top of page
  • Foto van schrijverMirthe

Kariba

Bijgewerkt op: 11 mei 2021

Naam: Kariba

Soort spel: Kaartspel

Aantal speler: 2 - 4 spelers

Speeltijd: 15 minuten

Leeftijd: 6+

Uitgever: Helvetiq

Prijs: €12.95


De voorbereiding

Het spel bestaat uit:

  • 64 kaarten

  • 7 puzzelstukken die 1 waterput vormen

Voordat het spel begint maak je de waterput. Dit doe je door de juiste nummers met elkaar te verbinden, zodat er een cirkel ontstaat. Daarna schud je de kaarten en geef je iedere speler er 5. De rest van de kaarten vormen een gesloten trekstapel in het midden van de waterput.


De spelregels

Wanneer je aan de beurt bent speel je een of meerdere kaarten van hetzelfde dier. Je plaatst de dieren bij het overeenkomstige nummer bij de waterput. De kaarten mogen elkaar overlappen, maar er moet wel duidelijk zijn hoeveel dieren er precies liggen.


Als je een dier speelt en er liggen daardoor 3 of meer kaarten van dit dier rond de waterput dan jaagt dit dier het dichtstbijzijnde zwakkere dier weg. Dit is een dier met een lager nummer, zijn er geen zwakkere dieren dan is dit jammer.

Je neemt vervolgens alle kaarten van dit zwakkere dier die rond de waterput liggen en legt deze gedekt voor je op een stapel, dit zijn je punten aan het einde van het spel.

De muis heeft het laagste getal en is als enige in staat om de olifant weg te jagen, met nummer 8. Dit is wel het enige hogere dier wat de muis kan wegjagen.


Wanneer je beurt voorbij is trek nieuwe kaarten van de trekstapel. Je vult je hand weer aan totdat je weer 5 kaarten hebt. Zodra de trekstapel leeg is dan blijf je doorspelen zonder je hand weer aan te vullen. Als iedere speler zijn laatste kaart heeft gespeeld eindigt het spel. Alle spelers tellen vervolgens de kaarten die zij hebben verzameld. De speler met de meeste kaarten wint het spel, dus niet de speler met de meeste punten. Het wordt aangeraden om 3 spelletjes achter elkaar te spelen en die scores bij elkaar op te tellen.


Als je het spel al vaker hebt gespeeld kan je er ook voor kiezen om de eerste drie kaarten van de trekstapel open neer te leggen. Dan kan je dus als speler kiezen om 1 van de open kaarten te pakken wanneer je beurt is afgelopen of om kaarten te pakken van de dichte trekstapel. Wanneer je ervoor kiest om open kaarten te pakken vul je deze ook weer aan als je je hand hebt aangevuld.


Pluspunten

+ Het spel zit in een klein doosje en is daardoor eenvoudig mee te nemen.

+ Door de korte speelduur is het een fijn spelletje voor tussendoor.

+ Het spel kan door jong en oud gespeeld worden en is dus een echt familiespel.

+ Het spel is geschikt om met twee spelers te spelen, maar ook met meerdere spelers.


Minpunten

- Het is geen spel wat je de hele avond speelt.


Beoordeling

Tijdens een potje Kariba leg je dieren rond de waterput en zodra het er drie zijn jagen deze dieren een zwakker dier weg en mag je deze bij jou collectie voegen. Klinkt simpel toch? En dat is het ook, maar je moet wel wat tactische beslissingen maken. Je kan natuurlijk niet zien wat je tegenspeler in zijn hand heeft, maar teveel dieren bij de waterput leggen is ook niet goed. Zo kan je tegenspeler namelijk eenvoudig punten scoren, door er een derde dier neer te leggen.

De regels van Kariba zijn super simpel, kort en dus kan je zo beginnen. Ik vind het spel ook geschikt om al met jongere kinderen te spelen en het zal je verbazen hoe goed ze in dit spel kunnen zijn.

De kaarten zijn echt grappig geïllustreerd een beetje half-abstract en heel erg kleurrijk. Ik word er in ieder geval vrolijk van! Daarnaast zit het spel in een heel klein doosje, kaartspellen zitten dit vaker, maar geloof mij deze is echt heel klein. Daarom is het super makkelijk mee te nemen. Overigens zijn bijna alle kaartspellen van Helvetiq zo klein en dus kan je er zelfs meerdere meenemen.

Kortom Helvetiq is een tactischer kaartspel als van tevoren gedacht, ik vind het een zeer geslaagd spel!

Enthousiast geworden na het lezen van de review? Je koopt het spel hier.

75 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page