top of page
 • Foto van schrijverMirthe

Hungry Monkey

Naam: Hungry Monkey

Soort spel: Kaartspel

Aantal spelers: 2 - 6 spelers

Speeltijd: 15 minuten

Leeftijd: 8+

Uitgever: HeidelBÄR Games

Prijs: €14.95


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

 • 72 dierenkaarten

 • 1 gemene katten kaart

 • 22 bonenkaarten

Voordat het spel begint schudt je alle dierenkaarten en geef je elke speler 3 kaarten. Deel 4 dierenkaarten op een rij met de afbeelding naar beneden aan elke speler. Niemand mag naar deze kaarten kijken, tenzij anders aangegeven door een kaarteffect. Leg de overige dierenkaarten in het midden van het speelveld in een gedekte trekstapel.

Houd de gemene kattenkaart rechtop naast de trekstapel. Schuif deze vervolgens in de stapel op ongeveer hoogte bepaald door het aantal spelers zoals aangegeven op de kaart. De jongste speler mag het spel beginnen.


De spelregels

In Hungry Monkey heb je dierenkaarten in de hand en in een gedekte rij voor je. Om te winnen moet je de eerste zijn die alle kaarten weet te spelen, eerst van je hand en vervolgens van je kaartenrij. Als je meerdere spellen wilt spelen, houd je de score bij met bonenkaarten. De speler met de meeste bonen aan het einde van het laatste spel wint.


Spelers spelen om de beurt kaarten op de stapel dieren, met de klok mee. Als je je aan de beurt bent moet je:

 • Speel een of meer kaarten open op de dieren stapel.

 • Activeer een groep van vier indien mogelijk, met het bijbehorende effect.

 • Trek maximaal 3 kaarten en neem deze op hand, tenzij de gemene katten kaart wordt onthuld.

Speel een willekeurig aantal identieke geldige kaarten uit je hand. Als je meer dan één kaart speelt, wordt alleen het effect van de bovenste kaart geactiveerd. Je kan nooit ongeldige kaarten spelen uit je hand.

Je kan ook de bovenste kaart van de trekstapel pakken en deze open spelen op de stapel met dieren. Dit kan je doen zelfs als je een geldige kaart in je hand hebt.

Als je hand leeg is, moet je een kaart spelen van je kaartrij op de dieren stapel. Deze optie is alleen beschikbaar als de gemene kattenkaart is geopenbaard.

Om een kaart geldig te laten zijn om te spelen op de dierenstapel, moet deze hetzelfde of een hoger nummer hebben als de kaart bovenop. Als er nog geen stapel is gevormd is iedere kaart geldig. Wanneer je een kaart speelt van de trekstapel of je kaartrij, hangt het van het resultaat af of de kaart geldig is of niet. Als de kaart geldig is behandel je deze als een normale kaart en kan er zelfs een effect ontstaan. Als de kaart niet geldig is moet je de hele stapel pakken inclusief de gespeelde kaart.

Als de gemene kattenkaart is onthuld en je geen geldige kaart kunt spelen moet je de hele dierenstapel nemen in plaats van een kaart spelen, je beurt is dan voorbij.


Als er ooit vier of meer kaarten van dezelfde soort zijn gespeeld bovenop de huidige stapel moet de speler onmiddellijk deze stapel afleggen zonder enige effecten te activeren. Je trekt dan 3 kaarten en speelt nog een beurt.


Als je beurt voorbij is trek je kaarten totdat je er weer 3 op hand hebt. Als je al 3 of meer kaarten op hand hebt, trek dan geen kaarten. Als je de gemene kattenkaart onthult, laat je deze erop liggen en stop je met het trekken van kaarten. De trekstapel wordt nu beschouwd als leeg en niemand kan om welke reden dan ook kaarten trekken.


De eerste speler die al zijn kaarten speelt, beide van hun hand en van hun kaartenrij, is de winnaar. Het spel gaat door met de overige spelers tot er nog maar één speler heeft kaarten over. Deze speler verliest het spel.


Als de bovenste kaart die je hebt gespeeld een van de volgende is, en je veroorzaakte geen groep van vier, dan veroorzaak je een effect:

 • Kleine mier - een kleine mier is altijd geldig. Pak alle kaarten in de dierenstapel behalve elke de kleine mieren die je speelde, inclusief hongerige apen. Pak niets als er alleen maar mieren op de stapel liggen.

 • Snelle mus - ruil een van je gesloten kaarten met een van de kaarten in je hand. Als je hand leeg is heeft deze kaart geen effect.

 • Stiekeme slang - kijk naar een gesloten kaart van een andere speler.

 • Slanke mangoest - neem een extra beurt, deze beurt start na het trekken van de kaarten.

 • Sterke buffels - de volgende speler moet een kaart spelen dat hetzelfde of een lager aantal heeft.

 • Koning tijger - leg alle kaarten van de dierenstapel af, inclusief koning tijger.

 • Hongerige aap - behandel deze kaart als kopie van de hiervoor gespeelde kaart. Ligt er nog geen kaart dan behandel je de kaart als de volgende te spelen kaart.


Pluspunten

+ Het spel zit in een klein doosje en is dus eenvoudig mee te nemen.

+ De spelregels zijn eenvoudig.

+ De dieren hebben allemaal een ander effect.

+ Je speelt zo meerdere spellen achter elkaar.


Minpunten

- Het spel is niet heel erg vernieuwend.


Beoordeling

Verzamel de meeste bonen tijdens Hungry Monkey! Iedere speler krijgt 3 kaarten op hand en een gesloten rij kaarten van 4. Deze mag je pas bekijken als dat aangegeven wordt. Als je aan de beurt bent mag je 1 of meerdere kaarten spelen van hetzelfde soort dieren. Speel je meerdere kaarten van hetzelfde soort dan wordt het bijbehorende effect geactiveerd. Daarna vul je je hand weer aan tot 3 kaarten. Dit doen de spelers net zo lang totdat de gemene kattenkaart wordt onthult. Als dit het geval is dan wordt de trekstapel gezien als leeg. De eerste speler die dan al zijn kaarten weet weg te spelen wint het spel!

De kaarten van Hungry Monkey hebben allemaal een ander effect. Zo kan je bijvoorbeeld gesloten kaarten van je tegenstander bekijken, een extra beurt spelen of een gesloten kaart ruilen met een kaart uit je hand. Al deze effecten zijn super handig en kunnen je eigen spel goed helpen. Hou er dus altijd rekening mee dat je niet één kaart van een soort speel, maar altijd meerdere. Speel je 4 kaarten van hetzelfde soort of zorg je ervoor dat de 4 laatste kaarten op de stapel dezelfde zijn dan mag je de gehele aflegstapel wegleggen.

Hungry Monkey is een leuk spel, maar ik zelf vind het niet heel erg vernieuwend. Je moet gewoon zo snel mogelijk je kaarten zien kwijt te raken en de kaarten hebben verschillende effecten. Neemt overigens niet weg dat het wel een heel erg leuk spel is.

Het leuke aan Hungry Monkey vind ik dat het lekker snel speelt. De spelregels zijn eenvoudig en je speelt zo meerdere potjes achter elkaar. Je kan ook meerdere potjes spelen en je score bijhouden met bonenkaarten. De speler die aan het einde de meeste bonen heeft verzamelt wint dan. Je kan van tevoren afspreken hoeveel spellen je speelt en het dus zo lang spelen als je zelf wilt.

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

26 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page