top of page
  • Foto van schrijverMirthe

Hive Pocket

Naam: Hive Pocket

Soort spel: Strategisch spel

Aantal speler: 2 spelers

Speeltijd: 20 minuten

Leeftijd: 9+

Uitgever: Tucker's Fun Factory

Prijs: €16.95


De voorbereiding

Het spel bestaat uit 26 insectenstenen, 13 witte en 13 zwarte. Iedere speler pakt alle insectenstenen van één kleur en legt deze met de afbeelding naar boven voor zich neer. Dan wordt er een startspeler bepaald en kan je het spel beginnen.


De spelregels

Het doel van het spel is om de bijenkoning van de andere speler in te sluiten. De speler die dit als eerste lukt wint het spel.

De speler die begint legt een van zijn insectenstenen uit zijn voorraad op tafel. De andere speler legt er dan een insect tegen aan. Je mag alleen de eerste beurt een insect uit je voorraad tegen die van een ander speler aanleggen, daarna is dit niet meer toegestaan. Je legt daarna dus altijd je insect tegen een insect van die bij jezelf hoort neer.


Tijdens je beurt heb je twee opties: je mag ervoor kiezen om een insect in het spel te brengen of je mag een insect verplaatsen. Je kan zelfs het spel winnen zonder dat je al je insecten hebt geplaatst. De bijenkoningin moet wel altijd in het spel gebracht worden, dit doe je gedurende je eerste tot en met je vierde beurt.

Elk insect heeft zijn eigen manier van verplaatsen, maar je moet er wel altijd voor blijven zorgen dat je insecten tenminste één ander insect aanraken. De insecten mogen niet ergens los liggen. Dus als de insect die je wilt verplaatsen de enige verbinding is tussen twee zwermen dan mag je deze niet verplaatsen.


De insecten hebben dus ieder hun eigen manier van verplaatsen, deze zijn:

  • Bijenkoningin - de bijenkoningin mag maar één stap per beurt maken.

  • Kever - de kever kan ook maar één stap per keer zetten, maar hij kan wel op andere stenen worden geplaatst. De kever kan echter wel op een ander insect van de zwerm gaan staan. Dit insect mag dan niet bewegen. Je mag een kever alleen niet direct op een ander insect geplaatst worden als je hem in het spel brengt. De enige manier om een kever te blokkeren is dus door er een andere kever of mug bovenop te plaatsen.

  • Sprinkhaan - de sprinkhaan springt in één keer in een rechte lijn over meerdere insecten naar de eerstvolgende lege plek. Zo kan je dus ook legge plekken bereiken die tussen allemaal insecten in liggen.

  • Spin - de spin beweegt tijdens zijn beurt elke keer precies drie stappen. Je mag tijdens deze drie stappen niet twee keer op dezelfde plek komen en hij moet elke stap een ander insect blijven aanraken.

  • Mier - de mier mag op iedere plek langs de rand van de zwerm worden bewogen. De zwerm moet dan wel met elkaar verbonden blijven en ook mag de mier niet los van de zwerm komen.

  • Lieveheersbeestje - het lieveheersbeestje verplaatst zich telkens drie stappen. Twee stappen zet hij op de zwerm en één stap zet hij er vanaf. Hij mag zich dus over de tegels van de tegenstander bewegen, maar hij kan deze niet blokkeren.

  • Mug - de mug wordt net zoals alle andere insecten in het spel gebracht. Hij neemt echter de eigenschappen over van zijn buren. Dit doet hij net zo lang totdat de mug andere buren krijgt.

Insecten in een zwerm moeten altijd met elkaar verbonden blijven. De zwerm mag dus niet opgedeeld worden of een insect mag niet alleen blijven.

Ook moet je een insect altijd op een glijdende manier verplaatsen. Als je door het bewegen van je insect andere insecten laat bewegen dan mag je dit insect helaas niet verplaatsen. Uitzonderingen hiervoor zijn de kever, de sprinkhaan, de mug en het lieveheersbeestje, als ze bijvoorbeeld uit het gat springen of een eigenschap van een ander insect aannemen.

Als je je insecten niet kan bewegen dan moet je passen. Dan is de andere speler aan de beurt. Je moet net zolang passen totdat je wel weer een insect kan bewegen.


Het spel eindigt als één van de bijenkoninginnen volledig is omsingeld. De speler wiens bijenkoningin is omsingeld verliest het spel. Als het de andere speler lukt om in zijn laatste zet de andere bijenkoningin weet te omsingelen dan is het een gelijkspel. Het is ook gelijkspel als de twee spelers telkens weer dezelfde twee insecten bewegen en ze dus geen andere mogelijkheden meer hebben.


Pluspunten

+ Het spel kan je opbergen in een kleine buidel en is dus eenvoudig mee te nemen.

+ De stenen zijn van goede kwaliteit en zijn bestand tegen een stootje.

+ Er zitten twee mini-uitbreidingen bij het spel.

+ Het is een leuk tactisch spel, wat niet al te moeilijk is.


Minpunten

- Het is geen spel wat je de hele avond speelt.


Beoordeling

Ik vind Hive een beetje op schaken lijken, het enige verschil is dat je elkaars tegels niet uit het spel haalt, maar je moet proberen de bijenkoningin in te sluiten. Ook speel je dit spel niet op een bord, maar op iedere willekeurige ondergrond.

Ieder insect heeft zijn eigen functie, het is dus belangrijk om de functies die deze insecten hebben goed te leren. Zo kan je de insecten op de goede manier inzetten. De bijenkoning moet je binnen 4 beurten in het spel brengen en dan is het de bedoeling om de bijenkoningin van de andere speler in te sluiten.

Als je het spel onder de knie hebt dan is het een spel wat je lekker snel kan spelen. Je moet echter wel vooruit blijven denken, want je wilt natuurlijk niet dat een kever van een tegenspeler jou insect overneemt en je er dan niets meer mee kan doen.

Daarnaast wordt het spel ook geleverd met twee uitbreidingen, namelijk de mug en het lieveheersbeestje. Deze insecten maken het spel nog veel leuker, maar als je het voor de eerste keer speelt zou ik deze insecten nog even achterwege laten. Deze insecten zijn wel echt een leuke toevoeging op het spel, vooral de mug vonden wij een erg leuke eigenschap hebben. Deze neemt als het ware je insect over en is dus ook in dit spel een echte bloedzuiger.

Dit spel is ook ideaal om mee te nemen op vakantie. Het wordt geleverd met een kleine buidel, waar je alle stenen eenvoudig in kan opbergen. Daarnaast zijn de stenen gemaakt van goed materiaal, de stenen zullen niet snel beschadigen. Hierdoor je het ook kan spelen op bijvoorbeeld het strand of in het park.

Het spel speelt lekker vlot weg en meerdere potjes zijn zo gespeeld. Het spel is ook eenvoudig aangeleerd en het is een fijne ervaring voor de niet zo tactische speler die wel is een tactisch spel wilt spelen.

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

50 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page