top of page
  • Foto van schrijverMirthe

Holbewoner

Naam: Holbewoner

Soort spel: Kaartspel

Aantal speler: 2 - 5 spelers

Speeltijd: 15 minuten

Leeftijd: 6+

Uitgever: Tucker's Fun Factory

Prijs: €12.95


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

  • 54 speelkaarten

  • 2 kaarten met oerkreten

Voordat het spel begint leg je de 2 kaarten met oerkreten op tafel, zodat iedereen goed kan zien welke oerkreet bij welk figuur hoort.

Je schud daarna de kaarten en legt één kaart in het midden van de tafel, dit is de startkaart. De rest van de kaarten verdeel je over de spelers, waarbij het kan voorkomen dat sommige spelers een kaart extra krijgen.


De spelregels

Je moet proberen om als eerste al je kaarten uit te spelen door goed te letten op de oerkreten en de afbeeldingen op je kaarten. Op elke speelkaart vind je de volgende figuren: knots, vuur, holbewoner en mammoet. De figuren worden telkens met een andere kleur afgebeeld rood, geel, groen of blauw. De speelkaarten zijn dubbelzijdig, op elke zijde zie je telkens andere combinaties van kleuren en figuren.


Wanneer iedereen er klaar voor is start het spel en draai je de startkaart om. Iedereen speelt tegelijkertijd, je moet een kaart spelen als je dit kan en zo snel mogelijk.

Je zoekt in je handkaarten naar een kaart waarop twee figuren- kleurcombinaties hetzelfde zijn als op de startkaart. Je mag hiervoor de voor- en achterkant van je kaarten gebruiken. Wanneer je een goede kaart hebt gevonden leg je deze op de startkaart en roep je vervolgens één van de oerkreten:

  • GRA - betekent knots.

  • OUW - betekent vuur.

  • MAMU - betekent mammoet.

  • BULA - betekent holbewoner.

Daarna gaan de spelers op zoek naar een kaart met het figuur dat hoort bij de oerkreet en met dezelfde kleur als het figuur op de kaart die in het midden ligt. Ook hierbij mag je zowel de voorkant als de achterkant van de kaarten gebruiken.

De speler die als eerste een passende kaart vindt legt hem op de stapel en roept een oerkreet. Een oerkreet mag niet twee keer achter elkaar geroepen worden. Wanneer je een kaart hebt opgelegd, maar te langzaam bent met het roepen van een oerkreet of de oerkreet herhaalt, dan mag een andere speler een kaart opleggen en een oerkreet roepen. Dit moet wel een kaar zijn met een passende afbeelding. De speler die te langzaam was krijgt een straf en mag geen kaart meer opleggen tot de volgende oerkreet.


De speler die als eerste al zijn handkaarten heeft uitgespeeld, wint het spel. Mocht het zo zijn dat niemand meer een kaart kan spelen, dan wint de speler met de minste handkaarten.


Pluspunten

+ Het spel zit in een klein doosje en is dus eenvoudig mee te nemen.

+ Het spel is geschikt voor jong en oud en dus een echt familiespel.

+ Je speelt het spel allemaal tegelijkertijd.

+ De kaarten zijn rond.

+ Je traint je reactievermogen met dit spel.

+ Het spel werkt gegarandeerd op je lachspieren.


Minpunten

- Het is geen spel wat je de hele avond speelt.


Beoordeling

Haal de oermens in jezelf naar boven tijdens een potje holbewoner! Zodra het spel begint draai je de startkaart om en dan moet je zo snel mogelijk zoeken naar een kaart die twee dezelfde figuren- kleurcombinaties heeft. Zodra je deze hebt gevonden roep je een van de oerkreten. Daarna ga je op zoek naar een figuur met dezelfde oerkreet als dat er net geroepen is. Je legt de gevonden kaart op de stapel en roept een andere oerkreet dan dat er daarvoor geroepen is. De speler die op deze manier al zijn kaarten weet kwijt te raken wint het spel!

Het leuke aan dit spel is dat je een snel reactievermogen moet hebben en het daarnaast gegarandeerd werkt op de lachspieren. In het begin kan het misschien een beetje onwennig zijn om allerlei oerkreten te roepen, maar hoe verder het spel vordert hoe fanatieker iedereen wordt.

Ik denk dat dit spel geschikt is om te spelen met het hele gezin. De regels zijn niet moeilijk en ook wel goed uit te leggen aan kinderen. Ik denk dat zij misschien nog wel beter er in zijn dan volwassenen. Wij hebben het ook met een aantal kinderen gespeeld en die kennen sowieso geen schaamte met het roepen van de oerkreten.

Doordat de kaarten rond zijn draaien ze een stuk makkelijker om en ook het artwork is erg duidelijk. Met de herfstvakantie voor de deur is Holbewoner een perfect spel om te kopen, waarom? Ten eerste zit het spel in een klein doosje en kan je het dus zo in een vakantiekoffer meenemen of tas, maar dat niet alleen. Het spel zit ook nog in een super stevig metalen blikje, dus het zal ook niet snel beschadigen. Perfect dus om mee op reis te nemen!

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

32 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page