top of page
 • Foto van schrijverMirthe

Honey Buzz

Naam: Honey Buzz

Soort spel: Bordspel

Aantal spelers: 1 - 4 spelers

Speeltijd: 45 - 90 minuten

Leeftijd: 10+

Uitgever: Happy Meeple Games

Prijs: €62.-


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

 • 1 bijenkorf spelbord

 • 1 bos spelbord

 • 4 spelersborden

 • 4 waaierfiches

 • 16 bijenkorf starttegels

 • 63 normale bijenkorftegels

 • 40 werk beeples

 • 4 voedselverzamelfiches

 • 26 bestellingkaarten

 • 17 formatiekaarten

 • 24 nectartegels

 • 15 pollen

 • 12 koningin uitdagingkaarten

 • 28 honing

 • 60 munten

 • 4 spelersoverzichten

 • 10 darkaarten (solo)

 • 2 dar beeples (solo)

 • 12 koningin uitdagingkaarten (solo)

 • 1 startspelerfiche

Voor het eerste spel wordt aangeraden dat je de koningin uitdagingkaarten en de formatiekaarten gebruikt die gemarkeerd zijn met een ster. Deze kaarten zijn ontworpen om te gebruiken bij nieuwe spelers.

Leg daarna de 2 spelborden onder elkaar in het midden van de tafel. Gebruik voor het bijenkorf spelbord de kant met het juiste aantal spelers (1-2 spelers of 3-4 spelers). Gebruik voor het bos spelbord kant "A" voor het standaard spel.

Sorteer de normale bijenkorftegels op soort in 6 verschillende groepen. Maak een stapel van elke soort en leg deze op de aangegeven plaatsen op het bijenkorf spelbord.

Leg alle munten, pollen en honing als voorraad naast het bos spelbord. Maak een stapel van elke honingsoort. De pollen hoeven niet gesorteerd te worden, de verschillende kleuren geven vrolijkheid aan het spel en hebben geen effect op het spelverloop.

Sorteer de koningin uitdagingkaarten op kleur in drie stapels. Schud elke stapel en trek willekeurig 1 kaart van elke kleur. Leg de rest van de niet gebruikte kaarten terug in de doos. Leg de gekozen kaarten op de aangegeven plaatsen op het bijenkorf spelbord. Pak voor iedere snelheidsuitdaging zoveel munten uit de voorraad als het aantal spelers en leg deze op de kaarten. Voor 2 spelers leg je 20 munten op de 1e plaats, voor 3 spelers leg je 20 munten op de 1e plaats en 10 munten op de 2e plaats en voor 4 spelers leg je 20 munten op de 1e op plaats 10 munten op de 2e plaats en 5 munten op de 3e plaats.

Sorteer de bestellingkaarten op soort in 2 stapels en schud ze. Maak 3 stapels afhankelijk van het aantal spelers. Leg de stapels gedekt op het bos spelbord en draai de bovenste kaart van iedere stapel open. Leg de rest van de niet gebruikte kaarten terug in de doos. Voor 2 spelers: leg voor iedere stapel 2 grote bestellingen onderop en 1 kleine bestelling bovenop de stapel. Voor 3 spelers: leg voor iedere stapel 2 grote bestellingen onderop en 2 kleine bestellingen bovenop de stapel. Voor 4 spelers: leg voor iedere stapel 2 grote bestellingen onderop en 3 kleine bestellingen bovenop de stapel.

Leg 1 bijbehorende grondstof uit de voorraad op het bovenste veld van iedere kolom op de markt. In een spel met 2 spelers leg je de grondstoffen op het op één na bovenste veld van iedere kolom op de markt.

De startspeler is de speler die het vroegst wakker is geworden. Geef deze speler het startspelerfiche.

Elke speler ontvangt en spelersoverzicht en de bijbehorende speelstukken in de gekozen kleur: en spelersbord, 4 bijenkorf starttegels, 10 werkbeeples, 1 voedselverzamelfiche en 1 waaierfiche. Leg speelstukken van de niet gekozen kleuren terug in de doos. Elke speler legt zijn werkbeeples in een algemene voorraad. Afhankelijk van de spelerspositie met de wijzers van de klok me, pakt iedere speler een aantal werkers en munten uit de voorraad.

Trek willekeurig 1 formatiekaart die alle spelers zullen gebruiken. De kleur van de kaart geeft de moeilijkheidsgraad aan: normaal heeft een groene kleur en ervaren heeft een gele kleur. De startspeler legt de starttegels zo op tafel dat het overeenkomt met de gekozen formatie. ledere andere speler volgt de startspeler op exact dezelfde manier, inclusief de posities van de symbolen op de starttegels.

Sorteer de nectartegels op basis van de voorzijde in 4 verschillende stapels. Verwijder afhankelijk van het aantal spelers en hoeveelheid tegels uit de stapels en leg ze terug in de doos. Schud de overgebleven nectartegels en leg er willekeurig 1 per veld open op het bos spelbord.

ledere speler legt zijn voedselverzamelfiche op een eigen startveld aan de linkerkant op het veld van het bos spelbord. De fiches kunnen willekeurig neergelegd worden of de velden kunnen gekozen worden in omgekeerde spelersvolgorde.


De spelregels

Verbind bijenkorftegels om lege cellen te maken in je raat en om nectar in op te kunnen slaan. Het patroon op de rand van de tegels bepaalt welke nectar erin kan worden opgeslagen.

Leg je waaierfiche naast je nectartegels om honing te maken, die je op de nectartegels legt.

Verplaats je voedselverzamelfiche in het veld om nectar te verzamelen dat je kan opslaan in je lege cellen of ontvang in plaats daarvan pollen.

Wissel honing en pollen om in punten door te verkopen op de markt of door bestellingen te voltooien. Maak nog meer honing en laat je productie flink zoemen!


Het spel verloopt over meerdere spelersbeurten, te beginnen met de startspeler en zo verder met de wijzers van de klok mee. Als een speler aan de beurt is, kan hij kiezen tussen

 • Een tegel pakken.

 • Werkers terughalen.

Als een speler niet genoeg werkers heeft om een tegel te pakken is er geen andere keuze, dan moeten er werkers teruggehaald worden.

Als en speler een actie heeft uitgevoerd, is de volgende speler met de wijzers van de klok me aan de beurt. Dit herhaalt zich totdat het einde van het spel wordt ingeluid.


Als je een tegel pakt, voer je de volgende 3 stappen uit:

 • Maak een bijenstapel - leg 1 of meer beschikbare werkers op een veld naar keuze op het bijenkorf spelbord. Hoeveel werkers je ook gebruikt, leg ze in een stapel op het veld. Dit noemen we een bijenstapel. Als het gekozen veld al 1 of meer bijenstapels bevat, het maakt niet uit of ze van jou of je medespelers zijn, moet je 1 werker meer aan je nieuwe bijenstapel toevoegen dan de hoogste bijenstapel op dat moment op het veld. Als je niet over genoeg werkers beschikt om een grotere bijenstapel te maken dan de hoogste bijenstapel, kun je dat veld niet kiezen.

 • Vergroot je bijenkorf - pak een bijenkorftegel van de stapel war je zojuist een bijenstapel hebt gelegd. Leg deze tegel zo in je bijenkorf dat het aan 1 of meerdere al geplaatste tegels aansluit, waarbij de gele zijde aan en gele zijde ligt. Om een bijenkorftegel "Verklaring" te mogen pakken, betaal je 5 munten en leg je deze terug in de algemene voorraad. Alle andere tegels kosten geen geld.

 • Voer acties in de bijenkorf uit - als je door het plaatsen van de nieuwe tegel en lege ruimte maakt die volledig omringd is door bijenkorftegels, heb je en lege cel gemaakt! Het is mogelijk dat je door het plaatsen van en tegel meerdere lege cellen maakt. Als je een lege cel hebt gemaakt, voer je alle acties uit die zichtbaar zijn op de tegels naast de lege cel. Je mag de betrokken acties in een volgorde naar keuze uitvoeren, maar je moet ze wel allemaal uitvoeren als dat mogelijk is. Als je meerdere lege cellen maakt die hetzelfde actieveld omringen, mag je deze slechts 1x uitvoeren. Maar je mag wel meerdere dezelfde acties op verschillende actievelden uitvoeren als je lege cellen maakt.

Als je werkers terughaalt, voer je de volgende 2 stappen uit:

 • Haal je werkers terug - haal al je werkers van elk bijenkorf veld terug van het bijenkorf bord, inclusief eventuele nieuwe werkers op de kraamafdeling en leg ze terug op je spelersbord. Ze zijn nu beschikbaar om weer ingezet te worden tijdens volgende beurten.

 • Ga op zoek naar nectar - je mag je voedselverzamelfiche gratis 1 veld op de normale manier verplaatsen. Je mag echter geen munten inzetten om extra velden te verplaatsen en je ontvangt geen nectartegel of pollen uit de voorraad.

Er zijn 6 bijenkorfacties, deze zijn:

 • Voedsel verzamelen

 • Produceren

 • Markt

 • Nieuwe bij

 • Verklaring

 • Boekhuiding

Om voedsel te verzamelen verplaats je je voedselverzamelfiche horizontaal of verticaal in het veld. Je mag het fiche gratis 1 veld verplaatsen. Als je meerdere velden wilt verplaatsen, kost dat 2 munten voor iedere extra verplaatsing.

Als je voedselverzamelfiche op en veld eindigt waar een nectartegel ligt en je hebt en lege cel beschikbaar in je bijenkorf voor deze soort nectar, leg je deze open op de lege cel.

Als je voedselverzamelfiche op een leeg veld eindigt of op een veld eindigt waar en nectartegel ligt en je beschikt niet over de juiste lege cel, krijg je 1 pol uit de voorraad.

Voedselverzamelfiches blokkeren het verplaatsen van andere voedselverzamelfiches niet. Ze mogen langs elkaar verplaatst worden en zelfs op hetzelfde veld liggen. Voerdselverzamelfiches kunnen enkel horizontaal of verticaal verplaatst worden, niet diagonaal. Ze kunnen op lege velden terechtkomen.


Om te produceren leg je je waaierfiche op en veld naar keuze in je bijenkorf. Elke nectartegel die grenst aan je waaierfiche produceert direct 1 honing. Pak de bijbehorende honing uit de voorraad en leg deze op de nectartegel. Er kan slechts 1 honing op iedere nectartegel liggen. Als er al honing op een nectartegel ligt, wordt er geen nieuwe honing geproduceerd. Als je deze actie hebt uitgevoerd, haal je de waaiertegel terug en leg je deze voor je.


Bij de actie markt voer je 1 van de volgende acties uit:

 • Verkopen op de markt

 • Een bestelling voltooien

Kies 1 grondstof, pollen of een honingsoort. Je mag zoveel van die soort verkopen als je wilt. Voor iedere verkochte eenheid ontvang je zoveel munten uit de voorraad als de actuele waarde op de markt. Leg de verkochte eenheden terug in de voorraad. Nadat je munten hebt ontvangen, wordt de waarde van de verkochte grondstof met 1 verminderd. Verplaats de bijbehorende grondstof op de kolom op de markt 1 veld naar beneden. De waarde wordt slechts met 1 verminderd, onafhankelijk van de hoeveelheid grondstoffen die werden verkocht. Als de waarde van de grondstof niet verder kan dalen, moet je een andere grondstof naar eigen keuze met 1 in waarde verminderen.

Kies 1 van de openliggende bestellingen. Voltooi de bestelling door de gevraagde grondstoffen terug te leggen in de voorraad. Leg de bestellingkaart voor je neer, deze levert punten op aan het einde van het spel. Als je en bestelling hebt voltooid, voer je ook de actie uit van het afgebeelde symbool onder de bijbehorende stapel bestellingkaarten: voedsel verzamelen, produceren of markt. Je moet de bijbehorende actie uitvoeren als dat mogelijk is, maar je mag dit doen op een willekeurig moment voordat je beurt eindigt. Draai de volgende bestellingkaart open aan het einde van je beurt van de bijbehorende trekstapel.


Om een nieuwe bij toe te voegen pak 1 van je werkers uit de algemene voorraad en leg je deze op de kraamafdeling. De kraamafdeling is waar de nieuwe werkers geboren worden. Als je geen werkers meer in de voorraad hebt, gebeurt er niets.

Als je ervoor kiest om de werkers terug te halen, krijg je ook deze nieuwe werker en is deze beschikbaar om ingezet te worden in volgende beurten. Deze nieuwe werker telt mee voor het voltooien van wedstrijden, ook al ligt deze nog niet in je eigen voorraad.


Als je de actie verklaring uitvoert kies je 1 van de 5 andere acties om uit te voeren. Je kunt elke actie kiezen, zelfs een actie die je al hebt uitgevoerd deze beurt door en ander geactiveerd symbool. Je betaalt 5 munten om een tegel "Verklaring" te kopen, maar het kost niets om deze te activeren.


Voor de actie boekhouding ontvang je 5 munten uit de voorraad. De voorraad munten is niet gelimiteerd. Als er niet genoeg munten in de voorraad zijn, gebruik dan echte munten of vervang ze door iets anders.


Er zijn 4 soorten honing: wilde bloem, rozemarijn, kersenbloesem en acacia, Elke honingsoort kan geproduceerd worden door dezelfde soort nectar.

Als je een lege cel in je bijenkorf maakt, bepaalt het patroon van de donkere zijden rondom de lege cel welke nectartegel later in de cel kan komen te liggen. ledere soort nectar hoort bij een uniek patroon.

Wilde bloem nectar heft slechts 3 bijenkorftegels nodig, terwijl rozemarijn en kersenbloesem nectar er 4 nodig hebben en Acacia nectar zelfs 5. Over het algemeen geldt dat hoe meer tegels er voor nodig zijn om nectar te ontvangen, hoe waardevoller de honing is die je ermee kunt produceren.

In elk spel zijn er drie uitdagingen van de koningin beschikbaar. Uitdagingen zijn extra mogelijkheden om munten of punten te verdienen door de strijd aan te gaan met andere spelers. Er zijn 2 soorten uitdagingen:

 • Snelheidsuitdagingen - deze uitdagingen belonen de spelers met munten zodra ze voltooid worden, afhankelijk van hoe snel ze de uitdaging hebben volbracht ten opzichte van de andere spelers. De 3 munten op de uitdagingkaart zijn de beloningen aan de spelers die 1e, 2e en als 3e eindigen in de uitdaging. De speler die als laatste eindigt zal nooit munten winnen, daarbij maakt het niet uit hoeveel spelers er aan het spel meedoen. Daarom zijn niet alle velden belegd met munten in een spel met 2 of 3 spelers

 • Laatste uitdagingen - deze uitdagingen belonen alle spelers met punten aan het einde van het spel, afhankelijk van hoe hoog ze scoren in de uitdaging ten opzichte van de andere spelers. De 3 puntenwaarden op de uitdagingkaart zijn de beloningen aan de spelers die 1e, 2e en 3e eindigen in de uitdaging. Als 2 spelers een gelijkstand hebben, ontvangen ze beide de punten voor die plats en vervalt de volgende plats voor de andere spelers. Als 3 of meer spelers een gelijkstand hebben, ontvangen ze allen de punten voor die plaats en vervallen de overige plaatsen. De speler die als laatste eindigt zal nooit punten verdienen, daarbij maakt het niet uit hoeveel spelers er aan het spel meedoen. Als er echter meerdere spelers op de laatste plaats eindigen, ontvangen ze allen de punten voor die plaats.

Het einde van het spel word ingeluid als 1 van de volgende situaties optreedt:

 • De waarde van 4 van de 5 grondstoffen kan niet meer verminderen.

 • De bestellingen in 2 van de 3 stapels zijn allemaal voltooid.

Zodra één van deze situaties optreedt, wordt het spel nog verder gespeeld zodat elke speler evenveel beurten heeft gehad. Dit betekent dat de speler rechts van de startspeler de laatste speler is die aan de beurt komt. Vervolgens worden de punten bij elkaar opgeteld voor de eindwaardering. In zeldzame gevallen kunnen de bijenkorftegels opraken voordat het spel op de normale manier eindigt. Indien dit het geval is, eindigt het spel onmiddellijk.


Elke speler bepaalt zijn uiteindelijke score door punten op te tellen in vier verschillende categorieën. Je kunt daarvoor de munten gebruiken om de scores bij te houden.

 • Munten - tel het aantal munten bij elkaar op. De som is gelijk aan het aantal te ontvangen punten.

 • Honing & pollen - ontvang 1 punt voor iedere honing en pol die nog in je bijenkorf aanwezig is.

 • Uitdagingen - ontvang de punten voor je positie voor iedere laatste uitdaging.

 • Bestellingen - ontvang de afgebeelde hoeveelheid punten voor je voltooide bestellingen.

De speler die het hoogste puntenaantal heft bereikt is de winnaar! In het geval van een gelijkstand, wint de speler die de meeste grondstoffen over heeft. Is er dan nog een gelijkstand, wint de speler die de meeste bestellingen heeft voltooid. Heerst er dan nog steeds en gelijkstand, delen de spelers de overwinning.


Pluspunten

+ De herspeelbaarheid van het spel is hoog.

+ Het puzzelelement van het spel is super leuk.

+ Het spel biedt genoeg strategie.

+ Het spel ziet er prachtig uit.


Beoordeling

Tijdens een potje Honey Buzz probeer jij je bijenkorf zo goed mogelijk uit te breiden. Wanneer je aan de beurt bent stuur je je beeples erop uit om tegels te verzamelen die je aan je korf kunt toevoegen. De tegels hebben verschillende acties die je activeert zodra je een lege cel hebt weten te creëren. Alle tegels die je dan om die lege cel hebt gelegd worden geactiveerd. Deze kunnen je nieuwe beeples opleveren, maar je kan ook voedsel ophalen, honing produceren of misschien wel een bestelling voltooien. Verdien punten door de bestellingen te voltooien, maar ook door de opdrachten van de koningin uit te voeren. Zodra het spel eindigt tel je namelijk de punten bij elkaar op die je door opdrachten, bestellingen, munten of honing hebt verdient. De speler met de meeste punten wint het spel!

Honey Buzz heeft een zeer hoge herspeelbaarheid. Dit komt door meerdere elementen die je tijdens het spel kan aanpassen. Het begin al bij de formatiekaart, je kan hiervan makkelijke of moeilijke formaties kiezen om het spel mee te starten. Ook het speelbord met daarop het bos waarop je voedsel kunt verzamelen heeft twee verschillende kanten, de standaard kant en de iets moeilijkere kant. Daarnaast zijn ook de uitdagingen van de koningin iedere keer weer anders en er zijn natuurlijk iedere keer drie verschillende uitdagingen om te voltooien. Wat sowieso iedere keer anders is, is dat je je bijenkorf iedere keer weer anders opbouwt, de kans dat dit hetzelfde is als bij een ander spel is heel erg klein. Honey Buzz biedt dus ieder spel weer nieuwe uitdagingen en zorgt voor eindeloos speelplezier!

Ik vind daarnaast het puzzelelement van Honey Buzz super leuk. Je hebt veel verschillende manieren om de tegels neer te leggen in je bijenkorf. Denk goed na over hoe je ze neerlegt, want je hebt natuurlijk ook vier verschillende soorten nectar die je op deze manier kan creëren. Ook activeer je alle tegels als je een lege cel weet te maken. Let er dus goed op hoe je die tegels neerlegt en welke je dan activeert. Het is natuurlijk handig om veel verschillende tegels rondom een lege cel te hebben, zodat je misschien deze gelijk ook weer kan vullen met nectar. Het spel biedt dus genoeg strategie en je moet vooruit denken om te bepalen welke tegels handig zijn. Het is daarnaast ook handig om te kijken naar de verschillende bestellingen die je moet voltooien. Sommige nectar is makkelijker te verkrijgen en je hebt er misschien minder tegels voor nodig. Maar bestellingen met nectar die moeilijker te verkrijgen is leveren misschien wel meer punten op. Allemaal strategische overwegingen die je moet maken tijdens het spel.

Honey Buzz is een van de mooiste spellen die ik op dit moment bezit. Niet alleen door het artwork op de speelborden en de kaarten, maar ook de componenten zijn echt super mooi. Zo heb je houten beeples, maar ook de honing en pollen zien er super mooi uit. Bij dit spel krijg je echt super veel speelmateriaal en echt alles is super mooi uitgewerkt. Daarnaast kan je het spelmateriaal handig opbergen in de doos, doordat er een insert bij zit.

Honey Buzz is op het moment een van mijn favoriete spellen. De spelelementen, zoals het plaatsen van beeples en het plaatsen van tegels in een soort puzzels zijn spelelementen die ik super leuk vind en die ik graag terug zie komen in een spel.

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

13 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page