top of page
 • Foto van schrijverMirthe

Initials

Bijgewerkt op: 6 apr. 2022

Naam: Initials

Soort spel: Partyspel

Aantal spelers: 2 - 8 spelers

Speeltijd: 30 minuten

Leeftijd: 8+

Uitgever: Jumbo Games

Prijs: €16.99


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

 • 55 kaarten

 • 1 speelbord

 • 2 borden met de letters van het alfabet

 • 60 fiches

 • 2 zandlopers

 • 1 pion

 • 1 dobbelsteen

Voordat het spel begint leg je het klaar zoals hier aangegeven. Leg het pakje kaarten binnen bereik van de twee teams, zet de pion op het vakje met de pijl en plaats de zandlopers op de aangegeven plaatsen.


De spelregels

Maak twee teams, het team met de meeste A's in hun namen mag beginnen. Daarna gaat de beurt naar het andere team.

Het team dat aan de beurt is, gooit de dobbelsteen en mag de pion het gegooide aantal vakjes verplaatsen. Bij elke beurt mag de pion in beide richtingen worden verplaatst, maar niet bij dezelfde worp.

Beide teams gebruiken dezelfde pion. Het team dat aan de beurt is, mag hem verplaatsen vanaf de plek waar hij staat.


Het andere team pakt een kaart en leest de opdracht voor die correspondeert met het aantal gegooide ogen. Als er bijvoorbeeld 3 is gegooid, moeten ze opdracht nummer 3 voorlezen.

De spelers van het team dat aan de beurt is, moeten binnen de aangegeven tijd zoveel mogelijk woorden noemen die beginnen met de verschillende letters van het alfabet om een fiche te mogen leggen in de gaten bij deze letters op hun letterbord.

De speler die het eerst een woord kan bedenken mag beginnen en daarna moeten de spelers om de beurt een word noemen.

Als het team bestaat uit meer dan 2 spelers, moeten ze elkaar telkens in dezelfde volgorde afwisselen.

Wanneer een speler geen goed woord weet te nomen of de tijd voorbij is, gaat de beurt over naar het andere team.


Het bord bevat verschillende soorten vakjes voor het uitvoeren van de opdrachten.

 • Start en +2 - het beginvakje. Jullie mogen fiches leggen in de gaten bij 2 letters naar keus op jullie letterbord.

 • 15 seconden - voer de opdracht in 15 seconde uit.

 • 30 seconden - voer de opdracht in 30 seconde uit.

 • Verboden letters - jullie mogen geen woorden noemen die beginnen met de letters die op dit soort vakjes zijn aangegeven. Er zijn 5 verschillende vakjes.

 • Letters stelen - bij elk woord dat het team noemt, mag het een fiche weghalen uit het gat bij de beginletter van het woord op het bord van het andere team.

 • Blokkade - jullie mogen direct een letter blokkeren voor het andere team en daarna eindigt jullie beurt. De blokkade duurt één beurt.

De tijd die je mag gebruiken voor het uitvoeren van de opdrachten is bij alle vakjes 15 seconden, behalve bij het vakje van 30 seconden.

Aan het begin van het spel moet de pion op het beginvakje met de pijl worden gezet. Dan mogen er geen fiches worden gelegd in de gaten bij twee letters.

De rondjes die uit het letterbord moeten worden gedrukt, kun je weggooien, want ze zijn verder niet nodig. In de gaten die dan ontstaan, moeten de kleinere omkeerbare fiches worden gelegd die apart in de doos te vinden zin.


Het eerste team dat alle gaten weet te vullen op het letterbord door bij elke categorie goede

woorden te noemen wint het spel.


Pluspunten

+ Het is een leuk spel om te spelen op feestjes.

+ Het spel is geschikt voor jong en oud en dus een echt familiespel.

+ Het spel zit in een klein doosje en is dus eenvoudig mee te nemen.

+ De vakjes hebben verschillende betekenissen.

+ Het spel zorgt voor hilarische momenten.


Minpunten

- Als je geen grote woordenschat hebt kan het spel minder leuk zijn.


Beoordeling

Test je woordenschat met Initials! Initials is een super leuk partyspel wat je speelt in teams. Aan het begin van het spel maak je teams. Als je aan de beurt bent gooi je de dobbelsteen en verplaats je de pion. Het vakje waarop je terecht komt kan jou opdracht moeilijker maken, maar je kan ook het andere team saboteren! Het andere team leest de opdracht voor die correspondeert met het aantal gegooide ogen. Dan heb je als team 15 of 30 seconden om zoveel mogelijk woorden te noemen. Deze woorden moeten beginnen verschillende letters van het alfabet. Zo kan je namelijk je speelbord vullen met fiches. Als je alle gaten van je speelbord gevuld hebt wint jou team het spel!

Doordat je Initials in teams speelt is het spel zeer geschikt om op feestjes te spelen. Samen kom je op de meest gekke woorden die bij de opdrachten horen. Je kan het spel ook met z'n tweeën spelen, maar ik vind het in een team toch wel leuker. In teams kan je elkaar goed aanvullen en iets wat jij niet weet kan je teamgenoot misschien wel weten. Daarnaast zit Initials ook niet in een al te grote speeldoos en neem je het dus zo overal mee naartoe. Naar feestjes, maar misschien ook naar gewone afspraken met vrienden. Ook is Initials geschikt om te spelen met kinderen, het zal je misschien verbazen hoe grote woordenschat zij hebben. Je kan het voor kinderen misschien wel iets makkelijker maken door hun bijvoorbeeld langer de tijd te geven of zonder verboden letters te spelen.

Het leuke aan Initials zijn de vakjes op het speelbord waarop je terecht kunt komen. Deze vakjes maken het spel een stuk spannender. Zo kan je bijvoorbeeld 15 of 30 seconde de tijd hebben om een opdracht uit te voeren, maar er zitten ook vakjes tussen die het jou en je team een stuk moeilijker maken. Er zijn bijvoorbeeld verboden letters, die letters mogen dan niet aan het begin van jou woorden voorkomen. Er zijn ook vakjes waarmee je een blokkade neer kan leggen bij het andere team. Dan mogen zij geen woorden noemen met die letter en de blokkade duurt één beurt. Je kan ook letters stelen bij het andere team, mocht je op een bepaald vakje terecht komen. Deze vakjes zorgen er dus voor dat je het andere team lekker kan saboteren.

Ik kan mij wel voorstellen dat als je geen grote woordenschat hebt, het spel minder leuk is. Maar gelukkig speel je dan in teams en kunnen je teamgenoten je helpen. Voor de rest is Initials gewoon een super leuk partyspel, wat zorgt voor een hoop grappige momenten.

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

11 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page