top of page
  • Foto van schrijverMirthe

Just Wild

Naam: Just Wild

Soort spel: Kaartspel

Aantal spelers: 2-4 spelers

Speeltijd: 20 minuten

Leeftijd: 8+

Uitgever: Helvetiq

Prijs: €22.44


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

  • 80 kaarten

  • 12 dierenfiches

Voordat het spel begint kiest elke speler een dier en neemt de stapel kaarten en de vijf fiches die daarmee overeenkomen met dat soort. Doe ongebruikte kaarten en tokens terug in de doos. De laatste speler die een wild dier heeft gezien, begint het spel.

Schud je spel kaarten en trek de eerste kaart. Plaats deze kaart met de afbeelding naar boven in het midden van de tafel. De kaarten moeten allemaal aangrenzend aan elkaar zijn en een rechthoek vormen.

Bereid vervolgens je hand voor door de drie beste kaarten uit je stapel op hand te houden. De rest van de kaarten plaats je voor je als persoonlijke trekstapel.


De spelregels

Spelers spelen om de beurt met de klok mee. Als je aan de beurt bent, moet je een kaart op tafel leggen. Als je een speciale kaart speelt mag je een van je fiches plaatsen. Je kan kiezen uit twee opties:

  • Speel een kaart open

  • Speel een kaart gesloten

Speel een kaart open door twee halve kaarten te bedekken. De waarde van de kaart die je speelt moet gelijk zijn aan de som van de waarden op de gedekte kaarten. Het is niet toegestaan om een enkele kaart te dekken.

Als je twee halve kaarten wilt bedekken met een gecombineerde waarde hoger dan 10, moet je twee kaarten spelen: één met de afbeelding naar boven en één met de afbeelding naar beneden, waardoor 10 wordt toegevoegd aan de waarde van de eerste kaart die je speelde. Speel eerst de open kaart en speel dan de bovenste kaart van je trekstapel met de afbeelding naar beneden op tafel. Een gedekte kaart die op deze manier wordt gespeeld, heeft een waarde van 10. In toekomstige beurten mag je deze kaart afdekken door rekening te houden met de cijfers in de hoeken. Deze kaart vergroot het speelveld en mag overal geplaatst worden, maar het moet grenzen aan een kaart die eerder werd gespeeld. Als je trekstapel leeg is, kun je deze actie niet meer uitvoeren.


Speel een kaart met de afbeelding naar beneden als je geen kaarten kunt of wilt bedekken. Je moet de kaart plaatsen naast een kaart die eerder is gespeeld. Deze kaart kan worden bedekt tijdens toekomstige beurten volgens de normale regels.


De achterkanten van de kaarten zijn ook genummerd. De waarde op de voorkant is gelijk aan de som van de twee nummers op de achterkant. Dit betekent de cijfers op de achterkant van de kaart (van jou of van een tegenstander) vertellen welke waarde op de voorkant staat.


De kaarten met babydieren zijn speciale kaarten. Wanneer je een van deze kaarten speelt met de afbeelding naar boven op tafel, dan bescherm je het terrein waarop de baby zich bevindt. Plaats een van je fiches op de bijbehorende halve kaart, voor de rest van het spel kan deze niet langer worden bedekt. Wees wel voorzichtig, want je hebt maar 5 fiches! Zodra je een fiches plaatst mag je deze niet meer verplaatsen of terugnemen.


Trek daarna kaarten totdat je hand is bijgevuld tot drie. Dan is de speler links van je aan de beurt.

draai.

Het spel eindigt niet voor iedereen op hetzelfde moment. Wanneer je je laatste kaart speelt, bereken je je punten: elke halve kaart van jouw soort dat nog steeds zichtbaar is scoort een punt. Schrijf je deze score direct op als eindscore. Zelfs als je kaarten later bedekt worden door andere spelers is dit je score. De speler met de hoogste score wint het spel. In het geval van een gelijkspel wint de speler die de meeste fiches over heeft.


Pluspunten

+ Het spel zit in een klein doosje en is dus eenvoudig mee te nemen.

+ De spelregels zijn eenvoudig.

+ Niet iedere speler is op hetzelfde moment klaar.

+ De fiches geven je extra mogelijkheden.


Minpunten

- Soms heb je de juiste kaart niet tot je beschikking.


Beoordeling

Breid je territorium uit in Just Wild. Aan het begin van het spel krijg je een aantal kaarten en fiches van één diersoort een lynx, beer, wolf of steenbok. Schud je kaarten en leg de bovenste kaart van je stapel open op tafel, pak daarna drie kaarten die je op hand neemt. De rest van de stapel dient als persoonlijke trekstapel. Als je aan de beurt bent kan je kiezen uit een kaart open of gesloten spelen. Kies je ervoor om een open kaart te spelen dan moet je deze kaart spelen op twee helften van openliggende kaarten. De kaart die je speelt moet overeenkomen met de som van de twee openliggende kaarten. Kan of wil je geen kaart spelen? Dan kan je er ook voor kiezen om een kaart uit je hand te spelen en deze gesloten aan te leggen. Zodra je kaarten op zijn bereken je je punten door alle nog zichtbare halve kaarten van jou soort bij elkaar op te stellen. De speler met de hoogste score wint!

Just Wild zit in een klein doosje en is dus ideaal om mee te nemen. Het artwork van het spel is lekker vrolijk en als je dit spel speelt vormen de kaarten samen een gezellige beestenboel. De spelregels zijn eenvoudig aan te leren en dus is het spel ook geschikt voor beginnende spelers of spelers die niet zo vaak spelletjes spelen.

Het leuke aan Just Wild is dat niet iedere speler op hetzelfde moment klaar is, maar als je zelf klaar bent tel je dus wel alvast je punten. Hierdoor kan het zo zijn dat er daarna kaarten van jouw soort bedekt worden, maar dat maakt dus helemaal niet uit.

Tijdens Just Wild zijn er ook kaarten met babydieren in het spel. Als je zo'n kaart speelt mag je als je wilt een fiche van jou soort op die kaart leggen. Deze kaart is dan beveiligd tegen het afdekken. Gebruik deze fiches slim en probeer de kaarten met babydieren zo goed mogelijk te plaatsen. Daardoor kan het namelijk zo zijn dat jou omliggende kaarten ook indirect beschermd zijn.

Het enige nadeel aan Just Wild is dat het soms aardig lang kan duren tot je de juiste kaart op hand hebt. De beste manier om van je kaarten af te komen is door deze open te spelen over twee andere kaarten heen. Dan kan je namelijk de kaarten van je tegenstanders bedekken. Hiervoor moet je natuurlijk wel een kaart hebben die gelijk is aan de som van die twee kaarten. Heb je dit niet dan is het zonde, want dan moet je de kaart open spelen en daarmee scoor je uiteraard geen punten.

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

18 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page