top of page
  • Foto van schrijverMirthe

Houses of Treasure - Itzamna's Eye

Naam: Houses of Treasure - Itzamna's Eye

Soort spel: Escape room

Aantal spelers: 1 - 4 spelers

Speeltijd: 90 - 120 minuten

Leeftijd: 16+

Uitgever: Jumbo Games

Prijs: €19.99


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

  • 1 grote krant

  • 1 brief

  • 1 notitieboekje

  • 3 enveloppen


Voordat het spel begint begin je met het leggen van de legpuzzel op de rechthoekige vorm van de poster, terwijl je de informatie op de poster leest en het notitieboek bestudeert. Pas als de legpuzzel af is, mag je de eerste envelop openen. Lees aandachtig het eerste raadsel.


Avonturiers!

Het is heel warm en je bent moe. Na een lange vlucht heb je urenlang achter in een jeep gezeten en daarna eindeloos door de jungle gelopen. Je staat nu oog in oog met het einddoel van je reis: een oude Maya-tempel, overwoekerd door planten.

Een week geleden heb je ene pakketje ontvangen. Er zaten drie enveloppen in, en een mysterieus notitieboek, allemaal van de miljardair Jonathan Eaton. Ik heb ook een aantal artikelen verzameld. Ik hoop dat die je meer kunnen vertellen over waarom je hier bent. En wat is je missie? Je moet de deur van de tempel openen. Voordat je de eerste envelop openmaakt, moet je de grote legpuzzel oplossen, de artikelen goed doorlezen en misschien zelfs even in het notitieboek kijken.

Oh ja, de legpuzzel is onderdeel van het slot dat je moet openen om de tempel binnen te kunnen. En de kleur en vorm van een edelsteen spelen ook een belangrijke rol. De brieven van Jonathan Eaton bevatten raadsels, dus lees ze goed en los ze op.

Veel succes!


De spelregels

Het doel is om de poort van de tempel te openen door een oud Maya-slot te ontgrendelen. De zoektocht bestaat uit een grote legpuzzel, twee kleinere legpuzzels en zes hersenkrakers in drie enveloppen die na elkaar geopend moeten worden (te beginnen met envelop 1). De oplossing van elke hersenkraker verwijst naar een kleur of vorm van, een edelsteen en naar de positie van de twee kleinere legpuzzels in de grote legpuzzel. Uiteindelijk zorgt de juiste edelsteen, in combinatie met de juiste positie van de kleine puzzels, ervoor dat je het slot kunt openen.


Bij elke hersenkraker horen twee hintkaarten. Je kunt deze gebruiken zoals je wilt. Leg het roodfilter op de hintkaart om de inhoud te lezen. Begin met het lezen van kaart 'A' als je een kleine hint nodig hebt. Gebruik kaart 'B' voor wat meer begeleiding richting de oplossing. De hintkaarten bevatten geen antwoorden; ze wijzen je alleen in de goede richting. Vind de volledige antwoorden op housesoftreasure.com


Als de legpuzzel en de hersenpuzzels zijn opgelost, vouw je de poster en keer over de legpuzzel en draai je het voorzichtig om de achterkant van de hele legpuzzel te bekijken. Open de poster en houd het rode filter dicht bij de achterkant van de legpuzzel om te onderzoeken of de positie van de twee kleinere legpuzzels correct is.


Pluspunten

+ Je moet meerdere keren puzzelen tijdens het spel.

+ Er zijn hintkaarten beschikbaar.

+ De raadsels zijn allemaal erg divers.

+ Je kan dit spel alleen spelen.

+ Je kan het spel doorgeven aan anderen.

+ Er zit een rode draad in het verhaal van Houses of Treasure.


Minpunten

- Je weet niet echt of je in de juiste richting zit.


Beoordeling

Itzamna's Eye is het tweede spel in de serie van de Houses of Treasure. Ditmaal reis je af naar Guatemala om een legendarische Maya-tempel in het midden van de jungle te onderzoeken. Vind jij de juiste edelsteen en weet je de tempel te openen?

Begin het spel weer met het leggen van de grote legpuzzel. Als je de puzzel hebt gelegd blijven er twee plekken over die je tijdens het spel moet vullen door kleinere puzzels. Door de raadsels op te lossen weet je hoe de puzzels moeten liggen om zo het mysterie op te lossen.

Ook tijdens deze Houses of Treasure mag je weer lekker puzzelen. Deze keer begin je dus ook weer met de grote puzzel. Het leuke aan de puzzels van Houses of Treasure vind ik dat je nooit precies weet hoe de puzzel moet komen te liggen. Wat jij denkt dat de bovenkant is kan ook zomaar de onderkant zijn. Hier kom je pas achter als je hem helemaal hebt opgelost. Daarnaast zijn de kleinere puzzels helemaal een uitdaging, want als je deze in elkaar hebt gezet dan weet je natuurlijk nog niet hoe deze komen te liggen. Door middel van de raadsels kom je hierachter.

De raadsels zijn ook deze keer weer een leuke uitdaging. Het zijn echte hersenkrakers die je niet zomaar hebt opgelost. Net zoals in het eerste spel zit er weer veel diversiteit tussen de raadsels. Er zitten weer rekensommen tussen, maar ook raadsels die je door middel van de puzzels oplost. Het is wel weer zo dat je niet weet of je op de goede weg zit. Je hebt wel hintkaarten die je kan inzetten, maar je komt alleen achter de oplossing door op de website te kijken. Ik hoop wel dat ze hier in een volgend deel naar kijken.

Je kan iedere Houses of Treasure maar één keer spelen, maar de spelen zijn leuk genoeg om ze door te geven aan vrienden. Vooral omdat het een serie is kan je andere mensen er zeker een plezier mee doen.

Het leuke aan Houses of Treasure is dat het echt een verhaal is die je volgt door de verschillende spellen. Het idee van het spel is hetzelfde: puzzels en raadsels oplossen, maar het is iedere keer weer een uitdaging. Je kan de spellen combineren en je door het verhaal heen laten lijden, maar je kan de spellen ook zeker los van elkaar spelen. Ik ben door de eerste twee delen echt benieuwd geworden naar het derde deel, wat nog uit gaat komen.

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

62 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page