top of page
  • Foto van schrijverMirthe

Hitlist

Naam: Hitlist

Soort spel: Partyspel

Aantal spelers: 2+ spelers

Speeltijd: 15 minuten

Leeftijd: 8+

Uitgever: White Goblin Games

Prijs: €16.95


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

  • 200 speelkaarten

  • 1 zandloper

Voordat het spel begint pak je en pen en papier om de score bij te houden. Een speler noteert de scores. Je vormt daarna de verschillende teams. Het aantal spelers per team en het aantal teams is afhankelijk van het aantal spelers. Voor een spel met 6 spelers worden 2 team van 3 aangeraden. Als je een spel met een oneven aantal spelers speelt, kan één van de spelers de spelleider worden die de vragen voorleest.

Pak daarna alle kaarten en leg deze gedekt in het midden van de tafel. Plaats de zandloper in het midden van de tafel, binnen bereik van alle spelers. Het team van de speler die als laatst een lijstje heeft gemaakt start het spel.


De spelregels

Het eerste team begint, daarna speel je met de klok mee. Eén speler (vanaf nu de teamleider genoemd) uit het team pakt een kaart van de trekstapel, zonder deze te laten zien aan de andere spelers. Daarna draait een speler van een ander team de zandloper om en roept start. De teamleider leest nu de tekst aan de bovenkant van de kaart hardop voor en de andere teamleden proberen alle 6 begrippen die op de kaart staan te noemen. In 30 seconde mag het team zoveel mogelijk begrippen roepen als ze kunnen, je krijgt geen strafpunten voor foute antwoorden.

Zodra de teamleider een begrip hoort die op de lijst staat roept hij 'Hit!' en krijgt het team 1 punt. Als iemand het roze begrip roept, krijgt het team 2 punten. De teamleider houdt het aantal punten bij.


Je gaat door met het geven van antwoorden totdat de tijd voorbij is of alle begrippen zijn geraden. Als de tijd voorbij is en het team niet alle antwoorden op het kaartje heeft genoemd, dan krijgt het andere team één keer de kans om één van de overgebleven antwoorden te raden. Het andere team krijgt ook 1 punt voor een juist genoemd antwoord, of 2 voor het roze antwoord.

Je beslist uiteindelijk zelf hoe strikt je bent in de antwoorden die zijn gegeven. Voor het spelplezier wordt wel aangeraden om woorden die niet precies zo zijn beschreven op de kaart, maar waarvan duidelijk is dat hetzelfde wordt bedoelt toe te staan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan oog voor ogen of pinkerstermaandag voor 2e pinksterdag.

De punten worden per team genoteerd en daarna is het volgende team aan de beurt.


Om en om zijn alle teams aan de beurt totdat een team 25 punten heeft verdiend. Vervolgens wordt de ronde afgemaakt, zodat alle teams hetzelfde aantal keer aan de beurt zijn geweest. Het team dat aan het einde van het spel de meeste punten heeft wint!

Je kan ook aan het begin van het spel een aantal te behalen punten afspreken. Je kunt er ook voor kiezen om een aantal ronde te spelen, waarin elk team een bepaald aantal kaarten speelt.


Pluspunten

+ Het spel is perfect voor op feestjes.

+ Het spel is geschikt voor jong en oud en dus een echt familiespel.

+ Het spel zit in een klein doosje.

+ Je kan extra punten verdienen door het roze woord te raden.

+ Je speelt dit spel in teams.


Minpunten

- Na verloop van tijd zijn de kaartjes 'op'.


Beoordeling

Weten jij en je team de meeste 'hits' te scoren? Tijdens een potje Hitlist moeten jij en je team zoveel mogelijk begrippen zien te raden. Aan het begin van je beurt pakt een speler een kaartje en leest hardop voor wat bovenaan de kaart staat. Daarna is het aan de rest van de spelers om zoveel mogelijk begrippen te roepen in 30 seconden. Voor ieder goed begrip roept de speler met de kaart 'Hit!' en verdienen de spelers 1 punt. Voor het roze begrip zijn zelfs 2 punten te verdienen als je deze raadt. De teams spelen om de beurt. Zodra een team 25 punten of meer heeft verdiend start het einde van het spel, de ronde wordt wel afgemaakt zodat ieder team even vaak aan de beurt is geweest. Het team met de meeste punten wint!

Hitlist is een heel leuk spel wat je kan spelen op feestjes of met familie. Hoe verder het spel vordert hoe gekker sommige begrippen worden en hoe grappiger het wordt. Ik denkt dat het spel ook heel goed speelbaar is voor gezinnen met kinderen, dan trainen ze gelijk weer hun woordenschat. Ook zal het je misschien verbazen hoeveel kinderen soms weten over bepaalde onderwerpen. Mocht het te moeilijk zijn dan kan je bijvoorbeeld meer tijd geven of het aantal punten dat je moet scoren om te winnen verlagen.

De begrippen op de kaartjes zijn voor iedereen goed te raden. Sommige begrippen zijn wel iets moeilijker, maar dat maakt het spel zo leuk. Doordat je dit spel in teams speelt weet je elkaar vaak goed aan te vullen. Zo kan het zomaar zijn dat iemand een begrip roept en jij daardoor ook weer wat weet. De roze begrippen leveren dus extra punten op. Deze begrippen zijn vaak wel iets moeilijker te raden, want je verdient natuurlijk niet zomaar 2 punten!

Het enige nadeel van Hitlist vind ik dat na verloop van tijd de kaartjes op zijn. Dit is alleen als je het spel heel vaak speelt, want er zijn in totaal wel 200 kaartjes. Ook moet je maar net alle begrippen onthouden die op die kaartjes staan. Dus als je dit spel speelt met veel verschillende groepen dan blijft het leuk!

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page