere keer anders.

+ Het is leuk dat je moet samenwerken om de voortvluchtige te pakken.

+ Het spel lijkt goed op de online serie.

+ Je moet goed vooruit kunnen denken.


Minpunten

- 1 persoon speelt alleen.


Beoordeling

Ik vind het Jachtseizoen altijd een heel erg leuk programma om te volgen op YouTube, dus dit bordspel sprak mij gelijk al aan.

De bedoeling van het spel is dat 1 speler op de vlucht gaat en uit handen weet te blijven van de andere spelers. Deze speler houdt zijn vlucht bij op het whiteboard, hierbij kan hij zich voortbewegen per stap, auto, ov, helikopter of boot. Hij mag hierbij niet twee keer over hetzelfde vakje reizen. Het is dus van belang dat je als voortvluchtige je vlucht goed uitstippelt. Per beurt mag je 5 acties uitvoeren, waarbij sommige bewegingen 1 actie zijn, maar er zijn ook bewegingen bij van 5 acties.

Nadat de voortvluchtige heeft bewogen mag het jachtteam op zoek naar de voortvluchtige. Zij bewegen voornamelijk met hun StukTV-bus en mogen ook 5 acties uitvoeren in hun beurt. Wel heb je als jachtteam speciale kaarten om in te zetten. Dan kan het jachtteam bijvoorbeeld wel een helikopter pakken of ze kunnen een drone inzetten om de voortvluchtige sneller te pakken.

Wanneer de voortvluchtige na 25 beurten nog steeds uit handen is van de van het jachtteam dan wint hij, maar wordt hij voor die tijd gepakt dan wint het jachtteam.

Wat ik heel erg leuk aan het spel vind is dat het spel dus heel erg lijkt op het online programma. Je start het spel dus uit een gevangenis, dit is bij het programma ook zo. Daarnaast loopt de tijdbalk ook gelijk in blokken van 10 minuten. Je kan bovendien ook liften of via het OV gaan en als je goede connecties hebt kan je misschien wel een voorsprong nemen via een boot of helikopter.

Je speelt dit spel alleen als je de voortvluchtige bent of in een team als je het jachtteam bent, maar het is ook mogelijk om dit spel met 2 spelers te spelen. Dan moet je als jachtteam wel alles alleen doen en kan je dus met niemand overleggen. Ook een leuk idee: speel meerdere potjes achter elkaar te spelen en wissel de verschillende rollen af.

Je mag als voortvluchtige dus niet 2 keer over hetzelfde vakje. Je moet dus goed vooruit denken om je vlucht te laten slagen. Als jachtteam moet je ook vooruit denken, want je krijgt na iedere beurt wel de locatie van de voortvluchtige te horen. Zo kan je dus wel ongeveer bepalen waar deze speler heen gaat. Zeker aan het einde van het spel kan je aardig inlopen, want dan heeft deze speler al vaak zijn acties in het ov, via de boot of helikopter ingezet.

Het artwork van het spel is ook goed uitgedacht. Het speelt zich net zoals bij het programma af in Nederland. Als voortvluchtige heb je je eigen speelbord, die je wel geheim moet houden van de overige spelers. Hier kan je je vlucht op bijhouden en dus precies zien waar je al geweest bent. De verschillende gebieden waar je wel of niet door heen kan reizen zijn ook duidelijk aangegeven.

Ik vind dat dit spel genoeg uitdaging bied voor zowel het jachtteam als de voortvluchtige. Juist het feit dat je aan het einde niet echt veel opties hebt om naar toe te gaan, maakt het spel heel erg spannend. Daarnaast denk ik dat er voor beide teams wel gelijke kansen zijn. Zeker als je als voortvluchtige je opties slim inzet.

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

67 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page