top of page
  • Foto van schrijverMirthe

Jurassic Brunch

Bijgewerkt op: 14 feb. 2021

Naam: Jurassic Brunch

Soort spel: Familiespel

Aantal speler: 2 spelers

Speeltijd: 15 minuten

Leeftijd: 7+

Uitgever: The Flying Games / Geronimo Games

Prijs: €22.95


De voorbereiding

Het spel bestaat uit vier weideborden, 28 grasfiches, 5 blauwe triceratops, 5 oranje triceratops, 1 roze rapotor en een scoreblad.

Aan het begin van het spel leg je de vier weilanden neer. Het maakt niet uit hoe als ze maar aansluiten aan tenminste één ander weiland. Daarna krijgen de spelers ieder 5 dino's in 1 kleur. Vier van deze dino's worden op het speelveld neergezet op de plek met het ei van hun kleur. De vijfde dino en de raptor bevinden zich nog buiten het speelveld.

Als laatste worden de grasfiches over de velden verspreid, deze mogen nu nog niet bekeken worden.

De spelregels

De speler met de blauwe dino's begint vervolgens het spel. Tijdens de eerste beurt mag hij één actie uitvoeren, daarna voeren de spelers ieder twee acties uit tijdens een beurt.

Je kan ervoor kiezen om een vredevolle verplaatsing van een van je dino's te doen. Deze beweegt in een rechte lijn totdat deze wordt geblokkeerd door een andere dino, een raptor, de rand van een weiland of een grasfiche. Als een dino een grasfiche tegen komt dan eet hij deze op. Het fiche wordt getoond aan de andere speler en het effect wordt meteen ingezet. Een speler mag ervoor kiezen om deze actie twee keer uit te voeren tijdens zijn beurt, dit mag met dezelfde dino, maar ook met twee verschillende.

Een speler kan ook aanvallen met één van zijn eigen dino's. Je dino verplaatst zich in een rechte lijn totdat hij een andere dino tegen komt. De dino die de aanval deed vervangt de dino die aangevallen werd. De aangevallen dino wordt verplaatst naar een leeg speelveld door de speler die de aanval deed. Een speler mag ervoor kiezen om deze actie twee keer uit te voeren tijdens zijn beurt, dit mag met dezelfde dino, maar ook met twee verschillende.

Als een van je eigen dino's ligt te slapen en op zijn zij ligt mag je deze tijdens één van je acties wekken. Je mag ook tijdens je beurt twee van je slapende dino's wekken, maar dit kost je dan wel twee acties.

Een speler mag er ook voor kiezen om één van zijn acties te gebruiken om de raptor te verplaatsen. De raptor beweegt in een rechte lijn of diagonaal over het speelveld tot hij een grasfiche, de rand van een weiland of een andere dino tegen komt. Als de raptor een andere dino tegen komt dan jaagt hij deze weg. De weg gejaagde dino gaat in de voorraad van de speler.


De grasfiches hebben verschillende effecten, deze zijn:

  • Geboorte - je mag één van je dino's uit je voorraad halen en deze plaatsen op een lege plek. Aan het einde van het spel is dit fiche 1 punt waard.

  • Schuilplaats - je mag als je dit fiche vind 3 andere fiches beschermen. Deze plaats je of in één keer of meerdere keren, tijdens volgende beurten, als een stapel onder de schuilplaats. De fiches die onder de schuilplaats liggen mogen niet meer worden gebruikt en leveren aan het einde van het spel 1 punt op.

  • Bloem - Je mag direct een fiche van de tegenstander nemen, het effect van dit fiche wordt niet uitgevoerd. De fiches in de schuilplaats mogen niet gepakt worden. Mocht je tegenstander geen fiche hebben dan mag je de bloem bewaren. Dit fiche is aan het einde van het spel 1 punt waard.

  • Onverteerbaar gras - één van je dino's wordt op de zij neer gelegd. Tijdens de volgende beurt moet je één van de acties gebruiken om hem weer wakker te maken. Dit fiche is aan het einde van het spel 3 punten waard.

  • Het was een val - één van je dino's wordt vervangen door de raptor. Je eigen dino wordt terug gelegd in de voorraad. Dit fiche is aan het einde van het spel 3 punten waard.

  • Super lekker - tijdens de beurt van een speler mag deze één of meerdere fiches afleggen om een extra actie uit te voeren. De overgebleven fiches zijn aan het einde van het spel 1 punt waard.

  • Lekker - dit fiche heeft nog niet direct effect, maar is aan het einde van het spel 2 punten waard.

Mocht een van de spelers een grasfiche trekken waarvan het effect niet meteen uit te voeren is (bijvoorbeeld de geboorte of bloem) dan mag hij twee dichte grasfiches bekijken. Deze worden wel weer dicht op dezelfde plek terug gelegd.


Het spel eindigt onmiddellijk als één van de twee spelers geen dino's meer heeft, deze speler heeft dan automatisch verloren.

Het spel eindigt ook als er geen grasfiches meer zijn of als er in twee opeenvolgende beurten een speler geen grasfiche heeft genomen of als er geen dino is bang gemaakt en weggejaagd uit het veld. Daarna onthullen beide spelers hun grasfiches, de speler met de meeste bladeren wint het spel. Als er een gelijkspel is dan wint de speler met de minste grasfiches.


Pluspunten

+ Het design van het spel is heel erg mooi.

+ Het spel heeft niet zo'n lange speelduur.

+ Het is een echt familiespel.

+ Het speelbord kan je telkens een andere vorm geven.

+ De handleiding is kort en duidelijk geschreven.


Minpunten

- De raptor komt soms te laat in het spel.

- Het is geen spel wat je de hele avond speelt.


Beoordeling

Wat een mooi spel! Als ik naar de doos kijk waar het spel in zit wordt ik gelijk enthousiast. Het heeft een soort raampje, waardoor ik de schattige dino's al kan zien. Ik ben fan van spellen met een 3D element en dit spel is heel mooi afgewerkt. De dino's zijn van goede kwaliteit en de weilanden en de grasfiches zien er heel mooi uit. Dit nodigt zeker uit om te spelen.

Wat ook wel eens fijn is is dat de handleiding niet zo heel lang is. Daarnaast is deze ook heel erg duidelijk. Het is ook niet moeilijk om uit te leggen aan kinderen en daardoor een echt familiespel. Maar het spel is ook geschikt om met volwassenen te spelen, want er komt ook een stukje strategie bij kijken. Want wat is nou de handigste plek om je dino naar toe te verplaatsen?

Je kan ook het speelbord elke keer op een andere manier neerleggen, zo blijft het spel helemaal leuk, want je komt iedere keer in een nieuwe situatie en je moet je dino's anders bewegen naar de grasfiches toe.

Zodra de raptor in het spel komt wordt het al helemaal spannend, want dan kan je proberen je tegenstander aan te vallen en tegelijkertijd je eigen dino's veilig te stellen. Het enige nadeel aan dit spel vind ik dat de raptor soms redelijk laat in het spel komt.

Je kan Jurassic Brunch trouwens ook combineren met Jurassic Snack, dan kan je het spel zelfs met 4 personen spelen.

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

13 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page