top of page
 • Foto van schrijverMirthe

Juicy Fruit

Naam: Juicy Fruit

Soort spel: Bordspel

Aantal spelers: 1 - 4 spelers

Speeltijd: 20 minuten

Leeftijd: 10+

Uitgever: 999 games

Prijs: €34.99


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

 • 4 eilandtableaus

 • 1 ondernemingentableau

 • 1 scoretableau

 • 100 vruchten

 • 24 ondernemingsfiches

 • 6 locatietegels

 • 20 verzamelaarsfiches

 • 50 scheepsfiches

 • 13 ijsfiches

 • 4 milkshakefiches

 • 12 spelersschijven

 • 4 ansichtkaarten

 • 1 licentiefiches

 • 2 buidels

Voordat het spel begint leg je het scoretableau en het ondernemingentableau naast elkaar op tafel. Leg daarna de vruchten op tafel, zodat iedereen er goed bij kan. Leg de 6 locatietegels naast het ondernemingentableau.

Schud dan de 24 ondernemingsfiches gedekt. Leg dan steeds één willekeurig getrokken fiche op elk van de volgende wachtvelden van het ondernemingentableau. Bij 2 spelers leg je een fiche op elk van de 2 meest linkse wachtvelden van elke rij (10 in totaal). Bij 3 spelers leg je een fiche op elk van de 3 meest linkse wachtvelden van elke rij (15 in totaal). Bij 4 spelers leg je een fiche op elk wachtveld. Mochten er overgebleven ondernemingsfiches zijn dan doe je deze terug in de doos.

Sorteer de 13 ijsfiches op waarde en leg de 5 stapeltjes elk op het ijsveld met de overeenkomende waarde. Leg de 4 milkshakefiches als tapel op het milkshakeveld.

Leg het licentiefiche op het veld van het licentiespoor dat het aantal spelers aangeeft. Dus veld 7 met 2 spelers, veld 11 met 3 spelers en veld 14 met 4 spelers.

Iedere speler neemt een eilandtableau en legt deze gedekt voor zich neer. Ook kiest iedere speler een ansichtkaart en legt deze open naast zijn eilandtableau. Neem dan een spelersschijf in de kleur van de ansichtkaart en leg die op veld 100/0 van het scorespoor. Schudt de 5 verzamelaarsfiches waarvan de kleur op de achterkant gelijk is aan die van je ansichtkaart en leger één gedekt op elk van je 5 eilandvelden met een vijver. Daarna draai je deze fiches open. De overgebleven spelersmaterialen gaan terug in de doos.

Als laatste doe je de 25 scheepsfiches met oranje boten op de achterkant in een van de buidels. De 25 scheepsfiches met groene boten op de achterkant doe je in de andere buidel. Om beurten neemt iedere speler een van de buidels. Hij trekt er een scheepsfiche uit en legt het open bij de zwartgestreepte boei op zijn eilandtableau. Je trekt dan een voor een fiches uit de buidel en legt er 1 open bij elk van de volgende 5 boeien. Daarna neem je de andere buidel en ook daar trek je een voor een scheepsfiches die je open op het strand van de resterende 6 eilandvelden legt, te beginnen naast het schip bij de zwartgestreepte boei en daarna met de klok mee. Zijn alle eilandtabeleaus voorbereid dan gaan de buidels terug in de doos.

De speler die als laatst een vrucht heeft gegeten wordt de startspeler. Om dit aan te geven draait hij zijn ansichtkaart om.


De spelregels

Het spel bestaat uit een aantal ronden elke ronde voert iedere speler 1 beurt uit, te beginnen bij de startspeler en daarna met de klok mee. Het spel is afgelopen na de ronde waarin het licentiefiche de X van het licentiespoor bereikt. Een speler voert in zijn beurt de volgende stappen uit:

 1. 1 van zijn verzamelaarsfiches een aantal lege velden verschuiven en zoveel mogelijk vruchten van die soort verzamelen OF 1 van zijn mobiele ondernemingsfiches verplaatsen en de speciale eigenschap ervan gebruiken.

 2. Aan 1 van zijn schepen leveren OF 1 ondernemingsfiche claimen OF niets doen.

Na het uitvoeren van de stappen is de volgende speler aan de beurt.


Kies je ervoor om 1 van je verzamelaarsfiches te verschuiven dan verschuif je deze in een rechte lijn over zoveel ongeblokkeerde eilandsvelden als je wilt. Voor elk veld dat het fiche beweegt krijg je 1 vrucht van de betreffende soort uit de algemene voorraad naast het eilandtableau.

Je mag het fiche niet diagonaal verschuiven. Er is geen limiet aan het aantal vruchten in je persoonlijke voorraad. Er zijn onbeperkt vruchten in de algemene voorraad, is er een soort op gebruik dan vervangend materiaal.


In plaats van het verschuiven van een verzramelaarsfiche mag de speler een in een eerdere beurt geclaimd ondernemingsfiche verplaatsen en de speciale eigenschap ervan gebruiken.


Tijdens stap 2 van je beurt kan je ervoor kiezen om aan een van je schepen te leveren. Elk van de scheepsfiches toont een order. Om een order aan 1 van zijn schepen te leveren, doet de speler het volgende: Hoe doet de op het schip afgebeelde vruchten uit zijn persoonlijke voorraad terug in de algemene voorraad. Hij verwijdert het schip en legt deze naast zijn eilandtableau en hij ontvangt de op het schip aangegeven punten, die hij met zijn spelersschijf op het scorespoor verwerkt.


Je kan er ook voor kiezen om een ondernemingsfiche te claimen. Om een ondernemingsfiche van het ondernemingentableau te claimen doet de speler het volgende: hij doet de voor de rij afgebeelde vruchten uit zijn persoonlijke voorraad terug in de algemene voorraad. Hij krijgt dan de onder de vruchten aangegeven punten. Hij schuift het licentiefiche op het licentiespoor 1 veld naar beneden en als laatste neemt hij het ondernemingsfiche uit de rij en voert afhankelijk van de soort het bijbehorende uit.


Zodra een speler een stationaire ondernemingsfiche op zijn eiland heeft gelegd, kan het niet meer worden verplaatst. Het blokkeert deze velden dan de rest van het spel. Er zijn ook nog mobiele ondernemingsfiches die je wel kan bewegen.

De verschillende odnernemingsfiches zijn:

 • Locatiefiche - claimt een speler een locatiefiche dan legt hij het op een van zijn lege velden en krijgt hij de erop afgebeelde punten.

 • Vervangende fiches - deze fiches stellen de locatietegel voor. Claimt een speler een vervangend fiche dan doet hij het in de doos terug en neemt hij in plaats daarvan de bijbehorende locatietegel van naast het ondernemingentableau. Hij legt die tegel dan op een leeg gebied op zijn eiland waar deze past, je mag de tegel niet draaien. Kan de speler dat niet, dan mag hij het vervangende fiche niet claimen. Legt hij de tegel dan krijgt hij de erop aangegeven punten.

 • Kraamfiches - claimt een speler een kraamfiche dan legt hij het op een van zijn lege eilandvelden. Kraamfiches bieden opdrachten waar een speler aan het einde van het spel punten voor krijgt.

 • Ontwikkelde verzamelaarsfiches - claimt een speler een ontwikkelde verzamelaarsfiche dan legt hij het op een van zijn lege eilandvelden en krijgt hij direct 1 vrucht van een van beide erop afgebeelde soorten. Het fiche blijft op het eilandveld liggen tot de speler besluit het te verschuiven in stap 1 van een latere beurt om de speciale eigenschap te gebruiken. Als de speler het verschuift volgt hij de regels voor een gewoon verzamelaarsfiche, maar nu mag hij voor elk verplaatst veld een van beide vruchten kiezen. Na de complete verschuiving krijgt hij nog 1 vrucht van een van beide soorten.

 • IJswagenfiches - claimt een speler een ijswagenfiche dan legt hij het op een van zijn lege eilandvelden. Het fiche blijft op het eilandveld liggen tot de speler besluit het te verschuiven in stap 1 van een latere beurt om de speciale eigenschap te gebruiken. Als de speler het verschuift, doet hij dat in een rechte lijn over zoveel ongeblokkeerde eilandvelden als hij wil. Voor elk verplaatst veld mag hij kiezen of hij 1 ijsfiche in de kleur van de wagen of 1 milkshakefiche produceert. Om en ijs- of milkshakefiche te produceren: De speler doet de 10 vruchten die naast de betreffende soort op het ondernemingentableau staan (fruitsymbolen) uit zijn persoonlijke voorraad in de algemene voorraad. Hij neemt het fiche en legt het naast zijn eiland. Hij krijgt de op het fiche aangegeven punten. Neemt de speler het laatste fiche van een veld, dan wordt en licentiesymbool zichtbaar. Dat betekent dat het licentiefiche 1 veld naar beneden mot worden verschoven. Hij mag het fiche niet diagonal verplaatsen. Hij mag minder is/milkshakes produceren dan het aantal verplaatste velden. Hij mag voor elk geproduceerd ijsfiche kiezen van welke stapel hij het neemt. Liggen er van en soort geen fiches meer op het ondernemingentableau, dan kan die sort niet meer worden geproduceerd.


Als het licentiefiche naar de X op het licentiespoor wordt geschoven, maken de spelers de huidige ronde af. Daarna is het spel afgelopen, eventuele extra bewegingen van het licentiefiche worden genegeerd.

Nadat het spel is afgelopen scoort iedere speler punten voor de kraamfiches op zijn eiland. Resterende vruchten leveren geen punten meer op. De speler met de meeste punten wint het spel. Bij een gelijke stand wint de speler die als laatste aan de beurt was.


Naast het basisspel kan je dit spel ook nog solo spelen of de juicefabriek variant spelen.


Pluspunten

+ Het spel is geschikt voor jong en oud en dus een echt familiespel.

+ Het spel ziet er super mooi uit.

+ Het spel is strategisch.

+ De juicefabriek is een leuke variant.

+ Je kan het spel ook solo spelen.


Minpunten

- Er is weinig interactie tussen de spelers.


Beoordeling

Hou jij van een lekker fruitig spelletje? Dan is Juicy Fruit een spel voor jou! Iedere speler heeft zijn eigen eilandtableau met daarop vijf verschillende fruittegels. Wanneer je aan de beurt bent schuif je een van deze tegels in een rechte lijn naar een ander vakje. Voor elk vakje krijg je een stuk fruit van hetzelfde soort. Dit fruit kan je gebruiken om leveringen te voltooien of het opzetten van ondernemingen. Het spel stopt als er een aantal ondernemingen zijn gebouwd, afhankelijk van het aantal spelers. De speler met de meeste punten wint het spel!

Juicy Fruit is een super mooi spel. Het speel zich af op verschillende eilanden en door de verschillende componenten krijg ik helemaal zin in de zomer.

Het spel bied genoeg strategische keuzes, want je moet natuurlijk je boten zien te vullen, maar wanneer doe je dit? De boten nemen delen van je eiland in, maar ondernemingen ook. Zo kan je natuurlijk minder goed fruit verzamelen, maar wacht je te lang dan kan het zo zijn dat een andere speler de ondernemingen die jij wilde voor je neus wegkaapt. Daarnaast stopt het spel dus na de bouw van een aantal ondernemingen en dan kan je nog zoveel fruit hebben verzameld, daar heb je dan niets aan.

Iedere speler speelt eigenlijk zijn eigen spel. Het fruit is onbeperkt, je kan elkaar alleen een beetje dwarszitten tijdens het bouwen van de ondernemingen. Hoe meer spelers er mee doen, hoe groter de kans dus dat je onderneming weg gekaapt wordt.

Het spel is dus vrij strategisch, maar ik denk dat de beginnende spelletjesspeler hier ook wel mee uit de voeten kan. De regels zijn namelijk niet heel erg moeilijk en vrij eenvoudig uit te leggen.

Normaal gesproken heb je twee acties die je tijdens je beurt kan uitvoeren; het verzamelen van fruit en iets kopen. Bij de juicefabriek mag je fruit betalen om je fiche te verschuiven. Zo kan je extra bonuspunten verdienen die ervoor kunnen zorgen dat je wint. Ik zou deze variant wel pas spelen als je het basisspel een aantal keer hebt gespeeld. Ik denk dat deze variant wel pas leuker is met 3 of meer spelers. Anders kan je verdelen wat je gaat verzamelen en kom je elkaar niet echt tegen tijdens het spel.

Kan je geen genoeg krijgen van Juicy Fruit, maar heb je even geen andere spelers om mee te spelen? Dan kan je het spel ook solo spelen. Er zijn maar liefst 4 spelersborden waartegen je kunt spelen, met verschillende moeilijkheidsgraden. Nadat jij aan de beurt bent geweest verschuif je de tegenstander op het bord. Kom je een bootje tegen dan krijgt je tegenstander bonuspunten. Ook koopt hij een onderneming die op het bootje staat. Daarna mag je aan de hand van een getrokken bootje uit de zak jou fiche verzetten. De spelersborden zijn een echte uitdaging, er is goed over nagedacht. Dus als je graag solo speelt dan zou ik dit spel zeker een keer spelen!

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page