top of page
 • Foto van schrijverMirthe

Hidden Games - de case Klein-Apelroos

Naam: Hidden Games

Soort spel: Strategisch spel / Escape Room

Aantal speler: 1 - 6 spelers

Speeltijd: 90 - 120 minuten

Leeftijd: 14+

Uitgever: Hidden Games

Prijs: €23.90


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

 • 1 onderzoeksposter

 • 20 A4-pagina's

 • 1 flyer

 • 2 foto's

 • 1 foto van een echografie

 • 1 geel notitieblaadje

 • 1 visitekaartje

 • 1 verscheurde brief

 • 1 envelop

 • 1 krant

 • 1 kalender

Voordat je het spel begint controleer je of alle documenten aanwezig zijn. Is dit niet het geval dan kan je de ontbrekende documenten downloaden op de site met de unieke code.


De spelregels

"Ik richt me tot u in de grootste nood.

Max Smit stief vele weken geleden en de persoon die verantwoordelijk was voor de misdaad is nog steeds niet gevonden.

Ik ben diep geschokt door het werk van de lokale politie, die geen actie onderneemt om de zaak beter te onderzoeken, hoewel er wel degelijk bewijs beschikbaar is.

Daarom heb ik toegang gekregen tot de documenten van de politie en stuur ik deze ook naar u op.

Ik verzoek dringend de zaak zorgvuldig te onderzoeken en de dader te ontmaskeren. Sinds het incident leven wij in angst.

Het wordt tijd dat iemand iets doet en ons dorp weer veilig maakt.

Help mij en Klein-Apelroos, alstublieft.

Bedankt"


Deze brief ontvang je aan het begin van het spel. Daarnaast ontvang je nog allemaal andere documenten die je goed moet doornemen. Jullie zijn namelijk allemaal echte detectives. Je moet bewijzen zien te vinden, alibi's controleren en out-of-the-box denken om de case op te lossen.

Je mag alle hulpmiddelen gebruiken die voor jullie beschikbaar zijn, zelfs smartphones zijn toegestaan. Door alles goed te bestuderen kan je aan het einde van het spel de volgende vragen beantwoorden:

 • Hoe is Max gestorven?

 • Wie heeft jullie de envelop gestuurd?

 • Wie is de afzender van de gescheurde brief?

 • Wie is de dader?

Het is van belang dat iedereen alle documenten goed doorleest. Om een beter overzicht te bewaren kan je deze documenten aan de muur hangen. Ook is het handig om notities te maken van jullie bevindingen.

Als je denkt de oplossing te weten kan je deze aan het einde van het spel online invoeren en luisteren naar de finale. De oplossing kan je op www.hidden-games-csi.com hier kan je ook handige tips vinden, mocht je er even niet uitkomen.


Pluspunten

+ Er is voldoende bewijsmateriaal om te onderzoeken.

+ Het spel duurt precies lang genoeg.

+ Het is een leuk partyspel om te spelen met meerdere personen.

+ Je kan het spel nadat je het hebt gespeeld doorgeven.

+ Een goede combinatie tussen online en offline materiaal.

+ Je kan online hints vinden.


Minpunten

- Je kan het spel maar 1 keer spelen.

- De A4tjes zijn niet van heel stevig materiaal.


Beoordeling

Tijdens Hidden Games - the case klein apelroos ga je op zoek naar antwoorden op verschillende vragen. Wie heeft de envelop gestuurd? En wie de gescheurde brief? Hoe is Max gestorven? En wie was de dader? Allemaal vragen die je kan beantwoorden door logisch na te denken en het bewijsmateriaal goed door te nemen. Er zijn meerdere mensen die een goed motief hebben, maar hebben deze mensen bijvoorbeeld een alibi, waardoor ze uitgesloten kunnen worden? Zodra jij denkt de oplossing te weten kan je wellicht de dader ontmaskeren.

Dit moordspel duurt echt precies lang genoeg. Ik vind het een leuk spel om bijvoorbeeld tijdens een avondje met vrienden te spelen. Wat ik een groot pluspunt vind, is dat je materiaal online kan vinden. Je kan bijvoorbeeld op Facebook naar tips speuren of op verschillende websites. Ik wil natuurlijk niet te veel verklappen, dat moet je zelf uitzoeken als je dit spel wilt spelen. Maar er wordt goed gebruik gemaakt van een online en offline omgeving. Daarnaast kan je ook als je vastloopt hints vinden over de verschillende materialen en ook de antwoorden op de verschillende vragen staan online. Wel vind ik dat dit iets beter beveiligd mag worden, je kan deze antwoorden zo open klikken.

Een nadeel aan dit spel is dat je het na het spelen helaas niet nog een keer kan spelen. Je kent namelijk de antwoorden op de vragen al en de dader is inmiddels gevonden. Wel kan je natuurlijk je notities maken op een ander papier in plaats van op het bewijsmateriaal. Dan kan je het spel eventueel doorgeven aan vrienden, om te kijken of zij ook de juiste dader vinden.

Ik vind het spelmateriaal qua kwaliteit heel erg wisselend. Er zijn namelijk 20 A4tjes in het spel waar allemaal bewijs op staat. Deze papieren zijn niet echt van goede kwaliteit, maar de rest van het bewijsmateriaal juist wel. Er zit bijvoorbeeld ook een visitekaartje en een krant bij en deze zien er wel heel mooi en stevig uit. Ik vind ook dat er genoeg bewijsmateriaal is. Ik raad ook aan om dit spel niet alleen te spelen, maar met vrienden. Dat heeft twee redenen, de eerste reden is dat je met meer personen makkelijker al het materiaal kan doorspitten en de tweede reden is dat het natuurlijk veel leuker is om dit spel met meerdere personen te spelen.

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

25 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page