top of page
  • Foto van schrijverMirthe

Kakerlaken Sushi

Naam: Kakerlaken Sushi

Soort spel: Partyspel

Aantal speler: 2 - 5 spelers

Speeltijd: 20 minuten

Leeftijd: 8+

Uitgever: Schmidt Spiele

Prijs: €14.50


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

  • 1 symbolen dobbelsteen

  • 1 gekleurde dobbelsteen

  • 9 borden (aan de ene kant dieven en aan de andere kant het bord)

  • 1 sushi master

  • 16 vis fiches

Voordat het het spel begint leg je de 9 borden in een cirkel in het midden van de tafel. De sushi master plaats je in het midden van de cirkel. De vis fiches leg je naast de cirkel, maar wel uit de buurt. De jongste speler mag het spel beginnen.


De spelregels

De speler die begint gooit beide dobbelstenen, nadat de dobbelstenen zijn gegooid mag iedereen op hetzelfde moment meedoen. Het is dan de bedoeling om zo snel mogelijk op een bord te slaan of de sushi master te grijpen.


De dobbelstenen die gegooid worden zijn verschillend. Eén van de dobbelstenen bevat kleuren en de ander sushi rijst of stokjes. Je kan nadat deze dobbelstenen gegooid zijn met je hand op een bord slaan. Je moet het bord zien te vinden die niets van de gegooide combinatie bevat. Als je dit hebt gedaan controleer je dit door het bord om te draaien. Wanneer je het goed hebt gedaan dan vindt je op de achterkant een dief met de gegooide combinatie en mag je het bord met de dief naar boven voor je leggen.

Je mag slechts eenmaal per beurt op een bord slaan, dit zorgt ervoor dat je ze niet allemaal één voor één af kan gaan. Mochten alle spelers op het verkeerde bord hebben geslagen dan gaat de beurt naar de volgende speler.


Je moet zo snel mogelijk de sushi master proberen te grijpen wanneer er een combinatie gegooid wordt die op een bord staat die voor een speler ligt, dus met de dieven kant naar boven.

Als dit bord voor jezelf ligt dan moet je de sushi master zelf grijpen en erin knijpen zodat het een piep geluid maakt en de naam van de dief op het bord noemen. Wanneer je dit goed doet ontvang je een vis fiche en gaat het bord weer omgekeerd naar het midden van de cirkel. Als je een fout maakt, door bijvoorbeeld niet te knijpen in de sushi master, de verkeerde dief te noemen dan gaat het bord terug naar het midden zonder dat je een vis fiche verdient.

Het kan ook zo zijn dat de gegooide combinatie al voor een andere speler ligt. Dan kan je proberen dit bord te stelen. Dit doe je door de sushi master te grijpen en de dief te noemen. Je knijpt dus niet in de sushi master. Wanneer dit je lukt wordt het bord van de andere speler voor je neergelegd. Maar als je een fout maakt, door bijvoorbeeld wel in de sushi master te knijpen of de verkeerde dief te noemen dan gaat het bord terug naar de midden van de cirkel en ontvangt de speler bij wie het bord lag een vis fiche.


Het kan ook zo zijn dat je per ongeluk de sushi master grijpt, terwijl de combinatie nog te vinden was op een bord in het midden van de cirkel. Als straf moet je dan één van je borden inleveren.

Je mag overigens niet meer dan 5 borden tegelijkertijd voor je hebben liggen.


Het spel eindigt als een van de spelers vier vis fiches heeft verzameld. Deze speler wint dan het spel.


Wanneer je dit spel met jongere spelers wilt spelen dan kan je er ook voor kiezen om te spelen met de dievenkant naar boven. Spelers moeten dan gewoon op zoek naar de juiste combinatie, de rest van de regels zijn hetzelfde.


Pluspunten

+ Het is een leuk reactiespel.

+ Het spel is geschikt voor jong en oud en dus een echt familiespel.

+ Werkt gegarandeerd op je lachspieren.

+ Het spel zit in een klein doosje en is dus eenvoudig mee te nemen.


Minpunten

- Het is geen spel wat je de hele avond speelt.


Beoordeling

Ben jij een sushi master? Kakerlaken Sushi is een reactiespel waarbij je moet proberen om als eerste speler vier vis fiches te verzamelen. De speler die aan de beurt is gooit de twee dobbelstenen. Daarvan is er 1 kleurendobbelsteen en 1 dobbelsteen met gerechten. Om de Sushi Master liggen borden met daarop verschillende gerechten in verschillende kleuren. Je moet proberen zo snel mogelijk een bord te vinden die geen van de gedobbelde combinaties bevat. Zodra je deze hebt gevonden sla je op dit bord. Als je dit goed doet dan mag je het bord omdraaien en voor je neerleggen. Daarna is de volgende speler aan de beurt. Wanneer er een combinatie wordt gegooid die al op je omgedraaid bord te zien is dan grijp je de sushi master vast, knijp je er in en noem je het dier wat op het bord te zien is. Wanneer je dit goed doet verdien je een vis fiche. Als je dit fout doet dan gaat je bord helaas weer terug naar het midden van de tafel. De andere spelers kunnen ook proberen jou bord af te pakken. Zij moeten ook de sushi master vastpakken en het dier opnoemen, maar mogen er alleen niet in knijpen.

Aan het begin was het een beetje wennen en had ik het reactievermogen van een slak. Ik was telkens langzamer dan de andere spelers. Maar toen ik eenmaal een beetje in was gekomen wist ik de juiste bordjes wel te vinden. Kakerlaken Sushi is echt een hilarisch spel, vooral als je elkaar per ongeluk een beetje te hard op elkaars handen slaat of als juist een van de spelers met volle overtuiging op een verkeerd bordje slaat. Het spel speelt lekker snel weg en meerdere potjes zijn ook zo gespeeld. Het is ook zeker geschikt om met jonge kinderen te spelen. Het zal je misschien verbazen dat zij er beter in zijn dan jij.

Wat ook fijn is is dat het spel in een klein doosje zit en je het dus zo overal mee naar toe kan nemen. Neem het een keer mee naar een feestje, want ik vind het ook zeker een geschikt spel voor in zulke situaties. Met een paar drankjes op wordt het spel alleen maar grappiger.

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

6 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page